Торта без печене с халва и шоколад
Необходими продукти:
1 пак. бисквити Petit Beurre
250 г маскарпоне
100 г тахан халва
100 г млечен шоколад
250 мл сладкарска сметана за разбиване
компот/ мляко за бисквитите
какао за поръсване на тортата
Започвам с приготвянето на млечния шоколадов ганаш, като за целта загрявам 100 мл от сметаната на котлона до точка на кипене, дърпам от огъня и прибавям шоколада.
Започвам да бъркам, докато шоколадът се разтопи напълно и се получи шоколадов сос.
През това време в миксера разбивам останалата сметана на сняг. Ако не е сладкарска сметана, просто прибавете някоя друга лъжичка пудра захар на вкус. След това разбийте маскарпонето с нарязаната на парчета халва.
Прибавете и битата сметана след това, за да може да се запази въздушността на крема.
Сглобяване на тортата: Аз използвах тавичка с размери на дъното 16 х 22 см, като на ред се събираха по 15 бисквити. Предварително ги потапям в малко сок от компот или пък леко затоплено прясно мляко. Овалват се буквално за секунди.
След това слагам половината от крема с халва и отново нареждам пласт бисквити.
След това разпределям около половината от шоколадовия ганаш, който все още е течен, но леко поохладен.
Нареждам още един пласт бисквити, след това още един пласт от крема и завършвам отново с ред бисквити. Завършвам с остатъка от ганаша. Пъхам в хладилника да се охлади и стегне.
Готовата торта поръсвам с какао и сервираме с кафе.
За цялата торта ми отидоха общо 60 броя бисквити, но тъй като не помня пакета, който ползвах дали бе единичен или двоен, не мога да кажа с точност грамажа. Вярвам обаче, че мога да ви ориентирам и по този начин, спрямо зададените размери на съда. Вие може да направите тортата и в кръгла форма по желание.
Домашни бонбони с халва и шоколад
Необходими продукти
200 г тахан халва;
80 г разтопено краве масло;
1/2 пакет какаови бисквити /около 120 гр/;
шепа стафиди;
80 г млечен шоколад;
50 г смлени бадеми/орехи/.
Стъпките по приготвянето са следните:
С помощта на миксер разбиваме натрошената халва и разтопеното масло до получаването на еднороден крем.
Прибавяме стафидите и натрошените на прах бисквити и объркваме сместа с лъжица.
Добавяме нарязания на дребни парченца шоколад и разбъркваме, за да се разнесат равномерно.
С ръце оформяме топчета с големината на орех и ги овалваме в смлените ядки.
Прибираме ги в хладилника за 1 час, за да се стегнат и са готови за похапване.
постът тук