Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 6

• 62 634
  • 747
  •   1
Отговори
# 225
  • Бургас
Момичета, искам да попитам тези от вас, които дават имоти краткосрочно, на хотелски начала с цена на вечер.
Изисквате ли от хората да предплащат депозит за щети? Напр. в рамките на 100 лв., които да връщате след огледа.
Подписвате ли договор за това кратко време (пр. една седмица)?
Появиха ми се първите курортисти, а нямам опит в краткосрочното отдаване.

# 226
  • София

Имам опит само от страна на курортиста. При резервиране плащам капаро - 2 нощувки, то не се връща ако не отида.
После, при настаняване  собственика попълва адр. карта и взема останалата част от парите за нощувките.
Последния ден само предаваме ключа. Не са влизали да оглеждат, но пък и ние няма да откраднем възглавница или хавлия.
Не знам, може би преценяват, че сме кротки хорица.
Защо не разпиташ на място, хора които отдават така?
Те ще знаят хитринки и начини за справяне с лоши случки.
Може би има някакви застраховки за подобни имоти.

# 227
Давам с букинг. Не взимам депозит. До сега нищо не ми е присвоено или счупено и пр. Даже и документи не им искам. Но искам цялата сума по резервацията още в началото. Но и никой не се е дърпал да плати в началото, явно си знаят. 90% са чужденци.

# 228
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Момичета, искам да попитам тези от вас, които дават имоти краткосрочно, на хотелски начала с цена на вечер.
Изисквате ли от хората да предплащат депозит за щети? Напр. в рамките на 100 лв., които да връщате след огледа.
Подписвате ли договор за това кратко време (пр. една седмица)?

Ап. под наем за 3-4 до 10 нощувки съм ползвала в Париж, Лондон, Рим, Верона и на още 2-3 места ... Винаги е имало депозит около 50Е, които след 2-3 дни от напускането е връщан по картата. Не мисля, че е в "психологията" на бг туриста в БГ да дава депозит, но смятам, че това е нормална практика и би трябвало да се възприема като такава и тук. Дано да не се стреснат бг туристите и да имаш отлив. Поразпитай, поогледай се - искат ли за ап. депозит около теб други хора - ако не искат те може да се окажат по-конкурентни от теб, не мисля че редно. Наистина смятам, че практиката с депозита е хубава.

# 229
Понякога, за чужбина, гледам в airbnb - доста често се иска някакъв депозит - все пак не знаеш кого пускаш в имота си. Но, там май си правиш профил, описваш се /не съм наемала все още, само съм разглеждала, не съм много сигурна за всички изисквания, но определено съм виждала искането на депозит на някои места/.

Без да искам да обиждам никого - българин, или чужденец, но за ваканционен имот бих искала някакъв депозит, особено, ако не ходите да сменяте чаршафи, кърпи, чистите на 2-3 дни - т.е. да имате някакъв поглед върху състоянието на имота си. Не говоря за разхвърляно, или неизмити чинии. Който и да наема чужда собственост, трябва да знае да я "уважава". Обикновено чужденците знаят това, но зависи какво е упоменато в договора.

# 230
  • София
Който и да наема чужда собственост, трябва да знае да я "уважава". Обикновено чужденците знаят това, но зависи какво е упоменато в договора.

Точно пък за последните, идващи в България не съм сигурна какво и колко знаят.
Сега се сетих за разказано от дъщеря ми - нейн познат наема апарт. в София за да си празнува рожд. ден - 18 г. Момчето е сравнително културно,  не много буйно. Но след омесения изпит алкохол от компанията апартамента на Граф Игнатиев е омазан до тавана с лютеница, мивката счупена и подобни поражения. Тя не присъства, само гледа снимки и се възмущава.

# 231
Ами, всичко е относително. Моите наематели /първо беше младият мъж, живял 25 г. в чужбина, след това дойде приятелката му, работеща и живели заедно пак в чужбина/, по техни си причини и планове, решиха, че още 1+ година ще си гледат бебето тук, той ще работи в интернационална, но стационирана в БГ фирма /сега пак ще си заминават за там-си/, но живеят в апартамента ми точно по "чужбински" варианти - питат ме за всяко нещо, пазят всичко /по думите на чистачката ми, която те наеха/, спазват договора за наем по точки....

Разбира се, по принцип винаги могат да се правят купони - всички сме били млади, може някои непредвидени неща да се случат, но точно за това не харесвам краткосрочните наеми - за рожден ден, за друго парти. За това - клауза в договора или достатъчно голям депозит за покриване на лютеницата по тавана.

Синът ми една година учеше в Холандия /такава беше програмата/ - когато си спомня какви документи подписвах и какви ангажименти /финансови/ поемах за не спазени клаузи и отговорност поемах....

Съжалявам - добър и разбиращ човек съм, но... вложила съм време, усилия и средства, за да предоставя един добър имот за ползване. От тук нататък - на който както му харесва - всичко струва пари /и времето ми също/. Е, имам още малко да поработя върху себе си, за да не съм чак толкова толерантна, но човек се учи лека-полека.

# 232
Чужденци, нечужденци гаранция няма, винаги можеш да попаднеш на мърлячи и измекяри. Crossing Arms

# 233
  • София
Какъв наем мога да искам за гарсониера в Сухата река? Базово обзавеждане.

# 234
# 235
Добре би било 500 лв.
Но за повече от 350 едва ли ще се навият.

# 236
Ми то за 300,00лв вървят споделени стаи?

# 237
Мои познати дават в Емил Марков с ново обзавеждане и уреди за 500 лв. Друга моя позната са в уширена гарсониера до МОЛ-а на Стамболийски за 400 лв, базово обзавеждане. Едва ли в Сухата река ще успеете за 500 лв, но може да се опитате. Hands V

# 238
Да то не пречи да се опита.Пък и сега е пик на търсенето,защо не?
Ако наематеите са от минали години ,то ясно че наемите ще са други!

# 239
Здравейте! Не искам да Ви кажа нещо лошо, но по начало Сухата река не е сред предпочитаните за наемане, заради близостта на Христо Ботев и циганите, както и шума от кацащите и излитащи самолети на летището. Там и за 2-стаен повече от 450 не дават и то да е направен и чист.
Цената много зависи от мястото, но повече от 400 едва ли бихте могли да вземете. Зависи цената също и от общото състояние на вътрешните части на блока - сменена дограма, ремонтирани покрив и стълбище, заключване на вратата на блока с чип, чистотата.
Единствено ако сте около Била и Търговския център около аптека "Хера", там може и малко повече, до около 420-440 и то ако Ви е много добре стегнат. Ако Ви е вече около пазара, Герена, автогарата и парка, натам вече е много малко търсенето.
Сухата река е като търсене много по-малко даже от Надежда и Люлин, че и от Обеля.
С малко е по-напред само от кв. Левски.
500 лв. с всичко ново в Стрелбище и Гоце Делчев върви, да, защото са много търсени квартали. Всеки квартал си има своето търсене и това обосновава цената.

Последна редакция: вт, 11 юли 2017, 13:02 от хадзапи

Общи условия

Активация на акаунт