Коледа и Нова година - сладки изкушения !

  • 320 568
  • 2 129
  •   1
Отговори
# 435
  • Плевен
  • Мнения: 1 738
Хайде и аз да го покажа моя АКК. До сега нито един обикновен кекс не съм опекла във фурната,все са тестиви вътре. Този май се опече,но ще разберем на Коледа Simple Smile А да ви кажа в какво го пекох. Имах 2 метални кутии от бисквити, на едната й изрязах дъното и страничната част я нанизах върху другата кутия и стана идеален съд за печене на АКК-то. Аз реших да го поливам в сряда и неделя,за да не се чудя колко дни минаха, така ще си знам в тези да го поливам ,да не го мисля много много Simple Smile

# 436
  • София
  • Мнения: 2 518
Здравейте, кулинарки Hug
Мисля да правя меденките на Джули, но ще ми е за първи път и искам да попитам сместа при декорация в какво я слагате, в  хартия, найлонче?
Много са ви хубави АКК и аз мисля да го правя, но другата седмица, надявам се, че няма да е късно Rolling Eyes

# 437
  • Мнения: 1 461
на мен ми попаднаха тези рецепти за щолен http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=11707.0

# 438
  • Мнения: 2 708
Еми виж тук е стъпка по стъпка как да се направи фунийка за украсяването.
Мисля, че Наталина ни го беше дала този линк. Peace

# 439
  • Варна
  • Мнения: 3 360
emy_emy, моите меденки бяха украсени с глазура, но не станаха толкова фини и изпипани, досещаш се... то и от ръката зависи. Аз обаче, понеже съм мързел, не си направих фунийката за украсяване като хората  Embarassed Използвах целофанче от цигарена кутия, лекичко му клъцнах крайчето и после слагах с лъжица по малко смес вътре, на няколко пъти.
Ето ги отблизо, ако си пропуснала линка по-рано http://prikachi.com/users/dorchester/93p.jpg
И не са лъскави, както уточнихме - следващия път ще се постарая повече.

# 440
  • Мнения: 2 123
Привет придворни дами!
Снощи и аззпекох моя АКК и мисля, че стана страхотен. Висок е 10.5см, диаметър 23см. Единствено отгоре е малко "надиплен", заради хартията, която вързах като "бонбон" при печенето. Пекох точно 3.10 часа. Увит е в свежо фолио и в генджерката с капак - това грешка ли е?
Krische, в крайна смека го направих с коктейлни черещки, а вместо поргокалови, сложих сушена ароматна круша .
Мисля уикенда да направя менките и ваниловите кравайчета!

# 441
  • София
  • Мнения: 2 518
Krische, много благодаря Hug, изясних нещата, въпроса е дали ще мога да ги направя Rolling Eyes
Dorchester, а ти намаза ли ги с яйце и какао, както е по рецептата? и се чудая при положение, че са намазани със сурово яйце, няма ли да се развалят?

# 442
  • Варна
  • Мнения: 3 360
Мазах само с какао, разтворено във вода, затова не лъщят.

# 443
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 791
Здравейте!

Страхотни АКК момичета! Hug
Ние  за съжаление, не сме фенове на този тип сладкиши, затова и не го правя. А щолена е подобен на козунак, който тук по традиция се прави на Коледа, та и него няма да правя. Rolling Eyes Затова съм намислила един куп сладки, та да видим....

Krische, много благодаря Hug, изясних нещата, въпроса е дали ще мога да ги направя Rolling Eyes
Dorchester, а ти намаза ли ги с яйце и какао, както е по рецептата? и се чудая при положение, че са намазани със сурово яйце, няма ли да се развалят?

emy_emy, мислиш ли, че бих пуснала рецептата така както е, ако имаше опастност от разваляне?
Меденките се мажат още горещи, та разбитото яйце буквално за секунди засъхва - един вид се опича. Друг е въпросът ако се притеснявате от салмонела, и не искате да използвате сурови яйца, но доколкото знам в зимните месеци рискът е минимален! При всички случаи всеки решава сам за себе си - не искам никого да убеждавам! Аз лично ползвам домашни яйца и съм сигурна в произхода им. Не знам какво бих правила ако трябваше да използвам купешки - може би също бих не рискувала. Peace

# 444
  • Ах, морето
  • Мнения: 376
А, аз мисля, че темата трябва да се прекръсти на "НВ АКК"... Thinking Laughing

И аз това си мислех  Laughing .

Онзи ден направих щолен по една рецепта от нета, но нещо не ми хареса особено как се получи. На вкус стоеше като по-сбит козунак. Нямаше характерния бадемов аромат на купешките щолени, макар че сложих стабилно количество смлени бадеми, но бадемова есенция не намерих и изобщо не знам дали може да се намери някъде. Не че не го хапнахме, но не беше като готовите, така че засега домашният щолен отпада от празничната програма.  Sad
Все пак нека и другите момичета, които правиха щолен да споделят как им се получи на вкус, може пък и да си променя мнението.  Thinking

# 445
  • Разград
  • Мнения: 3 114
А, аз мисля, че темата трябва да се прекръсти на "НВ АКК"... Thinking Laughing

И аз това си мислех  Laughing .

Онзи ден направих щолен по една рецепта от нета, но нещо не ми хареса особено как се получи. На вкус стоеше като по-сбит козунак. Нямаше характерния бадемов аромат на купешките щолени, макар че сложих стабилно количество смлени бадеми, но бадемова есенция не намерих и изобщо не знам дали може да се намери някъде. Не че не го хапнахме, но не беше като готовите, така че засега домашният щолен отпада от празничната програма.  Sad
Все пак нека и другите момичета, които правиха щолен да споделят как им се получи на вкус, може пък и да си променя мнението.  Thinking


 Нали казват,че щолена трябва да престои поне 1 седмица?Аз направих,но в момента отлежава и нищо не мога да кажа за вкуса.

# 446
  • Мнения: X
Моят щолен свърши до другата вечер.Не беше сбит,просто по-стегнат от обикновения козунак. Мъжа ми занесе на свекървата ...е,ще го прави и тя за Коледа! На нас ни хареса,особено с тоя аромат на карамфил,кардамон и др. аромати.Аз понеже си падам по по-нетрадиционни вкусове,сигурно често ще го правя...следващия ,обаче ще го изчакам поне една седмица да отлежи,да го пробвам в оригинал!  Peace

# 447
  • Ах, морето
  • Мнения: 376
Краси, а приличаше ли на оригиналния? Той и моят се получи много ароматен и с всички тези сушени плодове вътре, си беше изкушение, но не беше като купешкия. Консистенцията на вносния е различна, някак по-маслен ли е и аз не знам, но определено това не беше истински щолен. А бадемова есенция къде намерихте?

# 448
Здравейте дами,вчера направих коледни сладки с цветна белтъчена глазура(елхички ,човечета и т.н) е няма такава гадос Sick,ужасниса на вкус Sad,ще покажа снимки утре )

# 449
  • Мнения: 237
Здравейте, момичета!
Благодарение на Вашата тема и ето тази http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=333631.380 вече усещам духа на Коледа!  Въпреки,че съм на диета вече приготвих моя АКК  и наистина аромата е такъв, че само с него да се нахраниш  Joy Joy Joy.
Освен това реших да споделя с Вас рецептата за любимата си баклава за Нова година. С доста ровене успях да я намеря публикувана

Кубинска баклава

Съставки:

За блата:
2 пакетчета кори за баница (от фините), 125 г краве масло (маргарин);
3а пълнежа:
4 яйца, 120 г захар, 0,200 л олио, 120 г брашно, 100 г счукани орехи, 1 бакпулвер, 1 чаена лъжичка канела;
За сиропа: 375 г захар на пясък, 0,700 л вода, 2 праха ванилия

 
Приготвяне:

С половината от кравето масло се намазва тавичка с размери 28/25 см. Едното пакетче от корите се нарязва на тънки лентички по широчината и се разстила, като се изпъват в тавичка. Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Прибавят се олиото, брашното с бакпулвера, орехите и канелата. Всичко се разбърква много добре и се изсипва върху корите. Върху сместа се разстила второто пакетче кори, пак нарязано на тънки ленти, и се изпъват. Другата половина от кравето масло се разтопява и се излива отгоре. Пече се в умерена фурна. Реже се на квадрати и се залива със сироп.
На сиропа: Водата и захарта се варят 5 минути. Прибавя се ванилията.


Ето и линк http://hamhum.net/index.php?option=com_garyscookbook&Itemid= … etail&id=5906

Аз наблягам на орехите
Наистина става страхотна и е сред любимите ми рецепти от 12 години.

 

Общи условия

Активация на акаунт