Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София III

• 107 800
  • 1 272
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Страхотна си, поздравления-искрени, много и безброй! Аз пък да споделя нещо интересно-вчера се обадиха на мъжа ми от МОН в отговор на отворено писмо, което беше писал до премиера. Явно са ги натегнали яко 😄

# 151
НЯМА ДА ГИ ОСТАВЯ, ДОКАТО НЕ ПОСЛЕДВАТ ПОНЕ 2 ОСТАВКИ!!!! БЯСНА СЪМ ОТ НАЧИНА НА КОМЕНТИРАНЕ НА НЕЩАТА ОТ МИНЧЕВА И ОТ БНТ 1!!!

# 152
  • В две мънички очи...
Gost2017, благодаря ти че направи това което трябваше всички родители да направим, но по ред причини не стигнахме до дела. Искрено се надявам и за родителите на бъдещите първокласници да оценят това. Имам 2 колеги които са набор 2011 и постоянно ме питат има ли промени, просто са страшно притеснени да не се получи същата ситуация.
Ох археолога  трябва да я подаде и Кастрева, много съм им бясна на тях двамата. И на нашия районен кмет че е безгласна подметка.

# 153
Скрит текст:
Здравейте! за тези, които днес са слушали новините по БНТ 1, искам да кажа, че отмяната на Системата е резултат от делото, за което ви бях писала няколко пъти. НООО начинът на представяне на новината е некоректен. Ето информацията от "кухнята":
Административен съд, гр. София отмени като незаконосъобразни ключови текстове от Системата за прием в първи клас на територията на СО, приета с Решение на Столичен общински съвет в края на февруари 2017 г. Съдът приема, че с отменените текстове се нарушава „правото на равен достъп до качествено образование” /стр. 4 от Решението/. Делото е образувано по жалби на трима родители още през април 2017 г., обявление за което е  публикувано и в Държавен вестник, но решението има действие спрямо всички адресати на Системата. Делото касае противоречие на текстове от системата с нормативни актове с по-висок ранг, в случая Закона за предучилищното и училищното образование и Наредба No. 10 на МОН. Категорично отменени с много и подробни аргументи са текстовете на т. 9 и 10 от Системата, които дават право на всяко училище, съответно педагогически и обществени съвети, да определят допълнителни критерии за прием. Съдът приема още, че СОС незаконосъобразно е въвел постоянния адрес, а не настоящия адрес, като водещ критерий. За незаконосъобразно е прогласено и решението на СОС всяка районна администрация да определя прилежащите към училищата райони в рамките на съответния район. Същото следва да се определи общо и централизирано за цялата СО, за да се предотврати парадоксът дете да живее на метри от училище, но да няма никакъв шанс за прием, понеже формално жилището се намира в друг административен район, различен от този на училището. Съдът приема, че разписаните от МОН в Наредба 10 критерии за прием са изчерпателни, поради което са отменени и всички допълнително въведени от СОС критерии поради наличие на формално противоречие, включително някои социални критерии, които съдът счита за важни и социално значими, но констатира, че същите е следвало да бъдат приети в наредбата от МОН, а не от СОС.

Отмяната на цитираните социални критерии не е защото не са "социални" или справедливи, а ПРОСТО ЗАЩОТО са въведени в противоречие с изчерпателно уредените в Наредбата на МОН критерии.
В новините това някак се превърна в акцент, а не е така: АКЦЕНТЪТ Е, ЧЕ БЕШЕ СЪЗДАДЕНА ЕДНА НЕЗАКОНСОСЪОБРАЗНА И НЕДОМИСЛЕНА СИСТЕМА, за която от ден първи беше ясно, че ще създаде хаос.

Аз съм доволна от това, че успяхме, оттук насетне предстоят интересни неща: да видим доблестни ли са някои хора да си подадат оставките и също така, след окончателното решение на втора инстанция, което се надявам да потвърди това решение, да се тръгне към претендиране на вреди от страна на засегнатите родители.

Gost2017 (и всички, които правят нещо) БРАВО! Надявам се всички сигнали и действия да доведат до нещо смислено и да се спрат лошите практики ширещи се днес в доста училища, както при прием в 1ви клас така и при прием в ПУК.

Последна редакция: сб, 15 юли 2017, 22:57 от shrekie

# 154
  • София
Gost, има ли шанс "подобренията" да се приложат и при приема в ПУК в училищата? Сега в ПУК се влиза по всякакъв начин, после ПУК се вливат в I-ви клас и така пак стават същите шашми - в училищата, които имат ПУК.

# 155
Вижте, подобрения съдът не прави, той само обявява определени норми за незаконосъобразни и все едно ги изтрива. В случая, макар че не абсолютно всички текстове на Системата са отменени, отменените са толкова ключови, че тя не би могла да работи без тях. Т.е. със сигурност трябва тотално да се преработи. Оттук възможностите са 2: СОС да промени само Системата, като се съобрази със сега действащата Наредба на МОН или да има изменения и в Наредбата на МОН. Какво ще измислят не е ясно, но съм сигурна, че ще са мноого по-внимателни и ще си намерят и по-читави експерти. СЕГА Е МОМЕНТЪТ РОДИТЕЛИТЕ НА БЪДЕЩИТЕ ПЪРВОКЛАСНИЦИ СЪЩО ДА БЪДАТ АКТИВНИ. Има доста време до следващия прием, за да се премислят хубаво нещата.
А какво означава ПУК? Предучилищна ли?

