Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София III

• 107 814
  • 1 272
  •   1
Отговори
# 930
  • София
Зайо, защо си без шапка? Зайо, защо си с шапка?

# 931
  • София
И заради тези елитни училища, към които не се е запътила цяла София, на всички останали им е забранено да направят избор. Най-добре за тях да има някакво входно ниво, да се. Миряса и нормалните хора да имаме право да изберем друго училище без претенции.
И аз съм с две ръце да има входящ изпит/тест в училищата, които още от 1-ви клас предлагат разширено изучаване на език/математика, но няма как да стане.

И ако детето се "провали" на изпита?

# 932
  • София
Ооо, аз съм съгласна с теб, и по-рано го написах – разпределянето да става автоматично.

Ама преди разпределянето да става автоматично, да оеднаквят стандарта, да осигурят кадърни учители, да оправят запустелите бази на училищата, защото тая работа не става отзад напред. И докато се опитват първо да натъпчат децата задължително в училища-катакомби, които се поддържат благодарение на мъртви души, нестъпвали в клас никога, а тези, които идват са там, за да бият учителите, ще стават драми, ще има протести, дела и родители, които ще търсят вторите начини. И не ги упреквам...

# 933
  • София
Ама преди разпределянето да става автоматично, да оеднаквят стандарта, да осигурят кадърни учители, да оправят запустелите бази на училищата, защото тая работа не става отзад напред. И докато се опитват първо да натъпчат децата задължително в училища-катакомби, които се поддържат благодарение на мъртви души, нестъпвали в клас никога, а тези, които идват са там, за да бият учителите, ще стават драми, ще има протести, дела и родители, които ще търсят вторите начини. И не ги упреквам...
Как?

# 934
  • Sofia
И заради тези елитни училища, към които не се е запътила цяла София, на всички останали им е забранено да направят избор. Най-добре за тях да има някакво входно ниво, да се. Миряса и нормалните хора да имаме право да изберем друго училище без претенции.
И аз съм с две ръце да има входящ изпит/тест в училищата, които още от 1-ви клас предлагат разширено изучаване на език/математика, но няма как да стане.

И ако детето се "провали" на изпита?
Значи не е за "профилирано" училище. Защото за мен тези училища са си точно такива. Не може в повечето училища да предлагат само английски/математика за по 2/3часа седмично, а в други да се учи немски/френски/руски/ математика по 10 часа! Къде е еднаквото начално образование?

# 935
  • Куциндрел
Силвиана добре е описала ситуацията, така че и районирането няма да помогне за така набедените "елитни". Колко му е да се издаде бележка, че някой си живее на даден адрес от n броя години? Местат няма да стигнат и доста деца без връзки ще отидат в други училища, не ясно какви при новите критерии.

milenaka, ще има кадърни учители като политиката на държавата се промени и започне да стимулира образованието, здравеопазването и сигурността. Сега тези 3 стълба на едно нормално общество, са поставени в унижителна поза.
Ако не ти се вярва, може спокойно да си поговориш с учители, здравни работници или полицаи.
Но това не е тема на темата.

# 936
  • София
Как?

А как ще ги осигурят, след като са разпределили децата задължително?

# 937
  • София
Сеса, абсолютно 1000% подкрепям меннието и за учителите, и за лекарите, и за полицаите. Държавната политика куца много. С това също съм абсолютно съгласна. Но когато учителите протестираха, имаше толкова много противници на протестите им. Не говоря за държавата, а за обикновените хора. Тогава, вместо да подкрепят учителите, те се възмущаваха как стачката им нарушавала великото Удобство, как учителите за нищо не ставали... Е, колко на брой са тези кадърни учители, които са и мазохисти, че да учат децата на тези, които са ги "благославяли"?

Не знам, бубче, ти го сложи като изискване, не аз.

# 938
Имам близки учители. Последната година заплатите им бяха доста увеличени, та не мислете, че не се работи в тази посока. Разбира се, едва ли навсякъде получават адекватно заплащане, далеч съм от тази мисъл.

# 939
Ама преди разпределянето да става автоматично, да уеднаквят стандарта, да осигурят кадърни учители, да оправят запустелите бази на училищата, защото тая работа не става отзад напред. И докато се опитват първо да натъпчат децата задължително в училища-катакомби, които се поддържат благодарение на мъртви души, нестъпвали в клас никога, а тези, които идват са там, за да бият учителите, ще стават драми, ще има протести, дела и родители, които ще търсят вторите начини. И не ги упреквам...
Как?
Не съм съгласна , някой да ми разпределя детето автоматично в едно училище, което нито ми е най-близкото, нито ми е в квартала, нито ми е в адм. район дори( въпреки че имам уседналост) . Децата , които са приятелчета на моето от ДГ и тези , които си играят в махалата( дето се казва), са разхвърляни в 3 различни училища .Отделен е въпросът, че той е в ПГ , приет по критерии за адрес от миналата година ... ама и това , никой не го интересува. 
Правилно , че нещата не се правят так : вкарваш деца, дават ти пари за тях и тогава , аджеба , търсиш кадърни учители за тях ...  а до тогава ( ще имат английски , ама от ноември , щото няма преподаватели , ще има .. ама няма Simple Smile )  Да не казвам , че първото , което директорите правят , когато видят пари е да сменят дограмите и да пооправят общите части ( че иначе никой няма да кандидатства). Аз не съм в системата , за да им казвам как .. но моето дете не е маймуна - да го вкараме някъде ( където никой не познава) , пък ще им направим 8-10 паралелки ( кво толкова) , ще ги набутаме в едни стаи на 3-я етаж , по 30 в стая  , ще им сложим едно младо девойче за учител/падарин , дето ще реве,реве и ще напусне най-накрая ;  в занималнята ще ги наблъскаме ако може по 50 .. или няма да има места за моето дете ( щото не си от квартала и не си израснал в двора на конкретното училище) , или ще трябва да си го взимаш в 5 ....  и т.н. и т.н.  пък да  видим , дали ще стане човек от него ...

# 940
  • Куциндрел
Сеса, абсолютно 1000% подкрепям меннието и за учителите, и за лекарите, и за полицаите. Държавната политика куца много. С това също съм абсолютно съгласна. Но когато учителите протестираха, имаше толкова много противници на протестите им. Не говоря за държавата, а за обикновените хора. Тогава, вместо да подкрепят учителите, те се възмущаваха как стачката им нарушавала великото Удобство, как учителите за нищо не ставали... Е, колко на брой са тези кадърни учители, които са и мазохисти, че да учат децата на тези, които са ги "благославяли"?
Да, защото сме свикнали да се разделяме и да се караме, да сме - всяка коза за свой крак. Така е удобно и на политиците и те периодично ни хвърлят по някой скандал, за да си лаем помежду си.

Лейди, не са само заплатите. Има много стрес, много бумащина, разхайтени ученици, за които няма механизъм на адекватни наказания.....
Не всеки учител може да се оправи с всякакъв тип деца, за това трябва да има нещо, което да му помага - т.е. правила и наказания.

В ДГ едната учителка на моето чаве кукурдясва на моменти с него, то не я слуша и й прави напук. Та периодично се възпитаваме с детето у дома, че учителите трябва да се слушат. С другата учителка няма проблем, ама детето я харесва и я слуша. А  двете учителки са много добри.  newsm78

# 941
дъщеря ми е посещавала и училище в чужбина. випускът ѝ беше 5 класа, в нейният бяха 24 деца, 2 от които със соп. текучество на учители имаше доста голямо - през 2-3 месеца идваше нов учител по някой от предметите, впоследствие разбрахме, че не е защото напускат, а защото ги сменят на ротационен принцип в училищата.
Скрит текст:
класните стаи са доста по-малки от “халетата“ в нашите училища, но пространството е много добре усвоено, с индивидуални и доста компактни масички за сядане, шкафчета за учебници и пособия (стоят в училище, не ги разнасяме всеки ден), закачалки за дрешките (тип “куки“) и поставки за обувки (за маратонките по физическо или за резервни дрехи, някои деца си сменят обувките в училище). нищо особено, но добре подредено и удобно. имаше проблем с едни шкафчета, налагаше се подмяна, училището отпусна част от парите, а другите ги събрахме родителите (и там го има това, но някак никой не роптае). салонът за физическо е застлан с мокет и е доста малък. обаче децата се кефят на физическото, танцуват, правят упражнения, учат за видовете спортове и основните движения при тях.
учителите винаги спокойни, познават децата по имена (въпреки текучеството), може да се получи обратна връзка по всяко време.
бяхме много доволни, детето ни учеше и напредваше бързо.
според мен всичко е в човешкия фактор. някак и да не е супер базата, ако учителите са добри и детето усвоява знания в спокойна среда и напредва добре, базата ще я преглътна.
извинения към всички учители, за които това е призвание. но по мои наблюдения в су педагогика влизат да учат неуспелите да влязат в други специалности, повечето и с доста нисък бал, да не кажа, че са и леко неграмотни. учат (по-скоро бутат) специалността с нежелание и на компромис, карат я от изпит до изпит и до завършването си още не са решили дали да се “пробват“ като учители или като секретари в някоя фирма. и след това ние очакваме от тези хора да помогнат в изграждането на нашите деца като личности.
мисля, че държавата трябва да се намеси още в подготовката на педагогическите кадри. иначе и да увеличава заплати и да не увеличава, все тая.

# 942
  • Куциндрел
Влизат, щото кадърните не искат да учат нещо, което после няма да им се отплати, освен със скъсани нерви и здраве.
Хубавата учителка на моето от ДГ каза, че мисли да се преорентира след като изкара групата, т.е. догодина. А момичето е супер педагог. Crazy

# 943
Може да отиде в частна градина, там заплатите предполагам са по-високи.

# 944
  • София
В началния курс математиката е 5 часа дори за "елитните"., а не 2.
Езикът се плаща в повечето от тях. В 35то е безплатно, но в 73то и 20то си се плаща частна занималня по езика. Не е задължителна, но без нея не става.

Общи условия

Активация на акаунт