Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори

Анкета

В какво бихте инвестирали спестяванията си в бъдеще?

Опции:

* Гласуването приключено: нд, 01 дек 2019, 09:28
* Може да изберете максимум 3 опции.

# 150
 • Мнения: 102
То на родна почва процес няма, не се случва.
Измислена, смешна борсичка с минимални обороти.
Въртят се едни джобни пари само за да се намират на работа служителите на БФБ.
За световните е лесно - избираш си инвестиционен посредник/ИП/ и разглеждаш сайта - възможтонст за демо и реабна търговия, с какви инструменти работи, каква и поне минималната сума за откриване на сметка, лихвен суап, условия за търовия. Като изучиш основните неща на демо се мяташ с реална сметка и действаш.
Сега, моля да не ме заливате на ЛС с въпроси и предложения. Не работя с чужди пари, не давам указания къде само се печели. Няма такъв инструмент, който ви го обещае - лъже.

Привет!

Много добре сте описали как човек да стартира активно инвестиране. Но бих желал да допълня, за да сме коректни и да може хората да получат по-пълна представа за това, какво му е необходимо на човек, за да започне самостоятелно да инвестира на финансовите пазари.

Важните неща са:

·         Да имат време да четат и да се образоват;

·         Да имат време да следят ежедневно информационен поток от важни икономически показатели и новини;

·         Да следят ежедневно пазара, за да могат да реагират постигнат най-оптимален ефект;

·         Да определят сами рисковия си профил и да са готови да понесат загуба;

·         Да могат да четат финансови отчети на компании и да разбират анализите за тях;

·         Активите и парите на клиентите на българските инвестиционни посредници са защитени само до 40 000 лв. от Фонда за компенсиране на инвеститорите в случай на проблем с компанията.

Бих желал също да добавя като съвет към четящите и желаещите да започнат самостоятелно на финансовите пазари, че е добре да ползват обучение – предлага се безплатно, ето ТУК можете да видите видеа от онлайн семинари на всякакви теми за инвестиции и могат да ползват както консултации от финансови консултанти, така и инвестиционни консултации за формиране на инвестиционен портфейл.

Бих посъветвал да се внимава с маржин търговията, макар да изглежда лесно, ако човек мисли само за потенциалната печалба. Обратният знак е със същата сила на потенциала.

Успех на финансовите пазари!

Николай Павлов
Директор "Връзки с инвеститорите" и
член на СД на „ЕЛАНА Фонд Мениджмънт“
Мобилен тел.: 0889 022 537
email: pavlov@elana.net


Информация за фондове и спестовни планове

# 151
 • Мнения: 370
...

P.S. ръстовете на Македония са абсолютен фарс, няма такова нещо, на Румъния защото САЩ пренесоха ядрените си ракети там, на Гърция, защото САЩ прави военни бази там следователно Империята дава по някоя троха на васалите на нас обаче нищо, то е обратното ние дадохме и то в кеш 3 млрд. Yum

Дори не мисля да минавам по всяка точка - качвам една снимка на Македонския индекс и замълчавам...

# 152
 • Мнения: 102


Най-често срещаната реакция на хората е: „Добре, а какво да правя с парите, като идва рецесия?“. 
Отговорът е, че няма нужда да се чувстваме заплашени от цикличността на икономиката. Няма един абсолютен вариант, който трябва да се ползва „при криза“. Необходимо е само да разбираме каква е ситуацията с различните активи, за да вземем решение за нашите.

Прочетете целия материал ТУК.

# 153
 • Мнения: 370
https://m.capital.bg/moiat_capital/deposits_credits/2019/10/25/3 … _mi_triabvat_pari

# 154
 • Мнения: 607
Важните неща са:

·         Да имат време да четат и да се образоват;

·         Да имат време да следят ежедневно информационен поток от важни икономически показатели и новини;

·         Да следят ежедневно пазара, за да могат да реагират постигнат най-оптимален ефект;

·         Да определят сами рисковия си профил и да са готови да понесат загуба;

·         Да могат да четат финансови отчети на компании и да разбират анализите за тях;
Това с четенето на отчети и ежедневното следене въобще не е необходимо. Фондовете го правят, и какво - половината бият пазара, половината са под него. Но всички вземат такса за управление. Колко хедж-фондове даже затвориха, вкл. такива, управлявани от Нобелови лауреати по икономика (LTCM например).
Теорията за ефективните пазари, или модела за цената на капиталовите активи, пак от нобелови лауреати разработени (Шарп, Фама, Модилияни-Милър) казват, че моментната цена на всеки финансов актив отразява цялата публично достъпна информация за него. Това доколко е вярно може да се спори, но ако приемем, че е вярно то какъвто и актив да си купиш доходността от него, пропорционално на риска, ще е подобна, нужно ти е единствено да диверсифицираш в некорелирани активи.
Няма смисъл да следиш екраните с новини и котировки ежедневно - и без това ако излезе важна новина, сървърите в мазето на Голдман Сакс ще те изпреварят и ще търгуват докато цената не се промени така, че да отразява новината - още преди ти да си свършил да четеш статията.

Както казах, за мен най-добрият начин е следния: ако вярваш, че хората ще продължат да работят, произвеждат и купуват, значи и световните водещи фирми ще продължат да продават и печелят. Избираш си няколко познати фирми, на които знаеш, че продукта се търси, в няколко различни сектора. Например хранителни: Нестле, Данон, Макдоналдс; потребителски стоки - Проктър и Гембъл, Юниливър; технологии - Епъл, Амазон, Фейсбук, Гугъл; коли - Фолксваген, Форд, ГМ, Тойота; няма какво да изброявам всички сектори - банки, транспорт, и т.н. всеки ги знае и е чувал водещите фирми в тях, а обикновено използва и продуктите им.
Избираш си 10-15 и вкарваш по малко там. Повечето брокъриджи направиха транзакциите безплатни (без комисионни) - Interactive Brokers, Schwab, TD Ameritrade, E-Trade... избираш си който искаш, захранваш си сметката, и когато имаш свободни пари си купуваш по 10-15 акции в любимите си фирми.
Това е моята проста философия (не казвам, че аз правя така, но аз отделям малко повече време за инвестиции, а който не желае да отделя много време го съветвам да прави горното).
И аз моля да не ме питате за съвети за инвестиции на лично - такива (от легална и етична гледна точка) има право да дава само инвестиционен посредник, а аз не съм такъв.

# 155
 • Мнения: 102


Независимо колко пари имаме, ролята им в живота ни може да разрушава най-близките ни взаимоотношения. Проучване на BBC показва как различната символика на парите за всеки от нас създава конфликти. Причината е в това, че виждаме в парите различен символ. Но може би и затова, че смятаме парите за нещо ясно и конкретно, към което всички се отнасяме еднакво.

Прочетете целия материал ТУК.

# 156
 • Мнения: 102


Коледните празници са на няколко седмици разстояние и вече започва подаръчната треска. За четири седмици се завихря едно пазаруване, на което в един момент му се губи краят точно в пика на Коледната еуфория. На всички ли ни се случва после през януари да се питаме: „Е, какво толкова купих, че похарчих толкова пари?!“...
Как тази година да промените това прочетете ТУК.

# 157
 • Мнения: 370
Представяне на БГ фондовете за 2018 - много тъжна картинка...

# 158
 • инфантилно и разглезено хлапе
 • Мнения: 500
Големите инвеститори май се изнасят от борсата в България. Изглежда корабът е пробит и потъва, или предстои да потъне, а очакванията им за българската икономика са да изпадне в трета глуха...

Голям инвеститор продаде дялове за близо 6 млн. лв. в ETF фонда върху SOFIX

Продажба на голям дял в ETF фонда върху SOFIX е заявил голям институционален инвеститор. Експозицията му се равнява на около една четвърт от активите на фонда, като изходът се оценява на 5.8 млн. лв. Вместо пари в брой с инвеститора е договорено прехвърлянето на портфейл с акции от водещия индекс на Българската фондова борса (БФБ), което означава, че операцията няма да предизвика турбуленции на пазара.

Информацията за поисканото обратно изкупуване на голяма стойност оповести самото управляващо дружество "Експат", което структурира Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF. Името на клиента не е посочено, но предвид размера най-вероятно става въпрос за някой от големите пенсионни фондове

# 159
 • София
 • Мнения: 9 369
Представяне на БГ фондовете за 2018 - много тъжна картинка...


И що така бе? Ко стана?
Доколкото си спомням ти през 2018 г. тук  агитираше колко е добре, колко е перспективно, как си заслужава да докупуват при падащи цени.
Какво стана с твоите перспективни инвестиции? Ако искаш сподели.

# 160
 • Мнения: 607
Е те тези повечето само дето се казват "български". Гледам водещите Елана USDфонд, ДСК Евроакции, и т.н.
То ако ще инвестираш в американски или европейски акции, за какво да го правиш през български фонд - за да ти вземат 1-2% такса ли? Нима няма достатъчно фондове, световни лидери, които вземат по 0.20-0.30%? Лидерите са Vanguard, Blackrock, и т.н. - който се интересува от инвестиции ги знае. Нашите за какво да ги предпочетем - по-евтини ли са, по-умни са им анализаторите ли?

Ако пък става въпрос за български фондове в смисъл да инвестират в български фирми, това аз не бих го направил. Не се сещам за български фирми, които да са лидери в областта си и да мисля, че ще печелят и ще растат повече от световните лидери. Дори не знам кои точно са топ-компаниите на БФБ, но се сещам за някои:
Софарма - генеричните лекарства са бизнес с нисък марж, има много световни конкуренти, Тева и т.н. които бих предпочел
Химимпорт - от ТИМаджии ако ще чакам дивиденти и печалби...
ПИБ - от Цеко Минев също
Монбат - аз за колата си купувам акумулатор Бош или Варта, защо тогава да си купя акции в Монбат, а не например в Бош?
Нататък няма да продължавам...

# 161
 • Мнения: 102
Е те тези повечето само дето се казват "български". Гледам водещите Елана USDфонд, ДСК Евроакции, и т.н.
То ако ще инвестираш в американски или европейски акции, за какво да го правиш през български фонд - за да ти вземат 1-2% такса ли? Нима няма достатъчно фондове, световни лидери, които вземат по 0.20-0.30%? Лидерите са Vanguard, Blackrock, и т.н. - който се интересува от инвестиции ги знае. Нашите за какво да ги предпочетем - по-евтини ли са, по-умни са им анализаторите ли?

Здравейте!

Бихме желали да Ви отговорим на въпроса: защо да инвестирате в български фондове, тъй като може би нямате пълна картина за предимствата.

Всеки има право да сравни и да направи своя избор за инвестиция.

Такси
Таксите за управление на активно управляваните български и чуждестранни фондове са свързани и с инвестиционната стратегия на фонда и не може да се каже, че са в диапазона 1-2%. В публикуваната класация на Investor.bg можете да видите какви са таксите на небанковите фонд мениджъри на различните фондове.  Що се отнася до управленски такси от 0.20%, възможно е да сте се запознал по-скоро с пасивните фондове – борсово търгуваните фондове, които не се управляват активно, а са структурирани да следват определен индекс, цена на даден актив и пр.  Можете да обърнете внимание също, че доста чуждестранни фондове и то не само такива, които се предлагат в България, имат високи начални входни такси от около 5% - за сравнение, ще цитираме фондове ЕЛАНА, входните такси са от 0%, през 0.1% до 0.75% и са начислени в цената на 1 дял.

Не на последно място, при инвестиране в чуждестранен фонд не трябва да забравяме цената на международните банкови преводи.

Данъци
Обръщаме внимание също, че печалбата от български и европейски взаимни фондове не се облага с данък за разлика от доходността, която ще получите от американски фондове.

Портфолио мениджъри и анализатори
Знанията и уменията на портфолио мениджърите и анализаторите на българския пазар и чуждестранните пазари лесно се равняват по тежката CFA квалификация, която при успешно постигнато сертифициране е абсолютно еднаква за всички, няма „по-лек български вариант“.  Относно наличието на CFA-сертифицирани в България, трябва да отбележим, че българската CFA асоциация е трета по големина в Източна Европа, Близкия изток и Африка (EMEA) след CFA обществата в Русия и Полша.  Става въпрос за близо 300 души с такава квалификация, което е внушителен брой в сравнение с други пазари.

Достъпност и лично отношение
Не на последно място, инвеститорите в българските фондове /и тук отново говорим за практиката в небанковите управляващи дружества/ имат възможността да имат личен контакт с консултанти и портфолио мениджъри, да получат лично обяснение и посока в разговор, да получат бърза реакция при обслужване на собствения си език.

Наясно сме, че ние, българите, обичаме да се подценяваме и да побързаме да посочим „чуждото“ като по-добро.  Но е хубаво да се отчитат и предимствата на местното.

Успешни инвестиции!


Сиана Даскалова и Николай Павлов
ЕЛАНА Фонд Мениджмънт
Вижте контактите ни в началото на рубриката

# 162
 • Мнения: 370
Представяне на БГ фондовете за 2018 - много тъжна картинка...


И що така бе? Ко стана?
Доколкото си спомням ти през 2018 г. тук  агитираше колко е добре, колко е перспективно, как си заслужава да докупуват при падащи цени.
Какво стана с твоите перспективни инвестиции? Ако искаш сподели.

Здравейте,
писаното от мен бе в друга тема и в началото на 2019 показах временния си резултат.
Продължавам да купувам - да и ще публикувам временния си резултат отново в темата : "След депозитите накъде?". https://www.bg-mamma.com/?topic=1067564

Отново там ще покажа и крайния резултат като затворя инвестицията.
Успех и на Вас Wink

Последна редакция: сб, 07 дек 2019, 19:28 от kokopapa

# 163
 • Мнения: 102


Темата за малко пари и спестяване идва след празниците, когато сме изхарчили винаги повече, отколкото сме планирали. Обикновено през януари мислим най-много за това как да започнем да спестяваме – както за отделяне на пари, така и за спестяване от ежедневни разходи. Но невинаги подкрепяме с действия януарските си мисли. Затова още отсега ще опитам да помогна с няколко популярни практични съвета, които могат да помогнат за по-пълен портфейл.
Прочетете целия материал ТУК.

# 164
 • Мнения: 580
Здравейте ,ЕЛАНА!
Ще може ли да дадете малко повече информация за изкупуването на акции?
Какви са вашите условия ,такси и как да инвестирам в акции ,когато реша?
Предварително благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт