Сбъдваща мечти:
Аспержите ги обичаме така - обелени колкото трябва (ако са млади не беля, само леко отрязвам основата), много леко бланширани в подсолена вода, после увивам една по една в ленти бекон и запичам до златисто. Ако са млади и тънки, увивам на снопчета по 3-4. Вървят със сос холандез или млечно-чеснов сос. Ние предпочитаме втория. Гъсто кисело мляко, добавена в него заквасена сметана или майонеза (аз не добавям), сол, черен пипер и сух чесън. Хубаво е да поседи в хладилник половин час преди поднасяне. Аз правя соса, после се заемам с аспержите.
***
Аспержи завити в бекон наредих в тавата, между тях няколко гъбки с кашкавал. Сос с кисело мляко и чесън върви идеално.
Янтра:
Режа бекон на парченца, и заедно със аспержите, обелени го запържвам в тиган. Сервирам със млечен сос с каперси (ама може и много ситно кисели краставички), копър и понякога чесън на прах. Или със холандез, ама по-рядко у нас, иначе е по-популярно съчетание.
Тарталета:
Аспержи правих за сефте миналата седмица- бланширани и печени с увити ленти бекон и вътре кашкавал. Ами оказа се, че много ни харесват и пак съм купила. Този път ще ги запържа с масло само да ги пробваме и така.
Titina :
аз не бланширам аспержите
Последно време ги правя на тиган, само със сол и зехтин
ДжеНа:
Аспержи само с морска сол и малко зехтинче,овкусени и печени на скара/грил тиган.Съвсем за кратичко,да не омекват много.
her_76:
Аспержите ги слагам на скарата за 5 мин - после със малко зехтин, сол и балсамик .
Или правя с парма хам на скарата .
Barefoot Kontesa:
И аз взех аспержи вчера. От по- тъничките. Явно сме на еднаква вълна.
И аз ги обичам на грил с лимон, сол и зехтин. Но ги правя и с бял сос към риба.
Малко Трънче:
Много са лесни,измиваш и подрязваш от дебеллия край,около 2-3 пръста.По тънките са по крехки.Става много бързо.В къщи много ги ядем,някои с желание,други не.
Предимно ги пека на фурна със зехтин и сол,накрая малко лимон.
so what?:
Аспержи обичам всякакви. Като ме мързи да чистя скара, ги мятам в тигана със зехтин и масло, после поръсвам с пармезан и това е. Знаете, че моите рецепти винаги завършват с пармезан, нали
midnightStar:
И аз обичам аспержи. Бланширам ги в подсолена вода за няколко минутки и хрупкам.
Emelie:
Аспержи обичаме много и двамата. Даже по това време на годината ги ядем 2-3 пъти седмично. На скара, бланширани, на фурна, със сосове (холандез, песто, млечно-чеснов), всякакви ги ядем. Моцарелата и пармезанът много им ходят също. Диетичния вариант е гриловани с мъничко масълце и сол, а ако човек е избягал няколко км преди това, може и със сос и сирена