Да съберем съвети за семейното пазаруване на храна

• 9 969
  • 105
  •   1
Отговори
# 30
Голям пазар правя в понеделник и петък. Разглеждам брошурите и правя списък на промоциите, най-вече на месо. Оставям за готвене определено количество, другото слагам във фризера.
Преди пазар поглеждам в хладилника и в кухнята какво сме свършили и допълвам в списъка.
Децата имат право на едно желание - нещо сладко или солено.
Кукувам хлебчета за училище веднъж седмично и тях слагам във фризера.
Определени продукти знам къде са най-евтини и винаги ги купувам оттам - сирене, зеленчуци, мляко, масло.
За пиене - минерална, рядко сок. Правим си домашна лимонада.
Готвя разнообразно, но добре планувано. Едно ястие гледам да стигне за два пъти, ако е възможно. Ето например, вчера беше свинско печено. За днес остана половината, която ще ядем с горчица и хрян за вечеря. За обяд е пилешко къри. За утре накиснах леща. Има и останала супа от завчера. Почти не хвърляме храна.

# 31
  • при моите любими
Малко ще се отклоня от темата, но моля някой да ми напише списък за една или две седмици, план за готвене. На мен там ми куца и понякога се налага да ходя до магазина по-често, точно защото не съм планирала, какво ще готвя.

# 32
  • София
Мога да споделя моя план за следващата седмица. Вчера следобед пазарувах и списъкът ми е от вчера вечерта  до четвъртък вечерта. Само да уточня, че само детето закусва сутрин и само тя е вкъщи за обяд ( с детегледачка сме, чието изхранване не поемаме по нейно желание).

Събота вечерта:- Мусака
Неделя сутрин: палачинки
Неделя на обяд: пиле с прясно зеле.
Неделя вечер: Аз ще съм навън довечера, така че ММ и детето ще доядат каквото е останало от пилето и мусаката. Като тук искам да допълня, че когато има планирано излизане/ ангажимент винаги го имам в предвид като съставям менюто
Закуските за детето през седмицата не ги планирам стриктно, сутрин излизам много рано и баща и и приготвя закуската- попара, макарони, кус-кус, сандвичи, принцеси, кисело мляко с плодове, пържени филийки. Обикновено винаги имаме необходимите продукти за закуска в хладилника
За обяд през седмицата детето обикновено яде това, ако е останало нещо от предната вечер. Ако не е останало такова, детегледачката и прави нещо бързо за обяд - яйца, супичка.
Понеделник вечерта: Овчарска салата
Вторник вечерта: Салата с киноа и бяла риба (Правя голямо количество от салатите и са абсолютно достатъчни да ни заситят за вечеря)
Сряда вечерта: Пържолки на фурна със сирена, сметана, кисели краставички и гъби,за гарнитура задушени картофки с масло и чубрица.
Четвъртък вечерта: Свинско с кисело зеле.

И това е, петък ще се пазарува отново живот и здраве.  Simple Smile

# 33
  • Велико Търново
Sea,sea, имам вече голямо желание да дойда ме изхранваш у вас:) много разнообразно меню, поздравления!

# 34
  • София
Много благодаря, признавам, че при изготвяне на менюто съм егоист, понеже не готвя неща, които не консумирам - например- агнешко, телешко, заешко, патладжан, мляко. Като  млякото не го ям само в чистия му вид , но в палачинки, солен кекс и други подобни, когато не се усеща - ям, въпреки че ми е малко неприятен процесът на приготвяне.   Simple Smile

ММ не е много капризен, детето е на моменти, така че за сега ни устройва така.

За да съм по темата, вчера от нещата извън списъка купих - шампоан и ароматизатор за тоалетна, защото бяха намалени. Между другото с ММ много спорим по този въпрос. Според него нямало смисъл да се затрупваме с неща, които няма да ползваме скоро. Аз обаче не мога да видя нещо, намалено, което принципно ползваме и да не го купя.  Simple Smile

# 35
  • София
На мен не ми е проблем или преразход да купувам каквото има на промо за готвене. Така ми идват идеите. Вече знам, че месото трябва да е под кило, че остава и се заседява.

Козметиката ни е голям разход, че имаме тийнейджърка и тя "изпива" всичко за нула време! Даже понякога влизам в банята, за да я уча от кое колко.

# 36
  • София
И аз ще напиша за 1 седмица на база на вчерашния пазар.
През седмицата само ние със съпруга ми обядваме вкъщи.
Днес закуската са принцеси с пълнозърнест хляб и кашкавал. За нас със съпруга ми капучино, а за децата прясно мляко с какао или без, според вкуса на всеки.
На обяд ще ядем картофен огретен и зелева салата.
За вечеря - телешко със спанак.
За пиене ще има вода или фреш от ябълки (купихме близо 7 кг., защото много обичаме).
За седмицата ще има за закуска, според личните предпочитания, овесени ядки със сушени плодове, кисело мляко с и без домашно сладко, домашен ябълков сладкиш и домашни мини банички.
Готвеното за вечеря ще включва по още веднъж огретен (понеделник) и телешко със спанак (вторник). В сряда ще ядем вредности (рядко купуваме снаксове и подобни, но заради Хелоуин ще правим някакви пилешки хапки с форма на прилепи и ще си топим маршмелоус на свещ). В четвъртък ще направя тиквена крем супа с издълбаното от тиквения фенер и ще изпека пилешки крилца с мед и соев сос. В петък се надявам да остане от супата и ще направя домашни мини пици. За събота и неделя планирам тиквички с ориз, крем-супа от червена леща и бяла риба с домати на фурна.
От плодовете, освен ябълки, взехме круши, грозде и мандарини. Зеленчуците за салата включват цвекло, карфиол, моркови, зеле, чушки, праз лук и домати.
Купихме кисело мляко, прясно мляко, сирене и кашкавал.
Месо - телешко, пилешки крилца и риба.
Купихме овесени ядки, сушени плодове и сурови ядки.
Другите продукти за баничките, сладкиша, ориза и лещата ги имаме от предното пазаруване.
За обяд със съпруга ми ще хапваме от наличните готвени храни и салати.
Категорично не внасяме вкъщи газирани безалкохолни, сокове (сами си правим фрешове), вафли и снаксове (правим си домашни полезни снаксове и ядем много сурови ядки и плодове).
Купихме си вчера и 2 бутилки хубаво червено вино, като пием със съпруга ми вечер по чаша и то не всеки ден.

# 37
За перилните и почистващи препарати съм намерила решение. Веднъж или два пъти годишно - шопиг в Одрин. В момента имам запаси с таблетки за съдомиялната за година напред. Тук, на промоция пакет със 72 таблетки е около 40 лв. От там, същия, при сегашния курс ми излиза под 15 лева. Същото е и с Ариела и Персила. Само капсулите са на почти същата цена и не си заслужава. Но за течните и прахообразните препарати е изгодно. И качеството е една-две идеи по-добро, от предлаганото в България.
Покрай препаратите взимаме и млечни - сирене, кашкавал, масло...

# 38
  • Berlin
Абсолютно има значение и какво се консумира основно - при нас е месо, яйца, млечни най-разнообразни, риба, зеленчуци, плодове, мюсли/каша (за закуска за децата), хляб за децата, доматено пюре, майонеза и картофи от по-дълготрайните. Горе-долу се въртим м/у 70 и 90 евро на по-голямо пазаруване, но трудно стига за една цяла седмица. Обикновено докупувам месо, защото не смея да взимам в голямо количество, а пък и не можем да носим много наведнъж. Т.е. ММ, понеже аз не мога да вдигам тежко и гледам да не го товаря. За пиене купуваме само мляко с какао, там отиват близо 10 евро/седмица, това е "кафето" на ММ. Пием само вода вкъщи и чай през зимата.
За тази седмица съм планирала: кюфтета с доматен сос; шницели с варени картофи; сьомга на фурна с картофена салата; пилешко филе с butter chicken или корма сос + варен ориз; фритата с праз и чушки + спагети с дом. сос за децата; телешка пържола със зелена салата. Това е само за вечеря, обикновено слагам и някаква салата, сос за месото или дип със сметана, също пропускаме картофите и ориза, но тази седмица е изключение.

# 39
  • София
Препарати, прахове, тоалетна и кухненска хартия, салфетки и всякакви потреби зареждаме и ние в големи количества и на едро. Купуваме 3-4 пъти в годината. Пазаруваме от един познат, който има магазин за домашни потреби и му поръчваме да ни набави нещата директно на складови цени. Прахове си купуваме и от Гърция, защото ходим със съпруга ми 2-3 пъти в годината за уикенда до Солун да се видим с наши близки и после от един маркет в Сидерокастро си вземам любимия ми прах Фреш за 45 пранета, който никога не съм виждала у нас.

# 40
  • На брега на реката
Пазаруваме обикновено в събота или неделя. Посещаваме два-три определени магазина и сме свикнали кое от кой магазин ще купим. Оставяме средно между 50-100€ на седмица. Случва се през седмицата да се разходя до някой от супер маркетите и ако има нещо интересно и на промоция, да го купя. Не мисля, че натоварва бюджета, защото обикновено са неща, които съм преценила, че са необходими. Онзи ден имаше термо чорапи, забърсах ги; имаше щайга за инструменти - на мм отдавна му трябва; виното ми беше на промоция - запасих се стабилно. Та в тая общата седмична сума попадат и доста нехранителни продукти.
Иначе готвя по седмично меню, така съм свикнала още децата като бяха малки, свиква се до толкова, че отивам в магазина без готов списък.
За тази седмица:
Пиле с ориз
Риба треска на фурна и бланширани броколи
Свинско на тигана и леща
Баница
Имам агнешки котлети, които също ще приготвя с ориз
В един от дните караме на мезета и сиренца
Закуските си вървят всеки ден - мюсли с мляко, сандвичи, палачинки
Салата правя задължително всеки ден
Плодове има също в изобилие.
Децата си избират разни боклучки за гризане, солети, крекери, нещо сладичко.
Само хляб взимаме от кварталния магазин.
Веднъж в месеца да се случи повече от продуктите да са се изчерпали и да трябва по-сериозен пазар.

# 41
  • Варна
Между другото с ММ много спорим по този въпрос. Според него нямало смисъл да се затрупваме с неща, които няма да ползваме скоро. Аз обаче не мога да видя нещо, намалено, което принципно ползваме и да не го купя.  Simple Smile

Няма смисъл до толкова, до колкото промоциите в големите магазини периодично се повтарят. Няма смисъл домът да заприличва на склад. Примерно все още има ориз в къщи, но мисля да да взема още от промоцията 2 на цената на 1. Но само 2 пакета, не 10, както виждам някои да пазаруват. Защото оризът ми вкъщи също е от такава промоция и ги повтарят през няколко месеца.

Освен какво се яде и пие, от голямо значение е и колко често се храните навън или купувате готова храна за вкъщи. Миналата година пестях по-голямата част от парите си за кола и стриктно записвах всеки разход в екселска табличка. Почти изцяло живеех на готови манджи от топлата витрина на супера до нас, но като видях каква сума се събира на края на месеца, се мобилизирах да си готвя вкъщи и да си нося на работа. Купих си и кутия за храна. Разходите спаднаха точно на половина.

# 42
  • София
Аз въобще не говорех за някакви огромни количества, а за по 2,3 бройки, обаче той не, та не.  Laughing И между другото това го правя само по отношение на нехранителните продукти. Захар и сол ползваме много малко, кафе аз не пия, той рядко, ориз и леща също не ядем чак толкова често, че да ни трябват запаси.  Simple Smile

# 43
  • Варна
Ок, например 3 броя шампоан и за мен е излишно, при положение, че един шампоан заминава за 2 месеца. Това прави шампоани за половин година. А всяка втора седмица има разни промоции.

# 44
  • София
Не съм засичала за колко заминава един шампоан при нас, но далеч не е за 2 месеца, за по-малък период е със сигурност.
Аз не карам никой да се съгласява с мен или да убеждавам някого в каквото и да е, просто споделям. И не смятам, че е склад в нас.  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт