СМГ "Паисий Хилендарски" - тема 5

• 112 176
  • 753
  •   1
Отговори
# 540
Ако не ме лъже паметта във Варна и Пловдив си разкриха новите паралелки без да нарушават законоустановения срок. За разлика от СМГ. Защо просто не заявиха 6 паралелки, още когато са внесли предложението си за план-прием в РУО? А изчакаха да минат всички възможни състезания, приемът в одобрените паралелки да приключи и срокът за промяна в план-приема да изтече?

# 541

За съжаление нямаме никаква друга логична и сме склонни да вярваме на тази.
Учениците на СМГ нямат право да посещават курсовете към училищното настоятелство. Така, че не може да е това причината.

# 542
Всички знаем колко паралелки обичайно приема СМГ и какво се случва последните години. И да си кажем истината - всичко е заради бюджета, не заради това, че директорът е филантроп.

И какво лошо има един директор да иска да има повече средства за повереното му училище? Има начин, възползва се! МГ Варна и МГ Пловдив също разкриха нови паралелки на базата на тази наредба. Така се прави, ако искаш да се развиваш, трябват средства.

Само ако не е за сметка на битовите условия и качеството. По колко деца са в клас в СМГ обичайно?  Wink
Броят на паралелките няма общо с броя на децата в клас. Според вътрешните правила се приемат по 28 деца. Тази година има и трима близнаци. По наредба децата в един клас могат да бъдат до 29. Колко ще са ще мога да кажа септември.
"Битови условия" - т.е. дали имат още една свободна класна стая? Най-вероятно са се сетили да го проверят преди да поискат увеличение на заявените паралелки от РУО.
"Качество" - какво за качеството? Качеството на децата ли? (Има 10-15 изявени математика. Всички останали са на сходно ниво, като някои от тях ще са по-добри по физика, други по химия, трети по информатика. Някои имат проблем с психиката по състезания, други с концентрацията. Всеки може да сгреши в даден момент. Качеството на всички деца е отлично и те са си заслужили мястото в СМГ, а щом ръководството е преценило, че могат да ги обучат, значи нека се оставим на техния опит и професионализъм.) Качеството на преподаване е същото, защото учителите са едни и същи независимо дали преподават на 17-тия или 157-мия в списъка.

# 543
Качество на обучение естествено! Липса на учители, претовареност на наличните и т.н. Не бих си позволила да подценя което и да било дете, състезавало се за място в СМГ. Има уволнени, непреназначени, обявени свободни места.  Wink

Дидева задава резонни въпроси между другото.

# 544
  • София
А дали вече е ясно има ли наистина заповед, която забранява на преподавателите да водят часове в две училища. Интересно ми е какво ще се случи със Симеонов, Златилов, Каравасилев, които преподават и в ПЧМГ. Също така Кортезов не вярвам да се откаже от Колежа, той дали ще преподава в СМГ, както беше обявено по-рано?

# 545
Трябва да има повече конкуренция и повече училища да се стремят да дават качествено образование, като СМГ- и държавни, и частни. А не обратното- да пада все повече нивото навсякъде...Конкуренцията е само от полза
Мисля че всеки нормален човек е наясно, че проблема произтича по-нагоре, от интригите, безхаберието и корупцията в отговорните институции. То и СМГ успява въпреки тях, а не благодарение, и останалите броящи се на пръсти училища.
Каква конкуренция, за бога? Конкуренция може да има при равни условия и неограничени ресурси.
Поставете частните училища пред условието да се справят само с делегираните бюджети или дайте на държавните възможността да събират допълнителни средства от родителите. Изнамерете от нищото достатъчно квалифицирани и мотивирани учители с опит. Не става нали?
Е ще стане. Както навсякъде. Допълнителното финансиране ще позволи на частните училища да привлекат останалите малко читави учители и да направят държавните привлекателни само за хора, които не могат да си позволят да плащат за образование. После в частните училища ще дойдат "счетоводителите" и в името на печалбата ще ги превърнат в лъскави кухи обвивки. Истински добри училища ще има само на запад, както стана с университетите. И единици ще могат да си ги позволят.
Цяло чудо е, че СМГ все още не е под водата, но се питам - докога ще е така?

Не всичко в живота е търговия и пари!

# 546
Блис, въпросът на Дидева е един: Защо си поискаха паралелката след нормативно установения срок? Нямам идея защо. Мога да изказвам предположения: защото са получили средства, с които да осъществят ремонт и да има нова налична стая, която преди това е била склад, например. Има сума възможности. РУО е било редно да ги попита. Може и да са ги питали и да са получили адекватен отговор, щом са се съгласили да направят изключение на наредбата. Не мога и не искам да влизам в ролята на адвокат на ръководството.
А дали ще има преуморени учители и дали наличните ще им стигнат си е проблем на ръководството.
Скрит текст:
Аз не питам клиентите ми как да си ръководя бизнеса (нито искам да ми се бъркат и дават съвети) и дали служителите ми са преуморени и колко на брой да бъдат, за да спазваме обещани срокове.

# 547
Кои са пък тези злобни даскалици? И как така по време на близо десетилетните ми отношения със СМГ никога не се сблъсках  стях?  newsm78

Лешоядите винаги се събират, като подушат мърша ЧС. Някой от тях са достатъчно хитри и да разпалват междуособиците...във форума например.

# 548
Трябва да има повече конкуренция и повече училища да се стремят да дават качествено образование, като СМГ- и държавни, и частни. А не обратното- да пада все повече нивото навсякъде...Конкуренцията е само от полза
Мисля че всеки нормален човек е наясно, че проблема произтича по-нагоре, от интригите, безхаберието и корупцията в отговорните институции. То и СМГ успява въпреки тях, а не благодарение, и останалите броящи се на пръсти училища.
Каква конкуренция, за бога? Конкуренция може да има при равни условия и неограничени ресурси.
Поставете частните училища пред условието да се справят само с делегираните бюджети или дайте на държавните възможността да събират допълнителни средства от родителите. Изнамерете от нищото достатъчно квалифицирани и мотивирани учители с опит. Не става нали?
Е ще стане. Както навсякъде. Допълнителното финансиране ще позволи на частните училища да привлекат останалите малко читави учители и да направят държавните привлекателни само за хора, които не могат да си позволят да плащат за образование. После в частните училища ще дойдат "счетоводителите" и в името на печалбата ще ги превърнат в лъскави кухи обвивки. Истински добри училища ще има само на запад, както стана с университетите. И единици ще могат да си ги позволят.
Цяло чудо е, че СМГ все още не е под водата, но се питам - докога ще е така?

Не всичко в живота е търговия и пари!
ДА!БРАВО!

# 549
И аз не виждам нищо лошо в повече конкуренция, и нивото ще се вдигне, и повече избор ще има за родители и ученици. Гледам, че ЧУ много бодат очите и са криви, ама се радвайте, че ги има защото другаде няма. Доколко конкуренцията е честна - може ли да ми посочите колко са ЧУ които ползват държавна/общинска база без пари и държавата/общината им плаща ремонтите?

# 550
Аз не питам клиентите ми как да си ръководя бизнеса (нито искам да ми се бъркат и дават съвети) и дали служителите ми са преуморени и колко на брой да бъдат, за да спазваме обещани срокове.[/spoiler]

А би трябвало. Защото в конкретния случай е важно за децата ви колко адекватни ще са тези служители.  Wink

Абе да не отваряме завесата за въпросите как се усвояват парите в ЧУ и как в държавните. По добре ще е за държавните да не се коментира това.
Когато общината реши да даде право на строеж на някое ЧУ, винаги има протести и се чуват ужасни приказки по адрес на хората, които са решили да плащат за образованието на децата им. И винаги се пита защо не се построи държавно. Ами да се построи бе. Ама не съм чула скоро в София да се е строило ново училище.

# 551
Редно е да има конкуренция между държавните училища, в която няма нищо лошо да се включат и частните. Това ми е идеята. Над 500 от неприетите деца са се готвили, умни са, дисциплинирани, с желание да се развиват и учат. Те не са глупави и неграмотни. Редно е да получат също качествено образование, и не  е редно това да е само и единствено в СМГ Simple Smile Хубаво е, че някои деца вече имаха шанс да избират между няколко училища. СМГ няма да пропадне, ако има и други хубави училища, напротив. Ще има стимул да се старае още по-усилено да е на върха.
Да се бори и за учители, и за ученици.
Дали всичко е пари или не- е сложен въпрос. Защото в частните поне плащаш легално и толкоз. А в държавните се въртят едни пари на много нива и места, а и само седиш отстрани и нищо не можеш да направиш Simple Smile Или в борбите на кликите не става дума за пари?

# 552
Аз не питам клиентите ми как да си ръководя бизнеса (нито искам да ми се бъркат и дават съвети) и дали служителите ми са преуморени и колко на брой да бъдат, за да спазваме обещани срокове.[/spoiler]

А би трябвало. Защото в конкретния случай е важно за децата ви колко адекватни ще са тези служители.  Wink
Блис, всяко дружество или както е в случая училище има ръководство. То има познанията и опита да определя колко учителя са му необходими и по колко време те трябва да работят. Освен това има МОН, РУО, има и синдикати има и обществени съвети, които да следят и да реагират при нередности. Сульо и Пульо не разбират от мениджмънт. Няма как да ги питаме всички тях (нас). Ако нямаш доверие на ръководството, не си поверяваш детето на техните грижи и толкова. То ученето в СМГ не е насила, хората се борят за места там.

# 553

Блис, всяко дружество или както е в случая училище има ръководство. То има познанията и опита да определя колко учителя са му необходими и по колко време те трябва да работят. Освен това има МОН, РУО, има и синдикати има и обществени съвети, които да следят и да реагират при нередности. Сульо и Пульо не разбират от мениджмънт. Няма как да ги питаме всички тях (нас). Ако нямаш доверие на ръководството, не си поверяваш детето на техните грижи и толкова. То ученето в СМГ не е насила, хората се борят за места там.

Хехехе какво да кажат 10а и 10б? Да напускат СМГ по средата на обучението си, защото директорът им има пропуски в мениджмънта? Това казваш ти.
То МОН страшно си свърши работата в казуса с ЕК, та е заслужило доверието ни. И с други редица гафове го е заслужило. Да не ги изреждам. Викаш да мина на домашно обучение, щото очевидно  им нямам доверие.  Wink
Каква е квалификацията на директорът на СМГ по мениджмънт ако може да ми отговорите, в контекста на горният ти пост Мария?

# 554
Цитат
СМГ няма да пропадне, ако има и други хубави училища, напротив. Ще има стимул да се старае още по-усилено да е на върха.
Да се бори и за учители, и за ученици.
СМГ има доста силна конкуренция след 7 клас, това са елитните държавни езикови гимназии и АК.(НПМГ и ТУЕС ще си позволя да добавя)

Общи условия

Активация на акаунт