Оформяне на питки и тестени изделия - стъпка по стъпка......

  • 434 504
  • 474
  •   1
Отговори
  • Мнения: 11 607
Ще се радвам на богат снимков и текстов коментар по темата.....Благодаря!!!!!!

Питка - възелчета по Стейси - http://steisi.multiply.com/photos/album/6#photo=135

Слънце по Лабрекс - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=522312.msg16195987#msg16195987

Питка - цвете - http://gourmandine.ro/retete-aluaturi-sarate/paine-floarea-soarelui/

Кошничка на Илиянка - http://ilrai.blogspot.com/2010/03/blog-post_25.html

Различни идеи от чешки сайт - http://domacipekarny.dama.cz/postupy.php
http://domacipekarny.dama.cz/postupy.php?od=40

Различни идеи от френски сайт - http://loupiti.free.fr/index.php?Pains-et-viennoiseries

Идеи - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=522312.msg16204255#msg16204255

Канелени сърца - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=351414.msg13039006#msg13039006

Питка по Полин а - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=522312.msg16208291#msg16208291

Питка тип футболна топка - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=522312.msg16209741#msg16209741

Козуначен кранч - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=271610.msg6955843#msg6955843

Хляб Уинстън - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=277223.msg6887580#msg6887580

Японски питки - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=256343.msg6286098#msg6286098

Грозд - http://www.koolinar.ru/recipe/view/82510

Кифлички тип раирани - http://ilrai.blogspot.com/2010/09/blog-post.html

Питка слънце по Мари ета - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=522312.msg16243015#msg16243015

Слънце - възелчета по Лабрекс - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=522312.msg16252631#msg16252631

Кроасанчета - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=522312.msg16300714#msg16300714

Питка по Мари ета - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=522312.msg16330738#msg16330738

Гевречета - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=522312.msg16337305#msg16337305

Розаринови хлебчета - http://sharemykitchen.com/bg/recipes-bg/my-recipes-bg/breads-and … ry-bread-rolls-b/

Питка по 3xi - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=522312.msg17450699#msg17450699

Сервиз от тесто - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=297129.msg17655591#msg17655591

Макови пеперуди - http://madeitinhome.com/index.php/component/zoo/item/poppy-butterfly.html

Поача със сирене - http://madeitinhome.com/index.php/recipes/item/pogaca-with-cheese2.html

Розички - http://madeitinhome.com/index.php/recipes/item/pogaca-rose.html

Кроасани Лукс - http://madeitinhome.com/index.php/recipes/item/french-croissants-with-butter.html

Баница Дъга - http://madeitinhome.com/index.php/recipes/item/banica-daga.html

Козуначен Еликсир - http://kulinarenelixir.blogspot.com/2011/03/blog-post_27.html

Плетки по Валентина Цуркан - http://www.liveinternet.ru/users/elenmina/post183616548/

Красота и майсторство - http://www.liveinternet.ru/users/4264639/rubric/2221263/

Козуначена или солена питка за кръщение - http://ditsan123.snimka.bg/cooking/st-pka-po-st-pka.482144.25189097

Рошли с школад - http://sladkoisoleno.blogspot.com/2011/10/blog-post_10.html

Драконче - http://www.youtube.com/watch?v=6WhWQldwrjU

Слънчоглед - http://sweetsalty-nadia.blogspot.com/2011/01/blog-post_17.html

Слънчоглед - http://passionscooking.blogspot.com/2011/01/blog-post_15.html

Питка Лабрекс - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=522312.msg20209338#msg20209338

Риба - http://kyxarka.ru/news/1258.html

Плитка - http://www.youtube.com/watch?v=5go3-xPx5hA&feature=related
Идеи за плитката - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=522312.msg20477883#msg20477883

Много добър вариант за солена питка и за козунак - http://www.youtube.com/watch?v=u7D8PSBsy1M&feature=related

Питка слънце с кифлички - http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=307.msg39346#msg39346

Изправени кифлички - http://krasart.com/2011/12/21/diy-bulgarian-ceremonial-bread/

Погачице - http://aliahim.snimka.bg/cooking/sr-bski-hlyab-pogachice.645418

Сладък, двуцветен хляб - http://angiesrecipes.blogspot.com/2012/01/chocolate-swirl-loaf.html

Пирог Мими Вичева - http://aliahim.snimka.bg/cooking/pirog-quot-po-krasivo-ne-moga-quot.648246

Възелът на Уинстън - http://aliahim.snimka.bg/cooking/v-zel-t-na-uinst-n.648590.26156912

Вита питка - http://trydiani.blogspot.com/2012/01/blog-post_19.html


Eто моята любима питка, покажете и вашите! - 11-та тема

ГАЛЕРИЯ - Питки, козунаци, тестени изделия


Последна редакция: нд, 22 яну 2012, 21:32 от Мама Цоцоланка

# 1
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 423
Записвам се в темата с ето този линк :

http://steisi.multiply.com/photos/album/6#photo=127

Последните няколко питки правя по този начин, много красиви стават Wink.

# 2
  • Мнения: 125
Пуу, първа  Mr. Green
 
 
 
 
По идея на Лабрекс  Heart Eyes

Мама Цоцоланка много ти благодаря   bouquet

# 3
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Маме, златна си както винаги Heart Eyes!

Аелис, благодаря, чудесно става по този начин, скоро ще опитам и ще покажа.

# 4
  • Мнения: 2 766
Имам питане тази огромна "дупка" как ще се изпълни и ще стане така

# 5
  • Русе/София
  • Мнения: 1 828
Имам питане тази огромна "дупка как ще се изпълни и ще стане така
 


Като втаса добре,ще запълни пространството.Още малко да се застуди,ще се включа и аз със снимки.

# 6
  • Мнения: 125
Моника, ами става след като втаса , като се вижда по снимките  Wink

# 7
  • Мнения: 22 867

Да сложа днешната ми млечна питка "Слънце", не, че е много завъртяна, но заради идеята. Отдавна съм си я харесала, но в жегите не ми се разправяше, та днес. Тестото е с прясно мляко, без яйца, не е лошо, но не бих казала, че е нещо страхотно, с около половин кг брашно. Мекичко и пухкаво стана. Замесва се, втасва, леко се намесва, дели се на 9 части, от една се прави фитил около 50 см, навива се на охлюв и се слага в средата на тавата. От другите също се правят фитили, 25-30 см, оформят се "лъчите" и се подреждат в тавата. Ето и питката в снимки:

           



източник

# 8
  • Мнения: 1 090
labrex  с какво е поръсена питката, ще издадеш ли тайната? Стува ми се маково семе, но е доста синьо за да е такова  newsm78

# 9
  • Мнения: 22 867
labrex  с какво е поръсена питката, ще издадеш ли тайната? Стува ми се маково семе, но е доста синьо за да е такова  newsm78

Женя, с всичко, което имаше вкъщи Grinning - маково семе (точно, дето синее, то е щото съм добър фотограф Wink), сусам, слънчогледово семе и ленено. Peace

# 10
  • сред люляците
  • Мнения: 767
labrex, супер! Може да имам време да реализирам тази идея тия дни  newsm78

# 11
  • Мнения: X
Лабрекс,много добре си направила и питката,и снимките стъпка по стъпка. Peace

# 12
  • Мнения: 106
Здравейте.Да се запиша и аз тук и да споделя тази рецепка с Вас:нещо средно м/у тутманик и дърпана баница.Ще напиша как я направих,защото стана много хубава.
1.ч.ч.топла вода-около 250 гр.
отделно в 100гр.топла вода разтворих 1/2 кубче жива мая.
по 1.ч.л.сол и захар и 1 с.л.олио
замесих меко тесто,разделих на 4 части.Докато тестото си почиваше,разбърках сирине и 4-5 яйца и стопих домашна свинска мас(който не яде мас може и олио).Намазах тавата с разтопена мас.От всяка топка раздърпах кора с намазнени ръце с мас,не много тънка,наръсих с яйца и сирине,навих и усуках кората и после на охлюв в тавата.Оставих да втаса полях отгоре с разтопена мас и изпекох.След изпичане наръсих с вода и покрих с вестник и кърпа.
Сега си мисля тази събота или неделя да направя със лапад,сирине и яйца,като лапада предварително леко ще запърща.
А това е тутманика с лапад:
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=10684462
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=10684464

# 13
  • Мнения: 22 867
labrex, супер! Може да имам време да реализирам тази идея тия дни  newsm78

Илияна, много лесна и приятна е за правене, или поне на мен ми беше - може би защото отдавна съм си я харесала. Погледни обаче снимките в източника, на мен тавата ми дойде малко малка и лъчите станаха едни такива пухкави. Grinning Пак добре изглеждаше, но ще пробвам по-нататък в по-голяма тава да я изпека.  bouquet

pure elixir, благодаря, искаше ми се всичко да е ясно, въпреки, че не е сложно!   bouquet

# 14
  • Мнения: 11 607
Така......

Аз ще бъда с обяснения......

Ако на някой му е любопитно това(вид слънце) как се прави обяснявам........

Но първо искам да споделя това, което аз харесвам и което спазвам, когато правя питка.

Обичам високи питки. Което ще рече,че ми трябва и по-висока тава - 7-8 см. За по-малката ми тава течността трябва да бъде 400мл., като количеството яйца и мазнина не влияят съществено на крайния резултат. Тестото трябва да е втасало поне 15 мин.(не повече от 30 мин.) и така работя с него. Не трябва да е лигаво, трябва да е приятна топка, еластична, стегната.

Така втасалото тесто го взимам и си отделям една не много голяма топка. Това е за средата на тавата. Другата част я разделям на 3 топки. Изчаквам да втасат леко. След това всяка топка разделям на 3 топки. Първата топка или дърпам на кора, или си помагам с точилката. Намазвам с мазнина леко. Втората топка също правя на кръгла кора. Слагам върху първата. Мажа с мазнина. Третата като първата и втората. Слагам най-отгоре и не мажа с мазнина. Режа на кръст. Получават се 4 триъгълника. Всеки навивам на една страна, като фуния да се получи. Редя в тавата.

Така процедирам и с останалите 2 големи топки.

Хубаво е да има разстояние между отделните лъчи на слънцето - образно казано. Защото да има накъде да втаса.

Това е в общи линии.

Тук също има вариации - топката в средата може да се остави по-голяма, а след това да се оформят по-малки лъчи на слънцето. Въпрос на вкус. Но като е по-голяма напр. вътре може да се сложи украса, надпис и т.н.

Това е моето любимо оформяне за питка. Тази питка на снимката не стана висока, защото е с по-малко тесто, но в голямата ми тава.

Дано скоро я направя и ще се постарая да снимам отделните етапи. Не е сложна въобще! Когато питката е така полегата има къде да расте на височина. За разлика от питките - пънче, които не стават толкова високи, но за сметка на това пък са ефектни. Пак повтарям - въпрос на вкус и виждане.

Успех!

Общи условия

Активация на акаунт