За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 7-а тема

• 102 091
  • 754
  •   1
Отговори
# 240
Попаднах в нета на различни рецепти за релиш със зелени домати и ми се сториха интересни. Другата година може да пробвам. Тази се чудех на какво да оползотворя малките доматчета, нападнати от гъсеници. На туршия не ги хресваме и правих сладко, но и него не консумираме много.

# 241
Влизам да благодаря на Пеп-4о за цветната туршия! Направих един буркан без аспирин, защото го забравих. Сега сложих няколко вече с аспирин, да си имаме за зимата 👏👏👏💮🌹🌸🌼🌻

Hug когато е за бърза консумация ,до месец-два, не го и слагам, както в момента хапваме първата партида Simple Smile

# 242
Влизам да благодаря на Пеп-4о за цветната туршия! Направих един буркан без аспирин, защото го забравих. Сега сложих няколко вече с аспирин, да си имаме за зимата 👏👏👏💮🌹🌸🌼🌻
Hug когато е за бърза консумация ,до месец-два, не го и слагам, както в момента хапваме първата партида Simple Smile
Каква е тази цветна туршия? Заинтригувахте ме.

# 243
# 244
Може ли да се замрази патладжан? newsm78Осолява ли се преди това или как?

# 245
Аз замразявам само печен патладжан. Правих опит и със суров, но не ми хареса след това.

# 246
Аз също съм замразявала само печен и то първо се обелва и после да се изцеди.

# 247
Благодаря за отговорите момичета bouquet.Имах предвид суров на кубчета или шайби за готвене,но не уточних  въпроса си. Rolling Eyes

# 248
Привет и от мен, записвам се да ви следя, както се казваше преди, сега си има бутон!
Темите ги побарах от Избор на редактора, много ми се пише, ей...
В момента пукам чушлета на печката и пишех по една др. тема, но видях тази, точно за момента е.
После ще се върна да Ви изчета
Дано тук да сте по меки с новодошлите, защото се бех забила в темата за Ф3 и там нещо не ми харесват особено мисленето, малко ме посдъвкаха. Тук май ще е по-безопасно...

Последна редакция: сб, 21 окт 2017, 23:27 от *Mira*

# 249
Идвам и аз с въпроси към Пеп-чо, че досега й рових в "гардероба", т.е. блога Laughing Hug chef
Пепи, харесала съм си две от туршиите ти - цветна туршия и цветна туршия с мед, обаче понеже искам да е по-шарено взех и зелени чушки, даже са ми повече от червените. Може ли да я направя със зелени, или трябва да са само червени и още - аз съм взела капия, понеже не намерих камби. Има ли опасност да не се получи. Чудя се да слагам ли чушки въобще newsm78

# 250
И аз да се включа, това с Релиша ми хареса, у дома зелени домати бол, точно се чудех за тях да ги пържа в тигана. Благодаря за идеята, само да попитам, бая захар и оцет се слага, така ли тр., само 1 рецепта намерих на БГ???
За зеления боб, в момента майка вари бурканите на огнището. Замисъла е следния:
Береш, чупиш, вариш в тавата на ламарина на огнище или в тенджера на котлон със не много вода и малко сол, до 50 мин макс. /домашен е/, тъпчеш в буркани, още докато е топъл, ние от по 720 мл, вода се долива от врялата си, затваряш на винт капачките и вариш пак на огнище или котлон 1 час.
Ако е на сурово, тука го варят по 3-4 часа със вода и 1 лъж. сол, ама се събира по малко спрямо сварения в буркана.
И после, както е писала една съфорумка, ти е подръка.
Ако някой се интересува, де...
Видях че съм сама в темата, така и така да добавя: Тука варят в буркани, само зърна от зелен боб, който е зръносал, т.е. накрая при прибирането едрите зърна, които не са застарели и нема да могат да изсъхнат за семе/ стар. Ако някой се интересува, ще попитам как става, ние ги слагаме във фризера в пакети по малко и после ги мешаме със буркан зелен в манджата.

Последна редакция: нд, 22 окт 2017, 00:25 от *Mira*

# 251
Електра, преди да затворим бурканите, заливаме в някакъв съд капачките с вряла вода. Ако питаш за малките бурканчета от детско пюре, някои си пукат дори да са затворени добре.
Да, за тях. Обаче вчера не успях да намеря нови бурканчета, а само капачки. С количката и с бебе малко ми беше ограничен района за търсене и не успях да стигна до някой голям пазар, но каквото такова. Половината капачки ги пробвах на старите буркани, като ги отворих и измих пак старателно, но сега пък превъртаха, какви са тия бурканчета не знам #Cussing out Ядосах се много накрая и ги замразих, дано да става нещо от тях после Sad
Жалко, че чак сега видях този пост, сигурно щчх да ги оставя пукащи. Благодаря все пак bouquet
У дома капачка на винт не се хвърля, докато не ръждяса и не се пробие. А тази, дето превърта, с страничното на едни об. клещи се начукват леко там на зъбчетата и спират да превъртат, иначе пробваш на друг буркан, някои са с малко по-тесни гърла.
Нови купувам от пазара, от едни големи кашони, читави си са.
От Кауфл**нд съм купувала 2 пакета 82 мм, от жълтите, пак са читави.

# 252
Привет и от мен, записвам се да ви следя, както се казваше преди, сега си има бутон!
Темите ги побарах от Избор на редактора, много ми се пише, ей...
В момента пукам чушлета на печката и пишех по една др. тема, но видях тази, точно за момента е.
После ще се върна да Ви изчета
Дано тук да сте по меки с новодошлите, защото се бех забила в темата за Ф3 и там нещо не ми харесват особено мисленето, малко ме посдъвкаха. Тук май ще е по-безопасно...
Сподели и твоята рецепта. Може пък да пробваме.

# 253
За Вася веднага, рецептата е актуална сега преди сланите:
снощните бяха в тенджерка, значи тефлонов тиган с капак на печка/котлон , береш чушлета или дребни зелени чушки, от по-меките де, не застарели /върхари/ загряваш тигана, слагаш вътре и бъркаш, докато омекнат, може и да ги понапукаш, пробити с върха на ножа. В тенджерката - марината 2:1:1:4/олио,захар,сол,оцет/ и чесън/който иска/ Пукаш и слагаш в тенджерката, разбъркваш, те като са топли, си поемат. И така докато свършат чушките. В нагорещения тиган наливаш вода, да поври, да падне черното и изплакваш. Накрая береш стръкове целина и повече магданоз, режеш на ситно и добавяш при чушките, разбъркваш и сядаш да ядеш.
Упражнението става и на ламарина на огнището.
По същия начин и в бурканите от 720 мл, пукаш и натискаш с лъжица, само че накрая ги обръщаш надолу и ги позавиваш. Без консерванти /аспирин/!
Аз съм по здравословните неща, ние тука казваме Леко запечени чушки, става и с благи, и с люти, рибки, чорбаджийски, чушлета, важното е да не са твърди.
Дано да Ви хареса...

# 254
Идвам и аз с въпроси към Пеп-чо, че досега й рових в "гардероба", т.е. блога Laughing Hug chef
Пепи, харесала съм си две от туршиите ти - цветна туршия и цветна туршия с мед, обаче понеже искам да е по-шарено взех и зелени чушки, даже са ми повече от червените. Може ли да я направя със зелени, или трябва да са само червени и още - аз съм взела капия, понеже не намерих камби. Има ли опасност да не се получи. Чудя се да слагам ли чушки въобще newsm78
Извинявай, сега се прибирам. Двете туршии са сходни на вкус, меда му се губят свойствата, като е загрят, но има олио- това ми харесва. Чушки слагай каквито имаш, у нас не се ядат много, слагам за цвят

Общи условия

Активация на акаунт