Поредната лекарска грешка

• 50 269
  • 883
  •   1
Отговори
# 690
Длъжни са да информират пациента за всяка медицинска процедура, независимо че може да има сериозни негативи от нея... Длъжни са да посочат и плюсовете и минусите, както и алтернативите... Няма безопасна процедура, но пациентите имат право да знаят истината (ако искат) и сами да решат на коя процедура да се съгласят или да не се съгласят... В повечето случаи, ако информираното съгласие въобще съдържа някаква информация, то е за една единствена процедура, която си е наумил лекаря и без никакви алтернативи... Освен това са длъжни да кажат истината, защото информирано съгласие, което е пълно с лъжи, едва ли може да се счита за информирано...

# 691
Хора, само знаете да философствате по форумите  Sad   (с някои изключения ). Хайде, сега е моментът да искаме каквото и да е за да се промени здравната система (ама само "мрън, мрън").
Дайте някакво смислено искане! Поне едно! Вече 47 стр. -  newsm78

От последните 2-3 страници само това може да се ползва (извинявам се, ако съм пропуснала нещо в тази насока):
Цитат
3. Ръководството на болницата да се ангажира с конкретни действия, за да се предотвратят подобни трагични случаи.
4. Настояваме за незабавни мерки и реално гарантирана медицинската помощ и право на живот и здраве на всяко българско дете.

Настояваме на основание дадените ви законни права и задължения, от този момент нататък да бъдат надеждно защитени децата на Република България!

Тези неща на официален език нищо не значат. Аз лично няма да ги изпратя, защото нищо подобно не настоявам. Настоявам за отнемане на лекарските права, финансови санкции спрямо изрода и изготвяне на процедура за действие срещу подобни проявления, която да е достъпна за пациента! Да я види, и всички в болницата да знаят какво ще последва ако поредният идиот реши да се прави на Бог.

Някой ще измисли ли едно изречение, което може да се добави към писмото? Моля Ви!  Praynig

# 692
Е те самите лекари / доста от тях / , информирани ли са толкова ? Някои от тях / сблъсквали сме се с такива за съжаление / , ако трябва да кажат за алтернативите на лечение ще ме питат - или този антибиотик , или да те удавим в кофата ! Много тъжно  , но една част са некомпетентни , друга част -  безскрупулни търгаши и не са толкова много истинските лекари ! Затова пациентите трябва да имат повече права ! Не е морално някой да се гаври с живота ни !

# 693
Трябва да се включат юристи и да предложат къде точно и как в закона да бъдат вкарани текстове, според които лекарската грешка да може да се разглежда по наказателния кодекс - тогава процедурите и санкциите ще са различни. Но трябва наистина юридически образовано лице. Този текст конкретно, ако се включи в петиция, струва ми се, ще има смисъл.

# 694
Наистина трябва помощ от юрист ! Предлагам да се разглеждат по наказателния кодекс и въпроси от лекарската етика към пациента ! Не може лекар да подхвърля на пациента , че от една рутинна процедура , или от едно лесно лечимо заболяване може и да не излезе жив от болницата ! Не може и да се искат " пари под масата " - да има ясно определен ценоразпис и да се задължава пациента да сигнализира при завишени такси ! Как така главен асистент / като избор на екип ще е доста скъп/  не е в състояние да направи перфектна операция на  сливици ? Да се завиши контрола за заемането на такива постове ! Да не се изписват от стационара неизлекувани болни , които не са все още  за степен  домашно лечение !

# 695
Аз мисля че в писмото трябва да се акцентира и върху налагането на административни санкции,
в подобни случаи . В смисъл  че  това  е  крайно  цинично и  лъжовно.
Не  може  да  се  налага  административна  санкция  на  цялото  звено ,  заради  некомпетентост  на
един  индивид .  
  "КОЛЕКТИВНАТА ОТГОВОРНОСТ = ИНДИВИДУАЛНА БЕЗОТГОВОРНОСТ"
При  случаи  като  на Гергана ,  Запряна ,  Дани  от Варна  и др.  все  са налагани  административни наказания ( доколкото знам ) .
Еми  дреме  му на  сайдера  на  следващия  Маджунов или  на  следващата Мазнейкова  че  ще  затрие без  време  някой  пациент .  Тя  нали  болницата  ще  плати административната санкция.

Последна редакция: ср, 12 яну 2011, 09:39 от selenia

# 696
  • забравих си мисълта...
Опитах да оформя писмото доколкото времето и познанията ми позволяват. Това, което бих искала да споделя е следното:
Тези от вас, които не са съгласни с текста, моля да го коригират, без излишни коментари. Също ще е добре някой, който има юридическо образование, да прегледа писмото, за да доуточни текста от правна гледна точка. Исканията ни трябва, да са правилно поставени и изразени, така че на заподозрените и техните адвокати "да не им остане врата, през която да се измъкнат!"

Г-н ....,

В качеството си на граждани на Република България се обръщаме към вас със следните искания:

Думите са безсилни  да изразят огромното ни възмущение от зачестилите напоследък лекарски грешки и немарливост. А последният случай, който за пореден път шокира цяла България, e смъртта на четиригодишното дете Гергана Пламенова Илиева, починало в УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ" гр. София, след операция на сливиците. От произтеклите събития е ясно, че правата на Гергана Пламенова Илиева са грубо нарушени, което довежда до фатални последици за дeтето, неговата смърт. Законът за здравето и Законът за здравното осигуряване ясно подчертават, че децата са приоритет в националната здравна стратегия, което за съжаление в никакъв случай не може, да се каже, че е валидно за България. Доказателство са зачестилите случаи на смърт поради лекарски грешки, нехайство, незаинтересованост и други подобни.
Настояваме незабавно да бъдат предприети мерки от съответните длъжностни лица, които мерки да гарантират, че в бъдеще правата и сигурността на нашите деца като пациенти са гарантирани. Още настояваме служителите на ръководеното от Вас агенция/ министерство /... (в зависимост от това на кого ще се изпраща писмото) да извършат:

1. Подробно разследване и уточнение на поредицата от събития довели до смъртта на Гергана Пламенова Илиева.
2. Да се разследва и УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ" гр. София и да се провери, дали всичко случило се, е съгласно нормите, както и дали са спазени правата на Гергана като пациент, а именно:

Право на информация.
                Право на зачитане на пациента.
   Право на спазването на стандартите за качество и безопасност.

3. Ръководството на болницата да се ангажира с конкретни действия, за да се  предотвратят подобни трагични случаи.
4. Настояваме за незабавни мерки и реално гарантирана медицинската помощ и право на живот и здраве на всяко българско дете.
5. При установена от следствените органи вина, виновните лица да бъдат подведени под наказателна отговорност за непредумишлено убийство и да получат предвидените от закона присъди!

С уважение

(подпис)

Още по въпроса за това, което няколко страници по-назад беше написано, че премиера ще се обиди, ако се обърнем към чужди медии. Ние ще изпратим писма и до него с наши искания (стига те да са в рамките на неговите правомощия), ако той не се отзове, тогава не ни остава нищо друго освен, да потърсим чужда помощ. Аз лично не мисля, че той би се обидил. На мнение съм, че би уважил и оценил нашето откровено и искрено отношение към него. Не мисля, че би толерирал ласкатели. Едва ли подобни особи са му необходими. Сигурна съм, че предпочита да чуе едно откровено и ясно мнение, което дори и да не е позитивно, но ще е обаче реално и е добре той да го знае. Как иначе би могъл, да удовлетвори нашите желания? Ако постоянно го ласкаем и не му посочим къде според нас са грешките му, тогава нямаме и право, да се оплакваме. Така че смело, кажете всичко, което бихте искали да споделите, за да помогнем и на него и на всички отговорни за следствието служители, как да удовлетворят нашите желания.

# 697
Аз пак ви призовавам да искате персонални наказания и отговорност, а не общи приказки. Така написано писмото оставя отново всичко в ръцете на... неясно кого. Да, разследване има вече. Да, има и някакви смехотворни глоби. Останалото са общи приказки - защитете ни, ние не можем сами. Това е безсмислено, извинете откровеността ми, но става дума за смърт на дете от операция на сливици!!! Това издава вопиюща некадърност, липса на всякаква лекарска и човешка етика и контрол!!!

Аз лично ще изпратя исканията, които написах преди две страници и окото ми не мига, ако ще и да съм единствена.

# 698
  • забравих си мисълта...
Аз пак ви призовавам да искате персонални наказания и отговорност, а не общи приказки. Така написано писмото оставя отново всичко в ръцете на... неясно кого. Да, разследване има вече. Да, има и някакви смехотворни глоби. Останалото са общи приказки - защитете ни, ние не можем сами. Това е безсмислено, извинете откровеността ми, но става дума за смърт на дете от операция на сливици!!! Това издава вопиюща некадърност, липса на всякаква лекарска и човешка етика и контрол!!!
Аз лично ще изпратя исканията, които написах преди две страници и окото ми не мига, ако ще и да съм единствена.

Simplyaven, аз не случайно казах, който не одобрява, да го поправи!!! Ако обичаш, не общи приказки, а дела, ПОПРАВИ ГО!!!
Нямам нищо против, изтрий всичко, което написах и го напиши както ти смяташ за добре, важно е да има желания резултат! Представи ни ако обичаш нещо в завършен вид!

# 699
По-спокойно, ако обичаш. Аз съм написала точно какво бих сложила на мястото на написаното точно преди 2-3 страници, като съм цитирала и точките. Не съм в детската градина да ми държат такъв тон. Да не говорим, че сигурно съм изпратила повече подобни писма съвсем сама от доста от пишещите в подобни теми. Не ми пречи да изпратя и това. Или държиш просто да копи-пейстна и пак да пейстна, за да е по-приемливо?  Whistling

# 700
Понеже не ми се участва повече в така завихрилата се голословица, отново, аз поствам това, което аз лично и персонално ще изпратя тази нощ до всички БГ институции, за които се сетя, че имат връзка със случая, с копие (видимо) до министър-председателя и ИСУЛ.

