Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-14

• 93 428
  • 746
  •   1
Отговори
# 345
Aз искам нещо построено, и по възможност с акт 16,
Съседите с/у мен продават апартамента си. Акт 16 от 2001г
Чиста площ (без стени) е 98 кв.м.
Терасите (3бр) и общите части са писани в НА 1/3. Получава се в НА 118кв.м.
Мазата е отделно.
Не ми харесва, че разделиха банята на две бани и кухнята също я преградиха,
за да се получи още една стая. Даваха го под наем.
Цената е добра(97 000Е). Преди 3г същият апартамент с два етажа надолу се продаде за 120 000Е
Ето и обявата:
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1e14859409763463 … k=2iofgk&f1=1

# 346
Скрит текст:
...
Нещо до 45е?

# 347
  • София

На зелено, не  Naughty Пък аз ще кажа. 6 ста година се чудим как да си довършим една сграда Sick

Последна редакция: чт, 23 фев 2017, 11:59 от Yangdze

# 348
Обяснете ми как ап. 71м2 с общи части се получават реални само 46м2.   Twisted Evil
Ама те изгодно го продавали....X 650E/кв.м за 46 000Е!
(търся за мои близки жилище във Варна)
Цената предполагам ще бъде намалена, ако Ви интересува, то подробности ще дам ма лични.
Въобще няма обява, понеже кооперацията е на 4-ри етажа.
Продават се апартаменти 6бр (3 етажа X2), като 4-я етаж е на инвеститора цял апартамент.

# 349
през 70-те
1 двустаен апартамент - 2 стаи, хол, кухня в София - 7915 лв., 1 едностаен апартамент - стая, дневна, кухня в София - 6532 лв., място за вила в Бояна - 1452 лв Joy
40 год.по късно 'Боговете" сигурно са полудели

# 350
Aми, просто времето си минава... Нищо че е "наше"

Вижте какво казва НСИ по въпроса , базата е 90-та, но между 70-те и 90-те години - по Тошово време нямаше инфлация...

цитирам:

Индексът на потребителските цени
за месец Януари 2017 г. спрямо месец Май 1990 г. e 439010.1%,
т.е. инфлацията е 438.910,1%.

Източник  http://www.nsi.bg/bg/content/2539/%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D1%83 … D1%8F%D1%82%D0%B0

Всъщност като се замислиш... 7915 лв по онова време са били 65 заплати по 120 лв - горе долу средната, което в днешно време кореспондира на 130,000 лв през 2000 лв заплата.
НО има едно голямо НО - тогава тия 7915 лв ги даваше ДСК веднага на тези, които им беше дошъл реда да вземат жилище след години чакане и партида с жилищен влог, да онзи същия дето още го изплаща държавата безуспешно, на смешна лихва.

Други времена... Няма смисъл от тези сравнения.

Последна редакция: чт, 23 фев 2017, 16:17 от StefanB

# 351
Pure_nature
Да си знаеш за друг път Peace
тези 1000 евро, си ги дала на грешния брокер ! Идеята за заявяване на намерение да се купува е да дадеш тези 1000 евро на продавача нарича се стоп капаро, правите си едно споразумение между вас си в 2 екземпляра на което, пише че го даваш за да заявиш желанието ти за да купиш този имот и се слага уговорен между вас срок, до кога да те изчака да си готова с пари /документи или каквото там, ако след тази дата не си готова губиш тези пари, ако продавача се откаже от сделката с теб то той трябва да ти върне парите в двоен размер/е може и без глоба, а само да ти ги върне Wink / Това стоп капаро се приспада от дължимата сума по продажбата.
Значи сега няма сила на света да ме накара мен продавача да ти продам моя имот при твоето положение, стоп капарото ТИ седи в Твоя брокер????!!!!
Ми що? Нека той ти продаде своя си апартамент респективно! Аз и ти нямаме нищо общо, гледала си имота искала си да го вземешр ама те много искат, аз как да знам ,че ти си сериозна.... не си ме вързала по никакъв начин...

В по-голямата част от случайте стоп капарото се предава в брой и съответно няма как да бъде на по късен етап приспадано от сумата по сделката по покупката на имот. Всчики плащания по сделката трябва да са по банков път. Съгласно ЗОПБ. 

# 352
Да не правим сравнения с времената преди повече от 30 години. Тогава нямаше право на повече от 1 жилище и нямаше изобщосвободен пазар ни за продавачи, ни за купувачи. Така, че споко - никога нищо не е перфектно добро, ако изобщо е добро.

# 353
......

Последна редакция: чт, 23 фев 2017, 20:57 от peperudka___

# 354
  • София
Купувачът избира нотариус.А за договора попитайте адвокат.

# 355
За тези, които са минавали през сделки: ваш нотариус ли използвахте, ако нямате такъв познат, или използвахте предложения от агенцията? Дадохте ли предварителния договор да се прегледа от адвокат и такъв присъства ли на подписването на предварителния договор? Предоставеният от агенцията предварителен договор изглежда супер стандартен, и купувачите и агенцията изглеждат супер коректни хора, но все пак нещо ме гложди, че сме оставили всичко на агенцията и предложения от нея нотариус.
Аз ползвах нотариус предложен от моя брокер, всички документи минаха през ръцете на мой адвокат, отделно от брокера. Може да е излишно, но аз си платих за спокойствие.

# 356
.......

Последна редакция: чт, 23 фев 2017, 20:58 от peperudka___

# 357
  • София, Bulgaria
Днес дадохме стоп капарото, а утре сутрин ще ходим да подписваме предварителния договор, като ни дадоха копие да го прочетем ако имаме някакви забележки и искаме нещо да променим. Няма ли да е твърде късно и некоректно утре сутринта да кажем, че искаме друг нотариус?

Днес стоп капаро, утре предварителен договор и плащане на 10%.... newsm78, това може да се случи, само ако продавачът предварително е извади всички документи, в това число удостоверение за вещи тежести, удостоверение от ЧСИ, удостоверение по чл. 87...., което ще е прецедент.
 peperudka___, извадил ли ги е или не?

# 358
през 70-те
1 двустаен апартамент - 2 стаи, хол, кухня в София - 7915 лв.,

Не, че нещо, ама моите спомени от онова време са за 15 000 лева за това...

# 359
В по-голямата част от случайте стоп капарото се предава в брой и съответно няма как да бъде на по късен етап приспадано от сумата по сделката по покупката на имот. Всчики плащания по сделката трябва да са по банков път. Съгласно ЗОПБ.  
За сделки над 10 000 лв плащанията са по банков път.
Може да се приспадне капарото,
ако бъде преведено по сметка на продавача с основание: предварителен договор,
за което не виждам проблем.
От 1 юли 2011г ...
http://www.prime-property.bg/promeni-v-zakona-za-notariusite-i-n … arialnata-deynost
през 70-те
1 двустаен апартамент - 2 стаи, хол, кухня в София - 7915 лв.,
Не, че нещо, ама моите спомени от онова време са за 15 000 лева за това...
1971, Добрич, 4стаи - 12 000лв (заплата 140 лв)
(в момента цената е около 80 000 лв /заплата на подобна позиция 700 лв/ )  Mr. Green

Последна редакция: чт, 23 фев 2017, 19:26 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт