91 НЕГ "Проф. Константин Гълъбов" - тема 2

• 108 903
  • 773
  •   1
Отговори
# 255
Здравейте, търся да купя Geschichte und Geschehen für die 10.Klasse (История и цивилизация за 10.клас на немски език); В. Павлова,З.Велинова (ПОНС/PONS) . Ако  някой го има и желае да го продаде, нека ми пише на лични.

# 256
  • столицата
Русалке, ти знаеше ли немски преди децата да запо4нат да у4ат езика.
Досега се забавлявахме с детето с моето немско Grinning произношение.

# 257
  • София
Galimar,  ще трябва да съм поназнайвала... Simple Smile Преди доста години, тоест през миналия век, завърших едно столично училище с името 91 ЕСПУ "Карл Либкнехт".

Роки, каква е сумата? Предполагам пак ниска като размер, допълнително и заради факта, че вече и 8 клас като завършили основно ще взимат стипендия. Тоест всички випуски без 9-ти.

Последна редакция: пн, 25 сеп 2017, 22:35 от пенсионирана русалка

# 258
Включвам се, за да успокоя всички родители, които ще четат тази тема след година или повече. На втората седмица впечатлението на дъщеря ми от госпожа Виолета Георгиева си е все същото... прекрасно. Взимат си достатъчно думи, граматиката се преподава на ниво, непрекъснато се правят упражнения, обръща се внимание на произношението, с напредването в материала има вече и домашни, които са напълно адекватни. Някой беше коментирал как ще се осъществява връзката между класен и ученик. Госпожата по философия праща допълнителни материали на имейл, защото имат 1 час в седмицата, в който не могат да обсъдят всичко. След 21 часа немски език (госпожата използва и часа на класа, за да учат децата), 9 учебници, учебни помагала и допълнителни материали в час не мисля, че е небходимо да се праща и още. Повече от половината учебен ден са с класната си, има достатъчно време за въпроси. Преди 20 години такава опция нямаше, а както проницателно беше отбелязано, образованието беше на много по-високо ниво. Отбелязвам, че детето ми е учило немски език преди гимназията и е много доволно как се поднася информацията, количеството и обема на взетото. Говорейки в цифри, за 5 учебни дни в речника има нещо от порядъка на 300 думи. Върху изученото през седмицата се правят контролни, както е споменала и госпожата на род. среща. Всеки ден се припомня изучената лексика в клас.
Съпругът ми няма никакви забележки, тъй като той присъства на род. среща. По думите й е разбрал, че самата Виолета Георгиева е възпитаник на Немската гимназия. Разбра се, че една ученичка, предвидена за "б" клас за тази учебна година е преместена в съседния клас след първия учебен ден. Вероятно заради подобни  слухове и писания. Искам да успокоя бъдещите родители, че децата им са в добри ръце. Поне за момента сме много доволни. Класът е страхотен. Децата се разбират много добре помежду си. Днес даже две ученички на класната им са ги посетили през последния час, за да й благодарят за това, което е направила за тях през изминалата учебна година. Те са 9 клас и са приети в Leistung. За малкото време, в което сме имали контакт с класната, забележки няма. Успех на всички деца! В тази гимназия няма случайни деца, случайни учители, както и къси и дълги клечки.

# 259
  • София
...В тази гимназия няма случайни деца, случайни учители, както и къси и дълги клечки.
Наистина няма случайни деца в  това училище, дори и тези, с 8 единици по-нисък приемен бал.
А за късите клечки и за мнооого късите... плюй в пазвата и се радвай, тука сто пъти се написа и госпожата е прочела Simple Smile

# 260
  • София
ЗаСлон, хубаво е да се споделят нагативите свободно, да, но не е нужен и този краен негативизъм, който поне аз усещам в почти всеки твой пост. Къси клечки, мнооого къси клечки,  деца с бал 8 единици по-нисък,  никакви изисквания за  учене и само проформа разписване в училище от страна на децата под формата на чисто физическо присъствие.. Да, гарантирано има ученици, приети по втория начин. С колко отстъпва балът им от  минималния, това няма как да знам. Но простата аритметика  и инфото от децата показва друго. През последните няколко години класовете в НЕГ са по 26-27, в редки случаи 28 деца. Все пак това в общия случай  е показател за спазване на план-приема, понеже винаги над тези регламентирани 26 ще има и близнаци по класовете. Може и едно-две деца  на финалната позиция да са се закачили с еднакъв бал и последващи критерии. А ако вече сред самите  приети "по канален ред", тоест в  регламентираните 26 ученици в  клас,  има такива с бал, недостатъчен за училището,  последното няма вина и  гостите са поканени на друго ниво... Не бива да ни е такова елементарно успокоението, че нещата са добре по този показател, понеже другаде са определено по-зле (на места горницата достига по  3-4 деца в клас, не е нужно да цитирам училища, знае се кои са), но все пак е редно това да се казва като позитив. Моите наблюдения показват, че и в горните класове няма поява от нищото на  нови деца.

Иначе с другото съм склонна да се съглася. Много се изписа за въпросната учителка през последните 2 години. Няма как да не е имала крушката опашка, няма как и това да не е стигнало до ушите на дамата. И понеже назад се спомена, че като знания тя изначално си е била на ниво,  тоест добър филолог е, какво по-хубаво от това, че след прочетеното се е мотивирала да ги предаде на учениците си. Simple Smile

Последна редакция: вт, 26 сеп 2017, 08:42 от пенсионирана русалка

# 261
И аз имам въпрос . Има ли нормативен акт, регламент или нещо  такова, което да регламентира кои предмети се изучават на немски, по конкретно в 10 клас, но питам по принцип? Питам защото се оказа , че в нашата паралелка учебника по  физика на немски език е излишен ! Госпожата по физика няма да преподава на немски Sad .  Без обяснения, е така , отпада
немската подготовка по физика и толкоз. Същото може да стане и по другите предмети/ не дай си Боже/ !
Смятам и че това е двоен стандарт за децата - някой учат и на немски този предмет, някой не !
Да поясня, че питам за паралелките , които не са в немския отдел .

Последна редакция: вт, 26 сеп 2017, 10:18 от ROKI_MAKI

# 262
  • София
От години физиката за ДСД беше на немски за 9 и 10 клас, винаги при една и съща дама. Но доколкото разбрах от децата г-жа  Ченкова е заминала за чужбина и не е в НЕГ. Така че предполагам са сложили  г-жа Христова.

Доколкото знам няма регламент кои точно предмети да са на езика, има някакъв зададен минимум да са 3. Кои ще са - това се определя от училището, в зависимост от наличните кадри. Например голямата ми дъщеря преди години учеше  предмет от философския цикъл на немски заради наличието на квалифициран преподавател.  Дамата впоследствие напусна и наатък през годините никоя паралелка не е изучавала предмета на езика. А за физиката конкретно - дори лайстунг 10 клас, по незнайно каква причина, учеха миналата година физиката на бг, докато ДСД класовете бяха на немски. За сметка на това разбирам, че се е върнала г-жа З.Велинова по история. Ми там ученето на немски е доста повече от това при останалите й колеги, водили историята на предходните випуски.

Последна редакция: вт, 26 сеп 2017, 09:42 от пенсионирана русалка

# 263

Доколкото знам няма регламент кои точно предмети да са на езика, има някакъв зададен минимум да са 3. Кои ще са - това се определя от училището, в зависимост от наличните кадри.
А дано... Thinking

# 264
Някой може ли да обясни по-подробно за хора на училището?Thinking

# 265
Включвам се, за да успокоя всички родители, които ще четат тази тема след година или повече. На втората седмица впечатлението на дъщеря ми от госпожа Виолета Георгиева си е все същото... прекрасно. Взимат си достатъчно думи, граматиката се преподава на ниво, непрекъснато се правят упражнения, обръща се внимание на произношението, с напредването в материала има вече и домашни, които са напълно адекватни. Някой беше коментирал как ще се осъществява връзката между класен и ученик. Госпожата по философия праща допълнителни материали на имейл, защото имат 1 час в седмицата, в който не могат да обсъдят всичко. След 21 часа немски език (госпожата използва и часа на класа, за да учат децата), 9 учебници, учебни помагала и допълнителни материали в час не мисля, че е небходимо да се праща и още. Повече от половината учебен ден са с класната си, има достатъчно време за въпроси. Преди 20 години такава опция нямаше, а както проницателно беше отбелязано, образованието беше на много по-високо ниво. Отбелязвам, че детето ми е учило немски език преди гимназията и е много доволно как се поднася информацията, количеството и обема на взетото. Говорейки в цифри, за 5 учебни дни в речника има нещо от порядъка на 300 думи. Върху изученото през седмицата се правят контролни, както е споменала и госпожата на род. среща. Всеки ден се припомня изучената лексика в клас.
Съпругът ми няма никакви забележки, тъй като той присъства на род. среща. По думите й е разбрал, че самата
Виолета Георгиева е възпитаник на Немската гимназия. Разбра се, че една ученичка, предвидена за "б" клас за тази учебна година е преместена в съседния клас след първия учебен ден. Вероятно заради подобни  слухове и писания. Искам да успокоя бъдещите родители, че децата им са в добри ръце. Поне за момента сме много доволни. Класът е страхотен. Децата се разбират много добре помежду си. Днес даже две ученички на класната им са ги посетили през последния час, за да й благодарят за това, което е направила за тях през изминалата учебна година. Те са 9 клас и са приети в Leistung. За малкото време, в което сме имали контакт с класната, забележки няма. Успех на всички деца! В тази гимназия няма случайни деца, случайни учители, както и къси и дълги клечки.

