Рицарки на бялото кантарче - 19.05.2010...

  • 22 169
  • 752
  •   1
Отговори
  • Мнения: 4 447
Посвещавам тази тема на ПОДПРАВКИТЕ. Подправките не само правят храната ни вкусна и ароматна, а също така притежават редица лечебни свойства, други пък запазват красотата ни.
Разбира се , ще започнем с една емблематична за ордена ни билка/подправка – МАГДАНОЗ
Малко история
Двата най-популярни вида магданоз са къдравия магданоз и италианския плосколистен магданоз. Италианският сорт е по-ароматен и по-малко горчив на вкус, отколкото къдравия. Съществува и друг вид магданоз, известен като вкоренена ряпа (или сорт Хамбург), който се отглеждат поради своите корени, наподобяващи корен на репей. Магданозът принадлежи към семейство сенникоцветни.
Произходът на магданоза води началото си от Средиземноморския регион на Южна Европа. Докато е бил култивиран в продължение на повече от 2000 години, магданозът е използван повече като лекарство, отколкото като храна. Древните гърци са считали магданозът за свещен и са го използвали не само за украса на победителите в атлетичните състезания, но също така и за декориране гробниците на починалите.
Най-старите сведения за магданоза (главно като храна) се срещат в египетските папируси. Както от тях, така и от гръцки съчинения личи, че магданозът е особено уважаван, дори смятан за свещено растение. Гръцкият поет Анакреон  възпяващ виното, красотата и любовта, в своите трудове издига магданоза като символ на радостта и славата. Някога се е вярвало, че приет с храната, магданозът възстановява силите и укрепва организма. Древните народи смятали, че тези, които го консумират, стават силни и твърди като камък.

Какво съдържа
Корените му съдържат средно 88% вода, 3% въглехидрати, 3,1% белтъчини, 1,5% минерални соли, главно калий и фосфор, 41мг% витамин С, каротин, витамин В6 и др.
Листата на магданоза съдържат провитамин А, витамин С, фолиева киселина, флавоноиди, захари, белтъчни вещества и др.
Листата на магданоза са богати на минерални вещества (калий, калций, магнезий, фосфор, желязо и др.).
Плодовете на магданоза съдържат етерично масло 2 до 3%, а в кореноплода то е до 0,10%. Това масло има характерен мирис и приятен вкус.
За здраве
•   Магданоза е полезен за сърцето, тъй като съдържа фолиева киселина, която насърчава съдовите процеси в организма.
•   Редовната консумация на магданоз е от полза за понижаване на кръвното налягане и по този начин намалява риска от заболявания, които могат да бъдат причинени от това състояние.
•   Друга важна полза за здравето е, че той подобрява здравословното функциониране на бъбреците и подпомага отделянето на натрий и вода чрез тези органи, като по този начин предотвратява задържането на вода и сол в организма и свиване на кръвоносните съдове. Също така помага за засилването на пикочния мехур и предотвратяване на камъни в бъбреците.
•   Високите нива на витамин C в магданоза предотвратяват възникването на остеоартрити и възпалителен полиартрит.
•   Подобрява сексуалното функциониране и се използва като билково лекарство за лечение на менструални проблеми.
•   Приема на магданоз може да предотврати тумор, като фолиевата киселина играе роля за правилното делене на клетките и не позволява прекалено бързото клетъчно делене, което води след себе си рак, особено в дебелото черво и шийката на матката.
•   Съдържанието на хлорофил в магданоза може да предотврати лош дъх.
•   Магданоза се използва и за лечение на глухота, инфекции на ухото, натъртвания, храносмилателни проблеми, анемия, диария, камъни в жлъчката, за укрепване на зъбите, а също и за загуба на тегло.

Магданозът подпомага храносмилането, тонизира организма. Освен това той усилва диурезата и действува спазмолитично..
 
За красота
Магданозът има силен избелващ ефект, помага да се справите с акнето и предпазва от ранна поява на бръчки. Маските с него облекчават зачервяванията и раздразненията по кожата, правят я по-гладка и бяла и помагат за обезцветяването на луничките.
Маски със сок от магданоз
1. Сок от магданоз се смесва със сметана в съотношение 1:1. Нанася се върху кожата на лицето за 15-20 минути, след което се отмива с хладка вода.
2. Смесете 2 с.л. сок от магданоз, един яйчен жълтък, 1 ч.л. сметана и 4-5 капки масло от алтеа. Тази маска избелва кожата и подобрява тена.
Маска от кисело мляко, магданоз и трици
Смачкайте половин връзка пресен магданоз и добавете 1 с.л. кисело мляко, 1 с.л. трици и 3-4 капки лимонов сок. Нанесете сместа върху кожата за 10-15 минути. След това измийте с топла вода. Тази маска е особено подходяща за мазна кожа – има успокояващ, леко избелващ ефект и свива порите.
За очите
Смачкайте свеж магданоз и го поставете върху затворените си очи. Покрийте го с влажни памучни тампони и оставете така 15 минути.

За храна
За какво ли не, няма да навлизаме в подробности, само на една салатка ще се спрем.
Табули
пак Табули

Внимание
Магданозът е сред малкото на брой храни, които съдържат измерими количества оксилати, естествено съдържащи се вещества в растенията, животните и хората. Когато оксилатите станат прекалено концентрирани в телесните течности, те могат да се захаросат и да причинят здравословни проблеми. Поради тази причина хора с вече съществуващи и нелекувани проблеми с бъбреците или жлъчката трябва да избягват консумацията на магданоз.
Трябва да се има пред вид, че приет в по-голяма доза, той предизвиква приток на кръв в лигавицата на стомашно-чревния тракт и матката и може да предизвика аборт у бременни


****************************************************************************************
ДОБРЕ ДОШЛИ В НОВАТА ТЕМА! УСПЕХ НА ВСИЧКИ!
Информация
http://chudesa.net/p11677/
http://kulinar.gbg.bg/index.php?type=special&area=1&p=articles&id=40
http://agrosaveti.com/agro-news/interesni-novini/1213-magdanoz.html
http://natural.hemuz.org/magdanoz
http://gotvarstvo.georgievi.net/a/zeleni_podpravki
http://vinagizdravi.com/2010/01/19/%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B4%D0%B … 0%BD%D0%BE%D0%B7/


старите ни теми:
Свирим сбор,123/2010,122/2010,121/2010,120/2010

119/2009,118/2009,117/2009,116/2009,115/2009,114/2009,113/2009,112/2009,111/2009,110/2009,109/2009,108/2009,107/2009,106/2009,105/2009,104/2009,103/2009,102/2009,101/2009,100/2009,99/2009,98/2009

97/2008,96/2008,95/2008,94/2008,93/2008,92/2008,91/2008,90/2008,89/2008,88/2008,87/2008,86/2008,85/2008,84/2008,83/2008,82/2008,81/2008,80/2008,79/2008,78/2008,77/2008,76/2008,75/2008,74/2008,73/2008,72/2008,71/2008,70/2008,69/2008,68/2008,67/2008,66/2008,преброяване на опърничавите/2008,64/2008

63/2007,предколедна треска/2007,61/2007,60/2007,59/2007,58/2007,57/2007,56/2007,55/2007,54/2007,53/2007,52/2007,51/2007,50/2007,49/2007,48/2007,47/2007,46/2007,45/2007,44/2007,43/2007,42/2007,41/2007,40/2007,39/2007,38/2007,37/2007,36/2007,35/2007,34/2007,33/2007,32/2007,31/2007,30/2007,29/2007,28/2007,27/2007,26/2007,след срещата/2007,24/2007,23/2007,22/2007,първомартенска/2007,20/2007,19/2007,18/2007,17/2007,16/2007,15/2007

14/2006,13/2006,12/2006,11/2006,10/2006,9/2006,8/2006,7/2006,6/2006,5/2006,4/2006,3/2006,2/2006, Началото

Последна редакция: ср, 19 май 2010, 13:12 от камъче

# 1
  • Мнения: 4 806
Добра седмица, Рицарки!

Таня, благодаря за темата (ще я чета след малко) и поздравления за лентичката  Hug
При мен няма новини. И време няма. Къде е Мими-президент?
А за магданоза с кисело мляко - даже днес по ТВ го чух  Joy   

# 2
  • Мнения: 13 768
Танчето все повече се усъвършенства в оформлението на темите Peace

Следващата на какво ще е посветена - чесъна Joy  

# 3
  • Мнения: 12
е, и аз да се запиша
благодаря на Танчо за новата тема   bouquet
аз съм си добре, режимна, доволна и малко гладна  Mr. Green

# 4
# 5
  • Мнения: 4 447
Естествено, че на чесъна, ПилеLaughing
До скоро!

# 6
  • Пловдив
  • Мнения: 14 065
Категорично отказвам да ям магданоз  Naughty

# 7
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Добър ден  bouquet!

Тани, новата тема е в унисон с къдравия ми магданоз в сандъчето на прозореца - за чудо и приказ е Grinning.
Ако съдя по другите ми сандъчета, следващите теми можеш да посветиш на босилека, мащерката, розмаринът и лавандулата Laughing.
Ааа, забравих - и на чери-доматите  JoyWhistling hahaha.

Извинете ме, нещо се бъгнах напоследък, поради което зачезвам ooooh!...

# 8
  • Мнения: 3 453
Категорично отказвам да ям магданоз  Naughty

  Аз също!

 За чесъна и канелата ще помисля! Joy
 
 Детенце вече оздравява.Доволна съм, аз също пипнах нещо леко , но го изкарах на крак дет се вика.Имам смаление, което също ме радва.Още 6кг до заветната цел.

 Сега отивам да ви изчета и да наваксам.

# 9
  • Мнения: 4 806
Мариетке, а да не би бъгът да е, че си далеч оттук и рядко ни виждаш?  Thinking 
По-често навестявай и всичко ще си дойде по местата.

Аз пък реших да я пробвам тая закуска - кисело мляко с магданоза. При все танина реклама,
досега не съм опитвала, а днес ми стана ... натрупване на критична маса (то по ТВ, в темата)
подсещания за нея, та се изпълних с чутовна решимост за този подвиг  bowuu Утре най-
рано ще е, че тази скъпоценна стока трябва и да се достави Simple Smile - нямам си Мариетини
сандъчета, уви ...

А, иначе кантарев е пуснал котва на 57.5.  Crossing Arms  Мерките и те здраво държат, милиминка
не пускат, тяхната ... Обаче продължавам, не се давам ...

# 10
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Ассе, от туй, от онуй, насъбира се...колкото и да не ми се ще, няма да мога още поне седмица Confused.

Дотогава - мислете ме и ударете по един голям, последен/надявам се де Rolling Eyes.../ палец на 25-ти май.

# 11
# 12
# 13
  • Мнения: 5 873
Обичам магданоз! Grinning  Най-вече така:

# 14
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
 Sick

И си признавам, че го посях единствено като необходим елемент за декорация на снимките ми Mr. Green.
Виж, чубрица, босилек и мащерка мога да ръся наред Peace.

Общи условия

Активация на акаунт