Работа, CV-та, HR-и, съвети - 59-та тема

• 85 109
  • 794
  •   1
Отговори
# 300
Да оставим настрани въпроса за несъвместимостта.
Моето първоначално питане беше има ли новият работодател законови основания да откаже сключване на трудов договор с отложена дата и каква е изобщо практиката при напускане и започване на нова работа.
Не е ли възможно преминаването от една работа на друга да се случва без прекъсване и винаги ли трябва да си напуснал, за да подпишеш нов договор?

Може да напуснеш в сряда например и в четвъртък да си на нова работа.

С новия работодател не сте ли уточнили условията - дата на започване, заплата. Останах с впечатление, че не сте се доразбрали... newsm78

# 301
Новия работодател няма задължение кога да подпише договор с теб. Има задължителен срок за регистрация след сключването, има и задължение да сключи и регистрира договора преди да постъпиш на работа. Но няма законово задължение кога точно да сключи договор с теб, стига да е реди постъпването ти на работа. Няма как да ги задължиш да подпишат с теб на този етап.

# 302
Да оставим настрани въпроса за несъвместимостта.
Моето първоначално питане беше има ли новият работодател законови основания да откаже сключване на трудов договор с отложена дата и каква е изобщо практиката при напускане и започване на нова работа.
Не е ли възможно преминаването от една работа на друга да се случва без прекъсване и винаги ли трябва да си напуснал, за да подпишеш нов договор?
Какво значи "отложена дата"? Няма такова понятие. Трудов договор се сключва предварително. Но колко е това предварително, няма изискване. Може да е и деня преди започването.

В случая според мен работодателят отказва да подпише договор, защото ти не можеш със сигурност да посочиш стартова дата и това, което правиш, му изглежда несигурно.

А на втория ти въпрос, не може да се абстрахираме от несъвместимостта, защото тя е ключова в твоя случай. Възможно е лице да премине от една работа на друга без прекъсване. Но това важи при преминаване от един трудов договор към друг. Което обаче не изключва задължението, лицето да си е дало предизвестието по първия договор.
Ти искаш да напуснеш без предизвестие, за което обаче трябва да имаш действащ трудов договор. Или казано по друг начин, за да ползваш  чл.7, ти първо трябва да започнеш да работиш по трудовия си договор и едва тогава да поискаш прекратяване на служебното правоотношение. А подобно нещо и аз, ако бях работодател, не бих подписала.

Последна редакция: чт, 08 юни 2017, 12:10 от Нищо лично

# 303
tkirilova, работодател няма никакво задължение да сключва договор с теб, при подобни условия, които му поставяш още преди постъпване на работа.
Изцяло негово е решението с кого и какъв договор да сключи.
Така че не виждам какви претенции имаш в случая.

Да, може днес да те освободят от едно работно място и утре да започнеш на друго, но това отново се урежда с предишен и настоящ работодател.

Доколкото разбирам, ти не искаш да отработваш 1месец предизвестие, искаш да сключиш ТД с друг работодател, с който да извиеш ръцете на настоящият да те освободи.
Но това освобождаване може да стане само по изброените причини по чл.7.

За последно ще го напиша и приключвам с този казус.
Ако се явяваш в някоя от ситуациите по чл.7, може да претендираш за освобождаване на момента, в който представиш съответния документ.
Ако не си от засегнатите лица по този член, не можеш да имаш никакви претенции. Нито към настоящия си работодател, нито към бъдещия.

# 304
Първо, аз не ви питам дали има или няма съвместимост.
Второ, не е ваша работа чии ръце ще извивам.
Трето, въпросът ми беше съвсем друг, но вие всички си гравитирате около несъвместимостта.
Питането ми беше какви са мотивите на един работодател да отказва подписване на договор (не с въображаема стартова дата)? За мен е странно да искат да съм реално напуснала, за да ми го изготвят тепърва и аз да го подпиша. Просто питах така ли се случват нещата по принцип.

# 305
Първо, ако прочетеш написаното назад, ще видиш, че три пъти съм ти отговорила на въпроса.
Второ, когато не искаш да споделяш детайли, не търсиш консултация във форум, а отиваш и си плащаш на адвокат.
Трето, тона ти е ужасно нагъл.

# 306
tkirilova, мотивите могат да бъдат всякакви.
Теб не те интересува това, нито са длъжни да ти дават отговор.
Те нямат законово задължение да подписват с теб. Законовите изискания ти ги разяснихме по 2пъти.
Ако и там се държиш по този начин, няма да подпишат изобщо.

# 307
След прекратяване на ТД, има ли някакъв срок, в който да ми оформят трудовата книжка и да ми я върнат или това  е по договаряне с рабтотодателя принципно? Питам, защото мисля да се регистрирам като безработна в БТ и знам, че май 7 работни дни беше срокът за това, ако не греша и се притеснявам да не го изпусна, ако в рамките на тези 7 дни не ми звъннат от работа да ми я върнат.

Последна редакция: чт, 08 юни 2017, 13:57 от hintt

# 308
Здравейте, при започване на държавна работа, следва ли да се спазва договорен по предишния трудов договор срок за едномесечно предизвестие? Благодаря  bouquet

# 309
Plamito, като държавен служител, или не?

hintt, трудовата книжка се оформя и връща веднага. Срока за регистриране в БТ и НОИ за получаване на обезщетение е 3месеца от датата на прекратяване на ТД.

# 310
  • Другата България
Ако ще получава обезщетение, срока е 7 дни от датата на прекратяване. За БТ говоря. Работни дни.

# 311
Plamito, като държавен служител, или не?

hintt, трудовата книжка се оформя и връща веднага. Срока за регистриране в БТ и НОИ за получаване на обезщетение е 3месеца от датата на прекратяване на ТД.
Ясно, благодаря. В моя случай се получи така, тъй като счетоводството е  в друг град и по принцип изпращат документи след 15 или 30 число на месеца. В случая след 30 и там трябва да я изпратят обратно, след като я оформят, но до този момент това явно не се е случило и ще трябва да ги подсетя отново.

# 312
Ако ще получава обезщетение, срока е 7 дни от датата на прекратяване. За БТ говоря. Работни дни.
да, и аз така разбрах всъщност и затова се притеснявам, а 3 месеца е за НОИ.

# 313
Да, като държавен служител  Peace

# 314
hintt, помоли да ти изпратят документите с куриер щом искаш да се регистрираш в БТ за получаване на обезщетение.

Plamito, тогава можеш да не го отработваш.

Общи условия

Активация на акаунт