Американски колеж - осма тема

• 104 635
  • 764
  •   1
Отговори
# 15
Ако желаещите за втори френски език са малко и се формира само една паралелка, знаете ли дали децата ще останат в същия състав от 9-ти до 12-ти клас или ще ги завъртят отново в различни секции според избора на профил за 10 клас?
В нашия випуск има клас и половина с френски (ако не съм разбрала нещо грешно...) и половинката са заедно с половинка клас с немски  Rolling Eyes Намаляха учениците в и след 9ти клас.
В 10ти клас класовете/секциите са си по втори език, профилните часове са в едно и също време за всички профили, т.е. децата се "прегрупират" за тези часове.
Колко деца се записват за език изобщо не трябва да ви влияе за избора му, важното е интересите на детето Simple Smile

# 16
peneva_a, благодаря!

# 17
  • България
Фран, благодаря за добре оформената тема!  bouquet
Аз съм и майка на бивш колежанин, и на настоящ кандидат Simple Smile. Слядея ви с интерес, макар че съм доста лаконична.

# 18
С молба към родителите с опит да помогнат с информация относно избора на втори език?

# 19
С молба към родителите с опит да помогнат с информация относно избора на втори език?
В предишната тема коментирахме тези въпроси... малко преди изпита на 19.03.
Виж от този пост надолу http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=929653.msg34690729#msg34690729

и по в началото на Тема 6 имаше, но не ми се търси сега... И в тема 5 имаше доста групирано и систематизирано по въпроса  Simple Smile StefanB беше писал, а и други със завършили или по-големи ученици.. гледай от това време на годината, но не твърде близко с датата на изпита, че тогава се отплесваме в другите вълнения  Crazy

# 20
  • София
И аз да благодаря на Фран за темата.
За тениса - когато моят Дивак беше записал тенис в 9 клас (3 години назад), отговорник беше Ивайло Димитров по история, но не знам дали и сега се занимава с това.

Може ли да помоля, ако има следящи темата родители на деца, които са завършили колежа и на които някои от академичните съветници е съдействал, като е контактувал с унито да обясни галимацията с нашата диплома и/или как Колежът се отличава със значително завишени критерии (както се споменаваше за такива случаи по-назад в темите), та, моля да ми пише на лични. Предварително благодаря!

Скрит текст:
Изключително разочарована съм от тях и последните няколко седмици ме оставиха с категоричнто убеждение, че щом детето е получило някакви оферти и вече си завършва (разбирай, няма да плащаме повече такси), няма нужда да правят каквито и да било повече усилия за него. И понеже тъпо отказвам да приема, че това може да е така, събирам информация, за да си намеря друго по-положително обяснение

# 21
Може ли да помоля, ако има следящи темата родители на деца, които са завършили колежа и на които някои от академичните съветници е съдействал, като е контактувал с унито да обясни галимацията с нашата диплома и/или как Колежът се отличава със значително завишени критерии (както се споменаваше за такива случаи по-назад в темите), та, моля да ми пише на лични. Предварително благодаря!

И друг път съм чела за очакванията на някои родители, че дипломата от АК, или СМГ или някое друго "специално" училище имат по-голяма тежест при кандидатстване и бих искала да споделя, че няма такова нещо. Как си го представяте в топ университети някой да следи рейтинга на българските училища? Ми няма такъв филм, хората там са буквалисти и правилата се спазват буквално. Наистина, чувала съм за компромиси с по някоя и друга стотна, ако са харесали детето и ако нямат други качествени кандидати, но и това не е за университетите от първата десетка. Не съм чувала обаче някакво ходатайство да хване дикиш (казвам ходатайство, а не препоръка при кандидатстване). Още по-малко преподавател да се изложи с опит за такова. Харесвам твоя непримирим дух, но се боя, че никой няма да се обади никъде да обяснява, че неговото училище е по-по-най от останалите в страната и затова дипломата от него трябва да се разглежда преференциално и с особено мнение. Ако се стигне до компромис то ще е заради представянето на детето, а не заради такива обяснения. А ниската диплома от АК е "обратната страна на медала" - не може всички хубавини на едно място, нали? Twisted Evil

# 22
  • София
ЧС, не успя да се въздържиш във финалното изречение  Laughing

Благодаря за темата!  bouquet

Milenita, пожелавам успех на сина ти!

peneva_a,
Но "клуб" не го разбирай като "школа по".
Би ли обяснила какво точно е различното. Знам, че сина ти се занимава с физика, астрономия, какво точно правят в този клуб в колежа?
Иначе клубът по математика, поне този в 8 клас , не се различава от школата по математика на други места, според мен, и това, което ми разказаха родителите.

# 23
  • София
От няколко дни се канех да пусна поста с молба за контакт на лични, и все се отказвах, понеже ми беше ясно, че най-много да се включи ЧС с именно такова мнение и други аналогични, които не е като да не са ясни на всеки, повечко пребивавал в темата, а за родители от Колежа да не говорим, ама си казах, че може пък на фона на очакваното, все пак да събера информация, която за мен ще е ценна и полезна. И каквото ще да казва и обяснява ЧС, но, както писах, моят Дивак с ниската диплома, ако не беше ученик в Колежа, нямаше да получи офертите, които има досега (една от които безусловна). В този смисъл за мен поне Колежът няма обратен медал.

