Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 48

• 60 726
  • 737
  •   1
Отговори
# 480
Ем, аз имам доста голяма диастаза на коремната стена, особено след втората бременност, но е различно от тлъстини. Да не би и при теб да е така?

Възможно е. Опитвах се да проверя дали имам диастаза, но честно казано не съм сигурна Blush Като че ли имам малка, въпреки че според ММ нямам. Така и не съм ходила на лекар за да разбера. Мен ме притеснява по - скоро начина ми на хранене за толкова години сигурно е дал отражение, кръвната захар близо до горната граница измерена няколко пъти, хипоглекимията и това, че като изям нещо много сладко веднага ми става лошо и трябва да ям нещо солено. Така съм от години.

Иначе и моето не прилича на тлъстини, а по - скоро все едно ми е подут корема, абе все едно съм пила 1 - 2 бири Joy

А, забравих и че нивата ми на стрес са доста високи, а нали и това давало отражение върху КЗ...

# 481
  • София - Варна
Скрит текст:
Че тя диастазата се вижда и с просто око. Или моята е наистина бая огромна. Mr. Green
Като легнеш по гръб, почваш да правиш коремна преса, но спираш още преди да си се повдигнала особено много и излиза една вертикална линия по средата на корема като гребен на петел. Mr. Green
Другият начин, който и при мен дава също осезаем резултат, е да стегнеш корема и да опипаш с пръсти - диастазата седи мека, хлътнало място, все едно бъркаш в дупка, пак вертикална линия по целия корем, докато твърдото отстрани са коремните мускули.
И след първото раждане си я виждах и усещах, а беше много малка - около 2-3 см макс. (нямам точна преценка за см всъщност), но сега си е стабилна.
За другото с прилошаването не мога да ти помогна, защото нямам познания.

Иначе и моето не прилича на тлъстини, а по - скоро все едно ми е подут корема, абе все едно съм пила 1 - 2 бири Joy

И моят е така, особено след нахранване.  Joy И точно след второто раждане стана така, че бебето беше бая голямо за моите габарити.

# 482
Ем, аз имам доста голяма диастаза на коремната стена, особено след втората бременност, но е различно от тлъстини. Да не би и при теб да е така?
Възможно е. Опитвах се да проверя дали имам диастаза, но честно казано не съм сигурна Blush Като че ли имам малка, въпреки че според ММ нямам. ...
http://9m-bg.com/zdrave/diastaza-na-koremnite-muskuli/

# 483
Момичета, привет... Следя темата, но до момента нямах никакви новини... Днес обаче излязоха последните ми резултати... Ако някой има идеи, моля да сподели...
На 50мкг Еутирокс съм...

Скрит текст:
4.99           µIU/ml         0.27 - 4.20
13.37       ng/l         9.30 - 17
2.56       ng/l         2 - 4.40

Отделно пуснах уж ей така и следните:
Скрит текст:
Инсулин (IRI) сутр. на гладно            5.72       mIU/l             3 - 24.90
Глюкоза                                                4.3               mmol/l     2.8 - 6.1
Общ холестерол (Chol.)   Serum       5.7               mmol/l     3.5 - 5.20    
HDL- Холестерол (HDL-C)   Serum        1.55       mmol/l     > 1.5    
LDL - Холестерол (LDL-C)   Serum        3.88       mmol/l     0 - 3.90

Сега вече съм в шах... Очквах щитовидните хормони поне да са в норма... Но явно и 50 не ми е достатъчна доза... Африканчо, ти какво мислиш?  Т3 май хич не е окей?

# 484
к1кк, да знаеш, като пускаш друг път липиден профил, че триглицеридите са много важни и не трябва да се пропускат - на практика те са дори по-важни от общия холестерол и от ЛДЛ. За да се ориентираш за действителния риск за заболявания, можеш да си сметнеш следните съотношения:
1) какъв процент е ХДЛ от общия холестерол (т.е. делиш ХДЛ на общия) - добре е да е минимум 25%
2) съотношението между триглицеридите и ХДЛ, но след като ги превърнеш към американските мерни единици, т.е. първо умножаваш триглицеридите по 89, а ХДЛ - по 39, а след това делиш триглицеридите на ХДЛ. Ако крайният резултат е под 2, нямаш проблеми. Ако е между 2 и 4, рискът е умерен. Над 4 вече означава висок риск.

И по принцип трябва да имате предвид, че горната граница за общия холестерол в някои държави (Швеция) все още е старата - 8, защото това е и нормалната граница. Но общият холестерол по принцип няма почти никаква стойност за определяне на риска - не и сам по себе си. ЛДЛ също няма голямо значение, въпреки че все за него се хващат, но причината е, че още се работи по старите стандарти, които се базират на изследванията отпреди 30-40 години, а не на по-новите данни.

# 485
Щом днес са излезли резултатите, предполагам k1kk можеш да отидеш до лабораторията и да доплатиш, за да ти изследват и триглицеридите, както препоръчва Cioccolata. Само за това се включвам, не се наемам да коментирам резултатите. Peace

# 486
Аз пък само да спомена, че Инсулинът и КЗ са ти супер. Simple Smile

# 487
Момичета, много благодаря Hug
Скрит текст:
Изтичах до лабораторията (добре, че е наблизо) и помолих да ми включат и триглицеридите. Та ето резултатите от липидния:

Общ холестерол (Chol.)               5.7               mmol/l     3.5 - 5.20   
HDL- Холестерол (HDL-C)          1.55       mmol/l     > 1.5    
LDL - Холестерол (LDL-C)        3.88       mmol/l     0 - 3.90   
Триглицериди (Tg)                     1.55       mmol/l     0 - 1.70

Ако правилно съм сметнала съотношението между HDL и Tg при мен е 2.28, което ме слага в рискова група май...
Но моля и по-запознатите да кажат... Ако смятате че не е за тази тема, Simple Smile извинявам се....

Иначе си сметнах HOMA и действително е 1,09 - за ИР изобщо дори да не мисля - една тревога по-малко (имам фамилна обремененост специално по линия диабет/метаболитен синдром и тн)...

Благодаря ви предварително... Общо взето отново ЩЗ остава основната грижа май...

# 488
  • София - Варна
За триглицеридите знам, че е хубаво да са под 1 поне. Дори под 0.8. 1.55 са май доста високи. Но нека някой по-запознат да каже.
Иначе си увеличи дозата, от 50 нагоре давай. Ти в коя част на цикъла се изследва? Но в която и да е, е ясно, че дозата 50 ти е още ниска.

# 489
Да, идеалните триглицериди са под 1 или дори под 0,8. Колкото повече са над 1, толкова по-голямо влошаване на нещата се получава. Горната граница, която най-често се прилага (2,7), всъщност е прекалено висока.

к1кк, от изследванията ти излиза, че си на ръба на метаболитния синдром, макар че може да не отговаряш съвсем на критериите (сред тях са високи триглицериди, макар че твоите не са толкова високи, и нисък ХДЛ - твоят е на границата). Интересното е, че сред критериите за метаболитен синдром въобще не фигурират ЛДЛ или общият холестерол, т.е. СЗО не смята за необходимо да ги включи, защото не са въобще толкова важни, въпреки че служат за основание за предписване на статини...

Но как се поправя това положение? Ами, с ограничаване на въглехидратите (основно на тестените и сладките храни, но е добре да се поограничат и картофите, оризът, плодовете, без напълно да се спират). Триглицеридите отразяват доста пряко доколко приемът на въглехидрати отговаря на инсулиновата чувствителност - колкото по-висок е резултатът, толкова повече човекът прекалява с въглехидратите. В същото време е важно и да се увеличат наситените и мононенаситените мазнини (т.е. храни като месо, яйца, масло, сирене, зехтин и маслини, авокадо), защото точно те повишават ХДЛ.

# 490
Триглицеридите отразяват доста пряко доколко приемът на въглехидрати отговаря на инсулиновата чувствителност - колкото по-висок е резултатът, толкова повече човекът прекалява с въглехидратите.

Това не го разбрах съвсем, а много ме заинтригува, защото нали и аз съм с ИР. Води се, че колкото по-високи са нивата на Триглицеридите в организма, толкова е по-ниска инсулиновата чувствителност, демек - нивата на Инсулин в кръвта също са високи, така ли? Защото при мен е точно обратното - аз съм с доста ниски Триглицериди, но висок Инсулин (18 на гладно) - последните години консумирах ужасно много въглехидрати, също така. Confused

# 491
Гърне, смята се, че ако триглицеридите са високи, това означава, че приемът на въглехидрати е по-висок, отколкото трябва да бъде (защото точно този организъм има по-ниска инсулинова чувствителност). Това е изведено като ориентир на базата на практически наблюдения върху пациенти. Явно има възможност дори при ИР триглицеридите да са ниски, щом при теб е така. Винаги има такива особени случаи, но общото правило е, че колкото по-високи са триглицеридите, толкова повече трябва да се ограничат въглехидратите, защото човекът явно консумира повече, отколкото е добре за неговия организъм. Но освен това знам, че всички тези неща се влияят и от щитовидните хормони, и от кортизола, т.е. стреса. А и е от значение дали изследването е правено поне 12 часа след последното хранене - аз познавам хора, които не знаят, че има такова правило и дори знам за случаи на изследвания, направени 2 часа след закуска. А ако отидеш да се изследваш така, е ясно, че триглицеридите ще са високи.

# 492
Cioccolata, и аз сега се замислих - при мен HOMA е 1,1, тоест ако правилно тълкувам аз имам добра инсулинова чувствителност.. А едновременно с това триглицеридите са ми високи наред с ниския HDL. Интересното е, че аз отпреди 3 седмици горе-долу започнах НВ-ВМХ и съм изключително стриктна до последния грам... Колко време е нужно, за да се отрази това на стойностите... Как мислите?

# 493
О, в такъв случай обяснението може да е съвсем различно: когато започне отслабване, особено с НВ-ВМХ, е възможно стойностите да се влошат, докато теглото не се стабилизира. Затова д-р Дейвис съветва изследванията да се правят чак след това - поне месец след окончателното стабилизиране на теглото, а не докато тече отслабване. Ако в момента отслабваш, тези резултати са обясними. (А причината не е, че здравето се влошава, а че складираните мазнини постъпват в кръвта, за да се използват за енергия, и това може да се отрази временно върху резултатите от изследванията. Но здравето се подобрява, а не се влошава.)

# 494
Гърне, смята се, че ако триглицеридите са високи, това означава, че приемът на въглехидрати е по-висок, отколкото трябва да бъде (защото точно този организъм има по-ниска инсулинова чувствителност). Това е изведено като ориентир на базата на практически наблюдения върху пациенти. Явно има възможност дори при ИР триглицеридите да са ниски, щом при теб е така. Винаги има такива особени случаи, но общото правило е, че колкото по-високи са триглицеридите, толкова повече трябва да се ограничат въглехидратите, защото човекът явно консумира повече, отколкото е добре за неговия организъм. Но освен това знам, че всички тези неща се влияят и от щитовидните хормони, и от кортизола, т.е. стреса. А и е от значение дали изследването е правено поне 12 часа след последното хранене - аз познавам хора, които не знаят, че има такова правило и дори знам за случаи на изследвания, направени 2 часа след закуска. А ако отидеш да се изследваш така, е ясно, че триглицеридите ще са високи.

Благодаря ти за пояснението! bouquet Това е много интересна теория и, в такъв случай, се радвам, че явно съм сред щастливите изключения. Сигурно има и нещо друго, обаче, което влияе върху тези неща, щом и аз, и k1kk, не пасваме съвсем в този модел - ето, тя пък е обратното на мен. Laughing Между другото, моите Триглицериди са 0.7 - май не е зле като стойност. Инсулинът ми, обаче... Лоша работа! Също така, не познавам друг човек, който да консумира толкова въглехидрати, колкото мен, та явно съм извадила късмет, че Триглицеридите ми са ниски.

Общи условия

Активация на акаунт