Машина за хляб-35 част

  • 113 442
  • 744
  •   1
Отговори
# 630
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Молба към Полина, Ердинч, Макс Мама и други по-опитни хлебопекари:

Значи през пост тука срещам дайте нещо като за начало па от къде да почна и т.н. Та в тази връзка съм намислил да направим една статия в блога на темата (нещо като "ОТ КЪДЕ ДА ЗАПОЧНЕМ") в която:

1. Да дадем една основна рецепта и съответната програма.
2. После пък една малко по-сложна.
3. Сетне една комбинирана (месене и втасване във машината пък печене в печката)
4. И накрая една за по-напреднали.

Та молбата ми е да ми помогнете да изберем тия рецепти.


Чудесна ти е идеята. PeaceЩе е от полза на всички,които влизат в занаята.
На лични или в темата да пишем по въпроса?

# 631
  • Мнения: 383
Hug евала дядо, съгласен, предлагам основната рецепта да е само от вода, бяло брашно, сол и мая. може би и малко захар. а за другите подточки рецептите от форума  newsm78



# 632
  • София
  • Мнения: 8 502
Поли пускайте на лични да не спамим тук темата.

Комшуууу давай аркадаш на лични и моля приблизителни мерки нали и вариант на програмата, че като те знам къв си експериментатор не мога ти хваня дирята после.

# 633
  • Мнения: 2
Козунак  - Това е рецептата на Max-Mama,която ползвам         bouquet
3 яйца(единият жълтък се отделя за намазване накрая)
200 гр захар
75 мл мазнина(аз смесих олио и св.мас)
250 мл прясно мляко
20 гр прясна мая
настъргана кора на един лимон
660 гр брашно(толкова точно ми отиде,но това е относително,затова се наблюдава тестото)
От половината прясно мляко(затоплено)+маята+1 сл от захарта+1 разбито на ръка яйце+1 щипка сол+брашно се прави гъста каша,която се оставя на топло да втаса,под кърпа.
В контейнерчето на машинката се слага останалото прясно мляко,като предварително е затоплено и в него е разтворена захарта,половината от мазнината,разбитите яйца с белтъка,вече втасалата маяна смес и 550 гр брашно.
Програмата е за френски хляб-3,32 чАса.
Следва 5 минути месене,после 5-минутна почивка.След нея се слага настърганата лимонова кора и по мъничко брашно,докато се оформи хубаво тесто,което да не маже под бъркалките.
След като се оформи,започва се с останалата мазнина.Слага се на три пъти,като всеки път се изчаква да се усвои добре от тестото.През това време аз помагам на машинката да меси с една дървена лъжица.
След като и мазнината е прибавена ако има нужда се прибавя още мъничко брашно,но по половин лъжица,докато се оформи тестото.И вече се оставя да си се меси и втасва.
От тук нататък вече си го правя по мой начин.След като тестото втаса,изваждам го от контейнера,разделям на две,после от всяка половинка сплитам по едно козуначе,слагам пълнеж от стафиди,сушени плодове,портокалови корички,какао с орехи.Слагам плитките в тава,постлана с хартия и на топло да втасва.Като втаса по познатия на всички начин -намазвам с жълтък,налепвам много бадеми и поръсвам с едра кафява захар.За печенето вече съм писала.
Дядо Хаджия Embarassedняма да слагам вече големи снимки

# 634
  • Разград
  • Мнения: 3 114
mamaR ,чудесни са ти козуначетата. Peace Радвам се,че ти е допаднала рецептата. Hug

# 635
  • Мнения: 383
снощи половинката ми са фали  ooooh! аз вика днеска правих хляб вместо тебе, а азе и я са ядосвам(нал ми е хобито) как така ша правиш хляб без мой хабер  Mr. Green

сядаме на масата, пробвам хапка и съм шашнат  newsm12 леле мале викам бързо казвай ''ко тури о тоа хляб'', или ''ша грабна точилката викам''   Mr. Green

хващам азе везната след вечерята и тя почва ... две лъжици кисело млеко, малко вода до отгоре на бъркалката ... аз пък записвам грамовете две лъжици к.млеко плюс суроватката в кутията 85г... плюс 280г вода до повърхноста на бъркалката .... продължението  тука

хляб на бърза и със много по стабилна някак си със по дъвкава консистенция както у фурнаджийския хляб (според мене цаката е във съотношението на солта и маята по между им и в общото им количество спрямо брашното, знам ли  newsm78) в най късо време ще се пробва на нормална програма и непременно със същите пропорции

