Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София III

• 107 736
  • 1 272
  •   1
Отговори
# 135
https://uchiteli.bg/news/postoqnniqt-adres-shte-e-opredelqsht-za … v-pyrvi-klas/2990
Тук са описани евентуалните промени в системата. На мен ми се струва, че ще се отиде в другата крайност.
Радвам се, че няма да имам вече кандидат първокласници от следващата година.

# 136
  • София
https://uchiteli.bg/news/postoqnniqt-adres-shte-e-opredelqsht-za … v-pyrvi-klas/2990
Тук са описани евентуалните промени в системата. На мен ми се струва, че ще се отиде в другата крайност.
Радвам се, че няма да имам вече кандидат първокласници от следващата година.
Само че, тук се говори за постоянния адрес на детето, а всъщност се кандидатства с адреса на някой от родителите. Според мен и това не е мислено.

# 137
  • София
Цитат
"Това, което бихме променили от настоящата наредба, е именно настоящия адрес да се замени с постоянен, като въвеждаме и уседналост. Все още не е решено какъв да бъде този срок, но ще има различни граници", обясни още Минчева. "Да има до една година, от една до три години, над три години, т.е. с най-големи преференции да се ползват родителите, чийто деца са родени и израснали в София. Този срок да бъде диференциран",
Поредното грешно решение, според мен.  Има десетки семейства, кореняци софиянци, с деца, родени и израснали в София, с новозакупени жилища в нови или в стари квартали. Те къде да отидат?

# 138
Аз съм кореняк софиянец,рдена съм тук, баща ми също, майка ми не е родена в София. Но проблема не е в това. Проблемът е в различните нива на един и същ тип училища - общинските. И пак ще се получи таака, че родителите се настройват едни срещу други. А къде е РУО СОфия? Защо има по-желани училища и по-нежелани между една категория училища -общински?

# 139
  • София
А като споменахте детската градина, дъщеря ми е набор 2008, за който набор въведоха за първи път системата за прием в градините.

Само да вметна, че това фактически не е вярно. Системата я въведоха по-рано от приема на набор 2008 г.

За поголовното неразбиране на разликата между постоянен и временен адрес въобще не ми се говори вече, щото ми е пописнало.

# 140
  • София
Нищо няма да въведат. ooooh! Това са поредните ала - бала приказки , за замазване на очите на недоволните.
Как ще определиш наистина кой от кога живее и дали е кореняк, и кой е повече кореняк Софиянец от друг. Такава каша е с адресните регистрации, хората масово имат една регистрация, пък живеят другаде и т.н.
Аз лично подозирам, че най - много да върнат това което го имаше в някои елитни у-ща до миналата година.
Ще има, да речем, 43 точки на тези които имат адресна регистрация преди 1ви януари 2018 ста, и да речем 41 точки на тези с адрес след 1ви януари. Ще кажат , ето, решихме въпроса с регистрации в последния момент. Всичко ще е Ок.
И пак определящи ще са месторабота и братя/ сестри, многодетни и т.н. ( от това няма как да избягат)
И "битката" ще се пренесе на ниво "допълнителни точки".

# 141
Съгласна съм с Yangdze. Догодина във форума по тази тема, ще бъде дежа вю.
Историите ще бъдат аналогични на нашите през тази година.
Ако искаха до сега щяха да решат този проблем. Училища, които ги "дъвчим" тази година се с проблемен прием поне от 5 години.

- Как решиха проблема с източването на Здравната  Каса при майчинство ? Преди 2010 г., връщаха по 6 м. назад за изплащане на майчинство и масово плащаха 6 м. макс. осугировки.
По мое време 2010 - 1 год. връщаха доходите, след това 1,5 г., сега май е 2 г. - не съм сигурна, но 1,5 и дори 1 г. никой няма да си плати макс. осигуровки за да взима 1 год. майчинство.
- имаше и еднократна помощ за майки студентки 2000,00 лв. - пак юруш всички родилки студентки, записват и по там....
Въведоха изплащане на половината, след заверяване на семестър остатъка ( може да не съм много точна, но има мерки)

т.е ако искат - могат

# 142
  • при моите любими
А като споменахте детската градина, дъщеря ми е набор 2008, за който набор въведоха за първи път системата за прием в градините.

Само да вметна, че това фактически не е вярно. Системата я въведоха по-рано от приема на набор 2008 г.

Да проверих, грешката е моя. Малко преди това е въведена системата. Проблемът дойде с набор 2008, защото тогава имаше висока раждаемост и този набор беше първият така проблемен с местата в градините. Останаха много деца без места, защото приемаха с входящ номер, а системата не беше адекватна и следващата година въведоха жребий за граничната група. Имах предвид, че и тогава имаше негодуващи, групи на протестиращи и не отмениха нищо. Просто промениха нещата за следващите набори, започнаха строежи на детски заведения и въведоха предучилищното образование за 5 годишните и места за тези деца в училищата.  Peace

# 143
Поредното грешно решение, според мен.  Има десетки семейства, кореняци софиянци, с деца, родени и израснали в София, с новозакупени жилища в нови или в стари квартали. Те къде да отидат?
Именно, да не говорим, че има доста хора, които идват специално да родят детето си в София, нищо че не живеят тук, та и този критерий дали е родено в Сф или не, е малко размит.
Системата за ДГ въведоха електронно с първия по време регистриран за набор 2007г. за яслени групи и за първа група за набор 2006г., но това беше през 2008г. Бяхме от опитните зайчета. После се въведе точковата система.

# 144
  • София
Така беше. Но първият опит за система беше набор 2005, когато и ние "намазахме" отново с каката. Тогава беше на принципа "Първият печели" и системата се срина и стана голям скандал. Тази година пак бяхме първите без учебници по новата програма. Сега с малкия пак сме опитни зайчета с приема 1 клас.Явно през 5год стават великите промени в нашата страна и децата ми все ги нацелват.

# 145
Може ли да ми разясните какво трябва да означава този критерии "Настоящ адрес на родителя/настойника, съседен на административния район на
най-близкото училище". Хем адресът е съседен, хем най-близкото училище (т.е друго училище, различно от това което се кандидатсва ли?)? Не разбиррам какво искат да кажат.

# 146
Отнася се за районите, в които няма училище и най - близкото е в съседен административен район.

# 147
  • В две мънички очи...
И както очаквахме всичко заглъхна, наред са следващите които ще се сблъскат със същото нежелание за разбиране и промяна от страна на адиистрацията

# 148
  • В две мънички очи...
http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/07/15/3007594_vurhovni … _otmeni_chast_ot/

И съда реши...
Но за нас не важи Sad
Да пожелаем успех на набор 2011 Simple Smile дано за тях да бъде по-малък хаоса и нервите!

# 149
Здравейте! за тези, които днес са слушали новините по БНТ 1, искам да кажа, че отмяната на Системата е резултат от делото, за което ви бях писала няколко пъти. НООО начинът на представяне на новината е некоректен. Ето информацията от "кухнята":
Административен съд, гр. София отмени като незаконосъобразни ключови текстове от Системата за прием в първи клас на територията на СО, приета с Решение на Столичен общински съвет в края на февруари 2017 г. Съдът приема, че с отменените текстове се нарушава „правото на равен достъп до качествено образование” /стр. 4 от Решението/. Делото е образувано по жалби на трима родители още през април 2017 г., обявление за което е  публикувано и в Държавен вестник, но решението има действие спрямо всички адресати на Системата. Делото касае противоречие на текстове от системата с нормативни актове с по-висок ранг, в случая Закона за предучилищното и училищното образование и Наредба No. 10 на МОН. Категорично отменени с много и подробни аргументи са текстовете на т. 9 и 10 от Системата, които дават право на всяко училище, съответно педагогически и обществени съвети, да определят допълнителни критерии за прием. Съдът приема още, че СОС незаконосъобразно е въвел постоянния адрес, а не настоящия адрес, като водещ критерий. За незаконосъобразно е прогласено и решението на СОС всяка районна администрация да определя прилежащите към училищата райони в рамките на съответния район. Същото следва да се определи общо и централизирано за цялата СО, за да се предотврати парадоксът дете да живее на метри от училище, но да няма никакъв шанс за прием, понеже формално жилището се намира в друг административен район, различен от този на училището. Съдът приема, че разписаните от МОН в Наредба 10 критерии за прием са изчерпателни, поради което са отменени и всички допълнително въведени от СОС критерии поради наличие на формално противоречие, включително някои социални критерии, които съдът счита за важни и социално значими, но констатира, че същите е следвало да бъдат приети в наредбата от МОН, а не от СОС.

Отмяната на цитираните социални критерии не е защото не са "социални" или справедливи, а ПРОСТО ЗАЩОТО са въведени в противоречие с изчерпателно уредените в Наредбата на МОН критерии.
В новините това някак се превърна в акцент, а не е така: АКЦЕНТЪТ Е, ЧЕ БЕШЕ СЪЗДАДЕНА ЕДНА НЕЗАКОНСОСЪОБРАЗНА И НЕДОМИСЛЕНА СИСТЕМА, за която от ден първи беше ясно, че ще създаде хаос.

Аз съм доволна от това, че успяхме, оттук насетне предстоят интересни неща: да видим доблестни ли са някои хора да си подадат оставките и също така, след окончателното решение на втора инстанция, което се надявам да потвърди това решение, да се тръгне към претендиране на вреди от страна на засегнатите родители.

Общи условия

Активация на акаунт