Младоженецът не желае сватба

• 64 700
  • 1 292
  •   1
Отговори
# 1 155
Каква връзка има с това какво щели да кажат хората, вие сериозно ли?! Повечето хора ще се обидят много, ама наистина много, ако брат им или сестра им не ги покани на един от важните дни в живота си - своята сватба или тази на детето им.  Rolling Eyes
Така ли? Аз не бих се обидила. Бих се обидила, ако е имало сватба от 500 човека и мен специално са ме пропуснали. Ако е малка сватбичка с 10 човека ще приема, че са си решили да е в най-тесен кръг и толкоз.

Майка ми има сестра, но тя живее чак в Италия и е много малко вероятно да пътува за такова нещо. А детето на сестрата на майка ми определено няма да е поканено и най-определено не заслужава, но това са далееечни семейни истории, които не ми се раздухват подробно (то детето отдавна вече не е дете). И баща ми няма да е поканен впрочем. И баба ми по бащина линия. И други хора, които по една или друга причина не обичам, постарали са се да вгорчат отношенията ни и не виждам смисъл да ги гледам на сватбата си заради едната идея.

Не ме интересуват специфичните отношения в семейството ти, но ти заклеймяваш в постовете си "по принцип" идеята да бъдат поканени братя и сестри на родителите, както и техните деца, а не защото ти не би го направила поради горните причини. Peace
Не, аз заклеймявам намесата на майката в решение, което трябва да се вземе от двамата.
И аз дълбоко се съмнявам, че чак за сестрата на авторката няма да се намери място или въобще, че някой е обсъждал точно нея, когато са казали, че искат малка сватба.
Авторката искаше 30 човека нейни гости. Това е малко повече от един двама близки роднини.

# 1 156
  • MI
nelig1, в тази тема имам чувството , че си ми вторият ник  Joy bouquet
И аз така  Laughing Hug

Гугъл, АЗ съм най-тесния кръг на сестра ми по подразбиране. Ако не ме беше поканила щях да пребия младоженеКа - нямаше и да ми мине през главата че е нейно решение.  Laughing А авторката предполагам че под "нейни" брои всички на булката - най-близки роднини, някой приятел. Горе-долу толкова се събират. Сложи само брат и сестра на родителите с техните средно 2 деца и техните деца и колко станаха?

# 1 157
  • Sofia
milittana, говоря за средностатистическо семейство. Ако бащата е алкохолик и е пребивал майката е нормално. Но това са много, ама много малък процент от случаите.

Изобщо, ама изобщо не е нужно налице да са толкова екстремни обстоятелства, за да се чувстват хората (в случая – роднините) отчуждени един от друг. Това, което привеждаш като пример, наистина е някаква форсмажорна ситуация – но в реалността далеч по-дребни неща отдалечават хората едни от други. Wink

# 1 158
  • MI
До степен да не споделят най-важните моменти от живота си като сватба, раждане на дете, кръщене, погребение и т.н.? Слава Богу не познавам такива семесйства в България. Познавам 2-3 в които е така, но винаги има много, ама много сериозна причина. Останалите, дори да не са първи приятели, в нужда си помагат и поне по важни поводи се събират. Пак имам усещане, че за различни страни говорим, а в три града съм живяла достатъчно време за да имам лични впечатлния и достатъчно приятели.

# 1 159
  • София

Не, аз заклеймявам намесата на майката в решение, което трябва да се вземе от двамата.
И аз дълбоко се съмнявам, че чак за сестрата на авторката няма да се намери място или въобще, че някой е обсъждал точно нея, когато са казали, че искат малка сватба.
Авторката искаше 30 човека нейни гости. Това е малко повече от един двама близки роднини.

В случая, стана ясно, че майката не се намесва, а просто си изплака мъката тук, за което явно съжалява отдавна. Mr. Green
Категорично беше казано, че според зетя, трябва да присъстват само родителите и кумовете.

Както и да е, важното е че когато нямаш братя и сестри, е много по- лесно категорично да ги отрежеш от сватбата на детето си. Peace
Авторката има брат и сестра, които имат деца.
Най- малко са 6 души, ако имат по едно дете.
За бащата на булката не знаем нищо, но както и да ги смятаме, с брата на булката, ако има и жена, 15 е абсолютния минимум. Прибави и няколко близки приятелки  на булката, ей ти ги 20 души.
За да споменава 30 броя майката, явно някъде децата са повечко, пък и може приятелките да са женени- все пак, младоженците не са на по 20 години.

# 1 160
И какво се оказва - има уважителни причини да не се канят определени хора. Не може ли да си представим ситуация, при която и за младоженеца има уважителна причина?

Например, че той не познава въпросните чичо и леля на жена си, но искат от него да покани не само тях, ами и децата и внуците им примерно? Така могат да стана 7-10 човека на сватбата, с които младоженеца се запознава на нея. Е това са горе долу толкова хора, колкото той иска да се поканят общо.

# 1 161
  • Sofia
До степен да не споделят най-важните моменти от живота си като сватба, раждане на дете, кръщене, погребение и т.н.? Слава Богу не познавам такива семесйства в България. Познавам 2-3 в които е така, но винаги има много, ама много сериозна причина. Останалите, дори да не са първи приятели, в нужда си помагат и поне по важни поводи се събират. Пак имам усещане, че за различни страни говорим, а в три града съм живяла достатъчно време за да имам лични впечатлния и достатъчно приятели.

Аз пък познавам много родители, които си мислят, че са близки с порасналите си деца, но всъщност, не ги познават изобщо. Не са запознати с вътрешния им свят, не знаят какво ги вълнува и какви са интересите им, не познават приятелите им, а в много случаи – и половинките им. И после, като потомците заминат за чужбина, оле-мале, "Ама 'що Иванчо / Марийка, нито се сеща да си дойде, нито да звънне 1 телефон?". Тъжна картинка, но поне около мен доста са така. Отделно – ти последно за наистина близки родственици ли говориш, от типа на баща, майка и брат / сестра, или за по-далечни брънки на фамилното дърво, като например – баби / дядовци, лели, братовчеди и прочее? Разликата е фундаментална, както вероятно сама разбираш. Връзките и близостта между хората се изграждат, не падат свише. Та, в тази връзка, съвсем не е странно, че съществуват много хора, които знаят, че имат там дядо или баба, в някое отдалечено българско село, но понеже през живота си много рядко им се е случвало да общуват с тях, нямат по между си онази дълбока емоционална връзка, която се предполага, че трябва да е налице между близки роднини. Та, мислиш ли, че на такъв човек, който, примерно, не е виждал баба си 5 г., ще му е проблем, че тя няма да присъства на сватбата му? Rolling Eyes

# 1 162
  • София
Мъжът може да каже: ние поемаме тези и тези, оттук нататък - родителите да поемат когото искат.
Ами и аз с брат ми реално не съм много близка, имаме немалка разлика в години и характери, но нито сме се карали, нито бих помислила да не идва на сватба на дъщеря ми.
Да не говорим, че брат ми на сватбата си кани доста роднини, на чиито сватби е бил, но реално можеше да ги пропусне, минало е доста време. 
Това дали го отчитате? Ходила е булката на сватби, а като дойде време тя да се жени - хъката мъката.

# 1 163
  • MI
И какво се оказва - има уважителни причини да не се канят определени хора. Не може ли да си представим ситуация, при която и за младоженеца има уважителна причина?
Например, че той не познава въпросните чичо и леля на жена си, но искат от него да покани не само тях, ами и децата и внуците им примерно? Така могат да стана 7-10 човека на сватбата, с които младоженеца се запознава на нея. Е това са горе долу толкова хора, колкото той иска да се поканят общо.
Е, много уважителна причина изтъкна, нямам думи просто, направо е същото като баща побоойник/алкохолик. Какво като не ги познава, ако за жена му са близки, значи и той трябва да ги приеме. От уважение към нея, не към тях. Да си покани и той неговите, а ако не иска няма право да лишава и нея. Чист егоизъм си е това.

Блек кет, и аз самата съм в чужбина, и доста мои приятели. Никой не е спрял да се прибира и да звъни по няколко пъти седмично (да не кажа ежедневно) на родителите си. И говоря за братя сестри и братя сестри на родителите плюс техните деца. Това са близки роднини по всички критерии. Не се бях замисляла, че някой може и баба си да не покани защото не му познава интересите, нищо че се е занимавала с него като е бил малък.   Shocked Честно, изуми ме тази тема. По тази логика аз на баба ми на погребението не трябваше да отида защото не я бях виждала три години и не сме живели заедно.  ooooh! Дори да не си супер близък с баба си и дядо си, те са родители на родителите ти и носиш тяхната кръв. Дори от уважение към родителите си им дължиш уважение. Подчертавам, дължиш.

# 1 164
Ами тя сватбата има няколко аспекта.
Единият е да се бракосъчетаят младите. И ако това е само юридически акт, са си достатъчни с двамата свидетели и при длъжностното лице по гражданско състояние.
но другият е , ако разглеждаме сватбата като ТЪРЖЕСТВО. Това означава празник за най-близките, които трябва да бъдат уважени. И тази връзка с уважението е двустранна- родителите ще уважат празника на младите , а младите ще уважат родителите си , като ги поканят да споделят с тях този , иначе толкова личен акт. И тук вече са трите групи гости- уважените от младоженците , уважените от родителите. Защото и в най-тесен кръг , си се събират поне две поколения хора и всеки ще се весели със "своите" си.
Авторката си е права , като зададе въпроса- какво ще правим в ресторанта. Представих си го- кумувете / приятели , предполагам/ и свекърите и сватите. Голяма веселба , няма що Joy Особено ако не се познават помежду си.

# 1 165
  • Sofia
Това дали го отчитате? Ходила е булката на сватби, а като дойде време тя да се жени - хъката мъката.

Това не е аргумент. Вие искате да приравните радостните поводи на хората на някакъв тип търговски отношения. Това, че в даден момент твой близък те е поканил да споделиш празника му, значи само и единствено, че би се радвал да си негов гост. Едва ли очаква, че ще му върнеш поканата. На мен този тип мислене ми звучи ужасно грозно, съжалявам. Confused

Едно, че човешките отношения претърпяват метаморфози с времето, и, о, чудо – вече може да не искаш да връщаш поканата на въпросния; второ, че организацията на дадено събитие може да не позволява да поканиш всички онези, на чиито сватби, рождени дни и тем подобни си присъствал.

На мен ми е непонятно как изобщо някой може да го прави на въпрос и да се чувства засегнат, че не бил поканен еди-къде-си. ooooh!

# 1 166
Какво като не ги познава ли? Ами не е много приятно на собствената ти сватба 50% от хората да не ги познаваш, защото са ги е поканили тъщата и свекърът. Сватбата все пак е, за да зарадва младоженците (те веднъж се женят). Тоя момент явно не е много популярен тук.

Т.е. в крайна сметка пак се стига, че хора се канят, за да не се разсърдят я те, я родителите на младоженците. Добре, че с ММ сме заедно от много време и си познаваме роднините, та нямаше разправии за тия хора дето аз не ги познавам и тия хора дето ти не ги познаваш.

# 1 167
  • Sofia
Не се бях замисляла, че някой може и баба си да не покани защото не му познава интересите, нищо че се е занимавала с него като е бил малък.   Shocked
   Омеша нещата малко, прочети пак какво съм написала. Peace

Дори да не си супер близък с баба си и дядо си, те са родители на родителите ти и носиш тяхната кръв. Дори от уважение към родителите си им дължиш уважение. Подчертавам, дължиш.
   Не, уважението не се дава даром, никога. То се заслужава. Моля ви, не възпитавайте децата си така. Нека растат преди всичко със самочувствие и себеуважение и да умеят да разграничават добро от зло. Все се надявам, че новите поколения няма да израстнат със спорна ценността система и ще знаят, че отношението (добро или лошо) се полага, като съдим по делата на околните, без чувство за мнимо уважение, почиващо на измислени идеали, служещи като способ за манипулация.

# 1 168
  • MI
Какво като не ги познава ли? Ами не е много приятно на собствената ти сватба 50% от хората да не ги познаваш, защото са ги е поканили тъщата и свекърът. Сватбата все пак е, за да зарадва младоженците (те веднъж се женят). Тоя момент явно не е много популярен тук.

Т.е. в крайна сметка пак се стига, че хора се канят, за да не се разсърдят я те, я родителите на младоженците. Добре, че с ММ сме заедно от много време и си познаваме роднините, та нямаше разправии за тия хора дето аз не ги познавам и тия хора дето ти не ги познаваш.

Чакай сега, и булката ли не познава баба си?  Crazy И на нашата сватба имаше хора с които аз/ММ се запознахме тогава, но не е имало НИКОЙ, който да не е близък на някой от двамата. Въпреки че бяхме заедно от около 4 години, просто не е оставало време да ги запознаем. Никой не си е и помислил да каже на другия "виж, аз не го/я познавам, я си гледай работата - какво като ти е приятел/роднина". МАлко уважение къмполовинката, ще му се не види.

А как ще си възпитавам децата е мое решение. Със сигурност ще е във уважение към МОИТЕ родители, дори само защото са ме отгледали, възпитали и подкрепяли. Дори те да не живеят заедно и да не са си толкова близки.

# 1 169
  • София
Ами тя сватбата има няколко аспекта.
Единият е да се бракосъчетаят младите. И ако това е само юридически акт, са си достатъчни с двамата свидетели и при длъжностното лице по гражданско състояние.
но другият е , ако разглеждаме сватбата като ТЪРЖЕСТВО. Това означава празник за най-близките, които трябва да бъдат уважени. И тази връзка с уважението е двустранна- родителите ще уважат празника на младите , а младите ще уважат родителите си , като ги поканят да споделят с тях този , иначе толкова личен акт. И тук вече са трите групи гости- уважените от младоженците , уважените от родителите. Защото и в най-тесен кръг , си се събират поне две поколения хора и всеки ще се весели със "своите" си.
Авторката си е права , като зададе въпроса- какво ще правим в ресторанта. Представих си го- кумувете / приятели , предполагам/ и свекърите и сватите. Голяма веселба , няма що Joy Особено ако не се познават помежду си.

Не съм съгласна с подчертаното твърдение. То е, според мен, разделителната линия между традиционното, старовремско, разбиране за сватбата, и съвременното разбиране. При традиционното е тържество за най-близките, при съвременното - тържество за/на младоженците. Те са в центъра на тържеството, те са главните герои, това е техен празник и те са тези, които взимат решение как точно да изглежда то.

Общи условия

Активация на акаунт