КОЗУНАЦИ 2018 & 2019

• 66 945
  • 745
  •   1
Отговори
# 90
Аз също съм вярна на традицията и ще правя козунак на самия ден. Не обичам да репетирам, тъй като на самия ден развалям нещата, ако съм репетирала. :Д

# 91
  • Scotland
Скрит текст:
Брашно за баници!!! - 600 гр, мая - 30 гр, сол - 6 гр, захар - 150 гр, мляко - 100 мл, масло 45 гр, олио - 45 мл, яйца - 2 бе, ванилия, лимонова кора. Маята с малко от млякото и една-две лъжици от брашното се забърква на кашичка, за да стегне. Останалото мяко, захарта и яйцата се разбиват с миксер, докато захарта се разтвори!!! После всички продукти (БЕЗ ОЛИОТО И МАСЛОТО!!) се смесват и се бърка твърдо тесто. Започва да се меси като се добавя постоянно мазнина. Това става като тестото постоянно се реже, като хляб на филии, и в дупките се мацва мазнина. Така, докато поеме цялата мазнина и стане еластично тестото. Иска си 20-30 минути месене. Появяват се шуплички и тестото става като ластик. Оформя се на топка, намазва се с мазнина (съвсем леко), за да не хване кора и се слага във фурната на 35 градуса, с купичка вода. Там стои поне един час, премесва се и се слага за още поне половин час. Най-малко час и половина след първото премесване се вади и оформя на равни части. Сега е моментът да се слага локум, стафиди, мармалад във фитилите. Правят се плитки и се слагат да втасват вече оформени. Мажат се с разреден жълтък (1:1 вода:жълтък). Втасват ПОНЕ час и половина. Вадят се и се мават отново с яйцето, ръси се с едра захар. Докато се мажат и ръсят фурната се засилва до 200 градуса. Когато е загряла се пъхат козунаците и първите 10 минути не се отваря. След това се отваря, те се завъртат и продължава печенето. Може след 10-тата минута да се покрият, за да не потъмняват много. Пекат се още 15-20 минути, или общо 25-30!!! Вадят се и веднага на скара, за да се охладят - не се оставят във формите. Това е! Станаха уникални, с безброй конци!

**Противно на схващането - козуначеното тесто ТРЯБВА да е твърдо!!! Мекото губи форма и не се получават козунаците. Плетката се прави хлабава!!!, за да не се напукат.
Заповядайте, момичета! От учебник по сладкарство са мерките и теглилките Grinning

# 92
  • Балчик
Аз също съм вярна на традицията и ще правя козунак на самия ден. Не обичам да репетирам, тъй като на самия ден развалям нещата, ако съм репетирала. :Д

А, и аз все се чудя не им ли втръсват от репетиции, на самия празник врче не е същото.

# 93
natka,сега е такава предимно големината(на Крина е),преди и като "скали"си спомням беше небет-шекера...

Последна редакция: ср, 04 апр 2018, 21:11 от denyil

# 94
Момичета,
няма как да не се похваля и аз с моите козунаци. Тази година станаха страхотни, 2 пъти ги правих, споделям ги с вас.
Описала съм доста подробно рецептата Simple Smile Весели празници ви желая
Дани, прекрасно изглеждат козунаците, а и снимките са толкова приказни! Ако вещицата от Хензел и Гретел е имала такива козунаци, разбирам защо са се подлъгали децата. Yum
Инстаграмът също ти е много приятен, харесва ми, че преобладават нежни и светли тонове, а мъниците са чудни-да са ти здрави и усмихнати! Имаш си нов последовател! Simple Smile)
Аз имам въпрос към теб:
Кой козунак е по-добър: Бабиният козунак или Домашен козунак на конци? Видях и двете рецепти в блога ти, но не мога да избера. Sweat Smile

# 95
  • забравих си мисълта...
Темата се e разкрасила невероятно много и ухае толкова силно и приятно, че чак през монитора се усеща. Комплименти за всички ви! Flowers Bouquet
Това е моят спаначен козунак, за който ви казах, че съм замразила тестото. След този случай мога да кажа, че с тестото може да правите каквото искате, дa го замразявате, размразявате, пак изстудявате и пак загрявате, ако брашното и маята са ви качествени, ако пропорциите на продуктите са правилни, ще имате чудесни, пухкави козунаци на конци.

