Глиган или кифла - Summer edition 2017

• 461 689
  • 6 005
  •   1
Отговори
# 5 745
  • В заешката дупка
Ох, почна се...

В абстрактна пише точно това, което казвам. Самоцитирам се, Андариел.

Когато вторият (чуждият) език е усвоен след първия, при използването му се активизира друга област от Брока, а не тази, която се активизира от първия (или първите) езици. Когато няколко езика се усвоени почти едновременно в ранна детска възраст (деца в двуезична /многоезична среда)  - при използването им се активизира енда и съща област. В този смисъл, има област за "чужд" език. (Във Вернике областта няма подобно разделение)

# 5 746
  • Варна
Ша на тази приятелка не и е чиста работата да знаеш. Има пъклен план 😈

# 5 747

Децата ми не са билингви, а 2рият им език (английски) е от 5 г. възраст нататък в български училища (ДУ  с големия и ЧУ с малкия) - и тримата са fluent и в говоренето, и в писането.  

Шарки, как fluent от учене в училище? Не се заяждам, просто за първи път чувам такова нещо.
Fluent идва от латинския глагол fluentem (to flow), т.е. понятието се използва, когато на някого езика му се "лее" писмено и говоримо, гладко и уверено, без грешки. Такова постижение от училищно езиково обучение само, хеле пък българско, не може да се получи.

# 5 748
  • София
...
Шарки, как fluent от учене в училище? Не се заяждам, просто за първи път чувам такова нещо.
Fluent идва от латинския глагол fluentem (лея се), т.е. понятието се използва, когато на някого езика му се "лее" писмено и говоримо, гладко и уверено, без грешки. Такова постижение от училищно езиково обучение само, хеле пък българско, не може да се получи.
Ами и аз не знам. За най-малкия имам някакво обяснение - него сме го влачили с нас по почивки в чужбина (круизи), откак е тръгнал на училище, и там, в детските и тийн клубовете, е бил в изцяло англоезична среда плюс онлайн гейминга (играят в отбори срещу отбори от цял свят и си "крещят" на английски), но за големите не мога да си го обясня.

# 5 749
  • постоянно
Ако беше елек бих  носила .
Ша, изглежда ми изкуствено , такова ли е ?
 Peace

# 5 750
Мисълта ми беше, че не вярвам, защото на практика е невъзможно. Нито мисълта им може да се лее на английски, след като не живеят изцяло в такава среда, нито от училищното обучение, че дори и от интернет, телевизия и почивки в чужбина могат да натрупат изискуемия минимум за речник присъщ за fluent владеене на език.

Хер, вероятно не е изкуствено, а кравешка кожа. Чанти и шапки съм виждала такива, но потник не бях.

# 5 751
Майка ми е учител по немски език и от малка е започнала да ме обработва. Отделно аз изучавах немски в немска гимназия, специализирана паралелка Leistungsklasse. Учила съм немски език поне (минимум) 5 години по поне 6 часа на ден, изцяло писмено и говоримо (в часовете нямахме право да говорим на български). Понякога и на немски си говорехме вкъщи. Сънувах на немски. Въпреки това не бих казала, че тогава, а дори и сега владея немски чак fluent. За деца също ме съмнява.

# 5 752
Майка ми е учител по немски език и от малка е започнала да ме обработва. Отделно аз изучавах немски в немска гимназия, специализирана паралелка Leistungsklasse. Учила съм немски език поне (минимум) 5 години по поне 6 часа на ден, изцяло писмено и говоримо (в часовете нямахме право да говорим на български). Понякога и на немски си говорехме вкъщи. Сънувах на немски. Въпреки това не бих казала, че тогава, а дори и сега владея немски чак fluent. За деца също ме съмнява.

Всичко това е чудесно, но вероятно си живяла в Бг.

Затова и не ти е fluent, native и т.н.

Моите деца са със native dutch, но са израснали, учили и живяли в Холандия, малкото е и родено там, съпругът ми е холандец, а не българин.  В къщи можем на патагонски да им говорим, средата в която са и училището са определящи. И имат fluent dutch.
Другото е владеене на езика.

# 5 753
  • София - Рим и обратно
И аз мога да дам на Анди малкото за опитно зайче, ако тръгне да прави изследване. Проговори на 1,5 години паралелно и майчиния и бащиния си език, а на 2 вече се ориентираше пред кого кои думи да ползва. Затова пък в математиката е пълна дупка засега Sad. Сигурно си има обяснение.

# 5 754
И аз мога да дам на Анди малкото за опитно зайче, ако тръгне да прави изследване. Проговори на 1,5 години паралелно и майчиния и бащиния си език, а на 2 вече се ориентираше пред кого кои думи да ползва. Затова пък в математиката е пълна дупка засега Sad. Сигурно си има обяснение.
Моят, малкият, на 2,7 абсолютно безпогрешно отговаряше на баща си само на холандски, а на мен само на български. Никога не обърка двата езика. Е, предполагам, че е позакъснял, все пак беше почти 3 -годишен, но аз съм , както казах съм майка на обикновени деца.

пс. отделно момченцата са малко по-бавноразвиващи се

# 5 755
A walk to remember, коментарът ми беше по повод постът на Sharky.
А иначе браво за твоите деца, добре го вмъкна

# 5 756
  • София - Рим и обратно

Моят, малкият, на 2,7 абсолютно безпогрешно отговаряше на баща си само на холандски, а на мен само на български. Никога не обърка двата езика. Е, предполагам, че е позакъснял, все пак беше почти 3 -годишен, но аз съм , както казах съм майка на обикновени деца.

пс. отделно момченцата са малко по-бавноразвиващи се
Предполагам, че и ти като мен си се обръщала към детето само на български. Забелязала съм, че тогава децата не се объркват и си научават двата езика безпроблемно едновременно. Ама за съжаление, масово майките в чужбина дрънкат на децата си на чуждия език, щото "да не се объркали" или "за какво ли им е пък тоя български". Много тъпи кифли.

# 5 757
  • София
Андариел, за мен е пълна мистерия кога практикуваш и кога насмогваш да ни наливаш/заливаш/ със знания. Какво целиш - не знам, честно.

Ще разбуля мистерията, за да не се измъчваш - в момента е ваканция за децата, летни почивки и съответно и за мен е почти ваканция. на всичко отгоре ме е сковала дисковата херния и едва се движа вкъщи, да не говорим за излизане. Използвам времето да си чета, да си правя материали за новата учебна година и да си общувам с хората във форума, гледам телевизия (най-после попаднах на Шофьор на такси с Робърт Дениро, от който е култовата реплика Are you talking to me, пия кафе, чопля семки пред комютъра, местя се от бюрото на леглото, защото трябва да сменям позата... Спокойно, не си длъжна да четеш написаното от мен, в крайна сметка насила на никого не мога да му дам, а и не ми е това целта. Не е нужно да целя нещо, просто правя каквото искам, прекарвам си времето както намеря за добре предвид обстоятелствата.
Относто поста ти, усещам лека идея за заяждане с мен, но няма как да стане. Не е нужно да ме харесваш, нито да ме понасяш, така че всичко си е ок. не се съмнявам, че за себе си си най-добрата, най-успешната и т.н., което си е човещинка, то по всички хора ходи.

Връщам се да дочета.

# 5 758
Хмм , значи говедото е такова . Hug

Ето го цялото и моя тен Hug
http://prikachi.com/images/445/9155445V.jpg
Hug
Ох, ще извикам Бояна като се преоблека
Joy

# 5 759
Не ти е бюстът за без сутиен вече, Шару. Ако не смяташ да ходиш с ръце на кръста и вирнати рамене през цялото време, не е особено естетично. Дънките и те май са от края на 90-те.

Общи условия

Активация на акаунт