Работа, CV-та, HR-и, съвети - 59-та тема

• 85 026
  • 794
  •   1
Отговори
# 165
  • София /Абсурдистан
Да се запиша при вас и аз.

# 166
Здравейте

Искам да попитам нещо. Предложиха ми работна оферта която подписах че приемам обаче не съм подписал трудов договор това ще стане другата седмица. Днес обаче получих обаждане че са ме приели в друга фирма с много по добро заплащане. Мога да ли се откажа по 1вата оферта или вече щом е подписана трябва да подпиша трудов договор и да остана там. Моля за съвет

# 167
Спортекс, аз преди няколко години като теб подписах работна оферта с друга компания. Пуснах си предизвестието и от моята фирма ми дадоха по-добра оферта, която ме устройваше много повече. След това звъннах и казах, че се отказвам. Естествено не бяха много щастливи, ама в крайна сметка всеки си гледа и на него да си му е добре. А трудовият договор се подписва в първия работен ден , а не предварително, поне аз така си спомням.

# 168
Може и предварително да се подпише трудовият договор. Аз подписах моя 2 месеца преди да започна официално работа.

# 169
Малко уточнение, за да не остава така грешната информация - трудов договор задължително трябва да се сключи предварително, защото трябва да се регистрира в НАП преди първия работен ден.

На въпроса за офертата - този документ няма никаква стойност. Той не е договор, съответно не поражда задължения за страните. Той просто регистрира намерения. Съответно няма никакъв проблем да се откажете. Но моя съвет е да го направите възможно най-скоро. Вероятно работодателя вече е отказал на другите кандидати и сега ще трябва да започва процеса отначало. Колкото по-рано го предупредите, толкова по-коректно е.

И нещо в страни. Понеже много пъти кандидатстващите питат защо отговорите след интервю се бавят. Аз например, точно заради такива случки, не отказвам на кандидати докато избрания не дойде на първия си работен ден. Което може да е месец след финалното интервю. Wink

# 170
И нещо в страни. Понеже много пъти кандидатстващите питат защо отговорите след интервю се бавят. Аз например, точно заради такива случки, не отказвам на кандидати докато избрания не дойде на първия си работен ден. Което може да е месец след финалното интервю. Wink

Аз в момента преговарям стартова дата през август. Дано не държат някой в неведение дотогава.  Laughing
Но, общо казано, и аз подозирам, че това е честа практика и аз съм ставала "потърпевш" от нея и дори са ме викали на интервю (завършило с оферта) чак след 2-3-4 месеца от подаване на документите, което определено навява мисли за това .

# 171
Здравейте, не знам дали тук е мястото и се извинявам,ако не е. Искам да попитам нещо. Майка ми вчера с я пжвишили в ранг, но са й казаи да подпие със задна дата,защото е трябвало да го направят 2015г., но човешки ресурс са пропуснали. Казали са й обаче,че е отпаднало задължението за работодателя да повиши заплатата като се повишаа рангът. Тя е държавен служител по ЗДС. Искам да попитам вярно ли е това и не й дължат теи при със задна дата? Наистина ли е отпаднало ? Благодаря ви предварително.

# 172
  • на последния етаж
Ако служител пътува командировка в чужбина на официален празник, то работодателят дължи ли някаква компенсация?
По повод горното ми питане, писах с въпрос до ИТ, а отговорът им е че съгласно чл. 264 от Кодекса на труда за работа през дните на официални празници, независимо дали представлява извънреден труд или не, на работника или служителя се заплаща според уговореното, но не по-малко от удвоения размер на основното трудово възнаграждение за отработеното време.

# 173
Точно така, но той не е работил. Или поне ти така беше обяснила. Че е пътувал.
Другото ключово в случая е, че той е бил в чужбина, а не в България. Тогава се работи по работното време там и извънреден е този труд, който е извънреден по тамошното разписание (същото важи и за официалните празници) Wink
Именно заради тези две подробности, бих те помолила да дадеш и точния текст на самия въпрос. Защото това, което са ти казали от ИТ си е дословния текст от закона, но той не важи винаги и при всички обстоятелства Wink

# 174
  • на последния етаж
В питането ми до ИТ съм описала всичко подробно - че пътувам, до коя страна пътувам, на коя дата пътувам.

