Екопътеки и всякакви приятни разходки

• 132 736
  • 1 170
  •   1
Отговори
# 195
  • Велико Търново
Бели искър е много подходяща за деца и възрастни, ако не сте ходили много ще ви хареса!
С две ръце за нея ☺

# 196
  • София
Или района на Лакатник. Там винаги е по-топло от София.

# 197
Има ли обозначена екопътека ?

# 198
  • Велико Търново
Ние сме се качвали на скалите при паметника на септемврийци и си имаше означения. Може от към Миланово да се тръгне, може и от Лакатник. Много е хубаво там 😊

# 199
Бели искър е прекрасна екопътека, но вероятността от кал и сняг там в момента мисля, че е по-голяма и от Вазовата.

# 200
Панорамната пътека Бистрица-Желзница?

# 201
  • София
Ако използвате като ориентир гарата, има три пътеки. Като се извърви целия перон, се слиза на един въжен мост и през шосето се стига кръчмето под скалите. От там тръгва едната пътека към скалите и паметника над тях. За другите две пътеки се слиза по стълбите директно от сградата на гарата. Пак има мост над Искъра и по шосето вляво се стига до пътека, която също се качва до скалите с къщичката. Ако се подмине тази пътека и се продължи още малко по шосето, се стига до отбивка (асфалт е) вдясно. Там р. Пробойница се влива в Искър. По този път за около 500 м се отива до един вир, където се сливат р. Пробойница и Петреница. Ако се тръгне покрай Петреница (вдясно) е много красиво. Пътеката върви без никакъв наклон покрай реката и след последните скали я пресича и по насрещния баир се връща назад и леко нагоре. Като се стигне пак до място, от което се вижда гарата, може да се слезе обратно към вира или да се отиде до скалите с къщичката.
А има и вариант да се върви срещу течението на Пробойница. За около 2 ч. се стига до едноименната хижа. Не знам дали работи, а и пътеката не е нищо особено.
Ако ви се разглежда лесно достъпна, но все пак голяма и неосветена пещера, над скалите с къщичката има пътека, която води до Ръжишката пещера. Няма опасност от изгубване - има само една неразклонена галерия.

# 202
Много благодаря за инфото.Върти ми се в главата посещение с влак,защото малкия не е пътувал.Удачно ли е ? За колко време може да се огледа околността ? Възможно ли е в рамките на деня или е нужно преспиване ? Към Лакатник не сме ходили никога.

# 203
  • Велико Търново
До горе до паметника сме ходили само, другите местенца не ги знаех тогава. Може би около 3 часа си има в двете посоки. Отпуснете си още малко време щом сте с малко дете, защото си има катерене. Ако гарата е някъде наблизо в рамките на деня с подходящи часове на влаковете мисля, че ще се справите. Пътуването с влак има своя чар поне според мен и сигурно ще е интересно за детето. Така ще му осигурите много нови преживявания за един ден 🤗

# 204
Много благодаря 🤗 Непременно ще организирам пътуването.На първо четене видях,че има удобни влакове 😊

# 205
  • София
Има ли използвали  хубавия ден за разходки? СПОделете къде- какво...спрямо  времето.Каква е обстановката.Търся си идеи за утрешния ден

# 206
  • Русе
Здравейте,
определено ще следя с интерес, защото и ние доста си пообикаляме в почивните дни, дори да не ни е наблизо желаното място за разходка се втурваме от рано и си минаваме доста километри. Като че ли най-скоростната ни разходка за един ден беше от Русе до Белоградчик.

Местата в района,който искаме да посетим си намираме в този сайт - https://opoznai.bg/ .Има доста изчерпателна информация дори и за малко познати места, тъй като всеки може да предложи дестинация, пълен с полезна информация, поне за нас. За сега сме обиколили повечето места в северна и източна България . Макар да си призная , че засега северозападна ми е любима. И доста малко в Родопи и Рила и никакви в Пирин Sad .За съжаление ни е доста далеч и за тези дестинации ни трябва повече време.

# 207
  • София - Рим и обратно
Записвам се да следя за хубави, непопулярни маршрути. Направо ми омръзна да се натрисаме все в тълпи народ...
Аз мога да предложа такъв - пътеката, която тръгва от село Боснек от южния склон на Витоша. Минава се през чешмата Жива вода и малка пещеричка с издялан образ на Света Богородица върху камък вътре. Самата пътека стига чак до Бистрица, но е осемчасов преход. Ние ходим по 2-3 часа, има места за пикник, теренът е равен и е много много приятно, защото не бъка от народ, както по северния склон.

# 208
  • София
Отдавна се каня на Живата вода.ОТкрито ли е там? Какво да  очаквам като терен по това време? Кал, мокро, топящи се снегове...?

# 209
  • София - Рим и обратно
По това време вероятно е кално. Хубаво е при сухо, но не много горещо, защото е равно и на повечето места доста открито. При живата вода има заслон за пикник и почивка, но и в горичката наоколо е приятно за сядане, ако си носите одеалце.

Общи условия

Активация на акаунт