Hug

Последна редакция: ср, 10 ное 2010, 08:47 от Ердинч

# 636
  • Мнения: 0
Здравейте отново! Simple Smile
Първо искам отново да благодаря на всички, които се отзоваха на проблемите ми при правенето на хляб!
Днес обаче не съм дошъл тук да се жалвам, а да се похваля, защото изпекох три хубави хляба от четири опита... Wink
След първия си опит, изчетох отправените ми съвети в темата и продължих да опитвам.
Направих още два опита по рецептата за хляб с айран. Този път обаче не поставих 500 гр. бяло брашно, ами го разпределих така 350 гр. - бяло брашно, 90 гр. белен печен слънчоглед и 60 гр. пшеничен грис. И освен това не го изсипах предварително всичкото в контейнера, а в процеса на бъркане/месене добавях още брашно, до получаването на хубаво топче тесто, с което грамажа на брашното стана повече, но не мога да кажа колко точно.
Първият хляб бухна дотолкова, че опря в капака на фурничката, но пък беше много вкусен и ароматен, докато беше топъл. Като изстина обаче, нещо се стикли...  Rolling Eyes

http://mail.dir.bg/~neo_bm_201/Vtori_opit/S2020001.JPG
http://mail.dir.bg/~neo_bm_201/Vtori_opit/S2020002.JPG
http://mail.dir.bg/~neo_bm_201/Vtori_opit/S2020003.JPG
http://mail.dir.bg/~neo_bm_201/Vtori_opit/S2020004.JPG
http://mail.dir.bg/~neo_bm_201/Vtori_opit/S2020005.JPG
http://mail.dir.bg/~neo_bm_201/Vtori_opit/S2020006.JPG
http://mail.dir.bg/~neo_bm_201/Vtori_opit/S2020007.JPG
http://mail.dir.bg/~neo_bm_201/Vtori_opit/S2020008.JPG
http://mail.dir.bg/~neo_bm_201/Vtori_opit/S2020009.JPG
http://mail.dir.bg/~neo_bm_201/Vtori_opit/S2020012.JPG
http://mail.dir.bg/~neo_bm_201/Vtori_opit/S2020014.JPG
http://mail.dir.bg/~neo_bm_201/Vtori_opit/S2020015.JPG
http://mail.dir.bg/~neo_bm_201/Vtori_opit/S2020016.JPG
http://mail.dir.bg/~neo_bm_201/Vtori_opit/S2020017.JPG
http://mail.dir.bg/~neo_bm_201/Vtori_opit/S2020018.JPG
http://mail.dir.bg/~neo_bm_201/Vtori_opit/S2020019.JPG

Вторият ми хляб изглежда превтаса, понеже първо уж бухна, пък докато се опече после нещо хлътна. Това го отдавам на забавянето ми при получаването на хубаво топче тесто (първо ми беше много сухо, та го разреждах, пък то стана много мокро, та пак го сгъстявах с брашно...). Не съм специалист и е напълно възможно да греша, но това хлътване го отдавам на това че маята имаше повече време да действа. Затова и после промених тактиката.
За съжаление на този си опит нямам снимков материал.

Третия и четвъртия ми хлябове бяха изключително успешни! smile3521
Отчитайки констатациите на Ердинч и дядо хаджия, че най-обикновен хляб без никакви екстри става най-добре, реших да ги послушам и аз също да опитам да направя най-обикновен хляб.
Избрах за опита Селския хляб на Ердинч.
Освен това, възприех тактиката, да объркам всички продукти до хубаво топче, но без да съм добавил маята, и едва след като съм доволен от консистенцията на тестото, да добавя към него маята и да пусна програмата (досега винаги съм ползвал само програмата за обикновен хляб) отначало.
Също така благодарение на Сметалото на Ердинч си преизчислих продуктите за 750 гр. (изключително полезен файл - жив и здрав да си, че ни го даваш newsm20  )
Както казах вече - получиха ми се отлични хлебчета - с хрупкава коричка отвън (само отгоре дето не се препича както ми се иска...) и меки и пухкави отвътре, а също и много вкусни.  newsm74
Първото съм го снимал само разрязано отвътре, за да се види плътността и консистенцията, а второто отвън - за формата, цвета и степента на препичане. Като цяло обаче си приличаха като еднояйчни близнаци, така че - все едно, че съм ви показал и двете.