# 175
Ето, от МТСП, в чийто ресор е това законодателство. (ИТ само контролира прилагането)

ВЪПРОС:

ВЪПРОС:
Командирован служител пътува събота и неделя към града в който е командирован.Получава пари съгласно наредбата за командировките.Какво следва да получи за тези дни(пари и почивка)съгласно КТ

ОТГОВОР:
Командировката представлява изпълнение на трудовите задължения на работника или служителя извън мястото на постоянната му работа и не на определеното му работно място. Съгласно чл. 121, ал. 1 от Кодекса на труда командироването се осъществява по преценка на работодателя, когато нуждите на предприятието налагат това. Командировките се определят в календарни дни и включват дните за изпълнението на задачата, дните на пътуването и почивните и празничните дни (чл. 2 от Наредбата за командировките в страната - НКС) и се извършват въз основа на предварително издадена писмена заповед (чл. 8 от НКС) като преценката относно времето, което е необходимо за пътуване и за извършване не възложената задача, е на командироващия. Съгласно чл. 4 от НКС, командированият за времето на командировката има право да получи освен брутното си трудово възнаграждение и командировъчни пари при условията и в размерите, определени с тази наредба. Брутното трудово възнаграждение не може да бъде по-малко от определеното по чл. 228 от Кодекса на труда . Извънреден труд се заплаща, само ако работникът или служителят е положил извънреден труд в мястото на командироването.Поради това, времето през почивния ден, когато командированото лице пътува от мястото на местоживеенето си до мястото на командировката и обратно, не се счита за извънреден труд В случаите на положен извънреден труд в двата дни от седмичната почивка при подневно изчисляване на работното време, работникът и служителят има право освен на увеличено заплащане на този труд и на непрекъсната почивка през следващата работна седмица в размер не по-малък от 24 часа (чл. 153, ал. 4 КТ).

# 176
  • на последния етаж
Писала съм и до МТСП, да видим те какво ще ми отговорят.

# 177
Не ме разбирай погрешно, но първо, от ИТ само са ти хвърлили прах в очите. Ти си им задала конкретен въпрос, а те просто са ти цитирали един закон, без изобщо да изразят становище е ли той приложим в случая или не?
Там пише ли изрично "да, Вашият съпруг има право на това и това?"

Ако мъжът ти успее да получи повече пари - браво на него. Но такива не му се дължат. Той така или иначе, освен заплата, е получил и дневни.

# 178
Здравейте, преди дни подписах граждански договор за временна работа(става дума за една седмица), но също така работя и на пълно работно време по трудов договор, проблем ли е това, че в момента имам подписани тези два договора. Ясно ми е, че са съвсем различни неща. Попрочетох из нета да се информирам, понеже за първи път ми се случи и не съм никак осведомена. Бих се радвала да ми дадете някаква информация трябва ли да подавам някаква декларация, за която дочух от агенцията, с която подписах, но не ми разясниха повече, понеже това не е тяхна работа. И също ме озадачи това, че договора, който подписах е до 30 юни, а аз реално ще съм ангажирана следващата цялата седмица, не повече, но като попитах момичето, каза, че такава била практиката, един вид формалност.

# 179
  • София
Нямаш никакъв проблем. Имаш право да работиш по този начин. Срокът е формалност обикновено, защото граждански договор се посписва за количество работа, която човек е поел да свърши.

Трябва да декларираш дохода в данъчна декларация през 2018 г. Данъкът ще ти бъде удържан от хонорара, както и всички необходими осигуровки по него, така че няма да има какво да плащаш. Само трябва да е деклариран.

Общи условия

Активация на акаунт