Преди това, да вметна, че за първи път от толкова години писане, разбирам,ч е гражданите са длъжни да цитират членове, алинеи и закони. Това просто не е вярно. Не и ако става дума за съвсем личен протест. Това не е дело, какви адвокати, какви вратички? Губи се излишно и ценно време. Законите ще ги цитират адвокатите на родителите в съда. Лични оплаквания и писма с протести няма нужда да вършат работата на разследващите. Те имат за цел просто да покажат непримирение и гражданска позиция. Толкоз от мен.

П.П. Съдейки по изказванията на шефа на болницата колко оплаквания е получил за целия си стаж там, не се учудвам че все по-зле става. Та, пледирам за по-малко писане във форумите и повече където трябва. Явно е крайно недостатъчно в момента. Аз започвам да пращам.

Г-н ....,

В качеството си на гражданин на Република България и майка се обръщам към вас по повод ненавременната и нелепа смърт на четиригодишната Гергана Пламенова Илиева, починала в УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ" гр. София, след операция на сливиците.

От произтеклите събития е видно, че детето е било лекувано и третирано неадекватно на състоянието си; че в отделението няма контрол над извършителите на манипулациите, независимо от ранга им; че няма изграден алгоритъм за оценяване и реагиране на постоперативни усложнения - недопустимо за болница от подобен калибър.

В допълнение, правата на Гергана Пламенова Илиева в качеството й на пациент и на родителите й в качеството на нейни представители са грубо нарушени съгласно Законът за здравето и Законът за здравното осигуряване.

В качеството си на гражданин на България и майка, настоявам:

1. Незабавно да бъдат отнети лекарските права на Михаил Маджунов;

2. Да бъде инициирана проверка на УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ" във връзка с абсурдната липса на алгоритъм и процедура за постоперативно лечение (удобно извинение за следващи случаи) и да бъде упражнен контрол за утвърждаването на такава процедура;

3. Да бъде инициирано разследване на стоящите над Михаил Маджунов в йерархията на болницата, в резултат на чието мълчаливо присъствие и бездействие се сбогувахме с още един детски живот;

4. Да се удостовери и наложи, ако трябва и със санкции, безпрекословното спазване на:
   Право на информация
   Право на зачитане на пациента
   Право на спазването на стандартите за качество и безопасност;

5. Виновните лица да бъдат подведени под наказателна отговорност и да получат предвидените от закона присъди.

Зачестилите случаи на детска смърт поради лекарски грешки, нехайство и незаинтересованост; липсата на адекватни наказания за извършителите на деянията; корупцията и липсата на отношение на отговорните органи превърнаха България в страна, отличаваща се не с грижа, а с процент детска смъртност в Европейския Съюз.

Вярвам, че все още е възможно това да се промени. С Вашата намеса.

С уважение

(подпис)

Последна редакция: ср, 12 яну 2011, 05:55 от simplyaven

# 701
  • Germany
simplyaven, може ли да ми дадеш, моля координати на институциите до които ще изпратиш писмото, че нямам време в момента да ги ровя? По пощата с обратна разписка ли трябва да са пуснати за да сме сигурни, че са стигнали до когото трябва?

# 702
Venetta, премиера каза ясно, че Маджунов трябва да си ходи. Щом той излезе и го заяви пред цяла България, едва ли ще му се размине на господина. В затвора няма да лежи със сигурност, но могат да му отнемат лекарските права. Не заради лекарската грешка, а заради проявената лекарска безотговорност.

# 703
Тази сутрин по БТВ отново обсъждаха Гери...единствено дамата от мед. одит и днес, и преди това каза ясно, че има сериозни  нарушения- и от конкретния лекар, и занижен контрол на ръководството, но тя може да наложи административни наказания, което и прави...но за съжаление тези наказания са смешни. Включиха представител на етичната комисия на БЛС, чието разследване не било завършило!!!!!! Не само че не се самосезират, ами и имат наглостта след медисински експертизи, след мед. одит- всички сочещи едно и също, да се гаврят така...тука няма СРСта или малолетна майка циганка, с която да отклонят вниманието, та явно се чудят какво да измислят.
Иска ми се да се включа с предложения по писмото, но още обмислям какви точно...според МЗ има прекалено малка контролна роля, дори не води списък на лекарите с отнети права, което е смешно...разчита се на съда, но там хората отиват след като вече се е случило най- лошото, много ни куца друго- контрола че да не се стига до там. Дамата от мед. одит хубаво каза, че медицината е екипна дейност. Няма нищо лошо и срамно в това да имаправила и система за контрол на лекарите.

# 704

4. Да се удостовери и наложи, ако трябва и със санкции, безпрекословното спазване на:
   Право на информация
   Право на зачитане на пациента
   Право на спазването на стандартите за качество и безопасност;

4. Да се приложат от изпълнителната власт конкретни механизми, вкл. външен одит и санкции, които да гарантират спазването на всички пациентски права в болниците. Правото на информирано съгласие да бъде прилагано по смисъла на европейското законодателство.

Общи условия

Активация на акаунт