Синдром на родителското отчуждение

• 30 471
  • 337
  •   1
Отговори
# 210
MeMyselfI, а при какви обстоятелства може да се позволи намаляване на издръжката? Очаквам такъв ход в скоро време, тъй като ни отпадна разхода за детска градина. В същото време разходите за голямото дете нарастват тази година, но се съмнявам съдът да одобри увеличение за него.
Уж търсих в системата за съдебни решения, но не откривам нищо полезно.
Законът казва " при промяна на обстоятелства". Обичайно се намалява при изключителни случаи. Например- бащата е давал 400 , за едно дете , но остава без работа. Или има ново семейство и вече задължение към друго дете. Или, ако детето е било болно от нещо , но с възрастта специалните грижи за него отпаднат . Или майката изведнъж забогатее.  За детската градина , едва ли е била повод за определяне на по-висока издръжка при вас.

# 211
Засега нищо няма ефект, най-добре си комуникираме или за училище и оценки, или за брат му и сестра му. Други теми не мога да намеря общи.

# 212
  • Бургас
MeMyselfI, а при какви обстоятелства може да се позволи намаляване на издръжката? Очаквам такъв ход в скоро време, тъй като ни отпадна разхода за детска градина. В същото време разходите за голямото дете нарастват тази година, но се съмнявам съдът да одобри увеличение за него.
Уж търсих в системата за съдебни решения, но не откривам нищо полезно.
Законът казва " при промяна на обстоятелства". Обичайно се намалява при изключителни случаи. Например- бащата е давал 400 , за едно дете , но остава без работа. Или има ново семейство и вече задължение към друго дете. Или, ако детето е било болно от нещо , но с възрастта специалните грижи за него отпаднат . Или майката изведнъж забогатее.  За детската градина , едва ли е била повод за определяне на по-висока издръжка при вас.
Най - общо казано е това. Но е безумно да се прави. На първо място, най - вероятно ще се спори до окръжен. Т.е. делото ще се точи 12-18 месеца в най - добрия случай. Ако намалят издръжката, няма да е от датата на завеждане на молбата, а от влизането на решението в сила. Ако ще намаляме от 300 на 200лв. , съда може и да я намали до 250лв., защото детето ще расте в периода на точене на делото. Ще се дадат поне 200лв съдебни такси и 600лв. за адвокат за две инстанции. Защо?  Това са 800лв. /парите за следващите 16 месеца останали от намалена издръжка/.Излишно е да казвам, че година две, след такова дело ще дойде ново дело за увеличение и пак такси, бля, бля...Та е безумна глупост.
Има дела на ВКС за издръжка 500 евро, свалена до 200лв. или нещо подобно.
Това, че ви е отпаднала таксата да детска, означава, че детето ще е ученик. Не е намаляване, а увеличаване на нуждите.  
Тия дела за глупости са за мерене на разни неща на нахъсани бивши.      

Последна редакция: вт, 04 юли 2017, 12:34 от MeMyselfI

# 213
  • при късмета
Така е, но betray, твърди, че плащат 500лв. издръжка и тя е присъдена на майката въз основа на диагнози, които според нея детето няма. Няколко пъти твърди, че има всичко черно на бяло и това е основанието, като на детето са правени прегледи отдавна, по време на делото.
Затова конкретно нея попитах, защото и при друг въпрос, те самите дали са правили прегледи на детето скоро, отговори, че няма друг преглед, освен този по време на делото. Ако е толкова сигурна, че "на детето нищо му няма", както е абсолютно сигурна, да си направят новите прегледи, да си докажат тезата, че на детето нищо му няма и на това основание, което ще се яви промяна в обстоятелствата, да се заведе дело за промяна размера на издръжката. И да платят таксите, издръжката ако падне до нормалните от 500лв., това са си доста спестените пари, щом пък толкова им тежат и са отсъдени на база фалшиви документи

# 214
Така е, но betray, твърди, че плащат 500лв. издръжка и тя е присъдена на майката въз основа на диагнози, които според нея детето няма. Няколко пъти твърди, че има всичко черно на бяло и това е основанието, като на детето са правени прегледи отдавна, по време на делото.
Затова конкретно нея попитах, защото и при друг въпрос, те самите дали са правили прегледи на детето скоро, отговори, че няма друг преглед, освен този по време на делото. Ако е толкова сигурна, че "на детето нищо му няма", както е абсолютно сигурна, да си направят новите прегледи, да си докажат тезата, че на детето нищо му няма и на това основание, което ще се яви промяна в обстоятелствата, да се заведе дело за промяна размера на издръжката. И да платят таксите, издръжката ако падне до нормалните от 500лв., това са си доста спестените пари, щом пък толкова им тежат и са отсъдени на база фалшиви документи
Тя обясни , че няма как бащата да вижда детето извън определения му режим. А тези доктори в събота и неделя едва ли работят. От тази гледна точка я разбирам. защото , ако бащата грабне своеволно детето от училище , извън режима му на виждане , голяма олелия ще настане.
А за намаляването на издръжката , според мен винаги има опция  да се опита, ако има причина за това . Съгласна съм с MeMyselfI, че понякога минава много време. И докато трае делото , си се плаща по-високата издръжка. Но пък после бащата , или майката / който е осъден/ , ще си направи прихващане , защото решението има действие от момента на исковата молба. Зависи за какви пари става дума , де.Това  , което тя е описала , е обичайната хипотеза.

# 215
_Bianka__, аз си мисля, че конфликтът трябва да се реши при източника - с бабата, дядото и бащата на сина ти. колкото и да се бориш за него, нещата се обезсмислят ако те са срещу теб, защото той е под тяхно влияние, приема думите им за чиста монета и нищичко не поставя под съмнение (което е напълно нормално, той няма никакви резерви спрямо тях). като прибавим, че негативното отношение (неуважение, презрение и отмъстителност) му е насаждано с години, сега си в крайно неизгодна позиция. за съжаление, ако оставиш нещата така, най-вероятно той напълно ще те игнорира и изключи от живота си. пробвай да оправиш нещата с роднините, колкото и да ти е гадно да преглътнеш години кофти отношение. с баща му сигурно някак можеш да се разбереш, поговори с него, изяснете се. минали са толкова години, все трябва да са поутихнали страстите.

Скрит текст:
при брат ми нещата се развиваха по начин, подобен на този при сина ти, заради баба му. накрая родната му майка обикаляше около къщата ни и оградата на гимназията с надеждата поне да го зърне. нямаше много възможности жената, едва беше събрала пари, за да му купи подарък за абитуриентския бал (скъп часовник), който той продаде на следващия ден, за да си имал парички (не че му липсваха). не искаше да я вижда, чува и открито се дразнеше, когато го потърси. майка ми (която го отгледа) не се намеси, защото беше много деликатен човек, смяташе, че не е родна майка и няма право да дава акъл за тези отношения.

# 216
Експертиза за здравословното състояние на детето може да се назначи от съда при нужда.

# 217
  • София
Бърди, правата за детето голямото са официално на бащата и аз имам черно на бяло съдебен режим за виждане, колкото и бащата за малките.
Бианка, поради каква причината правата са дадени само на бащата?

# 218
  • при късмета
Експертиза за здравословното състояние на детето може да се назначи от съда при нужда.
Именно. И тя е абсолютно убедена, че на детето нищо му няма и всички диагнози в решението са фалшиви. Правени са отдавна.
Таис, ако бяха толкова сигурни, че на детето нищо му няма, за толкова години, все щяха да намерят начин да го прегледа лекар, различен от назначения от съда. Ако бяха и толкова загрижени да го бяха направили дори за свое спокойствие, дори да не искат да го използват в съда. Не е нужно да е събота и неделя, а през работно време. Като има режим за уикендните виждания, задължително има по-голям период от време през лятото и извън отпуските на майката. Как толкова години не намериха време, детото все е било при тях и през работно време за толкова години. Тя каза, че е било малко на делото, а сега е на 9

# 219
Не само - основните родителски права, аз съм с право на режим. Трите деца бяха дадени на мен при развода. Впоследствие бащата след 2 години ми заведе дело за род. права над трите деца. Големият сам поиска да е при баща си, малките си останаха при мен, те си и искаха да са при мен. така че не знам какво значи само на бащата, детето е при него, колкото другите две са при мен по закон. Нали в Бг е така - единият родител взима правата, а другия има режим на виждане и контакти.

Бащата заведе дело че уж имало промяна в обстоятелствата - втория ми брак. разследваха ме Закрила на детето, полиция и какво ли е с някакви глупави обвинения, всичко отпадна. Дори родителите на БНД си признаха, че не са ме виждали никога пияна и че не пия ракия и водка Simple Smile

# 220
  • Бургас
Е кой ще вземе решение за документите? Много теоретично и необмислено. Значи отиват в съда и всеки си размахва епикризи. И съдията като видно мед.лице решава. Това са глупости. Или да правят на детето медицински експертизи, за да е пълен цирка? Да вземат да му направят една петорна по документи и с преглед. Това ще е върха на идиотията. Похвално е, че бащата търпи всичко това и не се е отказал от детето си.
Ма ко, твърде остра си, без да си даваш сметка, че има реално такива хора. И ако имаш мерак лесно може да си разболееш детето по - документи. И този филм гледаме, но ще спестя подробности по въпроса. Толкова досадно е станало, че просто подминаваме. Като започнат да се появяват по документите едни фамилни обременености, ама не от раждане, ами от 5тата, 6тата година и във всяка епикриза нов роднина болен по рождение и ти идва да се смееш през сълзи.

# 221
  • при късмета
Съгласна съм, че го има и никъде не съм твърдяла обратното. В нейния случай обаче, повече впечатление правеше плюенето по майката и ненавистта ѝ към нея, отколкото истинска загриженост за детето.
Тя също не е мед. лице, че да оспорва със сигурност установените вече диагнози, нали? А го твърди с абсолютна убеденост, че на него нищо му няма.
Ако бяха толкова сигурни щяха да го прегледат това дете, освен за сигурност и за свое спокойствие. Те не са го направили. А тя твърди, че решението въз основа на диагнози, които не изчезват ей така. Дори ДЦП твърди, че има като диагноза. Това лесно или трудно се доказва, че го има, а?

# 222
Вчера излезе едно тълкувателно решение на ВКС , което отдавна чакахме. За споделеното родителстване и за пътуванията. Ако на някой му е интересно , го копирам.
Има връзка с темата , според мен.
http://www.vks.bg/Dela/2016_01_%D0%9E%D0%A1%D0%93%D0%9A_reshenie.pdf

# 223
  • Бургас
Съгласна съм, че го има и никъде не съм твърдяла обратното. В нейния случай обаче, повече впечатление правеше плюенето по майката и ненавистта ѝ към нея, отколкото истинска загриженост за детето.
Тя също не е мед. лице, че да оспорва със сигурност установените вече диагнози, нали? А го твърди с абсолютна убеденост, че на него нищо му няма.
Ако бяха толкова сигурни щяха да го прегледат това дете, освен за сигурност и за свое спокойствие. Те не са го направили. А тя твърди, че решението въз основа на диагнози, които не изчезват ей така. Дори ДЦП твърди, че има като диагноза. Това лесно или трудно се доказва, че го има, а?
Защо да го мъкнат и те по лекари? За да си начешат егото, че те са прави ли? Ми то детето ще го сбъркат от болници и прегледи.
Аз лично без да съм мед.лице мога да кажа, че дете, което е набедено, че има тежка астма от майка си я няма. Фен фикшън е. Без да съм мед.лице. Твърдя и с двете си ръце, че няма. И един ВЕД ще го докаже. Но трябва ли да тормозим бедното човече? И какво печелим? Натриваме носове?
В един момент трябва да си кажем стоп и да се занимаваме с по - полезни неща от нищене на бившите. Не за друго, ами щото са бивши.
tays, логично беше да е такова решението. Особено за споделеното родителство. Реално промяна няма. Същата пясна е.

# 224
  • при късмета
Какъв тормоз е един преглед за няколко години? Че те профилактичните са повече и детето ходи на прегледи без да има нужда. При това би им паднала издръжката, която тя заяви, че била прекалено висока

Решението пуснато от Таис ми се вижда резонно.
Ако не могат да постигнат сами споразумение за споделено родителство, то от съда се иска той да го определи.
А за пътуванията е много гадно. Хора опряли до такова дело, от възникването на въпроса за пътуване, до самото тръгване, често няма време да мине през съда съгласието, и ако единия се запъне на теория можеш да изведеш детето, но на практика, рядко

Общи условия

Активация на акаунт