Готварската книга на „Искам да кажа...“

  • 302 883
  • 1 151
  •   1
Отговори
# 180
  • Мнения: 10 874
Пилешки филета на фурна от Down Under

Нарязват се на ветрило (не до края), между цепките се слагат резани домат и моцарела и босилек. посоляват се и се подправят с каквото ви допада. Слагат се в тавичка и се заливат с малко вода, сметана и зехтин. Пекат се 30 минути (аз бух ги наръсила с кашкавал или пармеджан накрая).

постът тук

# 181
  • Мнения: 10 874
Рецепти с калмари

Панирани калмари, препоръчани от Onna-bugeisha (пост)

Продукти:
    3 туби калмари
    3 белтъка
    сол, черен пипер, лют пипер, сух риган или други сухи подправки по ваш вкус
    брашно за овалване
    1,5 л. олио за пържене

Приготвяне:
Калмарите се размразяват (ако сте си купили замразени туби) и се заливат с гореща вода. Престояват около минута в горещата вода, изцеждат се и се почистват от външната ципа и остатъци от роговата пластина вътре в тубата.
След като са почистени от ципата, калмарите се нарязват на шайби с дебелина 5-7 мм. Овкусяват се със сол, черен пипер, лют пипер или други подправки по ваше желание.
Белтъците плюс щипка сол се разбиват на сняг.
Шайбите се овалват в брашно, и се пускат при белтъците. Разбъркват се, така че да са добре оваляни в белтък (аз разбърквам с ръка, при това леко, за да не спаднат белтъците) и са готови за паниране.
Вече казах, че олиото трябва да е горещо. Не само да е загряло, а да е много горещо. В противен случай панировката ще поеме мазнина и всичко ще е един голям провал.
Пърженето на калмарите – правете го на части. Пускайте в загрятото олио 5-6-7 шайби, но не повече за да не пада температурата на олиото. Казвам 6-7 шайби, но това е условно, разбира се, защото ако имате голям съд, може и 10 шайби да пуснете, стига да се съберат. Важното е олиото да е горещо. Пържете около 1 минута. Точно толкова е достатъчно – 1 минута. Извадете върху домакинска хартия, за да се отцеди излишната мазнина и пуснете в олиото следващата порция калмари.

svetal4o27 (пост)
Държа ги час-два в прясно мляко, след като са почистени и нарязани. После ги овалвам само в брашно и ги пускам във врящо олио, до златисто ги пържа."Калмари по гръцки". Само сол, никакви подправки не им слагам.

Down Under (пост)
Вари ги съвсем малко след като ги изчистиш. После само панираш. Другия вариант е да ги вариш много, но го правя само ако ги пълня.

vanini* (пост)
Аз ги бланширам. След това ги държа за малко в сол, черен пипер и фреш лимон. Пържа с царевично брашно.  После ядеш и си облизваш пръстите.
Редактирам: понякога пропускам бланширането. Не е проблем.

# 182
  • Мнения: 10 874
Козунак, препоръчан от Лято

Продукти:
30 гр прясна мая
550-600 гр брашно + 2 с.л.за овалване на стафидите
1/2 ч.л. сол
180 мл прясно мляко
3 яйца
150 гр захар
1 прах ванилия
настъргана кора на 1/2 лимон
настъргана кора на 1/2 портокал
100 гр стафиди
50 гр свинска мас
50 гр краве масло

За глазиране:
1 жълтък + 3 с.л. прясно мляко
2 с.л. захар
2 с.л. филирани бадеми

Начин на приготвяне:
Разтворете маята, 2 с.л.захар и 1 с.л.брашно в 100 мл топло прясно мляко, покрийте и оставете да втасва на топло 10 минути.
На тих огън разтопете маслото и мастта, оставете да се охлади.
В купа пресейте брашното и солта, в средата направете кладенче.
Разбийте яйцата със захар, прибавете към тях останалото количество топло мляко.
Бъркайте енергично да се разтвори захарта.
Към яйчно-млечната смес прибавете втасалата мая и разбъркайте.
Полека изсипвайте в кладенчето течните продукти, като бъркате с дървена лъжица само в една посока.
Прибавете настърганите кори и ванилията.
Щом тестото започне да се отделя от стените на съда, извадете го върху леко набрашнена повърхност и омесете хубаво.
При нужда добавете малко брашно за да се оформи топка.
Започнете лъжица по лъжица да прибавяте мазнината, като месите хубаво до пълното й поемане от тестото.
Оформете на топка, поставете в намазнена купа, покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса до удвояване на обема - минимум час.
Накиснете стафидите през това време в кипната вода или алкохол.
Втасалото тесто премесете леко с намазнени ръце, прибавете на няколко пъти стафидите, предварително оваляни в брашно.
Разделете тестото на две равни части.
Оформете всяка от тях на фитил и усучете един с друг.
Поставете в намазнена форма за торта с подвижен борд и отвор в средата, диаметър 26 см.
Защипете хубаво един за друг краищата, като се стремите да останат отдолу, под тестото.
Покрийте с кърпа и оставете да втаса на топло 30-40 минути.
Намажете с разбит в прясно мляко жълтък, поръсете със захар и бадеми.
Печете 30-40 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна.

постът тук

# 183
  • Мнения: 10 874
Козунак със заквасена сметана за хлебопекарна, препоръчан от Sesylle

Необходими продукти:

За тестото:
3 яйца + 1 жълтък, леко разбити
150 г захар
30 г (3/4 кубче) свежа мая (или 10 г суха мая)
200 г заквасена сметана
60 г масло, разтопено
40 мл олио
щипка сол
1/2 с.л. сок от лимон
1 ч.л. чист екстракт от ванилия
1/2  ч.л. емулсия ром (или аромат по избор)
650 гр. пресято брашно, плюс допълнително, ако е необходимо
мазнина за доомесване и оформяне

За плънката:
100 г едро нарязани орехи (или ядки по избор)
100 г стафиди (или предпочитани сухи плодове)

За глазурата:
1 белтък, разбит на сняг
2 с.л. кристална захар
2 с.л. филирани бадеми

Начин на приготвяне:

В контенейра на хлебобекарната, на отворен капак и програма "Тесто" Simple Smile добавяме един след друг продуктите, след като вече сме активирали програмата - леко разбитите яйца, наронената свежа мая, захарта, заквасената сметана, разтопеното масло и олиото - смесени предварително, щипката сол, лимоновия сок, ванилията и емулсията ром и оставяме за около 5 минути - да смесят добре - или докато маята се разтвори напълно.
Започаме да добавяме постепенно брашното, като след всяко добавяне изчакваме да се поеме от сместа - до получаването на меко тесто, което само се отделя от стените на контейнера. Може да е необходимо и малко повече или малко по-малко от посоченото количество брашно - в зависимост от влажността на климата, големината на яйцата или гъстотата на сметаната...
След като вече сме го докарали до меко и еластично тесто Simple Smile изключваме хлебобекарната и стартираме програмата тесто отново - вече при затворен капак. Моята мисля продължаваше 90 минути, но не съм 100% сигурна. Но колкото и да е - търпеливо си я изчакваме да приключи.

*** Ако тестото не е втасало достатъчно - необходимо поне да е удвоило обема си - изваждаме контейнера, покриваме с чиста памучна кърпа и пъхаме за 10-15 минути в предварително загрята до 45-50 С и ИЗКЛЮЧЕНА фурна. Моето, слава богу, си беше втасало ОК Simple Smile)
Полученото количество тесто е достатъчно за 1 голяяяям, 2 нормални, или 3 по-малки козунака.

Изсипваме втасалото тесто върху намаслен работен плот и разделяме на две.
Оформяме с ръце нещо като триъгълник от половината тесто и поръсваме с орехи и стафиди.
Навиваме на руло, като започваме от върха и разтегляме и оформяме с ръце стегнато руло с дължина около 80 см.
Повтаряме и с другата половина тесто.

И тук идва ред на Wink засуканаta плетеница, заимствана от швейцарския хляб, наречен "Züpfe" (клип), която в крайна сметка си изглежда досущ като нашата си обикновена плитка - та няма защо човек да си кърши ръцете толкова...
Но ефектът може и да се загуби заради консистенцията на козуначеното тесто и фактът, че го пекох във форма...
Поставяме сплетения по един или друг начин козунак в предварително намаслена форма за печене, покриваме с памучна кърпа и пъхаме за 15-ина минути в в предварително загрята до 45-50С и ИЗКЛЮЧЕНА фурна, или докато удвои обема си.

Намазваме втасалия вече козунак с разбития на сняг белтък, смесен с кристалната захар и филираните бадеми и връщаме обратно във фурната.
Превключваме на 110С или 100С с вентилатор и печем 10-15 минути.
Превключваме вече на 180С или 160С с вентилатор и печем поне още 30-35 минути, или до готовност - като след около 20-тата минута покриваме с алуминиево фолио, за да не прегаря. Тъй като козунакът е голям, проверяваме с дървен шиш (за барбекю например) дали е добре изпечен - шишът трябва да излиза без полепнали трохи по него...

Изваждаме и оставяме за няколко минути да се охлади.

постът тук

Последна редакция: чт, 30 мар 2017, 11:29 от Лале в дъжда

# 184
  • Мнения: 10 874
Бърз и вкусен козунак на karzz

От дозата ми излизат два големи козунака.
Добавям и още малко брашно,за да може да  се замеси хубаво тесто.
При печене обема му става троен.
А за вкуса да не говорим.

Продукти:
500 гр брашно
30 гр мая
250 гр прясно мляко
3 яйца
80 гр маргарин
100 гр захар
настъргана кора на един лимон
200 гр стафиди
3 супени лъжици коняк
100 гр орехи
1 жълтък

Приготвяне:
От продуктите (с изключение на ядките и коняка) омесете меко козуначено тесто. Към края на месенето прибавете напоените предварително в коняка стафиди и ядки. Оставете да втаса добре. След това месете леко тестото, разделете го на три и оплетете дебела плитка. Поставете го в тава или форма, покрито с намаслена хартия. След като втаса още веднъж, намажете с разбит жълтък и печете в умерена фурна 35 минути.

постът тук

# 185
  • Мнения: 10 874
Заек в глинен гювеч на svetal4o27

Един заек, може цял, може на порции
десетина малки лукчета или каквото имате
десетина маслини
десетина гъби - може цели, ако са малки, може нарязани
1 морков, по-голям, нарязан
3-4 суп.лъжици домати от консерва
2-3 скилидки чесън - както искате нарязан, смачкан, небелен
2-3 дафинови листа
десетина зърна чер пипер
сол
олио или зехтин

Аз, понеже обичам лесните неща, слагам всичкото това в глинен гювеч с изключение на дафиновия лист, той се слага около 15 мин. преди края, (щото иначе горчи), наръсвам с олиото или зехтина (повечко, щото заешкото е доста сухо месо), наръсвам с около 1 лъжица брашно, поливам със студена вода,, поразбърквам внимателно, захлупвам и го пъхам във фурната първо на макс, после на 180-200 гр. и го оставям да си къкри там, докато остане на мазнина и едно приятно гъстичко сосче.
Може да се прибави и малко вино. Аз не обичам да готвя с вино, щото малко се губи вкуса на продуктите.

Правилната рецепта е да запържите предварително заека, лука и чесъна, а доматите да прибавите чак към края. Но не го правя така.

По тази рецепта съм приготвяла сърна, фазани, кеклици и обикновено пиле.

Понякога, докато се пече, си сварям отделно цели картофи, обелени, малко масло или олио във водата, докато се варят, сол. После като сервирам ястието, във всяка чиния слагам по един-два цели картофа.

Ако нямате гювеч и йенска съдинка върши работа.

Да ви е сладко!

ПС. Червен пипер не се слага. Ако сложите, ястието става малко по-селско, ако мога така да се изразя. А без него си има по-фин вкус.

постът тук

# 186
  • Мнения: 10 874
Майонеза на Check Please

Аз много често правя майонеза с миксер или робот, не с пасатор. Важното е олиото да се добавя в много малки количества, в началото на капки и всички продукти да са със стайна температура. На 2 големи жълтъка слагам 250-300 мл олио, сол, лимонов сок, горчица и накрая към 100 мл студена вода. Става перфектна. Ако се пресече се разбива наново един жълтък и пресечената майонеза се прибавя на малки порции с непрекъснато разбиване.

постът тук

# 187
  • Мнения: 10 874
Майонеза на Естел Бързоход

Майонезата я правя по рецептата от форума - 1 яйце (без значение температурата му), 1 кафяна лъжица сол, 1 кафяна лъжица захар, 1 супена лъжица оцет и около 500 мл олио.
Във висок съд чупя яйцето, слагам захарта, солта и оцета и доливам олиото на тънка струя като разбърквам с такава бъркалка http://images.ua.prom.st/97199196_w640_h640_8.jpg С пасатора не ми се получава, не знам защо.
Понякога нещо се прецаква и съставките не се смесват. Тогава забърквам наново като вместо олио добавям пресечената смес.

постът тук

# 188
  • Мнения: 10 874
Лесен и вкусен козунак с много конци, препоръчан от Сбъдваща мечти

Необходими продукти:

3 яйца ( от тях отделяме единия белтък за намазване)
150 грама кристална захар
200 мл прясно мляко
80 мл олио
20 грама прясна мая( което е половин кубче или 1 пак суха от 7 грама)
550-600 грама брашно (зависи от големината на яйцата) В зависимост от самото брашно и глутена в него, може да поеме още малко, тестото трябва да е меко, но да не лепне на пипане.
2 ванилии
кората на един лимон

Използвах изцяло помощта на миксер с бъркалките за тесто, дори не си изцапах ръцете. Вие може да ползвате и машината за хляб или да си го омесите на ръка.
Активирайте маята с малко от затопленото предварително мляко с лъжичка захар и 2-3 лъжички брашно за рядка каша. Докато си приготвите останалите продукти маята ще стане готова. Разтворете захарта в топлото мляко докато се стопят кристалчетата. Разбъркайте яйцата с лимоновата кора и ванилията, добавете половината олио и си пригответе дълбока купа с пресятото брашно. Оставете една малка част от брашното и при нужда добавяйте. Към брашното изсипете яйцата със ванилията,кората от лимон и олиото, млякото със захарта и активираната мая. Започнете да бъркате с бъркалките за тесто на миксера, докато тестото се отлепи от съда и се оформи като топка в средата. На мен ми отне не повече от 10 минути. Тестото е меко на пипане и не лепне. Добавяйте малко по малко и останалото олио като продължавате омесването. В процеса на омесване се виждат конци в тестото.
Готовото тесто изсипвам на мазен плот и с мазни ръце го сгъвам няколко пъти. Слагам в купа и оставям да втаса, докато си удвои обема. Вадя го и пак го размесвам леко и го нагъвам няколко пъти, пак го оставям да втаса. За този козунак втасването е два пъти като тесто и един път оформен. След като е втасало втория път е време да го оформите, аз този път го плетох с четири плитки. Плънката е по ваш избор. Ако обичате по-сладки козунаци, моят съвет е да сложите сладка плънка, а не да увеличавате захарта, защото голямото количество захар в тестото го прави по-сбито и тежко.
Преместете го в съда в който ще го изпечете, аз използвах откопчаваща форма с диаметър 24 см. и оставете да втаса за последен път, докато си удвои обема. Внимавайте да не го оставите прекалено дълго да втасва, защото има опасност да превтаса тестото, тогава и плетката се разлива и конци няма.  За процесите на втасване можете да си помагате с фурната включена да загрее на 50 градуса и изключена после. Намажете с отделения белтък и поръсете с филирани бадеми и захар.
Изпечете козунака на 160-170 градуса за около час, но това зависи от дебелината, така че проверявайте с дървено шишче, трябва да излиза сухо без полепнало тесто по него. Когато готовия козунак придобие приятен златист загар, а все още е суров вътре трябва да го завиете с алуминиево фолио, за да си запази цвета в противен случай ще прегори.

постове тук и тук

# 189
  • Мнения: 10 874
Козунаци на Morena

Традиционен козунак, препоръчан от blackcat6

25 г свежа мая/ 8-9 г суха ~ 2 ч.л.
280-300 г захар (по малко или повече - въпрос на вкус и макс. до 340 г на 1кг брашно или добавяйте естествени подсладители - стевия например или други)   За Руло - 180 г
220 мл мазнина (аз ползвам 60 мл олио +80 г масло +80 г мас), но може и по-малко - 160 мл
250 мл прясно мляко
7 яйца L размер (единият жълтък или малко белтък за намазване!)
1ч.л. сол
кората на 1 лимон, настръгана
ванилия
1 с.л. ром или коняк  
1-1.200 кг брашно (винаги имайте и резервно количество под ръка, но внимавайте да не стане твърдо тестото!)

Работи се в  помещение без течение.
Прясната мая иска не само вода, но и храна!
За да втаса преди замесването, и' трябва малко мляко, захар и брашно. Дрождите на маята всъщност се активизират на топло, "хранят" се със захарта и млякото и се размножават светкавично. Това е горе-долу лаическото обяснение на процеса. Simple Smile

Маята размесете с малко хладко към топло (но не горещо!) мляко, 1ч.л. захар и брашно до получаване на гъста кашичка. Покрийте с кърпа и оставете да се активира/втаса/шупне/ да увеличи обема си двойно.

Млякото сгорещете и в него напълно разтворете захарата (!не се изкушавайте да добавяте повече, защото утежнява тестото и пречи на втасването, а в краен слуай може и да го възпрепятства изобщо), след това оставете да се охлади, ще го използваме по късно леко топло. Брашното пресейте и добавете солта, маслото и маста разтопете. Разбийте яйцата и добавете ароматите.

В пресятото брашно направете кладенче и  добавете яйцата, млякото, олиото и маста + 1/2 от мазнината и  маята. Месете докато напълно се хомогенизира и поеме брашното и се събере на топка. Оставете го покрито да почине (и то, а и вие Wink) 10мин. Сега вече омесете добре за 10мин. Тестото трябва да е меко (като меката част на ухото Simple Smile ), но да не лепне.
Сега месете тестото, добавяйки останалата мазнина - на части, след като се поеме една част, тогава добавяйте нова.  Добре омесеното тесто е гладко, еластично (при натискане с пръст, влъдбнатинката бързо се възстановява), осеяно с балончета.
Доброто/достатъчното омесване е причината за конците на козунака.
Ако добавяте стафиди, захаросани портокалови корички... добавете на части, на 2-3 пъти като маслото, не наведнъж.
Омесеното тесто оставете в намазнен съд, покрийте и оставете да втасва.
 
Втасалото тесто размачкайте добре, сега е моментът да добавите плънка в него, ако желаете. Печете в един, два или повече съда, въпрос на избор, както и оформянето. Ако плетете, фитилите усуквайте хубаво. Оформеният козунак оставете в намазнен съд (трябва да заема 1/3), в който ще печете - да втасва отново. Когато съдът е почти изпълнен, намажете с отделения жълтък, размесен с няколко капки пр. мляко и олио/или белтък и поръсете със захар, бадеми, стафиди,...  Печете в загрята на 150°-160°С фурна, на 2ра или 3та степен (от 5) и на долен реотан с вентилатор, за около 50минути.

Ако фурната ви не раполага с вентилатор - на 160°-170°С и режим горен и долен реотан и ако се наложи покривайте с алуминиево фолио. Не се притеснявайте да отваряте фурната и проверявайте готовността с дървена клечка.

Готовия козунак охладете на решетка и съхранявайте напълно изстинал в кърпа или хартия и в найлонов плик.    

desivalko_

Грозни, но вкусни, нямах брашно на София мел за козунаци и си личи по конците!



Рецептата

15 г свежа мая (от 42г кубче за 2кг брашно)
120 мл прясно мляко
2 с.л. кисело мляко
120-140 г захар (по ваш вкус, но абсолютният максимум захар за 1кг брашно е 340г)
3 яйца (разбийте ги и отделете малко за мазането - 2-3с.л.)
80г мазнина по ваш избор (обичайно аз използвам равни количества масло - олио - мас)
1/2 с.л. сол + 1-2 с.л. лим. сок
аромати - ванилия, лим. кора, ром и т.н.
500 г (+/-  до 100 г максимум) високобелтъчно брашно (за козунак аз ползвам - София Мел "за баница")

* В купата/съда, в която ще месите, разтворете маята в малко хладко пр. мляко и  брашно до мокро тесто, поръсете с малко брашно, покрийте и оставете да втасва 40-50 мин. - стартер

В това  време пригответе останалите продукти.
Пресейте брашното.
Разбъркайте яйцата, добавете захарта и сгорещеното (но не вряло) останало пр. мляко като бъркате интензивно, за да не се сварят яйцата, но пък да се стопи захарта. Simple Smile Прибавете и кис. мляко и ароматите.
Разстопете и смесете мазнините.
В купата при  маяното тесто (стартера) редувайки добавяйте яйчната смес и брашно, по някое време вмъкнете и солта с лим. сок, а към края и половината (30г) мазнина. Омесете меко и съвсем малко лепнещо тесто и го измесете с останалата (30г) мазнина до гладко и покрито с балончета такова. Добавяте малко от мазнината и месите, докато бъде добре поета от тестото, тогава добавяте пак малко мазнина и така на части използвате цялата. Желателно е да месите поне 20 минути интезивно.
Машинното измесване прави по-добри конци.
     Ако месите в машина/миксер - първо мокрите продукти, после сухите - това ѝ е принципът на машината за хляб.
В купата на миксера/контейнера на хлебопекарната забърквате стартера * (виже по горе за него).
При стартера (след втасването му) добавяте яйчната смес, лимоновия сок, половината мазнина и покривате с брашното (не цялото, оставете малко - 100ина г), а отгоре солта.
* Ако ползвате суха мая, слагате нея най-отгоре върху брашното в единия край, в другия - солта.  
Пускате машината да омесва продуктите... ако е нужно, добавете още от останалото брашно и когато ви хареса тестото (съвсем леко да маже под бъркалката/ите),  спирате с брашното (ако е нужно ползвайте и от онези "+/- 100г" ) и започвате да  измесвате тестото, като добавяте останалата мазнина постепенно.
Аз оставям тестото да  почине 10 мин. и пускам  миксера още веднъж да измеси, след това го оставям да втасва.
  Добре измесеното тесто е гладко и покрито с мехурчета, ако натиснете леко с пръст, вдлъбнатинката трябва да се връща до първоначалното си положение. И тестото трябва да стои стегнато, без да се разлива.  
  
Покрийте го и оставете да втасва, докато утрои обема си. Добре измесеното тесто ще запази формата си от преди втасването, без да запълва съда до стените.

Втасването може да е в стаята (важно е да няма течение, да е постоянна Т), в шкаф или във фурната. Последната може (ако искате по-бърз резултат например, макар бавното, непринудително втасване да е най-добро!) да включите макс. на 50°, слагате тестото и когато фурната загрее до зададените °, изключвате я. Не отваряйте често разбира се, за да не охлаждате, а и тестото не втасва бързо, проверете го след около минимум час. Но! Бавното  втасване, с по-малко мая (както са моите рецепти) дава по-добри резултати, та не форсирайте процеса... по възможност.
 Накрая ... втасването не е по часовник, защото зависи от Т в помещението (или там където втасва); състав на тестото; количеството мая : към брашно. Колкото-толкова, трябва да порасне поне двойно, та дори тройно.
Добре измесеното тесто от силно брашно и достатъчно втасало запазва формата си при следващото втасване, коато е вече оплетено/оформено и също така запазва форма и след печенето. Козунакът не трябва да се разпуква като кекс при печенето!

 Втасалото тесто размачкайте внимателно, но се постарайте да премахнете мехурите, които при печенето може да се разпукат и разкъсат плетката. Сега е моментът, ако ще добавяте някаква течна или суха плънка във фитилите.  При работата с тестото сега използвам брашно, не мазнина. Печете в един, два или повече съда, въпрос на избор, както и оформянето. По голямо (от 500г бршано) количество тесто/по-голям козунак по-трудно се пече в средата. Оформеният козунак оставете в съд с хартия за печене, ако нямате - в намазнен такъв (трябва да заема 2/3), в който ще печете - да втасва отново. Избирайте по-малък съд, за да втасва/расте тестото повече нагоре, вместо да се разлива настрани. Когато съдът е почти изпълнен (ще расте още при печенето), намажете с отделения белтък (жълтък), размесен с няколко капки пр. мляко и олио и поръсете със захар, бадеми...  Аз вече пека без форма, свободно, но съм сигурна в доброто брашно, измесване и втасване.

Аз на моята фурна от доста време вече пека на "горен и долен реотан" - загрявам фурната на 180 и пека козунака така за 10мин., след което намалявам на 160 и допичам за около 20мин.  За 30 минути получавам средно светла, тънка коричка, без да покривам или да правя каквото и да е друго.
Aко ви изглежда изпечена коричката, но отвътре е суров козунакът, намалете температурата на печене на 150 градуса. Така ще се "готви" отвътре, но няма да потъмнява кората.
 Ако искате да ползвате вентилатор - печете в загрята на 150-160°С фурна, на 2ра  степен (от 5) и на "долен реотан с вентилатор", за около 50минути.

