Синдром на родителското отчуждение

• 30 466
  • 337
  •   1
Отговори
# 180
На мен ми е интересно това с купуването...

Този тийнейджър разсъждава като пресметлив 40-годишен. Може би майката трябва да седне с него и да му обясни някои неща, главно за парите. Как един млад живот е много по-ценен от някаква сума накуп. Как няма гаранция за успех, дори да налеят пари в него. Малко да всее сянка на съмнение, че не са му оправили живота, а нещата едва сега започват.

Все си мисля, че тийновете ще наострят уши, ако им поднесеш правилно нещо от "училището на живота", което няма как да знаят, а искат да узнаят и са любопитни.

Аз лично чакам доста интересни прояви през тийн годините, но малко ме съмнява чак да го "купят".

# 181
  • при късмета
За съжаление точно тийновете са много лесни за "купуване". Още от градината има деца, които по този начин привличат други, които да играят с тях, със скъпи играчки. после в у-ще съвсем съзнателно ги демонстрират и се хвалят с тях и около тях се завъртат още повече деца. Ако си тинейджър, погледнато реално, през целия ти съзнателен живот, това колко "приятели" имаш, зависи от това с колко скъпи вещи можеш да се обзаведеш. Защото така изглежда от страни.
Механизма е нещо такова, не знам доколко разбираемо го обясних.
Разбират, че други неща са много по-важни, когато го изпитат на гърба си. Примерно им е станал приятел някой "популярен" в техните очи и почувстват предателство. Колкото и да им го обясняваш, разбират те на теория, но само практиката ги убеждава.
Ако родител и баба и дядо цял живот ти втълпяват, че финансовите им възможности ще те подсигурят за цял живот, ако си тинейджър нямаш основание да не го вярваш. Като се сблъскаш с живота за известно време, чак тогава ще разбереш, че трябва и друго, освен финансови възможности

# 182
О, класика е при родители в конфликт децата да се нагаждат. И не само за материални неща, ами и "Ако не ми позволиш ...; пуснеш ...; ако ми държиш сметка за оценки и т.н.,  ще отида при татко".
При това дете не мисля, че ще сработи това, което предлагаш. Най-много да й се изсмее. Тийновете могат да са адски меркантилни и това дори не е дефект на възпитанието, по-скоро на средата.

# 183
да точно така е, децата използват моментите когато родителите не са тандем спрямо възпитанието им, за собствена изгода . Това се опитвам да обясня на БНД , че израза "при тати няма не , при тати всичко е разрешено" няма да доведе до нищо добро .Но тъпото говедо не разбира и не разбира...

# 184
Или не разбира, или само се прави, че не разбира, но нещичко му цъка в главата.

# 185
Не смея да коментирам, защото детето има огромна промяна, откакто живее при баща си и роднините му. Факт е, че с нищо не съм успяла досега да го заинтригувам за повече от бърза среща или разговори. Освен това по време на разговорите ми обяснява, че е много зает и все бърза. Търпелива съм доста повечко, отколкото бих била в нормална ситуация и винаги съм слонски спокойна. Всички сайтове казват, че всяко изпускане на нервите е крачка назад. Поради което аз не го допускам Simple Smile

Как го приемам ли? Ами, първо, съвестта ми е чиста - каквото съм могла, всичко съм правила за него, докато беше при мен. Сега и да искам, не мога да се погрижа за почти нищо реално. Насила не става. След като най-доброто, което съм могла да направя и дам не му стига, какво повече от това може реално да се направи? Аз имам и други деца, за които да се грижа и които имат нужда от мен, не мога да седна и да се оплаквам денонощно. Между другото, който не е бил в подобна ситуация, и на 1 стотна не си представя какво е. Но животът продължава. Нямам намерение повече да се страхувам кое дете ще се върже на баща си и кое не и с това да ме манипулират. Животът ми е един и не мога да на всички да угодя. Обичам си безкрайно сина, но и той трябва поне малко да откликне, не мога насила да направя нищо.

# 186
Ох, ами мисля, че много правилно разсъждаваш - животът е един, а и в твоя има други хора, които се нуждаят от теб. И все пак не му показвай, че си се отказала, дори и само по телефон да се чувате. Ще му е важно, когато реши да направи стъпка обратно към теб.
Много съжалявам за болката ти и ти пожелавам сила и кураж и дано нещата се нормализират!  Hug

# 187
Аз тук ще дам и един друг пример. То е ясно , че началото на СРО е някаква чудовищна манипулация върху детето. Има хора ,  които работят по план.
Малко дете , още не е готово нито то, нито майката , за разширен режим. Майката смята / дали е права , или не, не зная , но такива са нейните усещания. Че целта е бащата да получи родителските права и ще работи в тази посока/ . Бащата купува куче , което да отглежда в дома си. Сега детето по цяла седмица чака моментът да бъде с баща си . И се радва неистово при всяко негово позвъняване , за да го пита какво прави кучето . И настоява постоянно да е при него. Как да реагира майката ?

# 188
  • ...в най-дългото очакване на щастие...
tays, веднага ще ти отговоря. Ако детето се радва на кучето при татко си, майката купува още едно куче за при нея. Аналогичен случай като при нас.
Всички деца обичат животни. Проблема не е в това, че е купено куче според мен.

# 189
tays, веднага ще ти отговоря. Ако детето се радва на кучето при татко си, майката купува още едно куче за при нея. Аналогичен случай като при нас.
Всички деца обичат животни. Проблема не е в това, че е купено куче според мен.
Обмислян е този вариант , но майката не може да се справи и с куче , и с дете. То е мъничко още , а тя ходи на работа , за да го издържа . Няма и помощ от роднини.
Допълвам се . Ако започне такъв вид "надцакване" , майката няма да издържи. Защото става дума за богати хора , с възможности. Вече има някакво хипер колело там , стои при бащата. И ей така , с вещи се привлича детето.

Последна редакция: вт, 04 юли 2017, 09:11 от tays

# 190
  • Бургас
Аз тук ще дам и един друг пример. То е ясно , че началото на СРО е някаква чудовищна манипулация върху детето. Има хора ,  които работят по план.
Малко дете , още не е готово нито то, нито майката , за разширен режим. Майката смята / дали е права , или не, не зная , но такива са нейните усещания. Че целта е бащата да получи родителските права и ще работи в тази посока/ . Бащата купува куче , което да отглежда в дома си. Сега детето по цяла седмица чака моментът да бъде с баща си . И се радва неистово при всяко негово позвъняване , за да го пита какво прави кучето . И настоява постоянно да е при него. Как да реагира майката ?
Аз като майка: ще пусна детето при татко му. Ако иска да е при него в него момент, то ще отиде. И не обичам режими. С/без нощувка. За 1,2,5,10 дни.
Като човек, който си мисли, че света се върти около него: Ще реша, че бащата нарочно е взел куче, за да котка детето.
Бля, бля, бля.
Дето ми е при мен и иска да живее с мен, не заради кучето, рибите, джипа и т.н. А защото ме обича, сигурен е в подкрепата ми и е свободен да бъде с татко си. Не се надцаквам с никого, защото залога е душата на детето ми.

Ма ко, дело за редуциране на издръжка, дори и надута, без причина знаеш ли каква канска глупост е? По принцип питам.

Ако исках да отделя сина си от баща му имах всички способи да го направя. Щях да си измисля истории как "Сега ще го заведе при новата си. Дето ни е развела". Как ще го травмира с новото си семейство. Как ще го неглижира, заради бебето...бля,бля,бля,бля......
Сина ми ходи когато иска при баща си. Държа да ги слуша. Не само баща му, но и жена му. Защото тя е домакинята в дома. Те са му показали същото отношение. Той е част от семейството им и когато е там получава това, което получават и другите две деца. Кралят слънце, дето ще дели семейството на баща си и няма никога да стане част от него не е моят син. Има тънкости и много преглъщане. Но си струва.  bouquet

# 191
  • София
Бащата купува куче , което да отглежда в дома си. Сега детето по цяла седмица чака моментът да бъде с баща си . И се радва неистово при всяко негово позвъняване , за да го пита какво прави кучето . И настоява постоянно да е при него. Как да реагира майката ?

Майката да се радва, че детето ходи с радост при бащата. Нищо повече няма какво да прави.

# 192
Да кажем , че така трябва да бъде.
Но майката възпитава детето в ценности с личен пример. Че с труд всичко се постига.
А бащата е от богато семейство , възпитан е , че всичко , което иска , се получава по лесния начин. Заради фамилна даденост. Когато детето е там , на него му се насажда мислене , че всичко е позволено , че всичко , което иска , ще получи наготово. Кое би избрало едно дете  Laughing
То ние , че сме възрастни , бихме предпочели да не се трудим , или учим , ако може, и да имаме , каквото искаме. Та какво ли остава за дете . Така си мисля , де.

# 193
_Bianka__, историята ти ме стисна за гърлото. чудя се дали няма начин да поговориш с бившия ти и роднините му? да им разкажеш какво те притеснява, да им обясниш, че не искаш да се конкурираш с тях или да ги изместваш (че оценяваш всичко, което правят за детето и бля-бля четки по егото, за да им покажеш, че не си заплаха), но както ти винаги си държала той да проявява любов и уважение към тях, така сега ги молиш да ти помогнат детето да те зачита за майка. не знам колко са влошени отношенията там, но няма ли начин да ги привлечеш на своя страна? все пак ако са се засилили да осигуряват бляскаво бъдеще на детето, то доброто възпитание и уважението към хората, и в частност родителите, е нещо, което детето трябва да овладее.

# 194
Да кажем , че така трябва да бъде.
Но майката възпитава детето в ценности с личен пример. Че с труд всичко се постига.
А бащата е от богато семейство , възпитан е , че всичко , което иска , се получава по лесния начин. Заради фамилна даденост. Когато детето е там , на него му се насажда мислене , че всичко е позволено , че всичко , което иска , ще получи наготово. Кое би избрало едно дете  Laughing
То ние , че сме възрастни , бихме предпочели да не се трудим , или учим , ако може, и да имаме , каквото искаме. Та какво ли остава за дете . Така си мисля , де.
Ако живееха заедно щеше да е същото.Едните роднини щяха да купуват скъпите подаръци ,а другите-не.Детето щеше да предпочита тях.Като всяко дете.
Едно е да лишаваш от нещо с възпитателна цел,друго е да си системно лишен от почити всичко.
Има и варианта :Майката много обича детето и го дава на бащата да го отглежда.Там то ще получава освен любов ,но и ще е материално добре.Пък и тя може да ходи да го види когато иска.
И с труд на днешно време не се постига почити нищо.Ако искаш да имаш пари търсиш друг начин.

Общи условия

Активация на акаунт