7-ми ноември-доскорошният празник

• 7 255
  • 102
  •   1
Отговори
# 75
Ами тя тази тема стана доста странна, и явно не разбрах.
А и  сега разбрах, че всъщност не сме празнували официално ВОСР, а годишнина от парада по случай честване на ВОСР .... Изобщо пълна бозаджийница. След още 20 години никой няма да помни изобщо какво е ВОСР - идеи, развитие, последици.
Нищо ново под слънцето.

Ама това са пълни глупости! Нима си повярвала? Празнувахме точно годишнината от ВОСР и нищо друго! Не зная дали и това е партийна повеля-така да бъде изкривена историята. Ето този беше  основният въпрос в темата-защо празнувахме деня на комунистическия преврат в Русия? Какво общо има нашата страна с него? Руснаците така са заповядали-това е истината. И никой не им е възразил. Обаче кой е очаквал вчерашните комунисти да се превърнат в капиталисти тук, в Русия и къде ли още не? Къде отиде идеологията им за братство и равенство?

Последна редакция: вт, 09 ное 2010, 00:01 от vl

# 76
В интерес на истината, денят на будителите и този на съединението аз може да съм ги учила  в учебника, като събития ( явно за мнозинството са паметни дати, за мен не), но химна на народните будители го научих след 89та. И досега тези 2 дати не ми носят никакво особено празнично настроение. Аз съм расла в дух на празнуване на 9 септември, 7 ноември, 24 май и донякъде 3ти март, което не означава, че първите 2 са оставили някакви следи у мен, след като съм разбрала за какво става в-с след обръщането на палачинката и възможността да се чете, говори и мисли.

Всъщност в-са за празнуването на 7ми ноември у нас ( защо) изобщо не ми е важен, защото отговора е елементарен. Ние бяхме съветска република, ако и да сме били суверенна държава на хартия. Не можем да почувстваме никаква окупация и не наричаме това време така, защото не е имало нужда от такава - съвсем доброволно сме се подчинявали на всичко, не е имало нужда от окупатори с танкове, пушки и бази, та да ги усетим, като чуждо тяло в суверенната ни д-ва. Затова за нас никога не е имало 'руска окупация', ние сме си били част от тях, това е. Изобщо за какъв суверенитет може да се говори, като продължават да ходят там на оперативки социалистическите ни лидери, президент и разните му там техни издънки във властта.
Суверенитет - дръжки. Още ли има една тръба за газ в България? Защото при последната газова криза май само ние нямахме план Б.

Последна редакция: вт, 09 ное 2010, 00:04 от 10 c's

# 77
Е те самите руснаци май не се връзват на новите определения.
Някъде назад имаше линк към руски сайт и коментарите май бяха, че имат ясен спомен хората какво са празнували ( и празнуват).

# 78
В интерес на истината, денят на будителите и този на съединението аз може да съм ги учила  в учебника, като събития ( явно за мнозинството са паметни дати, за мен не), но химна на народните будители го научих след 89та. И досега тези 2 дати не ми носят никакво особено празнично настроение. Аз съм расла в дух на празнуване на 9 септември, 7 ноември, 24 май и донякъде 3ти март, което не означава, че първите 2 са оставили някакви следи у мен, след като съм разбрала за какво става в-с след обръщането на палачинката и възможността да се чете, говори и мисли.

Всъщност в-са за празнуването на 7ми ноември у нас ( защо) изобщо не ми е важен, защото отговора е елементарен. Ние бяхме съветска република, ако и да сме били суверенна държава на хартия. Не можем да почувстваме никаква окупация и не наричаме това време така, защото не е имало нужда от такава - съвсем доброволно сме се подчинявали на всичко, не е имало нужда от окупатори с танкове, пушки и бази, та да ги усетим, като чуждо тяло в суверенната ни д-ва. Затова за нас никога не е имало 'руска окупация', ние сме си били част от тях, това е.

Аз пък не помня въобще да се е споменавало за ден на будителите-1.11. Това е било преди 9.09.1944г. и сега през последните години го възстановиха. Виж за съединението на 6.09. говореха, но не беше официален празник, а обикновен работен ден, за да не засенчи 9.09.
Вярно, нямахме пражка пролет, при нас всичко беше мирно и тихо. Трудно ми е да кажа, че неофициално сме били съветска република. При нас все пак всичко беше по-хлабаво. Можехме да ходим в чужбина, дори и на Запад. Е, при определени условия, разбира се. А гражданите на СССР не можеха да ходят от една република в друга. Имаха и забранени за посещение градове.
Но пък в Унгария и Полша беше още по-хлабаво. Още преди 26г. те имаха 5годишни паспорти за чужбина и ги пускаха на Запад. При нас това се случи едва през пролетта на 1989г.

