НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 112

• 79 414
  • 740
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте  Hug
От понеделник насам съм на режима. Чета ви, но не пиша понеже исках да имам   Sunglasses резултат в килограми или мерки, но... да оставим поне седмица за това. Много ми помагате без да знаете - някой насочи към 4 седмичното предизвикателство за примерен режим, друг каза, че не е необходимо толкова строго ограничение на въглехидратите поне докато се свикне... и да не се шашкаме толкова и т.н.
 Аз смятам, че се движа по правилника  Laughing, като само в първия ден изядох 60-70 г. бадеми, аз си ги посолих и запекох леко  Whistlingи на другият ден бях подпоухнала, та за сега ще ги спра.  Peace
 В следващите дни въглехидрат само от 1-2 лъжичка мед в кафе или чай и една шепа малини със малка заквасена сметана 200мл. като следобедна закуска(разделено за два дни)
Днес вече ми се стори, че кантара е мръднал с половин-едно кило надолу и реших никакви явни въглехидрати, та пропуснах лъжичката мед сутринта. На обед ядох мазно месо с задушени зеленчуци и от тогава започна да ми става слабо, лошо и получих главоболие.  Tired Четох съветите и хапнах маслини, пих вода, взех си душ и парацетамол и чак сега ме отпусна.
Не мога да преценя това въглехидратен глад ли е  newsm78 Дали утре да пропускам пак меда?

# 106
Не съм усетила въглехидратен глад и не мога да помогна.
Но според мен ядките не трябва да са печени и осолени. В общи линии безсолно, повече вода, минимум захари (мед, плодове, захар), никакви въглехидрати от тестени, бобови, картофи, зърнени. Минимум алкохол.  Mr. Green Зехтин за салати, масло, гхи, мас за готвене. 

# 107
Ядките ги дадох като най-голямата ми грешка  Laughing

Понеже говорите за витамини. В последните години започнах да получавам кръвоизливи през втория ден от мцикъл. След като ходих по лекари ми казаха, че нямам физически причини за тях. И аз в последствие сама открих, че явно имам недостиг на витамин К - от както вземам комбинирани витамини включващи този витамин в първите дни -2-3 нямам такива проблеми.
Докато събирах информация за този режим разбрах, че с него ще се подобри усвояването на вит. К. Все се чудех как може да съм с 20кг + и да имам недостиг на витамини, като ям толкоз много .... плодове...

# 108
  • Пловдив
Капитан Морган, запекът не съпътства режима, напротив - много момичета споделят за обратния ефект и регулиране на този проблем. Но все пак всичко е индивидуално! Провай да увеличиш мазнините, може по някоя сушена слива да хапваш, повече/по-малко фибри, пак индивидуално. Другото, което е, може да трябва време организмът да се пренастрои. Когато започнах да закусвам редовно, имах същия проблем известно време, без да съм променяла вида на храната. Отмина от само себе си.  Peace

Лъчестлъч
, имай повече търпение и не се тегли поне 2-3 седмици!  Peace

# 109
Връщам се да ви чета...
Шоки,благодарности за информативната тема! Hug bouquet bouquet
Има ли отделна тема за АИП и ГАПС във форума?
Хубав и топъл уикенд ви желая! Heart Eyes

# 110
  • UK
Да се запиша и аз!
Гледам сте говорили пак за хляб, аз си правя само от яйца и минимално количество хуск и трици, сушени домати и пресен босилек.
Също направих пробни шок. трюфели, станаха невероятни - кокосово масло, кокосова сметана и натурално какао.
Утре ще пробвам сухо свинско в слоу-кукъра и ще докладвам.
Абе явно не си губя времето в кухнята, но все гледам да е нещо лесно  Joy

# 111
От Милгама и аз съм доволна и е имало ползи, за каквото съм я пила.

# 112
sun sea, няма отделна тема за АИП или ГАПС, но предполагам, че ако някой направи, ще има кой да се присъедини. Peace

Капитан Морган, най-често допусканите грешки, за да се получи запек, са:
1) недостатъчен прием на растителни храни;
2) недостатъчен прием на течности;
3) недостатъчен прием на мазнини (но за сметка на това прекалено много белтъчини).
А може и да е нещо краткотрайно, докато организмът свикне по новия начин. Също така може да не е необходимо да спазваш стриктно НВ-ВМХ, а по-скоро палеорежима - с повече плодове, с по малко картофи/ориз/тиква.

Искам да уточня отново, макар че е ставало въпрос наистина много пъти: всеки трябва да намери своята оптимална схема на хранене, което означава и оптималното за него количество и видове въглехидрати. Повечето автори са единодушни, че категорично забранени, т.е. силно непрепоръчителни, са зърнените с глутен, рафинираната захар и растителните мазнини от семена. Освен това много автори вече съветват въглехидратите от зеленчуци изобщо да не се броят. Сред тях е например Марк Сисън, който според мен има много балансиран подход към храненето. Това означава, че ако целите количество 50-100 грама на ден, в тези 50-100 грама включвате само въглехидратите от плодове, картофи, ориз, млечни, но не от зеленчуци. Предполагам, че и ядките, и семената също не трябва да се броят, защото съдържат много фибри (както и зеленчуците), но с ядки и семена така или иначе не бива да се прекалява, те са само добавка към храненето, а не основна храна. Peace

Последна редакция: сб, 28 яну 2017, 08:38 от Cioccolata

# 113
  • SA
Една много забавна и живописна статия на д-р Фънг за това как възниква инсулиновата резистентност и защо официалния подход към нея е погрешен:
https://intensivedietarymanagement.com/insulin-resistance-protec … s-insulin-t2d-26/

# 114
  • София
Живи и здрави да сте, че ми напомнихте за Милгама  Hug Пила съм ги точно за отпускане на травмиран нерв след една операция и много помогна.
Аз не съм зябелязала пълнеене от Б витамини,  но поява ня някоя и друга пъпка, да.

# 115
Аз също, поне за момента, не съм забелязала напълняване, нито увеличаване на апетита, от Б-витамини, но определено пъпки (тогава аз на своя глава пих дълго време Милгама, сега го отчитам като грешка, но причината явно беше точно продължителният прием и вероятно точно цианокобаламинът заради цианида в него).

# 116
Морган, така и на успях да намеря трайно решение на проблема със запека. Но аз винаги съм имала проблеми (с и без режим). Ето някои неща, които ми помогнаха във времето досега:

- сутрин топла вода с мед/лимон
- хуск
- бавно пиене на кафе (изисква мноого време  Tired )
- въглехидратно хранене
- лекарството, изписано ми за високия инсулин
- бавно пиене на чай (без значение какъв)
- кафето с масло

Неща, които промених, но не дадоха резултат
- увеличих мазнини
- увеличих водата
- увеличих калориите
- тренирах здраво

С две думи: сама трябва да намериш своята формула.  Peace

# 117
Нещата, които доказано ми помогнаха в борбата с нередовния стомах, са дълго, топло кафе сутрин, нормално хранене и движение.
За себе си установих, че тези три фактора действат най-добре, когато сутрин ставам по едно и също време. Ако се наложи да стана по-рано или поспя до късно, тялото ми се "обърква".

# 118
На мен ми помогнаха пробиотиците лактофол при проблема със запека.
Пила съм какви ли не пробиотици, но този е единственият, който ми помогна.
Пия го вече 4 - 5 месеца по едно хапче на ден и нямам никакви проблеми. Ходя си всеки ден, а не като преди по няколко дни без. Пробвай. Не е много скъп - около 12 лв за 100 бройки. Казвала съм на няколко човека с проблем и които си е взел си е решил проблема.
Преди и аз се лутах ли лутах в търсене на решение.

В средата на януари стана една година откакто съм на режима.
Килограми не съм свалила, даже съм качила два, ама се чувствам перфектно, защото благодарение на режима започнах да се храня редовно и здравословно. Свалях и качвах килограми през тази една година, но пък това вече няма значение за мен. Важен е пътят по който поех. Hug
Радвам се, че ви намерих.

# 119
  • София
Аз също съм забелязала появяване на проблем при минимум В и подобряване при увеличаването им.

Лея, дай едно линкче за този пробиотик, че ми излиза тор  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт