I. Преди да използвате нова тенджера под налягане, кипнете в нея литър вода, в който сте прибавили малко мазнина, или най-добре сварете литър мляко (без да затваряте херметически). Това ще предпази вътрешността на тенджерата ви от потъмняване при следващите готвения.
2. Спазвайте точно упътванията за правилното затваряне и херметизиране на тенджерата под налягане. Те са дадени в инструкцията, приложе-
на към тенгжерата.
3. Ако вентилът за парата не е на мястото си, поставете го върху капака и го натиснете да слезе до долу.
4. Най-напред поставете тенджерата на силен огън. Щом вентилът започне да се върти и да изпуска пара, значи в тенджерата има вече нужното налягане. От този момент започвате да отчитате времето за приготвяне на ястието, посочено в съответната рецепта.
5. Щом вентилът се завърти, ВЕДНАГА НАМАЛЕТЕ ОГЪНЯ. Достатъчно е вентилът да се върти съвсем леко или дори да не се върти, но да изпуска от време на време пара. Това показва, че вътре се поддържа необходимото налягане.
Силното въртене на вентила само хаби излишна енергия, а може да бъде и опасно.
6. Когато изтече определеното време за варене, свалете тенджерата от огъня и вдигнете вентила,за да излезе парата и да спадне налягането в
тенджерата. Не е необходимо да вадите изцяло вентила, за да не се загуби.
7. След като престане да излиза пара, отворете тенджерата. НЕ БИВА ДА СЕ ОТВАРЯ ТЕНДЖЕРАТА, ПРЕДИ ДА Е ИЗЛЯЗЛА ПАРАТА И ДА Е СПАДНАЛО НАЛЯГАНЕТО!
ПРАКТИЧНИ СЪВЕТИ И ПОДДЪРЖАНЕ НА ТЕНДЖЕРАТА
1. Не наливайте течност повече от две трети от височината на тенджерата, защото има опасност заедно с парата във вентила да попаднат и частици от продуктите и да го запушат.
2. Когато готовите продукти, които набъбват при варене или образуват силна пяна, течността в тенджерата трябва да бъде най-много до една трета
от височината й. Това се отнася за: зрял фасул, леща, грах, ориз, тестени изделия, спанак и др.
3. Ако забележите, че преди да е започнал да се върти вентилът изпод капака излиза пара, значи не сте херметизирали добре. Нужно е само да завъртите още малко дръжката.
4. Тенджерата не бива да се слага на огъня празна, тъй като това ще доведе до повреждане на каучуковия пръстен на капака.
5. Каучуковият пръстен, трябва да се предпазва от замърсяване с мазнина. За тази цел след всяко готвене на по-мазно ястие е необходимо пръстенът да се измива добра с гореща вода и четка.
6. Макар че алуминият е устойчив на хранителните киселини, все пак за предпочитане е да не се оставя ястието да престоява е тенджерата.
Ако остане за другия ден, пресипете го в друг съд, а тенджерата измийте със сапун и обилно изплакнете с вода.
7. След всяка употреба изчиствайте каналчето на вентила със силна струя вода или, ако се налага, с тънка тел. Изчиствайте внимателно и долния край на вентила, където също могат да се задържат хранителни, остатъци от готвенето.