Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 48

• 60 772
  • 737
  •   1
Отговори
# 345
Диди, чудно изглеждат резултатите за мен, но в случая по-важното е, че ти не се чувстваш добре.
Пипай леко дозата, докато постепенно наместиш нещата. Може и смяната на времето да ти влияе и като захлади трайно да не се чувстваш така.
Поне при мен смяната на сезоните влияе като цяло и дори да поддържам хормона в едни определени граници и да показва сходни резултати, докато не захлади трайно или да се затопли трайно, то през този период от 2-3 седмици на преход, не се чувствам много добре. Също при резки смени на температурата, от порядъка на +-10 градуса надолу и нагоре.

# 346
  • София - Варна
Пенева, със сигурност хормоните ти играят номера и затова имаш симптоми. Дори и да се абстрахираме от еднократната висока стойност (2.60), ТСХ на човек със здрава жлеза не варира толкова, както и за толкова кратък период от време.

Алексия, и аз съм пила Кларитин няколко часа след хормона.

Бонгобонго, научих се да разпонавам вече симптомите си, кореспондиращи на висока, ниска доза, но след направени доста изследвания и водене на дневник. Допреди това все си мислех, че дозата ми е ниска, или пък, че не конвертирам добре ФТ4 във ФТ3. Такива ми ти работи... Joy

Диди, ти на доза 25/37.5 (тоест 31.250) плътно от края на юли ли си? И сутринта без да пиеш хормона от предния ден ли са правени тия изследвания?
Ако е така, ти явно си за много ниска доза! Под 31.250. И конвертираш много добре, направо супер. Моето конвертиране значително се забавя, когато ТСХ ми падне под 1.60, при положение че и аз конвертирам прилично. А твоето е направо супер!.
Виж, добре че спря Т3 - с него и ФТ4 и ФТ3 ти падаха, потискаше си продукцията на хормоните от жлезата. Така като гледам - изобщо нямаш нужда от Т3, с това конвертиране. Виж сега какъв ФТ3 изкара!
ФТ4 и ФТ3 са ти високи.
Защото като си пиеш хормона сутринта, това ниво на ФТ4 ще се качи за през деня и ще падне до същата стойност на другата сутрин чак. И през деня ще имаш ФТ4 поне 19, а ТСХ - 0 и нещо, най-вероятно и под долната граница - 0.3. Тоест дозата ти е висока. Хора със здрава жлеза нямат ФТ4 над 19. Повечето се въртят около 16 и нещо. Естествено има там някакъв диапазон, но той не стига над 19, дори над 18 стига рядко.
Както и ФТ3 ти е висок. Обикновено варира в диапазона между 4.10-5.10 при здрави хора. Твоят щом сега е 5, преди цикъл ще се вдигне 100% над 5.10.

Намали на първо време на нещо средно според мен. Между 25 и 31.250. Примерно остани си единия ден с 25, а на другия пий 31.250 вместо 37.5. Така намаляваш цялата си доза с 10%. С 5% не знам дали има смисъл да намаляваш. С 20% ми се вижда рисковано, да не вземе пък ТСХ да отиде нависоко. А и сега нали идва зима, ала-бала, за всеки случай... Може пък и да се окаже, че си за доза 25 в крайна сметка, но по-добре първо опитай с  25/31.250 (средно 28 някъде).
Трябва тоя ФТ4 да падне малко:
1. За да не отива толкова висок (над 19) следобед, след като си си изпила дозата;
2. За да се качи малко сутрешният ТСХ (желателно е да е над 2), защото следобед пада до под 1.50 някъде, когато сутрешният е между 2-2.50, дори по-близко до 2.50;
3. За да нямаш толкова много материал за конвертиране във ФТ3 и да имаш толкова висок ФТ3, който дава голяма част от неприятните симптоми (каквито дава и дисбалансът между нисък ТСХ и висок ФТ3, какъвто си има с пълна сила при тебе. ТСХ ти е нисък, ФТ3 ти е висок. ФТ4 - също.)
Тоест колкото ти е по-висок ФТ4, толкова повече материал ще имаш, който да отива във ФТ3. (Почти целият ФТ3 идва от конвертиране на ФТ4. А ти понеже конвертираш много добре, не искаш такъв висок ФТ4. То и за неконвертиращите добре не трябва да е толкова висок. Изобщо за никой не трябва да е висок).
Тоест като свалиш ФТ4, ФТ3 ще падне, защото той, почти целият, идва от ФТ4 де факто.
Та, пробвай да намалиш от 31.250 на 28.125 (или там колкото излиза, около 10% някъде май се пада). Дали ще редуваш, или ще режеш, ти си реши.

Последна редакция: пт, 06 окт 2017, 22:39 от afrikancho

# 347
  • някъде
Благодаря ви, момичета!
Да, от 22 юли съм на 25/37,5 и да, на гладно и жадно и 24+ часа след последното хапче са правени. Вчера пих уростим сутринта и един упсарин към обяд, но не вярвам да е оказал влияние. Други хапчета и витамини не пия в момента.

# 348
  • Пловдив
Здравейте.Предстои ми биопсия на възел при Д-р Нончев в Каспела.Ако някой е преминал през биопсия моля да ми пише, имам някои въпроси.

# 349
bongobongo, afrikancho, много ви благодаря! Бяхте ми много полезни. Хубав ден на всички!

# 350
Излезе резултатът от днешното ми изследване - ТСХ - 2.67.
Да уточня, че не пия Еутирокс откакто родих и все още кърмя. Краят на месеца ще се видя с Начев и се надявам да не се налага още да го пия. Не съм с Хашимото, но ЩЗ не е много хомогенна, както каза докторът.

# 351
Здравейте, днес си пуснах изследвания. Ето резултатите:
TSH   Serum                      7.4       µIU/ml     0.27 - 4.20   
fT4   Serum               10.95       ng/l     9.30 - 17
ТАТ (Tg Ат)   Serum    675.7       IU/ml     0 - 115   
МАТ (TPO Ат)   Serum    389               IU/           0 - 34   
FT3- III   serum        3.31       ng/l     2 - 4.40   
Пия Еутирокс 100/50. Пролетта ТСХ беше 2.7. Ендокриноложката ми изобщо не следи друго освен ТСХ. Смята, че имам Хашимото, но не било много сигурно. Само веднъж ме е гледала на ехограф и каза, че структурата е типична за Хашимото. Косата ми много оредява и ноктите ми се чупят. За килограмите не ми се говори. Мисля да потърся и второ мнение. Дали наистина е Хашимото?

# 352
  • София
Val-i, при тези резултати и ехографски преглед потвърдил структура типична за Хашимото, ми е много интересно ендокринологът какво друго предполага, че може да е. Според мен си е Хашимото, но задължително потърси и друг ендокринолог.

# 353
  • София
Val_i, звучи като Хашимото.. Това с тази доза Еутирокс 100/50 сериозно ли е? Много странно редуване, съвсем ненужно, има таблетки и от 75.. И очевидно ти е малко, щом фт4 е толкова нисък, а тсх висок. Ендокриноложката ти ми е малко съмнителна.

# 354
  • София - Варна
Да уточня, че не пия Еутирокс откакто родих и все още кърмя. Краят на месеца ще се видя с Начев и се надявам да не се налага още да го пия. Не съм с Хашимото, но ЩЗ не е много хомогенна, както каза докторът.
А, няма да ти изпише нищо за тоя ТСХ.

Диди, значи наистина си за страшно ниска доза. Може и за 25 да се окаже, че си. Ама пробвай първо с 28.125 за всеки случай (25+3.125 или редуване на 25/31.250)

Петя78, ето пресен и отличен пример (при Диди) как 3 и 6 мкг са доста важни. И ето пак пример защо казах, че разлика между зимна и лятна доза от 25 мкг е нелепа:
Представи си, че зимната доза на Диди е 28 мкг Т4 (31.250 ѝ е явно висока доза). Ако вярно разликата възлизаше на 25 мкг, то тогава тя лятото трябваше да пие по 3 мкг Т4.  #Crazy
Или обратното - лятната ѝ е 28 мкг Т4. То зимната ѝ би била 28+25, което прави над 50 мкг, а се вижда, че 31 мкг ѝ свалят ТСХ до 1. И то сутрешния ТСХ! 50+ мкг сигурно ще го докарат до 0.00 нещо си. Точно затова казах колко е абсурдна тая разлика с 25 мкг. Та 25 мкг разлика върху нейнита доза са си почти 100%. Mr. Green
Дори на човек, приемащ 112 мкг Т4 примерно разлика в зимна и лятна доза на Т4 с 25 мкг пак ще дойде множко. Но какво остава за хора, пиещи по-ниски дози...

# 355
  • Бургас
Няма проблем да се пие противоалергичен препарат с Еутирокс.

Аз по принцип сутрин си пия хормона с бетаблокер.Не мога да ги пия отделно,получавам сърцебиене от Еутирокс иначе.

# 356
Някой да се е лекувал с ЛДН?

# 357
  • Русе
А, няма да ти изпише нищо за тоя ТСХ.

Диди, значи наистина си за страшно ниска доза. Може и за 25 да се окаже, че си. Ама пробвай първо с 28.125 за всеки случай (25+3.125 или редуване на 25/31.250)

Петя78, ето пресен и отличен пример (при Диди) как 3 и 6 мкг са доста важни. И ето пак пример защо казах, че разлика между зимна и лятна доза от 25 мкг е нелепа:
Представи си, че зимната доза на Диди е 28 мкг Т4 (31.250 ѝ е явно висока доза). Ако вярно разликата възлизаше на 25 мкг, то тогава тя лятото трябваше да пие по 3 мкг Т4.  #Crazy
Или обратното - лятната ѝ е 28 мкг Т4. То зимната ѝ би била 28+25, което прави над 50 мкг, а се вижда, че 31 мкг ѝ свалят ТСХ до 1. И то сутрешния ТСХ! 50+ мкг сигурно ще го докарат до 0.00 нещо си. Точно затова казах колко е абсурдна тая разлика с 25 мкг. Та 25 мкг разлика върху нейнита доза са си почти 100%. Mr. Green
Дори на човек, приемащ 112 мкг Т4 примерно разлика в зимна и лятна доза на Т4 с 25 мкг пак ще дойде множко. Но какво остава за хора, пиещи по-ниски дози...

Да кажем, че за варианта 25/37,5 бих се съгласила. Защото 37,5 е увеличени с половинката на 25микрограма, но това на 6тинки, 8минки ама хич не ми се връзва на мен. В такива случаи когато една доза е висока, а друга ниска, ендотата понякога предлагат да се пие хормона през ден по-високата доза, но никой не казва да се делят на толкова много части хапчетата и да се получават по 3, 6 и т.н. микрограма. Аз лично не бих ги делила така. А що се отнася до ТСХ 1,18, незнам защо при нея й се отразява зле, аз бих била аблосюлто перфектна при тази стойност. Въпрос на огранизъм явно, незнам.

И пак да попитам, някой скоро да е ходил при доц.д-р Катя Тодорава и да има телефон за връзка с нея. На никой от телефоните в нета не отговаря.

# 358
Здравейте на всички във форума след много дълго време, надявам се всички да са добре или ако не да се подобряват Simple Smile. Имам няколко Въпроса Тук Понеже колкото и странно да е и аз съм с Хашимото взимам си Л-Тироксин и би трябвало всичко да е наред изследвах се преди половин година скоро пак ще се изследвам, но нямам време тъй като почнах усилено да уча медицина, и 99% съм сигурен че симптомите които имам са на основата на Хашимото. Въпроса ми е защо при коригиран ТСХ те пак остават и повечето не са присъщи за учеличен(хипо) ТСХ а за намален(хипер). Основната ми симптоматика е Сърцебиене, Безпокоиство, Депресия, Безсъние, болки в мускилите, особено безсънието е кошмарът защото не помня кога съм заспивал просто ей така гледайки филм а не лежейки часове докато не видя светлината на следващия ден. Много лекари сравняват общото ми състояние със Генерализирано тревожно разстроиство което също го има но за мен в резултат на Проблемите с Хормоните и жлезата, а не защото години наред ми пробутваха че си внушавам и изпих куп антидепресанти а ефект никакъв справях се и се справям сам макар че животът ми в личен план е по коренно различен отпреди 10 години. Въпреки че пия Л-Тироксин 50мг симптомите си останаха при регулиран ТСХ. Явно при всеки организъм е различно тъй като една от съседките ми която е на 48г. тотално няма жлеза и е изрязана като е на 100-125мг Тироксин на ден и няма никакви симптоми и си роди и здраво момиченце. Интересно ми е как протича всичко при вас и намирате ли сходство с изброената от мен симптоматика и как се справяте. Уморих се вече психически да търся отговори и я карам ден за ден, но съм а 30г. и минаха 10 год лутайки се, бил съм на маса доктори и в бг и в чужбина диагнозата Хаши е 100% от ендотата а другото за тях НЕ Било от това, което за мен не е вярно, ще ме извиняват ама изучавам човешка анатомия защото едно че ми омръзна от имаш фразата "Хашимото пиеш Л-тироксина и си Ок" и друго че от четене се запалих по медицината, по неволя! Та ще се раздвам да чуя мнения и коментари. Simple Smile

# 359
  • София - Варна
Петя78, еми, когато трябва да се пие много ниска доза, се стига понякога и до делене на 6 мкг и на 3 мкг.  Това, че ти не би го пила така, не значи, че е погрешно. Simple Smile

А пък за сутрешен ТСХ 1.18 - това си е чисто предозиране.
 Както и за такъв висок сутрешен ФТ4  - 17.21.
Затова Диди не се чувства добре.

В случая с дозирането при нас е хубаво да се мислят и разгледат резултатите от изследванията в контекста на цялото денонощие, защото сутрин, когато всички се изследваме, и както Диди каза, че са минали 24+ часа от последния ѝ прием на Т4, това е еквивалентно почти на ситуация все едно сме БЕЗ хормон.
 И не можем да очакваме резултати тогава точно като на хора с добре функциониращи жлези. Нали и без това цял живот ще сме си на хормон. Самото изледване когато НЕ сме на хормон все едно (сутрин 24 часа поне без хормон) е малко безсмислено. Или поне е безсмилено да се гонят същите стойности тогава точно като на здрав човек.
И трите хормона сутрин при нас, когато се изледваме 24+ часа след последния прием на Т4, трябва да са с различни стойности от на здрав човек, за да сме оптимални.
ФТ3 има полуживот по-малко от 24 часа. Не само синтетичният Т3, но и този, който тялото си произвежда и преобразува от ФТ4. Тоест като го изследваме сутрин 24+ часа след последния прием на Т4, дори неговата стойност не е много меродавна.

Обаче при ТСХ и ФТ4 това нещо е съвсем в сила:
Значи Диди със сутрешния си ФТ4 17.21, като пие след това хормонна, го качва над 19. А никой здрав човек няма стойност над 19. Това си е предозиране с Т4.
Оттам, понеже тя преобразува много добре ФТ4 във ФТ3, ѝ се качва ненужно много и ФТ3.
10-12 часа след приема на хормона сутрин, нивото на ФТ4 е с около 14-15% по-високо от сутрешното преди хормона. Това го има описано в проучвания и съм си правила експерименти да го проверявам по себе си.
Тоест ако Диди се изследва когато е НА хормон, около 11 часа след приема му, ФТ4 ще ѝ е над 19. И точно могат да се съпоставят в тоя момент изследванията ѝ с тия на здрав човек, защото е НА хормон в тоя момент излиза ужасно висок ФТ4 и значи, че е предозирана.
 После тоя ФТ4 пада, пада, пада, вечерта и през нощта, колкото повече се отдалечава от приема на Т4, за да стигне отново до най-ниската си стойност сутринта, кгоато тя се изследва, преди да е приела дозата си Т4. И тази стойност е 17.21. Тоест най-ниската ѝ стойност е 17.21, което е адски високо. Здрави хора обикновено са с по-ниски стойности на ФТ4.  А това на нея ѝ е най-ниската стойност, дори не е най-високата! Доста ѝ е висока дозата значи.

Същото и с ТСХ. Дори по-зле, защото ФТ4 няма циркаден ритъм, докато ТСХ има, и той при всеки човек абсолютно пада яко през следобедните часове. А при Диди сутрешният ТСХ е само 1.18. Като пие дозата, тоя ТСХ  пада яко от самата доза Т4 нали. Отделно следобяда, около 8 часа след приема на хормона, ТСХ ѝ пада физиологично, и най-вероятно дори отива под долна граница.

И накрая какво става: следобед, когато тя е НА хормон и изследванията ѝ са съпоставими с тия на здрав човек, тя излиза, че има доста голям дисбаланс в хормоните:
 - ФТ4 над 19  - нещо, което не се среща при никой здрав човек.
 - ТСХ най-вероятно под долна граница, но дори и да не пада под долна, достатъчен е дисбалансът между високия ФТ4 и ниския ТСХ
 -  висок ФТ3, който идва от ФТ4
 -  дисбаланс между много висок ФТ3 и много нисък ТСХ.

И ето затова тя има симптоми.
Та, тоя сутрешен ТСХ не е изобщо оптимален за нас, които сме на хормон. Ако нейният следобеден ТСХ, ако се изследва 8-12 часа след приема на хормона, беше 1.18, да, тогава може би тя щеше да е добре.

Пак казвам - най-вероятно нямаш много отчетливи симптоми, щом си идеална на подобно нисък сутрешен ТСХ. Има и други хора така. Диди примерно усеща. Други не усещат.
И така.

П.П. Не знам нищо за Тодорова.

Последна редакция: пн, 09 окт 2017, 14:57 от afrikancho

Общи условия

Активация на акаунт