http://mail.dir.bg/~neo_bm_201/Treti_i_Chetvyrti/S2020001.JPG
http://mail.dir.bg/~neo_bm_201/Treti_i_Chetvyrti/S2020002.JPG
http://mail.dir.bg/~neo_bm_201/Treti_i_Chetvyrti/S2020004.JPG
http://mail.dir.bg/~neo_bm_201/Treti_i_Chetvyrti/S2020005.JPG
http://mail.dir.bg/~neo_bm_201/Treti_i_Chetvyrti/S2020006.JPG
http://mail.dir.bg/~neo_bm_201/Treti_i_Chetvyrti/S2020007.JPG
http://mail.dir.bg/~neo_bm_201/Treti_i_Chetvyrti/S2020009.JPG
http://mail.dir.bg/~neo_bm_201/Treti_i_Chetvyrti/S2020010.JPG
http://mail.dir.bg/~neo_bm_201/Treti_i_Chetvyrti/S2020011.JPG

Уффф... Пак бая дълго стана писанието....  smile3505

Последна редакция: вт, 09 ное 2010, 19:45 от bg-momyk

# 637
  • Мнения: 2
Надрасках си едната бъркалка след като почнах да режа хляба с нож-трион, а не я бях извадил ooooh!. Тефлонът естествено е паднал. Четох, че алуминият под тефлона е вреден и се чудя дали да не я подменя. Какво бихте ме посъветвали?
Някой знае ли колко струва бъркалка за Мулинекс за моделите от 5000 нагоре? Предполагам трябва да търся в сервизите в Лозенец и Люлин.

# 638
  • Мнения: 106
Не съм привърженик на това, но ще кажа един "запис" Simple Smile че имам хлебопекарна от няколко дена и само я оглеждам, а тази тема ще ми е полезна!


И да я гледаш и да не я гледаш тя хлебопекарната няма се промени, ами хващай включвай я в контакта и я пусни барем да свърши накоя и друга работа.  Laughing

 Прав си, но гледам, че подготвяте нещо за начинаещи и най-добре да изчакам ..така наготово ...да не ми се налага да откривам топлата вода Simple Smile
 Трудно приемам неуспехите просто!  Mr. Green Mr. Green Mr. Green  Иначе съм накупила всевъзможни брашна и семена...

Благодаря за отделеното време, доста информация има тук!   bouquet


Да разбирам ли, че ми е нужна и везна за точност в грамажите?

# 639
  • Бургас
  • Мнения: 1 428
Здравейте!
Предстои ми закупуване на хлебопекарна. От доста време наглеждам темичката ви, както и подобни такива в Нашия дом. В общи линии съм запозната с отзивите от различните марки. Все пак да питам конкретно. Гледам промоция на тозимодел. Към него има и ел. везна, без която е невъзможно спазването на точните рецепти. Ще се радвам, ако някой сподели отзиви. Мерси предварително!

# 640
  • Мнения: 4 358
Привет Hug
Казанчето ми сдаде тотално багажа Sad
Някой да е поръчвал резервно казанче за Мулинекс от сервиза им newsm78 моля да сподели коректни ли са и т.н

# 641
  • Мнения: 9 785
Здравейте! Hug

Не бях в къщи днес, затова се включвам чак сега. Благодаря за инициативата, дядо хаджия  bouquet. Предполагам всичко сте уточнили вече. Ако мога с нещо да помогна, на драго сърце Hug. Ако трябва да изпробваме заедно някоя рецепта, за да уточним количествата, или нещо друго, казвайте. Peace

# 642
  • Добрич
  • Мнения: 797
Ще има ли разлика в хляба ако вместо обикновенно брашно сложа пълнозърнесто?

# 643
  • Мнения: 7 779
Ще има ли разлика в хляба ако вместо обикновенно брашно сложа пълнозърнесто?
да - вкуса ще е друг  Laughing

# 644
  • Мнения: X
Поръчвала съм казанче за Мулинекс в сервиза им. Цената беше около 35-38 лв., а бъркалката (лопатката) е около 7 лв. Доставят ги сравнително бързо, в сравнение със срока за поправка на уредите. Тук, във форума разбрах, че може да се закупи семеринг за металната ос, която държи лопатката в контейнера. Било съвсем евтино (още не съм отделила време да отида). Има магазин "Хубата" за семеринги на ул. "Охрид" №27 в София, а номерът на семеринга е 19-18-6 (сега не съм си на моя комп, че сме в ремонт, но мисля, че така беше). Става дума за Мулинекс 5003 и подобни.

Общи условия

Активация на акаунт