Gost, има ли шанс "подобренията" да се приложат и при приема в ПУК в училищата? Сега в ПУК се влиза по всякакъв начин, после ПУК се вливат в I-ви клас и така пак стават същите шашми - в училищата, които имат ПУК.

# 156
  • София
ПУК е предучилищният клас, който се провежда в самото училище, а не в детската градина. Т.е. за някои училища (не зная колко са като процент от цялата маса) ПУК е начинът да се започне обучението в даденото учебно заведение. По мои наблюдения, досега училищата бяха относително автономни при избора на критерии за прием в ПУК. Вероятно приемът в ПУК и в първи клас може да се подчини на еднакви принципи и критерии от тук нататък.

# 157
Опитах се да проверя и излиза, че за това също трябва да има Наредба на ОС, но всъщност не намирам такава изобщо. Добре е да се настоява да има ясни правила и за това.

ПУК е предучилищният клас, който се провежда в самото училище, а не в детската градина. Т.е. за някои училища (не зная колко са като процент от цялата маса) ПУК е начинът да се започне обучението в даденото учебно заведение. По мои наблюдения, досега училищата бяха относително автономни при избора на критерии за прием в ПУК. Вероятно приемът в ПУК и в първи клас може да се подчини на еднакви принципи и критерии от тук нататък.

# 158
  • София
И аз не съм попадала, но поне е хубаво, че сегашната Система отпада и покрай създаването на нова - може да се обърне внимание и на приема в предучилищните класове. Иначе досегашната система даваше критерий за предимство от около 20 т. за деца, посещавали предучилищна в училището. Няма лошо разбира се, но ако детето е влязло по втория начин в ПУК, какво правим Angry - пускаме го по втория начин и в първи клас Rolling Eyes.

# 159
  • В две мънички очи...
Има ли някаква наредба на МОН за приема в ПУК?
Ако има е добре да се види какво е записано и дали се прилага.
Gost2017 е права съдът ги отменя, но дали ще спазят решението на съда - СО, МОН и останалите производни?
Прави ми впечатление, че отново нещата се решават на закрити заседания с определени фигури от училищата, без никакво обществено обсъждане. Това ме кара да бъда негативно настроена и към бъдещите промени.

# 160
И аз не съм попадала, но поне е хубаво, че сегашната Система отпада и покрай създаването на нова - може да се обърне внимание и на приема в предучилищните класове. Иначе досегашната система даваше критерий за предимство от около 20 т. за деца, посещавали предучилищна в училището. Няма лошо разбира се, но ако детето е влязло по втория начин в ПУК, какво правим Angry - пускаме го по втория начин и в първи клас Rolling Eyes.

Именно. Каквито и да бъдат новите критерии за прием в първи клас, същите трябва да важат и за прием в ПУК, за да се осигури „правото на равен достъп до качествено образование” и равнопоставен прием на всички деца.

Gost2017 решението на административен съд има ли го някъде?

# 161
Gost2017 решението на административен съд има ли го някъде?
То не е влязло в сила, така че трябва да се изчака, ако има жалба и ВАС да се произнесе.

# 162
  • София
 Много се радвам, че усилията на Gost2017 не останаха без резултат. Поздравления.
Що се отнася до системата за прием за следващата година, съм  скептична. Предполагам, че ще направят промени в Наредба 10, което ще даде възможност да узаконят част от тазгодишните безобразия.

# 163
  • София
Дано не оставят никаква, ама никаква автономия на училищата да определят критериите за прием. И да вземат да махнат последната точка от чл. 43(2) на Наредба 10 (за допълнително предимство от месторабота на родител).

# 164
  • В две мънички очи...
Дано не оставят никаква, ама никаква автономия на училищата да определят критериите за прием. И да вземат да махнат последната точка от чл. 43(2) на Наредба 10 (за допълнително предимство от месторабота на родител).

Три години следях приема за първи клас в определени училища към които имахме интерес. Три години се залагаха критерии, които определено дискриминираха децата - то не беше точки за определена градина, за месторабота при тях и в друго уч. заведение, то не беше месторабота в уличките около училището и всякакви такива щуротии. Определено само едно ми харесваше - микрорайоните, които си определяха.
Тази година не ме изненадаха изобщо с избраните критерии - повториха старите, някои най-нагло и в разрез с правилата. Така че съм твърдо против директори или обществен съвет към училището да залага правила.
Правилата трябва да бъдат единни за всички деца, за да имат равен старт. Всякакви възможности за актьорски изпълнения от страна на училищата връщат системата за прием в пародията с набор 2010.
Не знам как може да се включат родителите в тези срещи, които си правят за бъдещите промени.

Общи условия

Активация на акаунт