КОЗУНАЦИ 2018 & 2019

• 66 934
  • 745
  •   1
Отговори
# 60
  • Karlovo
Аз вече схванах месенето ,втасването и печенето (трета година се мъча с козунаците докато усетих каква е идеята ) .Сега трябва да науча някоя плетка различна от обикновената плитка с три фитила . Опитах един път с 4 ,голям провал на плетката беше ,иначе козунака стана вкусен и с конци ,ама грозно сплетен. Днес меся тутманик ,но от утре съм пак на козунаци да тренирам плетки. Ще взема и кръгли тавички от еднократните понеже са ми много удобни .Рецептата ,ами те са идентични с някакви минимални разлики в мазнина и захар, вече не я гледам ,правя на око .

# 61
  • Бургас
Момичета , този линк не работи , някой случайно да има записана тази рецепта " Торта Анджелика на сестрите Симили" - това е един козуначен крънч който правих преди години и пак ми се прииска да направя

# 62
Малко със закъснение относно небет шекера - макар, че сте писали. За тези които не са от София - в Метро и Кауфланд също може да се намери.
И ако може малко разяснение - може би сте споменавали назад, но не открих - какво визирате под силно и слабо брашно. Аз взех на Софимел за козунаци. Да го смесвам ли с някакво друго, за да му увелича белтъка, или да работя само с него?  Правилно ли разбрах, че брашно за баница е за предпочитане пред това за козунаци? Да ги смеся 1:1?
 За твърдостта на тестото знам, че трябва да е точно както е възглавничката на ухото. Нито много меко, нито много твърдо. Аз все съм си мислела, че месенето е което дава шанс на конците да се появят след изпичане. Затова по съвет на Venetta меся с мощен миксер, оставям го да се върти дълго време,  бъркалката  разтяга и издърпва  тестото, и резултата накрая винаги е отличен. . 

# 63
И в СВА има небет шекер.

# 64
  • Sofia
MI6A, не е ли това - https://www.tavolartegusto.it/ricetta/torta-angelica-la-ricetta-originale/

...
И ако може малко разяснение - може би сте споменавали назад, но не открих - какво визирате под силно и слабо брашно. Аз взех на Софимел за козунаци. Да го смесвам ли с някакво друго, за да му увелича белтъка, или да работя само с него?  Правилно ли разбрах, че брашно за баница е за предпочитане пред това за козунаци? Да ги смеся 1:1?
 За твърдостта на тестото знам, че трябва да е точно както е възглавничката на ухото. Нито много меко, нито много твърдо. Аз все съм си мислела, че месенето е което дава шанс на конците да се появят след изпичане.
Силното брашно например поема повече мазнина и прави по-еластично тесто. Когато оформяш фитилите, тестото не е "послушно" Wink и се връща като ластик.  Ако стиснеш пакета с брашно, силното е по-стегнато, не потъват пръстите ти лесно. Аз ползвам и препоръчвам брашното "за баница" (само него, заради 12.8г белтък, не го смесвам с друго) - искам здрави конци в печивото, не такива, които лесно се късат (слабо брашно). Имам пакет "за козунак", но ще го използвам (понеже съм го купила, та да вида какво ще направи) в друго време, не за Великден. Тук показвах за сравнение двата пакета - http://old.bg-mamma.com/?topic=1028571.msg36530771#msg36530771
Относно мекотата на измесеното тесто писах тук - http://old.bg-mamma.com/?topic=920958.msg36496853#msg36496853
И да, точно доброто измесване (но не само) оформя добри глутенови нишки. Би било хубаво ръчното месене да наподобява машинното - разтягане/издърпване...
Иначе и в козунка без месене има добре развит глутен, но там причината е течността и дългото втасване.

Благодаря на всички включили се относно небет шекера - ако не във Фантастико, в Кауфланд ще го диря, в краен случай аптеките.  

Последна редакция: ср, 04 апр 2018, 10:27 от Morena

# 65
  • В най - голямото село
В Била съща съм виждала да продавяат небет шекер.

# 66
  • В най - голямото село
Jinxey , би ли споделила рецептата, че не я намирам. Благодаря.

# 67
Благодаря, Моренка, ще ми се да бях те прочела преди да  помъкна от магазина  един стек брашно за козунаци...
Jinxey,  и аз се присъединявам към молбата за рецептата ти. Не я открих никъде назад в темата. Може би е ,защото компютъра ми не отваря картинки...

# 68
  • Sofia
Рецептата на Jinxey... може би, защото е в скрит текст не я откривате. Simple Smile

# 69
  • София
Имам въпрос за брашното (дано не е досаден де... )  Simple Smile По-ситно брашно тип 405 добре ли е за козунак? С него правя тестото за пица и става доста по-добро. Чудех се дали да го ползвам за козунак.

П.С. Сега видях, че имало значение и съставът на самото брашно, не само дали е ситно  Rolling Eyes

# 70
  • Sofia
Ваче, ако се получава жилаво тесто, ползвай го. Ако не ти е проблем обаче си вземи на София Мел "за баница" за козунаците.

# 71

Natka, откровено казано и за един час да втаса тестото ако е втасало както трябва, това е все едно.
...
Според мен е важно хубаво брашно, хубава мая, правилна пропорция на продуктите и тестото да втаса както трябва, без значение дали за един час или 10 часа.
Това имах предвид и аз, явно не съм се изразила ясно. Вкъщи не е производствен цех, всеки път да е при еднакви условия и тестото да е съвсем еднакво... така че и времето за втасване варира. Може да втаса за час и нещо, разбира се, а може и да не му е достатъчно, тогава го оставям докато преценя че е бухнало колкото трябва. Няма как да разчитам на програмата на хлебопекарната че това време ще е точно. Затова и ми харесва повече резултатът като си го наблюдавам, а не да ползвам цяла програма от-до.

Небет шекер звучи много интересно за поръсване, но не остава ли много твърдо това нещо после или трябва да е на ситни парченца? Такова нещо помня като малка че ми даваха при болно гърло, а аз го търсех после и го ядях като бонбони... Grinning Та може би затова спомените са ми за едни доста големи бучки.

# 72
  • София
Ваче, ако се получава жилаво тесто, ползвай го. Ако не ти е проблем обаче си вземи на София Мел "за баница" за козунаците.

Благодаря! Май, май ще взема да тествам да направя едни кифли преди Великден. Но също така ще хвърля едно око на състава. Става дума за едно брашно, което се продава в хипермаркета дo нас. Тяхна марка си е ja! na REWE. Става идеално тесто за пица, но за кекс не ми хареса.

# 73
  • Sofia
Да, най-добре да тестваш, аз също ще тествам нещо утре. Иначе за кекс и козунак са съвсем различни брашната и по-точно начинът на действие - козунакът трябва да е що годе жилав, а кексът напротив - затова там се бърка кратко.

# 74

[Небет шекер звучи много интересно за поръсване, но не остава ли много твърдо това нещо после или трябва да е на ситни парченца? Такова нещо помня като малка че ми даваха при болно гърло, а аз го търсех после и го ядях като бонбони... Grinning Та може би затова спомените са ми за едни доста големи бучки.

През блендер го минавам аз.

Общи условия

Активация на акаунт