Хърватия - Тема 2

• 67 554
  • 762
  •   1
Отговори
# 570
Здравейте! Как стои въпросът с плащането с карта? Не обичам да си купувам валута като пътувам и се чудя дали ще е проблем да разчитам на плащане с карта.
Почти навсякъде с карта. Аз си взех много малко куни, само "за зор заман". Само в едно кафене в Самобор не можеха или не искаха с карта, а кеш.
И аз щях да питам дали куни или евро? Simple Smile
Куни и с карта. Няма евро Wink

# 571
  • София
Има и евро. Wink Щом е туристическо капанче, цените са в евро и куни. В Дубровник платихме разходката с корабче с евро. В апартаментите, резервирани през Букинг също имахме избор между двете валути. С карти не ставаше.

# 572
  • някъде ... тук ...
В Дубровник е много по-различно от други места из Хърватска. Имайте куни за всеки случай.
Аз обръщам евто в съответната валута в банка, в работно време, т.е. нося и евро.. Таксите и комисионните са по-малки от банкомат, поне по мои впечатления.

# 573
Има и евро. Wink Щом е туристическо капанче, цените са в евро и куни. В Дубровник платихме разходката с корабче с евро. В апартаментите, резервирани през Букинг също имахме избор между двете валути. С карти не ставаше.
Това е по-скоро изключение, отколкото правило. Нека не объркваме хората. Националната валута на Хърватия е КУНА. Все още не са влезли в еврозоната, така че... навсякъде КУНИ и с карта. Където няма ПОС терминал - просто с куни. Това че на най-туристическото място са ви приели евро, не означава, че навсякъде е така. В  Загреб си е като в София. На колко места може да платите с евро? Никъде.

# 574
Куни ни трябваха да плащаме паркинги.  Наложи се да търсим къде в Опатия да обменим евро, така че и аз бих посъветвала да разполагате с известна сума в местната валута.

# 575
  • Пловдив
Благодаря отново...до Дубровник няма да ходим. Били сме. Само Загреб и колните.

# 576
  • София
През януари бяхме в Загреб. Решихме на летището да теглим куни, но там имаше само банкомати с големи такси - не на банки, а на EuroNet мисля. Купихме билети за автобуса за града с карта, като се явихме в центъра, изтеглихме от банкомат на банка. Оказа се излишно - направо се чудихме после къде да ги похарчиме - навсякъде приемат плащане с карти. Ако ви притеснява липсата на куни, изтеглете си малко, колкото да имате.

# 577
Аз затова обменям пари още в София. ТАВЕКС в почти всеки мол... или обм. бюро Никар на "Граф Игнатиев" до пл.Славейков, винаги има куни. Пътувам къде ли не, никога не бих тръгнал САМО с евро или долари, ако местната валута не е евро или долар.
Специално за Хърватия, 90% от нещата плащах с карта.

# 578
Всъщност сега се сещам, че на туристическите места еврото е добре прието наистина. Пример - ресторантите за стриди в Мали Стон.
Ползвам услугите на Тавекс и аз за всякакви екзотични валути.

# 579
Някой със скорошни впечетления от заведения за хранене в Загреб? Моля за препоръки. Цените как са? Софийски или + Simple Smile

# 580
Здравейте, решихме да си направим екскурзия през Белград /1 нощувка/ до Загреб /2-3 нощувкии с посещение на Тракошчан, Вараждин, Самобор/. Чудя се, дали си струва да ходим до Плитвичките езера и до крайбрежието - примерно Риека или да отскочи до Любляна? Притеснява ме, че не е сезон и може много неща да не работят. Какво е вашето мнение? И около Загреб какво още може да се види?

# 581
Понеже стана въпрос за тегленето от банкомат, помня, че в Самобор теглих от банкомат на OTP Banka, а картата ми е към ДСК, която също е към OTP Group, нямаше такси.
Здравейте, решихме да си направим екскурзия през Белград /1 нощувка/ до Загреб /2-3 нощувкии с посещение на Тракошчан, Вараждин, Самобор/. Чудя се, дали си струва да ходим до Плитвичките езера и до крайбрежието - примерно Риека или да отскочи до Любляна? Притеснява ме, че не е сезон и може много неща да не работят. Какво е вашето мнение? И около Загреб какво още може да се види?
Точно пролет и есен е най-подходящо за Плитвишките езера. Лятото е  жега, а пък зимата се стъмва рано. Любляна също е супер... Там също си иска поне един ден. Колкото до крайбрежието, сега през пролетта става за разходки, но не и за плаж.  Не сте уточнили кога ще ви е пътуването.

# 582
Diziler утре ще пътуваме 😊 - в последния момент сменихме посоката.

# 583
Зависи от времето, което имате. Словения си е за отделно ходене, там има МНОГО КРАСОТИ. В Босна също. Аз по-скоро не бих обръщал внимание на Сърбия, но вие си знаете. Ако сте били в Белград, прескочете го. Ако не... поне центъра, крепостта... знам ли.

# 584
  • София
Плитичките езера сигурно са красиви по всяко време на годината, но аз бих предпочела да ги видя когато наоколо се е раззеленило. Сега дърветата ще са голи. А и те са в планината, на по-високо, пролетта едва ли още е настъпила там.

Ако отидете до Риека, може да се отбиете и в Опатия. Има нещо аристократично в нея, романтичен повей от отминали времена. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт