Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други неща - ТЕМА 2

  • 110 470
  • 752
  •   1
Отговори
# 570
  • Мнения: 2 152
Днес ми пристигна тази доставка:


Чакам доставка на пет игли с различни размери и предназначение.

Убиец. Аз ползвам една спринцовка от датски шоколад за 0,60 лв заедно с шоколада вътре и конска игла от ветеринарната аптека

# 571
  • София
  • Мнения: 17 652
Днес ми пристигна тази доставка:


Чакам доставка на пет игли с различни размери и предназначение.

Това какво е? Спринцовка? За... какво служи?

# 572
  • София
  • Мнения: 8 502
...

Това какво е? Спринцовка? За... какво служи?

За инжектиране на марината в месо. За шприцоване на крем и конфитюр в понички и т.н.

# 573
  • София
  • Мнения: 17 652

Понички хич не мога а правя - само да ям.
Как се инжектира марината в месото? За такова нещо съм пропуснала да прочета...

А, днес ми пристигна шункоправещото устройство - трябва да го окомплектовам с термометър и месо и... да видим, дет'с се казва, вилиците и устата са готови.  Party

# 574
  • София
  • Мнения: 8 502
Понички хич не мога а правя - само да ям.
Как се инжектира марината в месото? За такова нещо съм пропуснала да прочета...
...

Мисля, че в другата тема за мезетата има обяснения. Ами просто се инжектира.

# 575
  • Мнения: 767
И моят шунковар пристигна, тия дни ще набавя  термометър, месо и-и-и-и и идва трудното - да направя шунката.

# 576
  • Мнения: 6 792
Първата шунка беше ометена за минути( просто групата дегустатори беше голяма ).Като за първи път и като се има предвид че за да опитам и аз шунката сместа стоя 24 часа, след термичната обработка само 6 ч но 2 от които в камерата , беше страхотна.
Сега приключва варенето на втората.Спазила съм и 48 часа и до утре вечер ще се охлажда , и се чудя дали да не я оставя навън , а сутринта да я прибера в хладилника , те без друго температурите навън са ниски.

# 577
  • София
  • Мнения: 8 502
Първата шунка беше ометена за минути( просто групата дегустатори беше голяма ).Като за първи път и като се има предвид че за да опитам и аз шунката сместа стоя 24 часа, след термичната обработка само 6 ч но 2 от които в камерата , беше страхотна.
Сега приключва варенето на втората.Спазила съм и 48 часа и до утре вечер ще се охлажда , и се чудя дали да не я оставя навън , а сутринта да я прибера в хладилника , те без друго температурите навън са ниски.

Става. Ама тя при шоковото охлаждане бързо ще се охлади и може да иде в хладилника.

# 578
  • Atlanta
  • Мнения: 207
Не мога да не покажа моята пилешка шунка. Благодарности на всички пишещи в темата, опитът ви е много полезен. Не обичам пилешко, сухо ми е, но така става разкошно. Направих половин доза - 500 гр пил. гърди /400 гр на кубчета и 100 гр накълцани в блендер/, 50 гр вода, 1 супена лъжица горчица, 1/2 чаена лъжица чубрица, малко кимион и сол, черни и зелени маслини. 10 мин на робота да се обърка, 24 часа в хладилник, 2 и 1/2 часа на 80 градуса варене бързо охлаждане и още 24 часа в хладилника. Реже се прекрасно на каквато и да е дебелина. По същия начин направих и от свинско, само там маслините пропуснах, също стана прекрасно. Благодаря още веднъж на всички  bouquet

# 579
  • Мнения: 2 152
Бравос bouquet
Изглежда чудесно.

# 580
  • София
  • Мнения: 13 702
Днес ми пристигна тази доставка:


Чакам доставка на пет игли с различни размери и предназначение.
Чудно! Аз ползвам медицинска спринцовка. Максималния размер и макс. игла  Wink

# 581
  • Мнения: 2 945
здравейте! зарибена съм направо Simple Smile с това е252 нитритна сол, дето го има навсякъде, просто няма как...

моля за съвет: всички ли ползвате шунко-уред на тескома или някой има този по-евтиния, който е и стоманен, т.е. по-добре ми се струва  newsm78 (прерових и двете теми, но не видях постинги за стоманения)

# 582
  • Мнения: 2 152
здравейте! зарибена съм направо Simple Smile с това е252 нитритна сол, дето го има навсякъде, просто няма как...

моля за съвет: всички ли ползвате шунко-уред на тескома или някой има този по-евтиния, който е и стоманен, т.е. по-добре ми се струва  newsm78 (прерових и двете теми, но не видях постинги за стоманения)

ако ще си правиш домашна шунка, колбас или деликатес, просто забрави за нитритната сол Е252 или нещо подобно. Приготвя се бързо, хапва се бързо и не ти трябва - ако дойде в по-голямо количество, е изключително вредна.
Па за шунковара, този дето го сочиш, не от инокс (неръждаема стомана). Писал доста за неговите предимства, които са очевидни пред пластмасовия.
Доста съм изписал за ШУНКОВАРИТЕ.
Лично бих избрал иноксовия вариант, а ти си решаваш.

# 583
  • Мнения: 2 152
Отплеснах се да отговарям на Arino и направо си забравих, че щех да се поизфукам малко с една домашна саздърма



Мисля, че тука й е мястото - все пак си е разкошно домашно мезенце  #Crazy

# 584
  • Мнения: 13 131
Влизам аз с мисълта, че ще видя разни пастърми, и сушеници, а то още нямааа... така е, времето е топло и никой не мисли за луканките още. Решила съм събота-неделя да обработня парче, да го слагам да се суши през ноща на хладно, че му е време вече  Simple Smile И шунките и саздърмата - разкошни.
За създърмата отде овнешко. Виждала съм в Метро, ама дълбоко замразено, кой знае колко е отлежавало newsm78

Общи условия

Активация на акаунт