За какво си мислите постоянно напоследък?

• 1 381 655
  • 25 039
  •   1
Отговори
# 16 980
Е, аз направих някакъв анализ в търсене на обяснение на случилото се, не съм го оневинявала. Виновен е и ще си носи последствията, за това спор няма.

# 16 981
Ще видим какви последствия ще има изобщо. Те и затова се ядосват хората.

# 16 982
За младите шофьори е добре да пътуват с придружител известно време. Очевидно е, че при тях е проблем е опита, и преди е имало случаи на току що взели книжка и не преценили правилно възможностите. Не всички ги дават по телевизията.
За надрусаните и пияните - не разбирам защо въобще си правят труда да шофират до дискотеката или събиране като знаят, че ще употребяват разни работи, вместо да вземат такси и да се приберат. Гледам на Милен Цветков, Криястиян ли беше, се чудят как да го оправдаят, въпреки очевидните доказателства.
Има толкова много филми, книги, непрекъснато се говори затова какво става ако се качиш в колата пиян и надрусан, никой не си казва "чакай да внимавам", всеки си мисли, че на него не би се случило.

# 16 983
Много болна тема за мен.
Пешеходстването е естествено състояние, освен ако не си в инвалидна количка.
За мен проблемът е, че се допускат скорости в градски зони, а всъщност колите трябва да служат за транспорт на пътници или товари, а не да заемаш жизнено пространство, като изцвъкаш МПС-то сутринта на улицата за да си го прибереш вечерта, и трябва да могат да бързат само извън обитаемите зони - скоростите само на полето на пътя от град 1 до град 2. 
"Заблеян" пешеходец, тътрел се, все едно имал "нотариален акт за зебрата", говорел по телефона, докато пресичал на зебрата, пиян пресичал зебрата, и прочие и прочие. Забравя се, че това е населено място с щъпукащи хора, те може да са възрастни или деца, натоварени с багаж до ушите, който им тежи, може да са луди, да имат проблем, който ги е стресирал внезапно, може да имат травма на крак, дори да не се вижда, може да са глухи или просто тъпи. Но при всяко положение, те не заемат повече жизнено пространство и не представляват смъртна опасност, ако се сблъскат с друг "заспал" пешеходец. А у  нас "решението" на всичко е заграждения срещу пешеходци - особено гадно, защото трябва да се тътриш за заобикаляш по замърсения въздух докато стигнеш до поредното натоварено кръстовище ("какво толкова - на 100 - 200 метра" за всяко поредно пресичане) където колите щат не щат, се налага да се изчакват едни други, та и пешеходците "намазват", вместо да пресекат бързо и да потънат в малките улички с по-малко мръсен въздух.

# 16 984
Toест ти искаш пешеходците да пресичат улиците където им падне???

# 16 985
Aз живея във Варна и постепенно се преградиха десетки пешеходни пътеки в самия център и около центъра.
Цял живот е можело да пресичаш еди къде си, вече не - на 100-200-300 метра има кръстовище или подлез.
А пък и магистралата между блоковете направо няма минаване - на едно място заобикалянето е 15 мин. 
Ако искаш.
За София не знам.

Иначе - ДА, колите трябва да бъдат ограничавани максимално. Защото всъщност в момента убийствата са на тротоари и на зебри, твоят пешеходец, пресичал магистрала през нощта е някакъв инцидентен случай.

И споко - колите няма да бъдат ограничавани и хора ще бъдат убивани.

Да опънеш писта, да връчиш на някого кола и да разчиташ на самосдържане - вЕрвайте си.

# 16 986
И в София градските магистрали (Цариградско шосе, Околовръстното) не може да се пресичат къде да е и това е нормално. Разбирам раздразнението ти, но законите и правилата трябва да са балансирани между всички интереси и да са "спазваеми" по принцип, защото иначе няма да се спазват.

# 16 987
  • Бургас
Скрит текст:
Тези пък петиции кога са имали някаква тежест?! За всяко нещо- петиция. Засърбяло го Пешо, пуска петиция. Нито е сериозно, нито е важно да пуснеш петиция.

Скрит текст:
Ако се запознаеш по-подробно няма да твърдиш такива неща.Тази жена е подела кампания и от няколко години работи целенасочено за промяна в закона със всички възможни средства, които предлага закона, защото тя е адвокат по ПТП.Далеч от "засърбяло го Пешо.Точно заради такива разсъждения всичко е на този хал.Ние сме потърпевши и много добре знам какви кански усилия се полагат в едно такова дело, колко  се чака и какво става накрая, ама докато на човек не му опре ...

Става въпрос за хора, употребили нещо.Само те могат да бъдат осъдени на затвор с ефективна присъда.Това са обикновено рецидивисти и не им за първи път.

Т.е. ако 1 милион човека подпишат петиция, тя ще промени нещата? Дали? Ако една петиция имаше някаква тежест наистина, много неща щяха да се променят към добро по- бързо.

Има разбира се, нещата не са само материално измерими.Много повече тежест ще има, когато се приложи към документацията .Означава, че обществото не спи и е заинтересовано.За самия човек и мотивацията му да продължава да се бори, ако щеш, също има немалко значение колко хора застават зад него. Аз съм сигурна, че тази жена ако не се откаже заради такива, които постоянно я спъват и разсъждават така негативно, рано или късно ще постигне успех.

# 16 988

И да си говори по телефона!
Аз съм на мнение, че щом шофьор в глобяван за разговор по телефона, същото правило трябва да важи и за пресичащите пешеходци. Той говорейки по телефона е също толкова разсеян, колкото и шофьор говорейки по телефона.

Относно оградената с пешеходни пътеки Варна - преди 100-200 години сигурно са си карали по пътищата до нивите с гледка към морето, но днес имат кооперации с гледка към морето и пешеходни пътеки. Глобализация. Ако не бяха тия хора отишли във Варна, нямаше кой да изкупи терените им за строеж, което важи за всички по-големи градове де.

# 16 989
Ами не е баш така, ако пешеходец пресича на пешеходна пътека без светофар, какъв е проблемът да си говори по телефона? Естествено, че при наличие на неадекватни шофьори е в негов собствен интерес въпреки всичко да се огледа, но по принцип шофьорът е длъжен да спре и толкова.

От друга страна ако пресича където не е позволено, без по никакъв начин да оневинявам неадекватните шофьори, защото все пак и грешно да пресичат 99,9% от шофьорите няма да ги блъснат нарочно, няма значение говорят ли по телефона или не, стига, че пресичат грешно. Има ясни и много елементарни правила и е хубаво човек да внимава заряди собствената си безопасност най-малко.

# 16 990
Ами не е баш така, ако пешеходец пресича на пешеходна пътека без светофар, какъв е проблемът да си говори по телефона? Естествено, че при наличие на неадекватни шофьори е в негов собствен интерес въпреки всичко да се огледа, но по принцип шофьорът е длъжен да спре и толкова.

Длъжен, не длъжен, природните закони са с приоритет над човешките Wink Не може пешеходецът рязко и изненадващо да скача на пътеката с идеята, че колата е длъжна да спре. А много пешеходци споделят този възглед.

https://epicenter.bg/article/Shefat-na--quot-Patna-politsiya-quo … zebra-/112092/3/0

Цитат
Какви задължения имат пешеходците?
    ............
    Преди да навлязат на платното за движение, следва да се съобразят с разстоянието до приближаващите се превозни средства и с тяхната скорост на движение.
    Пешеходците не трябва да спират без необходимост на платното за движение, както и да не удължават ненужно пътя и времето за пресичане.
.......................

Кога е налице съпричиняване при произшествие с пешеходец?

За да е налице съпричиняване, е необходимо пострадалото лице със свои неправомерни действия да е допринесло за настъпване на увреждането си.

При пресичане на платното за движение пешеходците са длъжни да преминават пешеходните пътеки при спазване на гореизброените правила.

Когато не е спазено някое от тях, е налице съпричиняване.

https://www.delikti.bg/blusnat-peshehodetz-tumna-chast-ptp/

# 16 991
Извинявай, Карма, но го смятам за неуважение към всички участници в движението да пресича и да си чете съобщения, дори забавят ход. На много места светофарите пропускат пешеходци с ляв завой с изчакване - пример е светофара на УНСС за посока Зимен дворец. Един такъв пешеходец да започне да чете и ти гарантирам, че ще мине 1 кола и то на жълто. Просто не е редно, пък дали е лошо или не не го коментирам. Все пак ако някой иска да си рови във фейса, то да не тръгва въобще. Трябва всички да сме толерантни, а за изскачането, за което пише ЧС дори не го коментирам.

И да се допълня - къде изчезна това да се поспре на пешеходна, да се огледа и тогава да тръгне? Те скачат на платното, без да се интересуват може ли да се спре или не, а понякога дори няма коли в двете посоки. Аз на това дори не му казвам безопасност само, а уважение! И то трябва да е взаимно…

# 16 992
И аз шофирам, не казвам, че не ме дразни като се влачат, но пресичат хората както е позволено и са си в правото.

На пешеходна пътека могат да скачат както си искат, ти по принцип ако се движиш с умерена скорост и обръщаш активно внимание на пътната обстановка няма как да ги сгазиш. Мен най-ме дразнят разни колебливи пешеходци, дето стъпват на платното, замръзват по средата и те гледат - а това го правят защото са наплашени, предполагам. Ама ни напред, ни назад. Но какво ме дразни няма значение, защото са си в правото и не подлежи на дискусия. Това да са мудни не е нарушение, за разлика от това да не ги пропуснеш или да им отнемеш предимството.

# 16 993
Старая се винаги да ги пропускам, но те никога не мислят може ли идващата кола да спре. Даже това което описваш и явно от колебание и някакъв адреналин започват да тичат напред. Майки с колички също - не се оглежда, изтиква количката на пътя, говори по телефона, колелото ако запъне я камък или дупка почва да блъска, да подвиква, да се нерви, НО телефона не го затваря. И това в абсолютно безхаберие към собствената си безопасност и тази на децата им.

# 16 994
Това на пешеходна пътека се случва от пешеходци да замръзнат, защото понякога някой спира и те пуска да минеш, но виждаш как има коли зад него, които са се засилили и изпреварват... не знаеш дали са те видели и ще намалят ли/спрат..
Прочетох ужасни коментари във фейсбук как тези пешеходци, които последно сгазиха 😭 не са ли видели колата, ама как можело да не видят кола, то нямало завои, защо не са се отместили...
Ужасно е да пресичаш на пешеходни пътека, особено без светофар. Вече ще започнем като в арабските държави да се хващаме под ръка непознати и като жива верига да тръгваме.

Общи условия

Активация на акаунт