Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са някои от най-честите неразположения по време на бременност?
Кои продукти са безопасни за нанасяне по време на бременност?
Какви са препоръките за хранене по време на бременност?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са някои от най-честите неразположения по време на бременност?
-
Кои продукти са безопасни за нанасяне по време на бременност?
-
Какви са препоръките за хранене по време на бременност?
По време на бременност е важно да се храните балансирано, като консумирате плодове, зеленчуци, протеини и избягвате сурови или полусурови храни. Също така е препоръчително да приемате витамини с фолиева киселина и храни, богати на витамин В12 и желязо. Препоръчително е да консумирате разнообразни храни, като избягвате прекомерната консумация на кафе и кола. Важно е да внимавате с храните, тъй като някои жени изпитват отвращение към определени храни, а други имат повишен апетит. По време на бременност храненето играе решаваща роля за здравето както на майката, така и на бебето. Въпреки че е важно да се консултират с вашия лекар за персонализирани съвети, една балансирана диета трябва да включва много плодове, зеленчуци, млечни продукти, протеини и здравословни мазнини. Също така е от съществено значение да избягват наддаване на тегло над препоръчителни граници, особено за жени с бързо наддаване на тегло. По време на бременност е важно да се консумират балансирани храни, включително плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, млечни продукти и протеини. Важно е да избягва консумацията на неподходящи храни и напитки като алкохол, никотин и определени видове риба с високо съдържание на живак. Вашият лекар препоръчва 5 хранения на ден, консумация на 2-3 литра вода, избягване на сокове от кутии, подсладени и газирани напитки. Също така е важно да избягвате плодови кисели млека и да се уверите, че протеините надвишават въглехидратите. Ограничете прегрешенията до два пъти седмично. Освен това консумирайте риба, месо и млечни продукти умерено, особено през първите четири до пет месеца.
-
Кога трябва да отида на първия преглед по време на бременност?
-
Какво се проверява по време на първия преглед при бременност?

Май казаха 7мм, трябва да си видя в документите. Пулса ще го чуем след две седмици, казаха да не притесняваме ембриончето, да не го загряваме, че било малко. Те си знаят. След това лекаря ми изнесе обширна лекция относно храненето по време на бременност. Тук да дам малко информация за себе си...Миналия път преди да забременея тръгнах от нормално тегло, спортна фигура. Винаги бях спортувала до тогава. Имах гадене през цялата бременност с изключение на седмия месец. Първите месеци свалих 2—3 кг след което започна рязко качване от рода на 8 кг за два месеца и после по 2 кг месечно до края. Качих общо 18, от които за съжаление голяма част ми останаха
Откакто се роди малката нямам време за спорт, няма кой да я гледа, имахме много ангажименти около купуване и обзавеждане на дом, но да се върна на темата. Имаше съмнения за гестационен диабет (не можах да издържа изследването за диабет). В последните месеци почнах да вдигам кръвно а до този момент винаги бях с ниско. Нямаше сваляне кръвното, дори в болница ме приеха и се наложи да ми направят секцио в началото на деветия месец тъй като вече беше опасно и за мен, и за бебето. Та не е казано, че бързото качване на кг водят до тези проблеми или пък че правилното хранене ги изключва, но рискът се увеличава. Даде ми пример, че дори анорексичка, ако качи рязко 20 кг е застрашена от диабет. Общо взето това което ми каза беше: 5 хранения на ден, вода 2—3 л, сокове от кутии, подсладени и газирани напитки, плодови кисели млека — забранени, протеините да надвишават въглехидратите, (ето аз например с предната бременност не мога да кажа, че ядях много ами може би заради гаденето налитах все на въглехидрати), прегрешения не повече от два пъти седмично (пица, бисквити, шоколади, сладолед и т.н.) Тоест 2 хранения от общо 35 за една седмица. Иначе хормоните по време на бременност яко ни прецакват и освен куп килограми може да си докараме и куп проблеми. Каза че най—добрите източници на протеин са риба и месо, млечни не повече от два пъти на ден и в началото на деня. Това е особено важно от 4—5 месец нататък, когато вече плода е голям и тегли повече хранителни вещества. Така например аз съм вегетарианка, както казах ядях и повече въглехидрати и в последните месеци много ми падна желязото. Страшно се уморявах, виеше ми се свят и не можех да кача и един етаж. Наложи се да ми дават течно желязо за пиене дори и след раждането. Последно да дам пример за малко стимул от бременната за четвърти път съпруга на моя лекар. Вече е в 20 седмица, а е качила един кг. С предните бременности пък качвала по 6—7 кг, но била с желязна дисциплина. Дано не съм ви отегчила с дългия пост, но мисля че на някой може да му е полезно. За съжаление бременността не е период, през който може да си хапваме каквото ни е кеф, а трябва да внимаваме и да се храним правилно.
Днес бях на трети преглед и вече ме записаха. Утре ще ходя в лаборатория за кръв и урина, а след 2 седмици док ще ми взима секрет. Днес за пръв път ме гледаха на коремен ехограф и всичко е наред, имаме си добра сърдечна честота. За килцата, аз и не смея да гъкна досега (88 килограма, 174 см), започвам с много на плюс и доктора ми каза, че нямам право и на килце нагоре до края на бременността. Просто да се храня по 5-6 пъти на ден по малко и да избягвам въглехидратите (тесто и сладко). Обясни ми, че няма проблеми от животински мазнини и масло, та следващите месеци ще сме на пържоли и салати и мно-о-о-го ходене (поне 5-6 километра на ден). Засега успявам да си задържа килограмите, но се притеснявам за в бъдеще. Днес успях и да се запиша и за БХС и ФМ, та поне денят е ползотворен.