Избор на сушилня - Тема 10

• 100 306
  • 757
  •   1
Отговори
# 735
  • Plovdiv, Bulgaria
Че колко ток хабят вашите сушилни, че чак и това завъртане накрая да оказва кой знае какво влияние? И моята има, електролукс. В интерес на истината съм изкарвала дрехи 2ч след края на програмата и не са били по-различни от ако ги изкарам веднага след края й.. Може и от това, че ги върти да е, не знам.
Моя мъж взе някаква джаджа, която засича ток. Бяхме сложили пералнята и сушилнята да ги засича. Аз пускам когато имам нужда, не следя тарифи. През този месец имаше дни с по 2-3 перални + сушилни. Понякога пускам и всеки ден, друг път през ден, различно. Но накрая като видяхме какво показва джаджата - беше под 8лв за двете.. Разлика в сметката за ток не съм усетила за 3 месеца ползване вече. А всички ми повтаряха колко много ток ще плащам със сушилня... Та за мен беше приятна изненада, че изобщо не е така. Между другото сме засичали и миялната - 0,11ст. на нощтна, 0,22ст. на дневна тарифа. Наясно съм, че може и да не е точна тая джаджа..ама горе долу искахме да видим колко приблизително харчат тези уреди Simple Smile

# 736
Че колко ток хабят вашите сушилни, че чак и това завъртане накрая да оказва кой знае какво влияние? И моята има, електролукс. В интерес на истината съм изкарвала дрехи 2ч след края на програмата и не са били по-различни от ако ги изкарам веднага след края й.. Може и от това, че ги върти да е, не знам.
Моя мъж взе някаква джаджа, която засича ток. Бяхме сложили пералнята и сушилнята да ги засича. Аз пускам когато имам нужда, не следя тарифи. През този месец имаше дни с по 2-3 перални + сушилни. Понякога пускам и всеки ден, друг път през ден, различно. Но накрая като видяхме какво показва джаджата - беше под 8лв за двете.. Разлика в сметката за ток не съм усетила за 3 месеца ползване вече. А всички ми повтаряха колко много ток ще плащам със сушилня... Та за мен беше приятна изненада, че изобщо не е така. Между другото сме засичали и миялната - 0,11ст. на нощтна, 0,22ст. на дневна тарифа. Наясно съм, че може и да не е точна тая джаджа..ама горе долу искахме да видим колко приблизително харчат тези уреди Simple Smile

Много зависи какъв тип е уредът. Ако е от старите класически сушилни, там потреблението е към 2500W, докато при тези с термопомпа са към 800W, което е далеч по-нисък разход. Самия електромотор при сушилните е под 200w. При уредите 2 в 1 обичайно електромоторите са към 2 пъти по-мощни в сравнение с тези при сушилните, защото те отговорят и за центрофугирането.

# 737
  • Пловдив
Моята сушилня е с термопомпа,отделен уред е,не е 2в1,не е голям консуматор на електроенергия.По-точно казано дразни ме това,че не мога да избирам дали искам да ползвам опцията против намачкване или не.За разхода на ток има значение и на колко оборота са центруфугирани дрехите в пералнята-колкото по-високи обороти,толкова по-малко остатъчна влага,по-кратко време на сушене и съответно по-малък разход на ток.На моята пералня максималните обороти на центруфугиране са 1600,които ползвам при допълнителното изплакване.

# 738
Моята сушилня е с термопомпа,отделен уред е,не е 2в1,не е голям консуматор на електроенергия.По-точно казано дразни ме това,че не мога да избирам дали искам да ползвам опцията против намачкване или не.За разхода на ток има значение и на колко оборота са центруфугирани дрехите в пералнята-колкото по-високи обороти,толкова по-малко остатъчна влага,по-кратко време на сушене и съответно по-малък разход на ток.На моята пералня максималните обороти на центруфугиране са 1600,които ползвам при допълнителното изплакване.

Да, и аз предпочитам уредите да са максимално функционални и да има свобода при съставянето на програмите и при пералните, и при сушилните. Обаче повечето хора предпочитат опростената употреба, и не се занимават много с детайлите.
Да центрофугата е икономичен метод за отнемане на влагата, обаче при високите обороти се появяват големи центробежни сили, на които далеч не всеки вид тъкани издържа. Моята машина също е до 1600 оборота, но най-често пускам 1000, що се отнася до дрехи, защото дори при памучните се разтягат шевовете. Завивки, покривки, завеси кърпи и хавлии пускам на 1600. Иначе казано, високите обороти скъсяват живота на дрехите. В сушилнята не са подложени на такива натоварвания.

# 739
 Днес много спонтанно си поъчах сушилня онлайн. Без да съм я   виждала никога на живо. Надявам се да не съжалявам за покупката си.
Bosh WTH 85200BY.
притеснявам  се най  вече от свиване на дрехите.
Моята е такава-още нищо не свила Simple Smile)))).Даже пробвах дрехи с % вълна и синтетика-ами не се свиха.Но внимавам с вълната ..Само установих,че винаги се налага досушаване на дрехите независимо от програмата-не знам защо-а включвам винаги 3 слънца....Има ли някой с подобен проблем.И да питам нещо антистатично за сушили има ли????
Ако имаш опция за настройване на твърдостта на водата, това също оказва влияние. Колкото по-мека е, толкова по-дълго време трябва да се суши прането. При мен беше настроена по подразбиране на много твърда вода. Промених на средно твърда и определено има разлика в резултата. Суша само на За гардероба и всичко е сухо. А това е 2-ра от общо 4 степени на сушене.

Здравейте, след дълго умуване най-накрая си купих тази сушилня на бош: https://www.technopolis.bg/bg/Dryers/Dryer-BOSCH-WTW85590BY/p/683894
Вчера я пробвах за първи път и съм супер доволна, но все още съм в дилема за кое каква програма да ползвам.
Примерно на коя програма пускате чаршафи и на коя пускате плетени пуловери, които са полиестер или не са 100 % памук или имат малко вълна.
Благодаря предварително!

# 740
И при Bosch е така-120мин. продължава опцията против намачкване след основната програма и няма възможност за дезактивиране(или поне аз не съм открила).А когато ползвам програма за време(warm timed program),след края на програмата опцията против намачкване продължава само 5мин,а на дисплея показва 0.

Моята също е Bosch, но аз например мога да си регулирам опцията която е против намачкване т.е. да избирам време 30,60,90 или 120 мин., както и може да се изключва тази функция, но това е за моята.
Освен това в инструкцията ми пише, че може по всяко време на работа да я спирам на пауза и да добавям или вадя  от прането.
Мисълта ми е следната: Понеже много често инструкциите на различни уреди са не пълни по мое мнение, защо не се обърнете за допълнителна информация към сервиз или магазина от който е закупен уреда. Те може и да могат да помогнат с нещо.

# 741
  • Пловдив
Чаршафи,хавлии суша на програма за памук-екстра сухо,а плетените пуловери-на програма памук-сухо за гардероб,но нямам 100%вълнени,имам пуловери 70% вълна и 30%полиестер(купувам един номер по-големи и след първото пране и сушене стават по мярка)

# 742
  • Пловдив
Чаршафи,хавлии суша на програма за памук-екстра сухо,а плетените пуловери-на програма памук-сухо за гардероб,но нямам 100%вълнени,имам пуловери 70% вълна и 30%полиестер(купувам един номер по-големи и след първото пране и сушене стават по мярка)
[
talos,благодаря за "подсещането" да се обърна към сервиз за повече информация относно възможностите на сушилнята ми(не се бях замисляла за това,но ще го направя).Наистина ме дразни след края на програмата,още 120мин. да се завърта барабана за нищо-дрехите не са по-малко намачкани.Благодаря Ви!/quote]

# 743
Много ви благодаря за информацията, явно аз ще трябва да се примиря със старите си пуловери ако се свият, но за нови и аз така ще направя.

# 744
  • Пловдив
galkaY,за нищо,дългогодишния ми опит със сушилня ме научи,иначе 100% памук,вискоза нямам свити от сушилнята,само тези,които имат някакъв процент вълна,купувам един номер по-големи.

# 745
[
talos,благодаря за "подсещането" да се обърна към сервиз за повече информация относно възможностите на сушилнята ми(не се бях замисляла за това,но ще го направя).Наистина ме дразни след края на програмата,още 120мин. да се завърта барабана за нищо-дрехите не са по-малко намачкани.Благодаря Ви!/quote]

Няма проблем просто го казвам от опит понеже се занимавам с търговия на определен тип ел. уреди и при нас е същата работа някои инструкции просто идват фабрично буквално "изядени" от към важна информация и се налага при превода после да се добавят някои неща, но не всички търговци го правят, защото не им се занимава за това е хубаво и да се пита допълнително. 

# 746
galkaY,чаршафи и хавлии както вече са ти казали.Скоро пусках пуловери и бодита с % вълна и кашмир на mix.Нямах проблем да се свият.Знам ,че микс-а е за смесени дрехи -от различно материи,но аз я ползвам като за смесени тъкани,че такава няма.И съм доволна за сега.

# 747
И при Bosch е така-120мин. продължава опцията против намачкване след основната програма и няма възможност за дезактивиране(или поне аз не съм открила).А когато ползвам програма за време(warm timed program),след края на програмата опцията против намачкване продължава само 5мин,а на дисплея показва 0.

Моята също е Bosch, но аз например мога да си регулирам опцията която е против намачкване т.е. да избирам време 30,60,90 или 120 мин., както и може да се изключва тази функция, но това е за моята.
Освен това в инструкцията ми пише, че може по всяко време на работа да я спирам на пауза и да добавям или вадя  от прането.
Мисълта ми е следната: Понеже много често инструкциите на различни уреди са не пълни по мое мнение, защо не се обърнете за допълнителна информация към сервиз или магазина от който е закупен уреда. Те може и да могат да помогнат с нещо.
Какъв модел е вашата? Харесали сме Бош, 8 серия..

# 748
Нашата е този модел - WTY887W6 SuperSilenceEco

# 749
  • Пловдив
WTY88780EU -е моделът на моята сушилня,Bosch.

Общи условия

Активация на акаунт