# 24
ЧС, не успя да се въздържиш във финалното изречение  Laughing

Е, защо да се въздържа, абсолютно така си е, според мен,  и тук се повтаря във всяка тема - в Колежа хем те гонят, хем вечно си на педал и нещо изпускаш, хем накрая дипломата ти е по-ниска от на останалите зрелостници.
Именно за това чисто практически погледнато най-си струва след Колежа да кандидатстваш (ако е в чужбина) в колеж или университет който е на "либерал артс" системата - било то в Щатите или Европа, където приемът е както по успех, така и с есе и интервю, там имаш възможност да покажеш ниво. Ако е само по успех, както е например в Германия и Австрия, или пък си на кондишънъл, както в Англия, като нищо влизаш във филма "повишение" на  оценка или допълнителна матура и въобще зор до последно за да хванеш заветните няколко стотни и да изпълниш условието и пак накрая може и да те отвее кандидат от  друго училище с пълноотлична диплома, може, казвам, не е правило, защото ако има интервю пак имаш огромен шанс да покажеш истинското си ниво, не това, отразено там, в хартийката. Така че, нещата са общо взето строго индивидуални, зависи конкретно от случая, от университета че и от човека, ако щете.. Вече веднъж обаче приети и започнал учебния процес, хората от АК са като трактори - натоварването в университетите не представлява нищо ново за тях, за разлика от стреса, който изживяват зайците идващи, от други български училища, които не издържат на пресата.
Плюсовете са безспорни на спартанската система, но минусите също....
Има деца, които в последната година се местят в друго училище по тази причина... Ама че нямали американска диплома - голям праз... Нали имат българска.
Всеки със стратегията си.

Последна редакция: пт, 24 мар 2017, 10:59 от StefanB

# 25
ЧС, не успя да се въздържиш във финалното изречение  Laughing

Нещо лошо и злобно ли казах? newsm78 Не знам да има училище или изобщо каквото и да било на този свят без негативни страни. Въпросът е всеки да си избере според своите приоритети и влечения, защото минусите на кое да е училище са маловажни за едни деца, но важни за други.
И е хубаво хората да знаят, че няма нищо идеално, в това число и СМГ Joy

Цитат
От няколко дни се канех да пусна поста с молба за контакт на лични, и все се отказвах, понеже ми беше ясно, че най-много да се включи ЧС с именно такова мнение и други аналогични, които не е като да не са ясни на всеки, повечко пребивавал в темата, а за родители от Колежа да не говорим, ама си казах, че може пък на фона на очакваното, все пак да събера информация, която за мен ще е ценна и полезна.

Само аз ли виждам (и Стефан де smile3525) полезното и вярно в постинга си? newsm78 Изобщо не съм имала за цел да оплювам АК, а само споделих СВОИТЕ впечатления от западните образователни институции ( причислявам към тях и АК) и начина, по който мислят и разсъждават. Мислех си, че това ще ти помогне да насочиш активността си в друга посока, но карай. А и какво като не съм родител на дете от АК? За да имаш  впечатления и опит с чуждите университети не е нужно детето ти непременно да е било в АК, нали?

Последна редакция: чт, 23 мар 2017, 19:09 от Черна станция

# 26
Сина ми се занимава с физика и астрономия, но посещава доста различни клубове  Sunglasses икономика, Popular cullture of middle ages, Embrace Club... преподава български на американците преподаватели... и т.н. разнообразява... и в мюзикъла беше активно сценично ангажиран в 9ти клас (много нетипично за него и оказа се много полезно).
На клуба по астрономия знам, че имат теми да коментират, прави си някакви планове и организация (от тази година е президент на клуба), но в него са ученици от 8ми до 12 клас, никой не очаква преподавателя да започне да преподава материала... миналата година ходиха на някакво среднощно звездобройство  hahaha
Те имат представяния на клубовете със съответното описание на дейностите в тя, щандове за представяне, всеки си избира и се записва. Мен ме информира (частично) какво да очаквам.
Избягвам да разпивам много много, това ми е от "да си разкажа набързо деня" и информация от engrade  Simple Smile

# 27
  • В офиса
Аз друго се чудя на ЧС как за толкова четене на темата не е разбрала, че място за паралел с български училища няма. В СМГ, ако си олимпиец, но си го закъсал по история, например, учителят по мат пътека ще направи до историка да моли да не разваля дипломата на талантливото дете (и наистина накрая децата ще видят шестиците, които им трябват). Ако трябва да ходиш на състезание, ще те освободят седмица предварително и на никого и през ум няма да му мине да те кара да наваксваш проектите и домашните. Тук това не е така - няма маловажен предмет и няма компромис за никого. И по-ниската диплома е оттам. Хубаво-лошо - това е.
 При хубава оферта от престижен университет, надявам се че повечето директори на бг училища все още (и слава богу) ще задействат всички канали за "оправяне" на дипломата - малки компромиси, организиране на повишителни... Очевидно в АК не е така. И да, дразнещо е. Още по-дразнещо е и че според все повече хора в бг това е нормалното, правилното поведение.

# 28
  • София

Ако трябва да ходиш на състезание, ще те освободят седмица предварително и на никого и през ум няма да му мине да те кара да наваксваш проектите и домашните.

Това не е вярно!

И олимпийците нямат навик да закъсват по останалите предмети. Част от тях стигат до национални кръгове на още поне 1-2 олимпиади /химия, физика, информатика/, учат немски, вкл. биология с термини на немски. Нищо не налага да заакъсват по история.

# 29
  • В офиса
Наистина ли? Щото когато аз бях ученичка беше вярно... За големите говоря и за престижни състезания. За ЕМТ що да освобождават?

Общи условия

Активация на акаунт