МАШИНА ЗА ХЛЯБ-53-та тема

  • 52 497
  • 751
  •   1
Отговори
# 585
  • София
  • Мнения: 46 932
Значи аз за съжаление нямам друго мнение от това което написах преди. При час и половина втасване, това означава, че се е приело, че трябва повече мая за да втаса по качествено. Нека тези, които са го правили да кажат има ли дъх на мая и какво представлява хляба.

Не бих казала, ако става дума конкретно за панасоника, там да, толкова е втасването на основната програла, но всичките рецепти(за 750 гр) са с 1-1 1/4 лъжичка мая(и за пълнозърнестите), като една мерителна тяхна лъжичка е 2 гр мая.
Един хляб правех така по рецепта със 7 грама и му бяха прекалени, за 14 съвсем, то един пакет мая е 11 гр, това е пакет и нещо.


Царевицата няма хич глутен, нито малко нито много- никак. А аз правя хляб без въобще да слагам брашно с глутен и не увеличавам маята- бухва и втасва, но водата е важна, според мен в тоя случаи, тия без глутеновите брашна са много по- капризни.


И аз така знаех, но пък покрай брашната чета това "Царевицата и царевичното брашно не във всички свои форми съдържат глутен. Същото се отнася за пуканките, царевичното нишесте и царевичния малц. Нужно е обаче да се четат внимателно етикетите. " Явно в някои по някаква причина има глутен. newsm78 иначе на моето пише, че е без глутен.
От друга страна в някои рецепти за хлябове с царевично брашно пишеше нещо да се залее то първо с гореща вода, за да набъбне и тогава да се меси...

Последна редакция: пн, 17 фев 2014, 10:09 от Angel_Dust

# 586
  • Мнения: 4 070
Angel, царевицата със сигурност е без глутен, но може би понякога има примеси в някои брашна или храни. И аз почвам да мисля, че ако се залеят първо ще е по- хубаво, дори мислех др път така да пробвам, от др страна ти ми даде рецепта в която водата е повече та може и така да се получи. Wink

# 587
  • Мнения: 224
В предни теми сме обцъждали работата с царевично брашно. Това което съм запомнила като съвет е запараване на царевичното брашно с вода. И аз правя така затоплям количестовото течност по рецепта и с тази гореща(вряла вода) заливам царевичното брашно. Отсвям да изтине и след това продължавам с отсаналите съставки- бяло прашно, сол , захар, мая и т.н.

# 588
  • София
  • Мнения: 8 499
Значи аз за съжаление нямам друго мнение от това което написах преди. При час и половина втасване, това означава, че се е приело, че трябва повече мая за да втаса по качествено. Нека тези, които са го правили да кажат има ли дъх на мая и какво представлява хляба.

Не бих казала, ако става дума конкретно за панасоника, там да, толкова е втасването на основната програла, но всичките рецепти(за 750 гр) са с 1-1 1/4 лъжичка мая(и за пълнозърнестите), като една мерителна тяхна лъжичка е 2 гр мая.
Един хляб правех така по рецепта със 7 грама и му бяха прекалени, за 14 съвсем, то един пакет мая е 11 гр, това е пакет и нещо.



Именно тома имах предвид. Хем дълго време за втасване, хем голямо количество мая. Това говори само и единствено за презастраховане.

В предни теми сме обцъждали работата с царевично брашно. Това което съм запомнила като съвет е запараване на царевичното брашно с вода. И аз правя така затоплям количестовото течност по рецепта и с тази гореща(вряла вода) заливам царевичното брашно. Отсвям да изтине и след това продължавам с отсаналите съставки- бяло прашно, сол , захар, мая и т.н.

Тука сега говорим за количеството мая, а не за царевичното брашно по принцип.

*   *   *   *   *

Царевицата съдържа минимални количества глутен, и тя се предлага на хората които имат непоносимост съм него - много внимателно.

# 589
  • Сред мелниците
  • Мнения: 1 439

Царевичен хляб

250 г фино царевично брашно
250 г бяло брашно
14 г суха мая
1 ч.л. захар
250 мл прясно мляко
2 ч.л. сол
1 яйце

Какво е фино царевично брашно?

# 590
  • Сред мелниците
  • Мнения: 1 439
Направих готовия микс на София мел ръжено-пшеничен, точно по рецептата на пакета, като вместо вода използвах едно към едно кисело мляко и вода разбити добре. Добавих 2 мерителни лъщици от големите вода. Тестото след омесването и преди втасването беше малко по-лепкаво от бялото, но хлябът стана много вкусен, плътен , както го харесваме а не като кифла. Програмата ми беше 3 часова , при мен се води за хляба без кора от книжката.
Препоръчвам брашното.
Продължавам да имам проблем с лекото овъгляване на страничните и на долната страна на хляба (мулинекс явно смятат, че трябва да по интуиция да разбирам по иконата каква е степента на препичане, което всъщност е последната ми надежда) иначе щях да кажа че беше идеален на вкус.  

Последна редакция: пн, 17 фев 2014, 11:24 от В

# 591
  • Мнения: 4 070

Царевичен хляб

250 г фино царевично брашно
250 г бяло брашно
14 г суха мая
1 ч.л. захар
250 мл прясно мляко
2 ч.л. сол
1 яйце

Какво е фино царевично брашно?
Има едно много фино и такова, което е доста по- едно смляно, второто със сигурност ще има нужда от накисване.
До скоро дъщеря ми не можеше да яде глутен, никога лекар не ми е казвал да внимавам с чистата царевица, в чист вид брашното няма глутен, ето линк на безопасните храни за глутенова непоносимост- царевицата е сред  безопасните, но не и царевичните пръчици.
http://www.dietbg.com/shop/_celiakia/index.php?header=8_1&body=8_2

# 592
  • Сред мелниците
  • Мнения: 1 439
gundie   , благодаря!

Като се заговорихме за царевичното брашно, да питам.
Някой пробвал ли е да прави качамак в машината на програма за компоти?
Бях срещала нещо такова някъде, но не го откривам.

Има едни малки пакетчета за качамак, преди години се пробвах да направя в тенджера ,  но нямам спомен за резултата. Ще ми се да направя с истинско царевично необработвано брашно.

А иначе баба ми, лека й пръст, правеше страхотен качамак, от предполагам обикновено царевично брашно, но помня че падаше голямо бъркане! Пот се лееше от горката женица!


Да споделя, обаждах се в мелницата на София мел,до Сточна гара,  да питам дали имат магазин за брашна. Казаха ми че нямат. Предлагат, освен белите брашна, още тъмен микс /който предполагам, че е похваленият от мен ръжено пшеничен), а във Фантастико и Метро и други видове.

# 593
  • Сред мелниците
  • Мнения: 1 439
Не ми дава да цитирам една заключена тема за качамака , но без пропорции и подробности. Това за банош със сметана звучи много вкусно. А има и рецепта за царевичен хляб пак с доста мая.

Nevena Virolan
Цитат
От царевичния грис ще стане много хубав качамак в машината на програма "конфитюр. Само трябва да го разбъркаш малко в студената вода и да сложиш солта предварително за да се разтвори добре. Ако е едър може и банош със сметана да направиш, пак в машината, но едва ли е едър щом си го сбъркала с брашно.

Само с царевичен грис не зная рецепта, но може друг да има. Имам хубава с брашно и грис, смесено. На програма "нормален" или бял:
300 гр брашно тип 500
200 гр фин царевичен грис
300 ml вода (или колкото поеме)
1 ч.л. сол
 20гр прясна мая
1 супена лъжица глутен ако брашното е от мека пшеница
1 супена лъжица зехтин
1 cs d'huile d'olive

Този става много хубав, яла съм го, но не съм го правила:

http://www.lesfoodies.com/crazymum/recette/pain-semi-semoule-mais

ако някой се интересува мога да преведа рецептата
.

# 594
  • Мнения: 5
    Здравейте момичета и момче,

ЦАРЕВИЧНО-ПШЕНИЧЕН ХЛЯБ/предварително запарвам царевичното брашно.Ако някой иска подробности-може,но по-късно.







това е запареното царев.брашно

# 595
  • София
  • Мнения: 46 932
Аз искам подробности Simple Smile

# 596
  • София/Варна
  • Мнения: 2 413
И аз Simple Smile

# 597
  • Мнения: 5
Добре момичета,но по-късно,че сега правя ръжено-пшеничния с квас.

# 598
  • Мнения: 5
           ЦАРЕВИЧНО-ПШЕНИЧЕН ХЛЯБ

150 гр.царевично брашно/1 ч.ч. 240 мл./
400 гр.бяло брашно/2,5 ч.ч./
1 и 2/3 ч.л. сол/мерителната от машината/
1 ч.л. захар
1/4 кубче прясна мая
3 с.л.олио/зехтин/
около 380-400 мл вода
1 яице

Царевичното брашно се залива с 200 мл. гореща вода,в която е разтворена солта.Бърка се до хомогенна каша и се оставя да се охлади.
Маята се разтваря със захарта и 1-2 с.л вода.
В мерителната чашка от машината слагам едно яйце,разбърквам с вилица и доливам хладка вода да стане общо 180 мл.
В машината слагам олиото маята,яйцето с водата и бялото брашно.Включвам на месене и втасване и като поразбърка малко брашното,добавям лъжица по лъжица царевичната каша.Следя за хубава топка и ако се наложи добавям или брашно или водичка.При мен месенето е 20 мин.Започва да втасва и след около 20-25 мин спирам машината,вадя,оформям в кексовата тавичка/намазана и набрашнена/ и втасва още около 30-40 мин в леко затоплена фурна/40-50 град./
Мажа с жълтък смесен с 1 с.л.олио,ръся сусам.
Включвам на 220 градуса и се опича за около 40 мин.

Дано да се получи на пробващите.
Желая ви успех!

Последна редакция: вт, 18 фев 2014, 12:28 от lidi51

# 599
  • Мнения: 7 779
Включвам на 220 гр. и се опича за около 40 мин.
туй се разбира като 220 грама   Laughing

Общи условия

Активация на акаунт