А сега подробностите.
След като ви споменах вчера, че съм замразила тестото за козунака, се усъмних, че ще мога да стана достатъчно рано на другия ден, затова го извадих веднага от камерата. Тестото беше в плик. Извадих го и го сложих в една висока метална купа. Тъй като то беше влажно, не сложих брашно в съда, а го намазах с 2-3 капки олио, колкото тестото да не залепва по него. Около девет часа вечерта то все още беше студено, малко се беше повдигнало, но малко, затова го сложих във фурната на 40°. Към полунощ беше пораснало още малко, но недостатъчно. Не исках да стоя и да чакам кога ще втаса, че можеше и цяла нощ да мине, но пък не исках пак да го замразявам, затова го извадих от фурната и го сложих в хладилника. Тази сутрин към осем часа беше почти втасало. Сложих го отново във фурната  на 40° и към 10:00h беше вече готово втасало. Оформих го и го сложих пак да втасва. Около 12:30h беше готово изпечено.
Двата козунака са със стафиди и Aranzini. Стафидите не ги кисна в нищо и пак са меки и много сочни. Преди, когато децата бях малки и не хапваха козунак, киснех стафидите в коняк, така те придават допълнителен, приятен аромат на козунака,  споменавала съм го в рецептите си и също тук в коментарите си във форума,  но сега вече прибавям само ванилия или лимонов, портокалов аромат или друг с ухание на плод. Стафидите ги прибавям при оформянето, иначе правят тестото едно такова кафяво и изглежда много грозно. Другият козунак е с мармалад от сини сливи. Понеже щеше да ми остане много малко мармалад, затова на последният фитил сложих всичкото останало сладко и фитилът не се затвори добре. Всъщност ако веднъж сладкото излезе отвън и стените на фитила, там където трябва да се залепят, се нацапат със сладко, може да се забрави затварянето на фитила. Колкото и да го притиска човек, все се отваря. Този козунак обаче беше за вкъщи и затова това беше без значение. При оформянето им не ми трябваше нито брашно, нито мазнина. Отначало сложих малко брашно, но като вядях, че е излишно, го избутах настрани и оформих козунаците без неговата помощ, а също и без мазнина. Нито лепеше, нито се късаше, нито ми създаваше проблем, освен, че фитилите се връщаха обратно като ги навивах и накрая се отказах да ги усуквам. Особено пък този с мармалада трябваше да го сплета много бързо, затова и дума не можеше да става за усукване.

Чета, че някои правят пробни козунаци, други пък не правят,че щели да им омръзнат. В Австрия козунак се яде целогодишно и присъствието на козунака на масата в неделя сутрин се смята едва ли не за задължително. Така че сега ми се прииска и вкъщи някой да каже, че козунаците са му омръзнали.
P. S. В тези козунаци спанакът е само 50 гр на 700 гр брашно. Беше ми последният, но и така, светло зелени ми харесват. Другата лекарка на майка ми също го хареса.

Последна редакция: чт, 05 апр 2018, 09:23 от Venetta

# 96
Ех, че не ми се отварят картинките на служебния комп... не мога да се порадвам на произведенията ви. Довечера в къщи ще наваксам.
Относно стафидите - аз винаги ги накисвам, слагам  ром, ромова есенция, тази година сложих и няколко пакетчета ромова захар. и малко вода сложих, да ги покрие.  Освен стафиди сложих още сушени боровинки, череша, ситно нарязани фурма и кайсия. Сега имам много вкусно тути-фрути, от което си хапвам щом мина покрай купата, която ухае фантастично. Накиснала съм ги преди два дни. 
И аз имам този проблем - колкото и сушени плодове да сложа във фитилите, накрая в козунака се губят.  Аз го отдавам на това, че като го замесвам е малък, а после като напълни формата става троен и четворен,  и ако плодовете изглеждат много в началото, накрая е нормално да изглеждат поне тройно по-малко. 

# 97
Може стафидите да се накиснат за 15-20 мин. във вряла вода. Докато се бърка козунака са готови. Ще пробвам и аз да сложа есенция при кисненето, сигурно стават много ароматни.

# 98
Реших днес да си направя козунаците. В петък ще пътувам, а в събота да съм айляк за разходки.
Тестата за заредени. Чакам само.

# 99
  • Sofia
На мен ми отпадна днешния експеримент, ще го направя в събота. Simple Smile Та днес само с яйцата се занимаваме.
Ще чакаме днешните ви козунаци, момичета!  Simple Smile

# 100
Всяка година ви следя и ви се радвам,но сега идвам с въпросче.
От прочетеното в темата разбрах ,че е важно брашното да е силно,замесила съм със София мел за баници.Пуснах машината да меси 20 минути без мазнината,после добавях мазнината по 1 с.л. и сега се чудя дали да пусна машината да меси 3-ти път и изобщо мога ли нещо  друго да направя за да стигна до заветните конци  Blush или просто да си оставя тестото да втаса и накрая каквото сабя покаже  Laughing

# 101
  • София
Здравейте,
чета отдавна,но за първи път ще Ви покажа.. Simple Smile
Днес със колегите ще се съберем на обяд, и по този повод боядисахме яйчица в офиса.Малко сме омацани,но пък ни е хубаво!!!
Козунакът е мое дело,малко се изложих,но......
Прилича на изгорял  Sad , а всъщност захарта толкова бързо се стопи,че направо си стана карамел... Shocked
Дано поне на вкус съм го докарала! Брашното е собствена марка на Фантастико,не зная защо,но от него винаги всичко ми се получава върхът!!! Този козанак е с 450-500 гр.брашно,яйца,захар,ванилия,лимон,масло+олио,кисело мляко,прясно мляко и мая.
Похвалих ви се,оплаках ви се, и сега от сърце Ви пожелавам Весел Великден! bouquet
Скрит текст:

# 102
  • Sofia
Добре дошли, момичета! Simple Smile

.. Пуснах машината да меси 20 минути без мазнината,после добавях мазнината по 1 с.л. и сега се чудя дали да пусна машината да меси 3-ти път...
 Значи веднъж 20 мин. за омесването на продуктите, после още 20мин. за измесването с добавянето на мазнината. Ако правилно съм разбрала, можеш и да пуснеш още малко да помеси, например 10мин. и прекъсваш програмата, пък може и целите 20мин. да оставиш, но може и нищо да не правиш и да оставиш да втасава, ако ти изглежда добре омесено тестото. Simple Smile

Бубето, изглежда си пекла на висока Т и/или на високо във фурната, за да се чак карамелизира захарта. Simple Smile Много добре изглежда иначе козунакът, бухнал и релефен, а и яйцата са ви хубави, както и настроението явно.  Хубав да ви е деня! Simple Smile

# 103
  • София
Добре дошли, момичета! Simple Smile

.. Пуснах машината да меси 20 минути без мазнината,после добавях мазнината по 1 с.л. и сега се чудя дали да пусна машината да меси 3-ти път...
 Значи веднъж 20 мин. за омесването на продуктите, после още 20мин. за измесването с добавянето на мазнината. Ако правилно съм разбрала, можеш и да пуснеш още малко да помеси, например 10мин. и прекъсваш програмата, пък може и целите 20мин. да оставиш, но може и нищо да не правиш и да оставиш да втасава, ако ти изглежда добре омесено тестото. Simple Smile

Бубето, изглежда си пекла на висока Т и/или на високо във фурната, за да се чак карамелизира захарта. Simple Smile Много добре изглежда иначе козунакът, бухнал и релефен, а и яйцата са ви хубави, както и настроението явно.  Хубав да ви е деня! Simple Smile

Всъщност,не очаквах толкова да се надигне при печенето.Да,права си-на средната скара на фурната го сложих.От това бухване ми се развали и плетката.Плетох с 6 фитила .Ама,здраве да е! В събота ще съм на поправителен!! Blush

# 104
  • Sofia
Значи слагаш оформеното тесто във формата, в която ще печеш и трябва да заема не цялото дъно и не го чакай да порасне много преди печенето, защото както виждаш и във фурната расте. Успех в събота и да се похвалиш, а грешките са много добър учител. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт