Морбили?!

• 363 303
  • 6 229
  •   1
Отговори
# 720
ice_sparky, далеч не във всички градини са толкова стриктни.
Така е. Нашите даже бяха в сборни групи до края на януари. Скоро и снимки от уроците им в басейна гледах.  Не съм питала дали ходят на занимания с другите докато са в карантина, но по всичко личи, че го правят. Tired

# 721
  • Куциндрел
Е тя температурата е нещо нормално при шарка, инак няма как да избият пъпките. Дъщеря ми също имаше температура 3 дена, но това не й пречеше да бъде перпетум мобиле.
Е моето не беше, както нямаше Т след 10 минути идваше залитайки и само си искаше Нурофен. Явно Т му се вдигаше от раз и хич не му беше приятно.
Но мина и замина. Поне детето е изградило имунитет.

# 722
ice_sparky, далеч не във всички градини са толкова стриктни.
Така е. Нашите даже бяха в сборни групи до края на януари. Скоро и снимки от уроците им в басейна гледах.  Не съм питала дали ходят на занимания с другите докато са в карантина, но по всичко личи, че го правят. Tired
В такъв случай в какво се състои карантината  newsm78

# 723
Бележка на вратата и някоя бременна майка да облекчи числения състав в групата. Mr. Green

# 724
  • София
Нашият педиатър каза, че при нас перманентно си циркулирала варицелата из яслите и градините. Така че, живи и здрави да тръгне дребният на ясла, съм в очакване.
Една приятелка от София ми разказа, че в групата на детето и два дни преди да свърши карантината се опъпчило още едно детенце и сега са с нови 20 дни карантина. Направо аз се изприщих като чух, близо 40 дни карантина Crazy Ако няма налична баба да гледа детето, не знам как се оправят родителите...
Децата ходят на градина, докато трае карантината (в нашата група е от 2 месеца) само докато е болно (най-много 10 дни) трябва някой да гледа детето. Моята дъщеря изкара варицелата по-леко от настинка, само първия ден докато й избият пъпките беше умърлушена. Странно ми е, че за това в някои държави си слагат ваксина. Виж скарлатината е кофти болест (и нея е карала), като при нея усложненията са много по-чести отколкото от морбили.

Синът ми варицелата я изкара със седмица над 39. Всичко друго беше,. но не и "лека".
Съпругът ми периодично страда от херпис зостер (резултат от прекараната в детството варицела). Той е късметлия - основният дискомфорт е сърбеж, има хора, които ежегодно прекарват няколко дена в болница на морфин (да, не се шегувам, толкова силни болки имат, че другите обезболяващи просто не действат). Жената, която визирам, е канадка - не емигрантка, канадска канадка, на възраст... не съм сигурна точно колко, но о/о 60 - малко под може би.
Усложнението от морбили, както разбрахме, е смърт. Нищо особено. В съвремнието, не в древни времена. В това отношение скарлатината, която е много сериозна (и с потенциално кофти усложнение) болест има далеч по-ниска леталност. Благодарение на антибиотиците и температуро понижаващите.
Причината да няма ваксина за варицела в БГ е основно икономическа. Понеже ако се въведе, ЗК ще трябва да плаща за нея. А извън имунизационния календар компаниите-производител просто намират икономически неизгодно изобщо да я регистрират. Струва много пари, а вероятния приход от доброволно поставящия (с/у заплащане) не би оправдал вложението.

# 725
Детето на приятелка изкара едновременно
Варицела и Скарлатина. Ужас голям, но явно има силен организъм и бързо се възстанови.

# 726
  • София
Ако можех да си спестя варицелата при децата, бих го направила с удоволствие. Аз я изкарах на 20 и няколко, цял месец не излязох от вкъщи.
Сега пък ме боли гърло и параноясвам.

# 727
Напълно изместихте темата, но аз продължавам да слагам информация по нея, за тези, които се интересуват

Общо 30 са регистрираните болни от морбили в Пловдив до момента, преминали за лечение в Инфекциозна клиника към УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив. Това съобщи проф. д-р Марияна Стойчева, началник на клиниката, цитирана от "Фокус".

"Последният случай на приет за лечение пациент е от вчера. В момента в болница все още са 10 души. Другите са изписани в състояние, в което не могат да заразят околните, уточниха от клиниката.

Сред лежащите в момента има само двама възрастни – жена на 31 години и мъж на 49 години. Останалите са деца – на 2, на 4 години и останалите са бебета на възраст от 3 до 10 месеца. Децата остават за наблюдение в болница поради високата температура, която вдигат до 39 градуса.

Има и пациенти с тежки диарии и с усложнения като пневмонии. По тази причина те не са пуснати за домашно лечение.

Стандартният престой в болница на болните от морбили е от 5 до 7 дни, ако състоянието им не се усложни", уточняват още от Инфекциозна клиника.
http://www.glas.bg/561788/broyat-na-registriranite-bolni-ot-morb … v-plovdiv-veche-e

# 728
  • София
Ужас - бебета и деца!

# 729
А дали има и по други градове? Опитах да намеря информация,  но не успях.

# 730
А те защо са в болница, а не под домашна карантина? Някакво лечение ли се прилага или ей така, да пълним болницата? Ако само температурата е причината, както пише в статията, това не е основание да стоят в болница!

# 731
  • София
Вече са 30? Нали доскоро бяха 12!  Confused

# 732
А дали има и по други градове? Опитах да намеря информация,  но не успях.
И аз не видях официална статистика по градове.
Онзи ден слушах реклама на новините на Тази сутрин. Заглавието беше-Бум от туберкулоза в столично училище.
Накрая се оказа, че едно дете било болно от някаква форма на туб., която дори не била заразна.

# 733
  • София
А те защо са в болница, а не под домашна карантина? Някакво лечение ли се прилага или ей така, да пълним болницата? Ако само температурата е причината, както пише в статията, това не е основание да стоят в болница!

Под домашна карантина? С полицай пред вратата?
Едно време - разбирай, през моето детство - идваше ХЕИ и залепваше голям надпис "карантина" - с информация за болестта и срока, както и болния. И после ако някой го види този болен да се разхожда - в градинката при бебетата, примерно, понеже "той сега няма Т и не го свърта в стаята" (каквото обяснение бях получила от един нагъл баща с варицелово, който ме пропъди с - по онова време - бебето ми обратно в стаята - че за него е по-лесно да си седи там). - се обажда в ХЕИ и болният или отговарящ за него се сдобиваше с мноого солидна глоба + порицание,  препратено към работното място (демек, сериозен проблем). Лекарите нза преглед идваха на посещение - домашно, не заразният да се реди на опашка рамо до рамо с бебетата и децата, чакащи за редовна имунизация, примерно.
Сега - какво?
Освен да им предложат болнично лечение (дори и когато няма усложнения) за целият период, в който са заразни, какво могат да направят? Нямаме острови, че да устроят "остров на морбилните" по примера на "островите на прокажени"... по какъв друг начин могат да се изолират заразните, че да се ограничи епидемията?

# 734
  • София

Логично е да са бебета и деца - най-вероятно не са ваксинирани, а и са по-податливи.

Общи условия

Активация на акаунт