Здравейте,
моето мнение за въпросната Госпожа е коренно противоположно и отрицателно.
Приемането на децата в Лайстунг не е нейна заслуга, а на допълнителните уроци.
Според мен това за съжаление е реалното положение.

# 266
Здравейте,
и аз да споделя мнение и наблюдения от госпожата на 8Б - за сега сме много доволни, взимат много думи близо по 50 на ден. Пишат много както правила, така и лексика и граматика. В понеделник имаха контролно, към момента мога да потвърдя впечатлението на summеrO07... Направо не мога да повярвам, че говорим за същата госпожа - В. Г.?!?! А това, че децата все повече се опознават и се намират едно друго направо съм възхитена, дъщеря ми е очарована от класа и с времето нещата стават все по-добри Simple Smile Само мога да си пожелая да продължават така и "чукам на дърво" да са здрави и щастливи Simple Smile

# 267
  • София
Здравейте,
Някой има ли вече информация за стипендиите - размер, срокове за подаване на молбата?

Само, за сумата .

Дали съм разбрала правилно, че за 6,00 - ще дават 25 лв., за 5,75-5,99 - 21 лв., а за 5,50-5,74 - 0 лв.?
Доста несправедливо е ако това са сумите,  след като в други училища за над 5,50 ще дават по 50 лв.

# 268
  • столицата
До кога и при кого следва да се подават молбите за стипендии, знаете ли?
За г-жа ВГ ви писах да не се настройвате предварително. Ето, че приятно ви изненада. Дано и занапред  деца и родители сте все така доволни.
Русалке, 91-во казваш. Математика, немски, БЕЛ - къде остана да ти е слабото място? Simple Smile

Последна редакция: ср, 27 сеп 2017, 15:35 от galimar

# 269
  • София
Галимар, да.. НЕГ, колкото и понякога да ме ядосват неща в нея, ми е стара любов и като такава ръжда не хваща Simple Smile Даже една майка (Oceans, липсваш тук), която също е завършила НЕГ, девойката й също, се беше помайтапила с мен , че аз и трите ми щерки сформираме каре.

Мастер, не съм защитник на НЕГ, знаеш, независимо от  гореупоменатите ми пристрастия. Децата ми винаги са се дразнили изключително много на несправедливостта за 6,00 да се взимат доста по-малко пари от другаде.  Отделно НЕГ като трайно заемаща първа позиция на ДЗИ по БЕЛ получава (редом с други училища в челото)  и някакви допълнителни средства. Но.. Има и друга страна на нещата. Само в класа на моите девойки има минимум 6-7 пълни отличника, може даже и повече да са,   множество деца с над 5,75 и буквално единици с упех под 5,75. Бройката  е просто несравнима  с тази другаде. Сега четящите и недолюбващи НЕГ ще кажат, че е така, понеже оценките вероятно се подаряват на килограм. Няма да се хабя да опровергвам нечии евентуални предположения. Идеята ми беше, че не е все едно дали пълните отличници за трите випуска са 40-50 или са към  стотина. Сега като се добавят и осмокласниците, които масово идват от ОУ с  отличен успех, сумите съвсем ще се редуцират. Макар че би трябвало отгоре да отпускат повече средства след измененията в закона, знам ли.. Има и още нещо. За стипендиите, доколкото знам, има регламентиран минимум, под който училището не може да слезе, вероятно той възлиза на  тези 21 лева. Но оттам насетне ръководството на училищно ниво решава как да разпределя средствата. Понеже в  отпусканите на гимназиите суми вероятно се калкулират и средства за социални стипендии, за такива за сираци, полусираци, за еднократни  финасови награди за отлични представяния на  олимпиади, състезания, конкурси.

Последна редакция: ср, 27 сеп 2017, 18:06 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт