Забранен достъп до детска градина в София след 8:30

• 17 580
  • 373
  •   1
Отговори
# 255
Хай,  за теб са привелигии, за мен и за други беше принуда - водила съм детето три години в 8.55ч. Защо ли-защото имаше алергия към млечни и не само, а всичките закуски без изключения са с млечни продукти. Беше принуден да закусва вкъщи. Водих го не в 8.30ч, а в 9ч , защото в противен случай трябваше да седне на масите, да гледа как ядат другите деца и да преглъща ?! Stop не бих му го причинила никога. Другият вариант беше да стои сам като изтукан в занималнята, но тогава трябва да има възрастен при него - кой ще стои при него, като лелята и учителката са заети в закусвалнята и обслужват децата?

Такава ни беше уговорката с директор и с персонал - да го водят винаги присъствал, когато в 8.30ч си правят справката. Ако ще отсъствува, винаги без изключение съм предупреждавала по телефон най-късно до 8.30 ч.

Удобно и за двете страни, мисля...без ощетени. Благодарна съм на директорката, че ми влезе в положението...Гъвкавост и индивидуален подход му се вика...

А с обяда как се справяхте?

# 256
  • Варна
Тук вече и аз съм съгласна. Лошото е, че като тръгне таткото с рогата напред, говорейки за правата на родителите и детето, обикновено персоналът реагира зле, колкото и логично да му се говори. В някои случаи по-мекият подход прави чудеса. Но пък ние не сме на неговото място, нито на директорката там и няма как да знаем действителното положение, та си гадаем тук.

# 257
Скрит текст:
Трудно. Дълъг списък им бях разпечатала с "позволено" и "забранено" . В кухнята отсипваха от супата без застройката с яйце, в другото ядене отделяха забраненото....следобед му оставях наша закуска...Принципно бяха длъжни да осигуряват диетично меню от кухня-майка, но не го правеха...така че компромис има и от моя страна, не само от тяхна, в случая...

# 258
  • Варна
За мен, подчертавам ЗА МЕН, това са специални привилегии. Защото децата виждат всичко и започват да искат и те. Дисциплината отива по дяволите. На това ли ще ги учим от малки - че за един може ама за другите не? Аз лично не се наемам да обяснявам на 4-5 годишно защо за едното дете така, а за другото онака. Правилата са си правила, за всички са. На който не му изнася - да си търси място, където ще му вървят по гайдата или ще има правила, които са му удобни. Не да мрънка ама да продължава да ползва услугата.
+1

# 259
  • Sofia
Да бе, Тета, но правиш ли разлика между наложителна здравословна причина и личен каприз?

И ти си права, тук няма какво да кажа  Mr. Green

Не е точно така. В градината никога не са ни казвали, че детето трябва да изпуска закуската само по уважителни причини. Напротив, персоналът трябва просто предварително да е уведомен.

# 260
Скрит текст:
Трудно. Дълъг списък им бях разпечатала с "позволено" и "забранено" . В кухнята отсипваха от супата без застройката с яйце, в другото ядене отделяха забраненото....следобед му оставях наша закуска...Принципно бяха длъжни да осигуряват диетично меню от кухня-майка, но не го правеха...така че компромис има и от моя страна, не само от тяхна, в случая...

Внучката ми е с тези алергии + глутен. Носим си й храна, яде си с децата нейната храна.

# 261
Тете, то начин има, но таткото, дето го нищим тук цяла тема, няма извинителна причина за исканията си, просто гол каприз. спяло му се, трафикът в софия му пречел, градината му била далече и т.н. иначе детето му гъне сандвичи в колата на път за детската, не си представяй, че у тях се правят някакви супер здравословни или съобразени с конкретно състояние закуски.
добре, че са в градината ви са отзивчиви. на моята колежка детето с хранителна алергия направо го върнаха, казаха че не могат да се занимават с такова дете. накрая с хиляди разправии се съгласиха да посещава за няколко часа - сутрин, да ходи закусил, и да си го взимат преди обяд. храна от вкъщи не даваха, т.к. рзи не разрешавали такава практика.

# 262
В групата на племенника ми имаше такова детенце с тази непономисомст към глутен. Много тежко им беше на родителите... Tired

А иначе си мисля, че за персонала е по-добре и предпочитат децата да се водят закусили и по-късно, отколкото да ги водят в 7.00 часа. Все пак, ако е закусило, това си е едно дете по-малко за обгрижване и обикаляне в закусвалнята им...

Силве, има си наредба-не могат да го върнат. Длъжни са да осигуряват храна от кухня -майка, ако в самата градина нямат възможност да осигурят диетично меню. Но са длъжни!! Друг въпрос е на практика дали го изпълняват, и за това са и тези варианти и лавиране и от наша страна- да закусва вкъщи, следобед пак да носим...и накрая плащаш пълния пакет пак, ама да са здрави децата.... ние го израстнахме това, вече е зад гърба ни...

# 263
  • Варна
Ужас е тая глутенова непоносимост. Имам близки познати с такова дете, луди станаха, че при тях няма и да го израсте, цял живот ще си е с нея. За какви режими и пари става дума, не е истина просто.

# 264
Тете, нали знаеш, царят дава, пъдарят - не дава. на колежката ситуацията беше същата. нямало кой да му кара храна специално за него, в градината нямали капацитет да му готвят според изискванията, не искали да носят отговорност, ако му стане нещо (то сигурна ли била, че не е алергичен и към друго), трябвало да пазят проби за рзи и от неговата храна, а, бе куп глупости измислиха тогава... пък и дг е в центъра на софия, чакащи за едно място сигурно над 200 имаше, та им беше все тая дали малкият ще ходи или не.

# 265
Малко е извън темата, ама за хора с глутенова непоносимост е идеално ВМНВ хранене /високо мазнинно ниско въглехидратно/...но при малки дечица може би е трудно да се въведе. Аз съм правила триседмична диета без глутен навремето, заради малкия, и си мислех, че ще умра без хляб и няма какво да ям. Поръчвала съм 3 филийки на цена 8 лв. бяха...лудост направо. Сега си се чудя на акъла, храня се ВМНВ от години и виждам ясно, че и без хляб и тестени се живее повече от прекрасно. Та всичко е въпрос на навик... Peace

Силве, не им се е занимавало на персонала явно. Ако не за друго, аз за това съм поне благодарна на нашия персонал, че откликна и намерихме заедно вариант...

# 266
  • София
Аз не разбирам , кои деца гледат , че друго идва в 8:50? Те какво да направят , че са там от 7часа сутринта?

Това е когато една майка ми обясняваше, че моето дете не трябва да носи червена тениска със Спайдермен , че нейното се разтройвало?!
Като другите деца гледат си имат родители, които да им обяснят защо са толкова рано там.
А не да гледат чужди деца и да обсъждат ,кой кога може да си позволи да дойде.
Все едно моето да се тръшка, че Пешко го взимат в 15:30, а него в 17:00.

# 267
За мен, подчертавам ЗА МЕН, това са специални привилегии. Защото децата виждат всичко и започват да искат и те. Дисциплината отива по дяволите. На това ли ще ги учим от малки - че за един може ама за другите не? Аз лично не се наемам да обяснявам на 4-5 годишно защо за едното дете така, а за другото онака. Правилата са си правила, за всички са. На който не му изнася - да си търси място, където ще му вървят по гайдата или ще има правила, които са му удобни. Не да мрънка ама да продължава да ползва услугата.

Колкото по-рано разберат, че равенство няма, толкова по-добре. Иначе, като ги подхване живота, ще се чудят защо за едни така, за други онака.

# 268
  • Варна
А не е ли добре да научат, че когато има правила те трябва да се спазват, дори и да не са им супер приятни и удобни?

# 269
  • Sofia
Аз не разбирам , кои деца гледат , че друго идва в 8:50? Те какво да направят , че са там от 7часа сутринта?

Това е когато една майка ми обясняваше, че моето дете не трябва да носи червена тениска със Спайдермен , че нейното се разтройвало?!
Като другите деца гледат си имат родители, които да им обяснят защо са толкова рано там.
А не да гледат чужди деца и да обсъждат ,кой кога може да си позволи да дойде.
Все едно моето да се тръшка, че Пешко го взимат в 15:30, а него в 17:00.

Именно.
Отделно, не всички хора започват работа в 8:30ч. Едни започват в 7:30ч, други в 10:00ч., следователно в детската градина трябва да има гъвкавост. Нали ДГ е най-вече за помощ на родителите ако няма кой да им гледа детето - да могат да ходят на работа (образователната функция идва на второ място, не е като училището).

А правилата защо не са еднакви за всички градини? От там трябва да се започне, а не да се нахвърляме срещу хората, които просто искат да се възползват от възможностите, които им се предлагат.

Да не мислим, че децата са чак токова глупави, че да не могат да разберат, че дадено детенце идва по-късно, защото и родителите му започват работа по-късно от неговите.

Общи условия

Активация на акаунт