Всяка фурна е различна, смятайте посочените от мен градуси за ориентир.
Ако се наложи покривайте с алуминиево фолио. Проверявайте готовността с дървена клечка.
Изпечният козунак извадете от фурната и не бързайте да го вадите от от формата или тавата. Дайте му малко време (поне 10ина мин.) да се стегне, за да не го развалите.
Оставете да изстине добре и напълно хладък го завийте и съхранявайте в стреч фолио.

Бубoлина





За първи път го правя.
Рецептата е на Морена
Харесвам нещата, които прави и реших да опитам. Получи се чудесен, но втаса доста време, защото го обичаме сладък и сложих захар на макс /165 гр./. Както и да е, важен е крайния резултат.

Последна редакция: пт, 10 апр 2020, 02:12 от Лале в дъжда

# 190
  • Мнения: 10 874
Гофрети на Свежина

4 яйца
1 непълна чаена чаша олио - около 200мл.
1/2 чаена лъж. сол
2 пълни сyп. лъж. захар
1 литър прясно мляо
Брашно като за гофретена смес - знаеш каква гъстота трябва да има -  малко по-гъста да е от тази на палачинките
1 бакпyлвер

Има значение дали млякото ще е нискомаслено или не. Като е с висока масленост стават по-вкyсни.

постът тук

# 191
  • Мнения: 10 874
Бърз домашен бял хляб за хлебопекарна, препоръчан от Свежина

Продукти:
    1/2 кг бяло брашно
    2 с.л. мляко на прах
    1 с.л. захар
    1 ч.л. сол
    2 1/2 ч.л. суха мая
    2 с.л. олио
    300 вода

Продуктите се изсипват в съдинката на домашната хлебопекарна в този ред - първо водата (300), после брашното (1/2 кг), млякото на прах (2 с.л.), захарта (1 с.л.), солта (1 ч.л.), олиото (2 с.л.) и накрая сухата мая (2 1/2 ч.л.). Машината се включва в режим на направа на бърз хляб, която трае около час и половина.

От тези продукти се получава 700 грама много пухкав бял хляб, идеален за закуска с краве масло.

постът тук

# 192
  • Мнения: 10 874
Мъфини с шоколад, препоръчани от Жармен

1. 1 яйце
2. 1 чаена чаша брашно
3. ½ чаена чаша (125) масло
4. ½ чаена чаша кисело мляко
5. 5 чаени лъжици какао
6. ½ чаена чаша захар
7. 1 бакпулвер
8. шоколад (натурален, млечен, може даже и с ядки)

Дозата е за около 15 мъфина

Необходимо време:
50 минути

Рецептата за шоколадовите мъфини в три стъпки:

1. Захарта и яйцето (задължително постояло на стайна температура) разбивате добре. По възможност с миксер, ако нямате миксер може и с тел за разбиване, но тогава ще ви се наложи да бъркате доста по-дълго и доста по-упорито.

2. Пресявате със сито брашното, бакпулвера и какаото. Разбивате млякото и маслото, което сте разтопили предварително.

Смесвате първо течните продукти, а после малко по малко добавяте и сместта от брашното и какаото, като накрая прибавяте и начупения на дребно шоколад.

3. След като сте готови със сместа трябва да подготвите формата за мъфини. Принципно, ако ползвате силиконова форма за мъфини хартиени кошнички даже не са ви необходими, защото след изпичане няма да имате проблем да извадите готовите кексчета от формичките. Но ако решите да не ползвате хартиените кошнички, ще лишите вашите мъфини от тяхното очарование, защото именно тези малки шарени хартийки придават този симпатичен вид на мъфините. И така, поставяте хартиените кошнички във формата за мъфини и в тях изливате сместа, като не пълните кошничките догоре, а до 3/4  от техния обем, защото мъфините се надигат много при печене и ако напълните кошничките догоре ще прелеят. Количеството смес, която трябва да сложите във формата е значение, за да постигнете желания вид на мъфините. Ако сложите твърде малко, то при печене те няма да изпълнят формичката, ако сложите пък твърде много, то мъфините ще прелеят.

Шоколадовите мъфини се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20-25минути. Най-сигурен начин да разберете, че са готови е да ги пробвате: „боцвате“ ги с клечката за зъби и ако по нея остане нещо, значи имат нужда от още печене. В момента, в който по клечката не остава нищо трябва да извадите шоколадовите кексчета от фурната. И си имате перфектна добавка към следобедното кафе.

постът тук

# 193
  • Мнения: 10 874
Портокалови мъфини с маково семе, препоръчани от Мъ℘♥Мяɣ

Продукти:
3/4  чаена чаша прясно мляко (180 мл. )
100 мл олио (масло е в нейната - 125гр.)
3/4 чаена чаша захар  (180гр)
2 яйца
настъргана кора на 1  портокал
1/3 чаена чаша портокалов сок (80 мл)
2  и  1/2 чаени чаши брашно (от по 240мл)
10 гр. бакпулвер (1 пакетче)
2 с.л. маково семе
щипка сол

Приготвяне:
* Фурната се загрява на 180*
* Разбъркват се яйцата със захарта, прибавя се последователно олиото, кората и сока на портокала, прясното мляко  и разбърква  с телена бъркалка при в сяко прибавяне на продукт. ( Мъфините ги бъркам само с телената бъркалка, миксера  вкарва прекалено много въздух в сместа)
* Смесват се  брашното,  бакпулвера и солта.
* Прибавят се на 2-3 части към мократа смес и разбъркват внимателно.
* Форма за мъфини се зарежда с хартиени капсули, или намазват гнездата с четка и мазнина.
* Пълнят се до 2/3 от  височината и пекат в загрятата фурна около 20 мин, или: пробатата с клечка за зъби да излезе суха.



Най-вкусните мъфини с боровинки, препоръчани от Мъ℘♥Мяɣ

Продукти:
    430 г брашно
    1 пак бакпулвер (10г)
    1/2 ч. л. сол
    330 г захар
    80 мл олио
    80 г меко краве масло
    3 яйца
    260 мл прясно мляко

1-2 пак. ванилия
1 и 1/2 ч.ч. (280г)  боровинки (пресни или замразени)

Приготвяне:
* Фурната се включва на 190*
* Две форми за мъфини (среден размер, с по 12 гнезда) се намасляват или всеки отвор се застила с хартиени капсули.
* Брашното се смесва със солта и бакпулвера.
* Захарта се разбива ( с телена бъркалка или  миксер за кратко) с олиото и кравето масло.
* Сипват се млякото, яйцата, ванилията, разбърква се.
* Добавя се брашното и тестото се разбърква до еднородна смес.
* С  миксер се бърка на ниска скорост около минута (това ще помогне на кексчета да се надуят по време на печенето).
* Прибавят се боровинките и сместа се разбърква с дървена или силиконова шпатула (лъжица)
* Тестото се разпределя по формите - много удобно в тези случаи е ползването на лъжица за сладолед.
* Пекат се в предварително загрятата  фурна за ок. 20 минути или до готовност - проба с дървено шишче, или с натиска на пръстите върху  кексчето.
* Мъфините с боровинки се оставят във формата 15 минути, след което се изваждат.

Пробвала съм ги и с червени боровинки, с малини и със ситно нарязани праскови или нектарини.

постът тук

# 194
  • Мнения: 10 874
Нещо като баница, по препоръка на Sesylle

Продукти

200 г фини кори за баница
50 г стопено масло
50 г нарязана на кубчета шунка
100 г нарязан на кубчета кашкавал BILLA
1 стрък нарязан на ситно праз
2 яйца
5 с.л. кисело мляка BILLA
сол на вкус

Приготвяне

* Намажете корите с масло и ги слепете две по две. Нагънете ги като хармоника. Поставете ги в намаслена тавичка.

* Между тях сложете шунка, кашкавал и праз. 

* Разбъркайте яйцата, киселото мляко и солта. Залейте баницата, а накрая полейте и с останалото масло.

* Загрейте фурната на 180* и изпечете за около 30 - 35 минути на долната решетка на фурната. Сервирайте баницата топла. Да ви е сладко!

постът тук

Общи условия

Активация на акаунт