Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 315
 • София
 • Мнения: 757
Емануела 8802
Радвам се , че неврохирургичната операция е минала успешно и налягането върху мозъка е отстранено с шънт.
Колегата невро-хирург е отчел визуално липсата на локална исхемия, което звучи обнадеждаващо.

Диагнозата ЦКС със съответните степени отразява ниво на "безпорядък" в командите генерирани от мозъка. Диагнозата е с преходен характер поради влиянието на различни фактори - вътрешни (индивидуални възможности на мозъчната пластичност) и външни - начин взаимодействие с детето и комплексна рехабилитация, които биха могли да подобрят нивото на "порядък" в командите на мозъка.

При вашето дете степента на ЦКС е трета, като се очаква спонтанно подобряване при около 60% от децата, като 40% е риска за проблеми в двигателното развитие и координацията на движения, от постоянен характер.

Смятам, че декомпресирането на мозъка ще доведе до подобрение в функционирането му, а дали ще има нужда от рехабилитация, която да стимулира тези функциите, без преглед е невъзможно да се прецени.

# 316
 • Мнения: 8
Благодаря за отговора. Бяхме на преглед в СБРДЦП, ще започнем Войта терапия скоро.

# 317
 • Мнения: 7
Здравейте, доц. д-р Чавдаров!
Имаме момченце на 5м и 10 дни, което все още не посяга към играчки? Трябва ли да се притеснявам и да търся специалист за преглед? Според педиатъра всичко било наред, но аз се притеснявам. Стои по коремче, държи си главата стабилно, но не се обръща още. Ако му се подаде в ръчичката играчка я хваща и я лапа, кръстосва си ръчичките пред гърдите и лицето, лапа си ръцете постоянно, но не ги протяга към нещо.
Благодаря предварително!

  # 318
  • София
  • Мнения: 757
  Mj.d

  Отворете приложената връзка за да се запознате с подробностите около двигателното развитие на кърмачето:
  https://www.cpcentresof-bg.com/files/custom/video/bg/2015_Dvigat … _razv_karma4e.pps

  # 319
  • Мнения: 7
  Благодаря Ви за бързия отговор, доц. д-р Чавдаров! Разгледах внимателно презентацията Ви и видях, че сме допускали грешки при носенето на бебето. В такъв случай какво бихме могли да направим? Дали посещението на кинезитерапевт би било помогнало и има ли нужда? Ще потърся и двете книги на български, които показвате в презентацията си.

  Последна редакция: чт, 26 май 2022, 12:25 от Mj.d

  # 320
  • София
  • Мнения: 757
  Md.j.
  Струва ми се, че сте прочели презентацията много набързо, защото цитираните от мен книги, са с грешни предложения за стимулиране на детското развитие, или аз не съм се изразил достатъчно ясно....

  В България, обучението по детска кинезитерапия е доста примитивно и инсуфициентно..... и най-често се провежда масаж и пасивни движения (т.н. "гимнастика"), от които детето Ви определено не се нуждае.

  # 321
  • Мнения: 1
  Здравейте, доц. д-р Чавдаров, пиша с молба за съвет как да действаме. Бебето ми се роди секцио на термин, 3200 кг, 52 см. В епикризата е отбелязано - средно депресивно състояние, Апгар - 7.  Седмица след изписването по наше желание направихме ТФЕ в Майчин дом, не бяха открити никакви отклонения. В момента е на 5 месеца и три седмици, може да се върне от корем на гръб и от гръб на корем, да се обръща на ляво, да хваща играчки, да си хваща краката, да ги лапа, следи движещи се предмети, обръща се по посока на шум, усмихва се, смее се. Това, което ме притеснява е, че няма желание да се върти на дясно и понякога ръцете й все още са стиснати в юмруци, не много силно, но са стиснати. Предвид рисковите фактори, трябва ли да направим консултация при вас?

  Последна редакция: чт, 02 юни 2022, 16:17 от Lili_Todorova

  # 322
  • София
  • Мнения: 757
  Лили Тодорова,

  Детето изпълнява двигателните умения за възрастта си, както ги описвате.
  Повече инфо за развитието на кърмачето, може да намерите на следния линк:
  https://www.cpcentresof-bg.com/files/custom/video/bg/2015_Dvigat … _razv_karma4e.pps

  # 323
  • Sofiq
  • Мнения: 53
  Здравейте д-р Чавдаров, синът ми е на 4г роден недоносен в 34гс. До 1г на детето ходихме във вашата болница на рехабилитация заради повишен тонус в ляво. Седна на 11м рв, проходи на 1,6г рв. Правихме преглед преди 2г при вас заради изоставането в цялостното развитие на детето като му поставихте тогава диагноза генализирано разтройство в развието,като също  има и примитивни рефлекси. Към днешна дата детето ходи, кляка, става и седи самостоятелно. Все още качва и слиза стълби с опора. Прави опити да качва стълбите сам, но при умора пак използва опора. Тича тромаво със съвсем леко замятане на ляв крак. Прави опити да скача при положение че има опора или го държи някой. Сам скача веднъж залита и се отказва. Говора е затруднен и се свежда до 3думи за комуникация- да, не и там. Иска да говори но не може. Опитва да казва думи но не се разбира коя е думата. Има също и сензорни нарушения. Въпрос са ми е следният дали можем да ползваме рехабилитация по здравна каса цялостна в болницата Ви или не?
  П.П. забравих да спомена че детето е с слабо гръбче и раменете падат напред.

  # 324
  • София
  • Мнения: 757
  Елена Асенова,
  Пишете ми на лични.

  # 325
  • Мнения: 8
  Здравейте, д- р Чавдаров. Синът ми е на 9,5 месеца. Прави въртеливи движения в китките и глезените, когато иска да покаже някаква емоция и от време на време си държи ръчичките свити в юмручета. Видимо усмихнато и игриво детенце е, седи стабилно, бърбори, обръща се на име и търси с поглед, когато го попитаме" къде е...". Не пълзи, но прави опити. Като го хванем за ръчички се опитва да прави малки крачки. Обръща се по корем, по гръб. Опитва се да се " покатери и изправи" като е до мен. Моля, за Вашето мнение и препоръки!
  Теодора

  # 326
  • София
  • Мнения: 757
  Тео9999,
  съгласно описанието Ви, не виждам никакви проблеми в моторното поведение на детето Ви.
  Моля, не го дръжте за ръцете или под мишиците за да "ходи" !!
  Коремната и гръбната мускулатура не са готови за това натоварване все още, както не са готови и мускулите държащи надлъжния свод на стъпалата, което би могло да доведе до плоскостъпие.
  Осигурете достатъчно и обезопасено свободно място за самостоятелно придвижване на детето Ви.
  Самостоятелната борба с гравитацията подобрява координацията на движенията и активира появата на нови двигателни умения.
  Успех.
  п.с. вижте сайта на СБРДЦП за информация относно двигателното развитие на детето: www.cpcentresof-bg.com

  # 327
  • Sofiq
  • Мнения: 53
  Елена Асенова,
  Пишете ми на лични.
  Писах Ви.

  # 328
  # 329
  • Мнения: 472
  Здравейте, доц. д-р Чавдаров,
  бебенцето ми е на 7 мес и половина, родена секцио с тегло 3330, без никакви проблеми.
  Има 2 неща, които ме притесняват: от малка предпочита да спи надясно и е леко извита като буквата С. Ходили сме на ортопед няколко пъти, който единствено препоръча като я носим, да я държим извита на другата страна и да стимулираме лявата й страна. Или не го правим достатъчно много или не действа, защото тя си продължава да стои извита. Няма гръбначно изкривяване, нито тортиколис. Какво можем да направим още, може би някаква рехабилитация?
  И другото е, че от 6ти месец започна да се обръща от гръб по корем наляво, месец по-късно започна и надясно. Но все още не може от коремче да се обърне по гръб. Иначе когато е по коремче се върти в кръг по оста си и на двете страни. Има ли нещо притеснително към момента?

  Общи условия

  Активация на акаунт