Има ли значение възрастта на родителите?

• 60 370
  • 837
  •   1
Отговори
# 420
Терминирането на проблема включва ли обаче въздържане от правене на деца на хора, които имат проблем с неясен начин и степен на унаследяване или пък родени вече деца с такъв проблем? Или проблем, за който не може да се установи преди раждането дали детето го има?
Питам, понеже с муковисцидозата и липсата на крайници нещата са съвсем добре установими преди раждането. Не че и в този случай съм "за" това, да се налагат на другите решенията дали да зачеват деца, дали да родят заченатите и т.н., но айде, там наистина и аз не мисля, че решението да родиш със 100% сигурност (подчертавам: не 50, не 20, не "между") увредено дете е разумно.

Точно за Щатите съм чела, че допреди няколко десетилетия практиката е била да им връзват тръбите на жените с умствени и/или физически увреждания, които са били в институция. А в институция са ги оставяли често, както и тук. Не са ги считали за хора, които имат право да решат сами дали да се въздържат от деца.

Бях чела една книга, не документална, но все пак си личи как е било, в която на един лекар му се раждат близнаци, от които едното със Синдром на Даун, и той решава да каже на жена си, че болното дете е умряло и го оставя в дом, както са постъпвали почти с такива деца.

# 421
The Memory Keeper's Daughter е филм със същата история. Само че там една медицинска сестра беше влюбена в доктора и сърце не й даде да остави бебето в дом, а го отгледа тя.

# 422
The Memory Keeper's Daughter е филм със същата история. Само че там една медицинска сестра беше влюбена в доктора и сърце не й даде да остави бебето в дом, а го отгледа тя.

О, да, така беше, за същата история става дума явно - докторът беше наредил на сестрата да остави детето в дом, а тя реши тайно да го отгледа, без негово знание:

https://chitanka.info/text/37282-dyshterjata-na-pazitelja-na-spomeni

# 423
Само да запитам, ако сте носител на ген за Амиотрофична латерална склероза (АЛС) и знаете какво би причинило това на децата ви бихте ли поели риска да абортирате плод, който би могъл да бъде като Стивън  Хокинг. Това е риторичен въпрос. Просто не може обществото да маха "недъгавото", защото ние не сме племенен съюз, който оцелява благодарение на улова и ни трябват САМО здрави и прави индивиди. Днес жените имат повече възможности да научат навреме дали един ембрион е с потенциално физическо заболяване или не, но всичко не опира само до това. Аз знам какво бих решила, но не съм сигурна, че съм права. Нищо не е само черно-бяло

Последна редакция: нд, 05 ное 2017, 00:06 от ast2017

# 424
  • София
Такива решения са лесни, само когато се отнася до други хора. В личен план винаги са трудни. За такива ситуации е приказката "Да пази Господ".

# 425
Не бих родила дете, за което знам, че е с тежко заболяване и цял живот ще е зависимо от някого. Не бих го причинила нито на детето, нито на себе си, нито на семейството ми. Познавам жена с две деца. Раждала е на 19-20 години първото. За съжаление с тежка умствена изостаналост. Няколко години по-късно ражда здраво дете. Гледа и двете. Първото е 45-46 години вече. Докато тя е жива ще има дом и семейство. Казала е на второто, когато умре да настани сестра си в дом, за да не му тежи. Тези, които познавам с тежко увредени и зависими деца и ги гледат се надяват да не умрат преди децата си. Това е най-големият им страх.

# 426
Само да запитам, ако сте носител на ген за Амиотрофична латерална склероза (АЛС) и знаете какво би причинило това на децата ви бихте ли поели риска да абортирате плод, който би могъл да бъде като Стивън  Хокинг. Това е риторичен въпрос. Просто не може обществото да маха "недъгавото", защото ние не сме племенен съюз, който оцелява благодарение на улова и ни трябват САМО здрави и прави индивиди. Днес жените имат повече възможности да научат навреме дали един ембрион е с потенциално физическо заболяване или не, но всичко не опира само до това. Аз знам какво бих решила, но не съм сигурна, че съм права. Нищо не е само черно-бяло
Стивън Хокинг не е роден в България. У нас няма никаква подкрепа за хора със сериозни заболявания. Оцеляват на ръба и са загубени без родителите си. Мисля, че една и съща ситуация у нас и в някои други страни е абсолютно несравнима.
При наличието на сериозно заболяване, всяка жена трябва за себе си да прецени доколко е стабилна психически и дали би могла да се справи с последиците.

# 427
И най-страшната последица- какво се случва с тези деца, когато умрат родителите им и те останат сами и безпомощни?

# 428

Примерът със Стивън Хокинг е абсолютно неуместен. Той е абсолютна единица. Абсолютна. Останалите с неговата болест рядко доживяват 30 години и нямат нищо общо с Хокинг. А няма родител, който да иска да надживее детето си, нито да го вижда в това състояние. Не, не бих поела риска да родя дете с АЛС. Обществото не знам какво може и не може, но науката особено в лицето на генното инженерство, точно това цели-да изкорени всички генетични аномалии. Защото самите хора, които носят подобни увреждания казват за тях живота е едно мъчение.

# 429
Имах колега с 4 деца. Всичките със спина бифида, кое по-леко, кое по тежко.
Не знам аз как бих постъпила след две такива деца и явна обремененост.
Много тежка тема и не лека дилема.

# 430
  • София

Аз за такива случаи говоря.
Да знаеш, че ако забременееш и родиш, вероятността да има непоправимите увреждания е 50%- 100% и въпреки това, с някакво садистично- мазохистично чувство да раждаш и раждаш...........

Друг разказ е, дали би направила аборт, ако се констатира увреда на плода.

И трети- дали би подчинила живота си и този на близките си на отглеждането на дете, завинаги зависимо от теб?

# 431

Аз за такива случаи говоря.
Да знаеш, че ако забременееш и родиш, вероятността да има непоправимите увреждания е 50%- 100% и въпреки това, с някакво садистично- мазохистично чувство да раждаш и раждаш...........

Друг разказ е, дали би направила аборт, ако се констатира увреда на плода.

И трети- дали би подчинила живота си и този на близките си на отглеждането на дете, завинаги зависимо от теб?

Аз лично бих. Раждането на увредено дете е мъка преди всичко за самото него, после и за родителя.

# 432
  • Пловдив
Ейййй, стига с тая мантра за 50-100 процента, аман.
Липсата на крайници във всички случаи, а спина бифида - в повечето, в днешно време се виждат на ехограф по време на бременността и аборт е напълно възможен.

Това за "садистично-мазохистичното чувство" при забременяването е такава идиотщина, че... Обикновено хората правят деца, щото искат деца, ама де да знам, може при тия с "между 50 и сто процента" причината да е по-различна.

# 433
  • София
Ейййй, стига с тая мантра за 50-100 процента, аман.
Липсата на крайници във всички случаи, а спина бифида - в повечето, в днешно време се виждат на ехограф по време на бременността.

И какво?
Да забременяваме,и да абортираме у несвяс, надявайки се че най- накрая ще създадем здраво дете? newsm78

# 434
  • Пловдив
Точно така.
Пречи ли ти?

Общи условия

Активация на акаунт