Това е домашно ястие, което се готви без точни мерки. Хващам две кисели зелки, махам по 3-4 листа от всяка. Останалото го режа на ситно. Задушавам 2 глави лук и 2 големи моркова в малко вода и олио. Обърквам зелето, лука и морковите, слагам подправки - червен пипер, суха целина, магданоз, черен пипер и го слагам на дъното на гювеча или голямата стъклена тенджера. Слагам патицата отгоре, завивам с листата плътно, слагам капака и пъхам всичко във фурната. Половин час на 300гр, после на 180 горно и долно печене, около два часа. Вадя, разопаковам патицата, изваждам настрани, слагам ориз (нямам обяснение колко ориз, на око) обърквам с киселото зеле, връщам патицата, слагам капака докато заври, като заври махам капака докато се опече ориза и патицата хване тен. НЕ се слага сол никъде, киселото зеле пуска.
постът тук