А сега накъде ! (5.06-11.06)

• 243 662
  • 1 761
  •   1
Отговори
# 885
dari_geri, добре дошла и късмет на девойката.  Praynig
Разбира се, че има значение на кое желание ще влезе. Затова се редят от най-желано към най-нежелано.
Накрая може и да сме благодарни влезе на някое от желанията.

# 886
   За н-ти път във всяка тема се повтаря - няма значение по кое желание ще влезете, реди се според желанията на детето  и - докъдето стигне балът.
Повечето тук ги терзае въпроса колко ще бъде достатъчният брой желания които трябва да запишат родителите , така че детето им да не изпадне от класирането.
Ето това е неясното  Sad
Мисля си дали тази година частни гимназии няма "да оберат" деца с висок бал.

# 887
  • София
   За н-ти път във всяка тема се повтаря - няма значение по кое желание ще влезете, реди се според желанията на детето  и - докъдето стигне балът.

Не ми се вярва да няма значение за някой по кое желание ще влезе, но това е мое мнение.

Мандарин има друго предвид, според мен. Някои родители пишат по-слаби училища за първо желание само и само да казват после, че детето им е влязло по ПЪРВО желание. Което е много глупаво според мен и отнема шансовете на детето да влезе в по-добро училище, но понеже родителят мисли, че няма шанс, то не го е вписал като първо. Затова детето може да влезе по четвърто и пето желание, това не е фатално. Важното е училището да е достатъчно желано от детето.
Надявам се, че ме разбрахте. Не съм сигурна, че го обясних добре Peace

# 888
Цитат
А ако днес нещата изглеждаха като някога, щеше да е всъщност супер, защото хич  не е гаранция, че децата, приети в СМГ, щяха да  са непременно същите с висок бал за езикова. Защото СМГ щеше да има  опцията да си пусне свой изпит, с който да подбере наистина добри математици. И доста деца с високи резултати на изпита по МАТ за езикова, нямаше да се справят чак толкова успешно с отделния.

Напълно съм съгласна с Русалка.  Според мен с математиката ситуацията е доста сходна с другите специализирани училища - музикални, спортни, художествени. Изпитът с различна степен на трудност по математика  от общообразователната програма е един вид допълнителен изпит за оценка на способностите. Така е организиран приема за 5 клас във всички МГ в страната.

# 889
  • София
Мандарин според мен имаше друго предвид. Peace  Ако едно дете е с по-нисък бал, а иска най-много в 1 АЕГ, има два начина за действие. Отказва се от АЕГ и пише на 1 място уж  "по-реалистичната"  за бала му паралелка примерно в 32-ро. Приемат го по 1 желание, да. Грешен подход обаче, защото след класирането може да се окаже, че балът е стигал примерно за 2 АЕГ, а тя дори не фигурира в заявлението му.
При втория вариант написва 1 АЕГ с всичките й паралелки, 2 АЕГ с всичките й позиции и го приемат по 10 желание примерно.  И по-задното 10 желание е на практика по-харесвано от детето от първото при вариант 1. Жълтото цвете вече е написала същото. Та в този смисъл - нека детето да е прието и по 25 желание (изглежда
 голям брой, а на практика това са паралеките на 4 езикови), пак  ще е на финала по-доволно от приема си по първо при недомислена  подредба на желаните паралелки на принципа, че за там стига балът.

Последна редакция: ср, 07 юни 2017, 09:33 от пенсионирана русалка

# 890
Здравейте , и аз съм мама с бъдещ осмокласник. Може ли да ми помогнете как се изчислява бала/не намерих тази формула за която говорите/ и знаете ли кога ще публикуват минималните балове? Много Ви благодаря

# 891
  • Пловдив
dari_geri, това се опитваме да обясним в последните няколко страници. Без статистиката БЕЛ+МАТ е много трудно да се определи какви биха могли да бъда баловете тази година.
Дали тези точки ще стигнат за 73-то или не, ще се види на класирането. Вие ще си го впишете като първо желание, но после трябва да изредите и други училища, по-малко желани и такива, в които се е влизало с по-нисък бал през миналата година. За да се "закачи" детето някъде.

Търговските гимназии са добър вариант. В Пловдив НТГ е едно от училищата, където се влиза с висок бал. За много деца си е първо желание. За момчета има хубави специалности в професионалните гимназии. Не всички родители и деца се целят в ЕГ и МГ.
Тези, които са с по-малко точки, могат да разгледат подробно целия план-прием и да се ориентират и към професионална гимназия или паралелка с друг профил освен чуждоезиков. Понякога една професионална гимназия може да се окаже по-добър вариант от СУ с недобро реноме.

# 892
  • В морето

Не ми се вярва да няма значение за някой по кое желание ще влезе, но това е мое мнение.

Мандарин има друго предвид, според мен. Някои родители пишат по-слаби училища за първо желание само и само да казват после, че детето им е влязло по ПЪРВО желание. Което е много глупаво според мен и отнема шансовете на детето да влезе в по-добро училище, но понеже родителят мисли, че няма шанс, то не го е вписал като първо. Затова детето може да влезе по четвърто и пето желание, това не е фатално. Важното е училището да е достатъчно желано от детето.
Надявам се, че ме разбрахте. Не съм сигурна, че го обясних добре Peace

Да, така погледнато има много резон... А вероятно някои искат по-бързо да приключат със записването и това също може да е определящо.

# 893
Един лаишки въпрос от човек, който е далеч от правните термини. Извинете ме, ако е супер тъп. Какво включва понятието "обществена информация"? Може ли информация, която не съдържа никакви лични данни, а само сбора от точки по двата предмета и пола на детето (тоест не би следвало да е недостъпна или както май  се води по определение класифицирана), да се счита за такава? Embarassed Ако да, не може ли след подаване на качения на сайта на РУО формуляр на основание чл. 24, ал.1 и чл.25 от Закона за достъп до обществена информация по определения ред да бъде предоставена на подалия молба? И ако евентуално може, бавна ли е процедурата? Просто ми стана любопитно, понеже се присетих тази вечер за една форумка с по-голямо дете, която активно се възползваше от това свое право.
"Отговор на заявлението за информация трябва да се изпрати не по-късно от 14 дни от регистрирането му."
http://www.aip-bg.org/library/nar_zdoi/handy_frms.htm
Чл. 28. (1) Заявленията за предоставяне на достъп до обществена информация се разглеждат във възможно най-кратък срок, но не по-късно от 14 дни след датата на регистриране.
http://www.aip-bg.org/legislation/%D0%A2%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%82 … %BD%D0%B0/203795/
чл. 2, ал. 1 ЗДОИ определя обществената информация като “информация, свързана с обществения живот в Република България и даваща възможност на гражданите да си съставят собствено мнение относно дейността на задължените по закона субекти”.
“Обществена информация по смисъла на този закон е всяка съвкупност от данни, структурирани по определен критерий и с определена цел и предназначение, както и всяко сведение за някое положение или за някаква дейност, които са свързани с обществения живот в Република България и дават възможност на гражданите да си съставят собствено мнение относно дейността на задължените по закона субекти”.

Честно казано не схванах много какво предлагате. някой да прати това или? newsm78 newsm78 newsm78

# 894
  • Пловдив
Здравейте , и аз съм мама с бъдещ осмокласник. Може ли да ми помогнете как се изчислява бала/не намерих тази формула за която говорите/ и знаете ли кога ще публикуват минималните балове? Много Ви благодаря

Балът се изчислява по различен начин за различните училища. ЗА справка трябва да се види план-приемът за съответната област.
Минималните балове за тази година ще се видят, когато излезе първото класиране.

# 895
Искам да попитам Ваче колко са били паралелките от 4 до7 клас в СМГ?
Може би бъркаш.. моята дъщеря не е в СМГ, а в 107-мо Wink

5 клас - 5 , 2 немски, 1 руски , 2 английски
6 клас - 4, 1 руски и 3 английски
7 клас - 4,, 1 руски и 3 английски

# 896
Здравейте,
От доста време следя темата, но не съм се включвала до сега. Майка съм на седмокласничка, но като цяло съм доста далеч от висша математика, изчисления и статистики, та ми е трудно да се ориентирам в остановката. Общият брои точки на моята хубосница е 438. Гледам, от миналата година таблици с минимални и максимални балове по паралелки, та въпросът и е може ли точките да се превърнат в такива, като миналогодишните и тези мин. макс. да бъдат ориентир за подреждане на желанията. Наясно съм, че се пише от най-желаната към най-малко желаната, но все пак, аз изобщо нямам идея за къде биха й стигнали тези точки. Иначе желанието й е 73 СУ, но в едно мнение прочетох някакви изчисления училище/ бал / точки и се смразих, щотото се оказва, че няма шанс. Да си призная ужасно съм объркана. Ако е удобно нека някои да разясни.
Не е сигурно, дали 438т. ще стигнат за 73 СУ, но ще стигнат за някоя от английските или за френската гимназия. За 35СУ ще стигне със сигурност. Пишете си на първо място 73 СУ, защото имате реални шансове и да влезете. То и без реални шансове пак най-желаното училище е на първо място.

# 897

Балът се изчислява по различен начин за различните училища. ЗА справка трябва да се види план-приемът за съответната област.
Минималните балове за тази година ще се видят, когато излезе първото класиране.
благодаря

# 898

Абсолютно никакво значение няма дали ще влезе в 35ро например, написана като 10та поред паралелка (10то желание) или ще я пишем на първо желание, преди най, най най исканото училище/паралелка... Ако му стига за там бала изобщо няма да стигне да се пробва за друго по-желано място, ако точно то е писано като първо желание...
Така, че сина ми си реди желанията по "желаност", а моя отговорност е да наклоня списъка към пълнота, т.е точките да му стигнат все за някое 48 желание например

Но да, права си, за някои не е важно къде, важно е да се докладва на приятели/роднини/"приятели" във фейса "Първо класиране, Приет Първо желание" Урааааа, въпреки, че това може да е N-найстото истинско желание на детето!

Последна редакция: ср, 07 юни 2017, 10:12 от peneva_a

# 899
  • София
Интересно е дали децата приети в АК ще се запишат там. Там записването приключи ли ?
Ние сме от тях. Ще изчакаме класирането от НВО и  в краен случай ще се запишем там.
Предполагам ,че и голяма част от приетите ще направят същото.
Затова тази година поканиха 200 деца, за да не срамуват като миналата година.
Сроковете не са минали още. След обявяването на резултатите от матурите са.

И миналата година също поканиха 200 деца. Нормално е, според мен, не е срамно.

Общи условия

Активация на акаунт