# 79
Е, ако това, че родителите ми ходиха на екскурзия със жигулата и палатката на покрива в столиците от източния блок се брои за излизане - да, лабаво е било.
М/у другото аз преди няколко години бях на  една среща в Минск, където се бяха събрали колеги от Украйна„ Молдова, Русия и разбира се Беларус. Десетки пъти благодарих на съдбата, че не съм гражданка на някоя от тези държави. Молдова като слушаха какво правим в България и докъде сме стигнали, искаха да емигрират. В 21ви век още търсеха връзки, за да живеят и работят в друг град ( Украйна), а епидемиологичната ситуация с ХИВ е по-тежка от тази в Африка. За наркотиците само се потвърди, че това са популации от потомствени токсикомани. Дори не могат да им хванат дирите с какво се друсат. Но това е др. тема.  Така че да,  можело е да бъде много по-зле у нас.

# 80
Да, жителството е измислено точно в СССР. Нашите го възприеха радушно, дори някои сега тъгуват по него. Аз го наричам "крепостничеството на 20-ти век". Дори по времето на Сталин са прибирали паспортите на селяните и не са ги пускали от едно село в друго-ако желаят да се преселят.
Нашите през 1974г. ходиха до Италия, Швейцария и Австрия чрез СБА. После през 1979г. взеха и мен до Франция, Белгия и Холандия. През 1987г. ходихме до Франция и Испания пак с колата чрез СБА. Но това ставаше с връзки в СБА и МВР. Иначе чрез "Балкантурист" и "Орбита" беше по-лесно, но и много по-скъпо. Но работещите в МНО, МВР и в разни специални производства не ги пускаха на Запад. Както и тези, чиито досиета имаха някакви петна.
Относно природния газ зная, че норвежците още през 1990г. са смятали, че имаме залежи в морето близо до Шабла, но Андрей Луканов не ги е пуснал да ги разработват, за да не обидим руснаците! Едва сега започват и говорят за 15% от общото потребление. А аз се питам дали не могат да осигурят потреблението на 100%? И ако това е възможно, дали пак ще се спрат, за да не обидят руснаците?

Последна редакция: вт, 09 ное 2010, 03:53 от vl

# 81
Така че, в заключние, вл  - да празнуват каквото искат, те си правят изборите, както искат да живеят, избират си лидерите, за мен тях ги кефи  да са низшие , това е тяхно естествено състояние - и ще си останат такива, защото там има  нещо в тиквите сбъркано, за което сигурно трябва да минат стотици години, за да се промени. Ако ресурсите им  бяха в ръцете на японците например ( повтарям се от др. тема) , досега човекът да е стъпил на Марс. Технологичният им принос към този свят трябва да е поне 100  пъти по-голям от този на една Япония, например, какво остава за други по-прозаични неща - по ЖП линията Москва- Киев няма един морков засаден. Аз съм го минала този път - само брезички и тук таме някой син покрив на къщурка от не е ясно кой век. Писнало ми е от тия рефрени колко са велики, славянската душа и пр митология. Всичко е в много минало време.

А за нас аз също мисля, че рано или късно ще ни прилапат отново.
Просто са ни оставили малко да се помотаем из Европа да видим как е и да се провалим, да убедим всички, че не сме част от тях,  и след това ще налеят милиардите и ние пак ще сме освободени и ще измислим новия празник, спокойно. Хайде стига толкова от мен, лека нощ на всички другари и другарки, а ти подготви темата за 10 ноември  Mr. Green

Последна редакция: вт, 09 ное 2010, 01:10 от 10 c's

# 82
аси литературната сказка, политическата беседа, виртуалната сварка, пропагандната свалка, големия тенис, мисловния „Енис, виртуалния… кич
Толкоз излишни ритмични движения до самата кулминация, вместо еднократното авторово копи-пейст

...подготви темата за 10 ноември  Mr. Green
Цък  Laughing

# 83
аси литературната сказка, политическата беседа, виртуалната сварка, пропагандната свалка, големия тенис, мисловния „Енис, виртуалния… кич
Толкоз излишни ритмични движения до самата кулминация, вместо еднократното авторово копи-пейст

...подготви темата за 10 ноември  Mr. Green
Цък  Laughing

E, и? Кажи нещо по-смислено? Няма да ти бъде лесно да откриеш всичките мои теми в другите форуми. Аз вече написах, че темата за кича я пуснах и в други форуми, но интересът беше слаб. Тоест ти сега откриваш Америка. Можеш да потърсиш темата "Спомени за 10.11.1989г. и анализ на последвалите го събития" и да я активираш. Няма да пускам нова.
Би трябвало да се сетиш, че не навсякъде съм vl. Някои тръгнали да ме обвиняват, че пускам коментарни теми на някои статии, които не са мои. Ами естествено, така е по-добре, отколкото да ги обявя за свои, тоест да плагиатствам. Но моята преценка е била, че засягат актуални проблеми. Затова предизвиквам дискусия по тях. И не всички са свързани с политиката. Дори тази тема тук е свързана повече с най-новата ни история, отколкото с политиката. Същото се отнася и за 9.09.1944г.
Най-голямата ми гордост са темите ми за културни събития, които поддържам непрекъснато вече 2години. Едната от тях е надминала 17000четения, другата-5000, а третата-едва 2000. Явно, че хората се интересуват от това. Редовно информирам за концерти и изложби, повечето безплатни. Други също се включват. Имам и теми на специализирана техническа тематика.
Пусках и теми за карнавалите, за Ванкувър-столицата на зимните олимпийски игри. Те също бяха обект на голям интерес. Тоест моите теми са доста по-разнообразни, отколкото ти и някои други, които са на твоя акъл можете да си представите.
Тази тема за 7.11. я пуснах в още един форум, но за да я откриеш трябва да се допиташ до духа на Шерлок Холмс!

Последна редакция: вт, 09 ное 2010, 03:49 от vl

# 84
Едва сега започват и говорят за 15% от общото потребление. А аз се питам дали не могат да осигурят потреблението на 100%? И ако това е възможно, дали пак ще се спрат, за да не обидят руснаците?
Е те това е мноооого съществен въпрос, ВЛ, ма така като гледам - и чета де - е напълно възможно ДА НЕ осигурят дори на 15%. Laughing

Справка - една интересна книга, която не че казва нещо, дето да не се знае, ма другичко си е така да седнеш и да прочетеш обобщени от някого партийни мизерии.

# 85

Laughing

Ей ти 10 с, ей ти Жози. Ползвай ги.

ПП
С тези мании и за Хоби не си.
Правилно е преценил модът.

# 86
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
 Laughing

Vl, както е тръгнало, скоро ще можеш да спретнеш партийна формация.
Днес трима, утре кой знае  Crazy

Преди сме били съветска република, сега не се знае баш каква сме, въпреки че сме се разпънали от зор да се приобщим -  като оная жаба дето не знаела в коя колона да застане - на красивите, или на умните.

# 87

А за нас аз също мисля, че рано или късно ще ни прилапат отново.
Просто са ни оставили малко да се помотаем из Европа да видим как е и да се провалим, да убедим всички, че не сме част от тях,  и след това ще налеят милиардите и ние пак ще сме освободени и ще измислим новия празник, спокойно. Хайде стига толкова от мен, лека нощ на всички другари и другарки, а ти подготви темата за 10 ноември  Mr. Green
Споко, едни други хора ще ни прилапат отново рано или късно. Пък и контактът ни с тях е бил далеч по- ... тесен. И далеч по- ... запомнящ се.
Близки сме си с две думи. Hug

# 88
Холограма, ти си по-зле и от министър по време на парламентарен контрол, мамка му. Laughing

Лемън - ник'ва партийна формация няма да спретне, прави ли се нов бардак със стари к...и? Laughing

Не стига, че "официалните" ни я спрятат тази пиеска вече 20 и кусур години, ми и още.

# 89

Нашите през 1974г. ходиха до Италия, Швейцария и Австрия чрез СБА. После през 1979г. взеха и мен до Франция, Белгия и Холандия. През 1987г. ходихме до Франция и Испания пак с колата чрез СБА. Но това ставаше с връзки в СБА и МВР.
Това, между другото, е доста странно! Доколкото съм чувала, за да те пуснат да пътуваш на запад, барабар с цялата фамилия ... е било голяма рядкост. И то толкова много пъти. Обикновено на запад се е ходело, макар и рядко, но само по единично.  newsm78
Трябва да сте били "много наши хора". Вашите да не са работили в службите, а ти да не знаеш?  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт