MTHFR генна мутация ТЕМА 2

• 90 237
  • 846
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Сентидо, намери си усвояеми моноформи на витамините и ги приемай в същото съотношение.

Милгама и Б комплекс имат различни Б-та и са в различно съотношение. Много рядко се срещат комбинирани витамини в метилирани форми.

# 361
Аз много съм търсила. Има едни jarrows, те имат комбинации от по няколко Вта метилиране. Но аз понеже пи мултивитамини по някога и не съм виждала с метилиране в9 и в12. И се чудя, понеже съм с мтхфр, дали не си вреда ако не ги усвоявам.

# 362
Здравейте, при изследване на тръбите при доц. Иванов в Плевен използвах момента да му покажа какви изследвания имам, тъй като е специализирал тромбофилия.
Имам MTHFR мутация C677T - хомозиготен носител Т/Т. И хетерозиготен носител 4G/5G. Другите 2 - фактор V Лайден и фактор II (протромбин) - са нормален генотип.
Във връзка с мутацията C677T (70% намалена ензимна активност) доц. Иванов ми каза да приемам 3x1 фолиева киселина преди бременност и 3x2 след установяване на бременност. И че не е задължително да е мета, може обикновена да пия.
Откакто си направих генетичното изследване (началото на 2018) пия неофолик мета. Сега в последно време беше по 1 т. на ден.
По-напред в темата прочетох, че някаква докторка (специалистка) от София също е казала, че няма нужда да е мета, и че не било доказано ефекта от метилираната форма на фолиевата киселина.
Също разбрах дотук, че голяма част от вас, ако не и всички, смятат, че синтетичната фолиева киселина не се усвоява.
Чудя се дали има истина в думите на доц. Иванов (при все че е специализирал в областта на тромбофилията - има публикации и то и на английски) - дали не е прав?
Ако някой може да сподели мнение, ще се радвам.
Благодаря предварително.

# 363
  • София
Mthfr.net - цялото на английски.
Какви последствия може да има мутацията mthfr C677T
Гугъл също е щедър на резултати. Търси mthfr C677T homozygous
Ето и на български - обясняват с картинки защо не се усвоява синтетичната фолиева киселина .  При мутация в MTHFR не работи процесът на разпадане на синтетична фолиева киселина до Л-метилфолат, затова трябва да се приема направо Л-метилфолат.  

Не ни стига че имаме мутации, ами и докторите ще ни уморят с некадърността си, щот не са прочели нищо откакто са завършили. С 6 таблетки на ден единственото, което ще постигнеш, е да ти се запушат клетъчните рецептори, та да не можеш да усвояваш и фолата, който го има естествено в храната.

Дописвам: пусни и изследване на Б12 и хомоцистеин. Повишеният хомоцистеин (който често е ефект от дефицит на витамините Б9 и Б12) може да предизвика сърдечно съдови проблеми.

Последна редакция: пт, 09 авг 2019, 17:37 от delisardeli

# 364
Преди да разбера че имам мутации, в продължение на 1 година приемах синтетична фолиева. При изследване на нивата в кръвта резултатът беше 4. Това беше и причината да се изследвам за мутации. След това започнах да приемам по 1т. мета-фолиева и 3 месеца по-късно нивата в кръвта се бяха повишили на 16.
   След неуспешен инвитро опит който завърши с БХ, реших да си почина за известно време от всичко и спрях и витамините. 3м по-късно нивата в кръвта  бяха 4,6  Rolling Eyes
   Сама можеш да прецениш до колко съм усвоявала  синтетичната форма. Или пък салатите които винаги съм консумирала.
   Аз съм с хетерозиготна на MTRR.

# 365
За мен е престъпление изписването на синтетична фолиева киселина по време на бременност (ако няма генетични изследвания). Заради това, че жената ще спести няколко лева, детето й може да е увредено за цял живот. Понякога уврежданията не са толкова видими - като церебралният фолатен дефицит. Това е недостиг на фолат в мозъка, при нормални нива в кръвта, заради което се установява само с лумбална пункция. Много от децата с аутизъм всъщност имат тази диагноза.

# 366
  • Софето
Здравейте, преди година съвсем случайно разбрах, че имам MTHFR мутация с намалено усвояване на Б9 и Б12. Поръчвам си от Германия тези витамини с метилирана форма на Б9 и Б12.
https://www.shop-apotheke.com/arzneimittel/11101514/vitamin-b-loges-komplett.htm
Имам две здрави деца, родени с приема на синтетична фолиева киселина ( тогава не знаех за тази мутация).

# 367
 А на децата какви витамини давате?

# 368
На моя приятелка са и казали че мутациите се проявяват след около 30 годишна възраст и че няма нужда да дава нищо на децата.
     Но все пак се консултирай с лекар за всеки случай. Евентуално да  пуснете изследване за дефицити...

# 369
Преди половин година ми откриха генетична мутация от хомозиготен тип - над 70 % вероятност от неусвояване на вит В9 - фолиева киселина.
Сега ми изследваха хомоцистеин и е 42, при референтни стойности под 15.
Тук  https://www.lina-bg.com/bg/%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD% … D0%BE%D1%82%D0%BE прочетох, че :
Цитат
"Доказано е също, че намаляването на хомоцистеина с 5 мкрмол/л намалява смъртността от белодробен тромбоемболизъм, мозъчен инсулт и инфаркт на миокарда с около 25%. Затова скринингът на хомоцистеиновите нива особено при рискови пациенти и техните родственици е препоръчителен."
Аз съм оперирана от тромбоза и бях в белодробна с БТЕ. Странно, че пулмолозите и съдовите хирурзи не ме насочиха към такова изследване.
Бихте ли ме посъветвали при какъв специалист трябва да отида ? При хематолог или друг?

# 370
  • София
Знам че хомоцистеин може да се повиши при дефицит на витамините Б9 и Б12. Но е възможно да има и други причини при теб. Пусни изследване на Б9 и Б12 да видиш какво ще излезе, ако можеш да го оправиш с прием на витамини ще е супер.

Добри отзиви съм чувала за проф Станева в Токуда, тя е ангиолог.

Ходила съм при видна хематоложка в Александровска, знаеше за тромбофилни мутации по-малко от мен. А аз дефицитите на витамините вече си ги бях оправила.

# 371
Благодаря, delisardeli. Казаха ми, че при мене витамините със сигурност ще са ниски. Въпросът е колко ниски, за да се определи начинът на лечение - с хапчета или инжекции.
Какво мислите за двата варианта, кой е за предпочитане?
И кои витамини трябва да изследвам? Зная само, че изследват В 9 и В 12. А имали и други изследвания на В витамини?

# 372
Това, че има генетична мутация, все още не означава, че се отключила. Това може да се установи с допълнителни изследвания на веществата, за които дадения ген отговаря.

# 373
  • София
На мен също искаха да ми бият инжекции б12, но аз си увеличих дозата хапчета и успях да си вдигна нивата само с тях. Важното е да са метилирани форми - и Б9 и Б12, а метилирани инжекции в България няма. Правех контрола на всеки 4 седмици, за да видя как наваксвам и дали дозата ми е ок.
Освен Б9 и Б12 съм мерила и Б6.

# 374
Мерси, Дел. Днес лекарката от генетичната лаборатория ми каза, че имало метилирани форми у нас.
ice_sparky,  при мен е хомозиготна - на 70 % не ги усвоявам и имам проблеми. Накрая някой се сети за хомоцистеин и генетичен тест. Лошото е, че според проучвания, не намаляват риска от съдови инциденти, когато вече си имал  такива. Риска намалява, когато лечението е започнато навреме.

Общи условия

Активация на акаунт