Брекети – къде, какви, за колко? -тема 12

• 49 019
  • 797
  •   1
Отговори
# 615
При условие, че има хора, които и с постоянен ритейнър пак наблюдават промени, не мога да кажа, че постоянните ритейнъри си заслужават здравето на зъбите особено венеца и почистването там е затруднено, с конец трябва пак да минеш под дъгата като при брекети. Отделно, че може и да се отлепи по всяко време и после трябва възможно най-бързо да търсиш ортодонт да ти го залепва. Моите зъби се подредиха за 8 месеца, захапката и тя не отне кой знае колко време... А брекетите ги носих 3 години без малко. Ако слушам моя ортодонт, ритейнърите трябва да ги нося само нощем, което в моя случай няма как да стане, защото зъбите ми не са точно така както бяха с брекетите, все нещо започва някъде да се криви. Това го наблюдават над 90% от хората, явно ти си някъде в тези 10%, на които зъбите не реагират по този начин.

# 616
Постоянният ритейнър е много труден за почистване... Поне при мен. Честно казано ме е страх, че като го махне, може и да се разместят, но доколкото разбрах, се носи години наред. Предполагам, че и подвижния ще нося няколко години. Даже бях чела някъде, че ритейнърите се носят цял живот, ако искаш зъбите да не се разместят. Сравняваха грижата за зъбите след махане на брекети с това как се грижиш цял живот за прическата си и се подстригваш т.н.
В общи линии хванеш ли се на хорото, играеш докрай. Иначе не си струва усилията.

# 617
Моя постоянния е да залепен, че реално е гладък и е в блок, така че нямам никакъв проблем с миенето. Иначе грижата за зъбите е завинаги Simple Smile

# 618
Наскоро гледах едно видео на семейство американци и на жената бяха свалили постоянния ритейнър, който е носила 20 години. Сега тя пак е с брекети, защото цялата й долна редица е разместена. Аз лично ще съм доволна, когато премина само на нощно носене, защото през деня е адски неудобно с ритейнъри... Иначе ритейнърите са за цял живот, ако искаш прави зъби. Не само за възрастни, но и за деца/тинейджъри - спреш ли да носиш, времето си казва думата, няма да е веднага, а бавно и постепенно.

# 619
Скрит текст:
yokirova99, пробвай картофено пюре със сиренце натрошено, това ми беше винаги яденето след натягане. Плюс някаква риба, обикновено сьомга на пара, да е по-хранително. И Барни, че мекичко инсе топо в устата. Всичко друго ми причиняваше страшен дискомфорт. Ще отмине, ще свикнеш.

Миех/мия с мека четка 2 до 3 пъти, интердентални различни размери почиствах м/у самите брекети.
Благодаря Ви много!

Моите зъби са прави.Имам два долни зъба,които са отишли към езика и горе единият зъб е леко зад друг.Само предните ми зъби са в обратна захапка.Колко ще отнеме?Трябва да питам зъболекарката си.

Последна редакция: пт, 18 окт 2019, 05:36 от AnMary

# 620
Аз имам въпрос-биха ли ми пречили много в ежедневието прозрачните алайнери,защото взех да се притеснявам.

# 621
Здравейте, изчетох темата, но никъде не видях мнение за д-р Светлана Стоянова от Дентална клиника Камбов. Дали има някой, който е провеждал лечение при нея? Моля, да споделите впечатления.

# 622
Благодаря Ви много за споделеното мнение. На 1ви ноември ще ходя на още една консултация при д-р Надежда Куюмджиева по препоръка. Някой да се лекува в момента при нея?

# 623
Ще споделя какво ми казаха няколко ортодонта. Релапсът, който се получава след лечение (при едни повече, при други по-малко) се дължи не само на това колко дълго си носиш ритейнъра, а и на първоначалното състояние на зъбите преди брекети. Тоест колко по-криви са зъбите, толкова по-голям може да бъде релапсът/връщането им в обратна позиция. Също така в процеса на носене на брекети знам, а и повечето от вас сигурно са установили, че колкото по-криви са едни зъби, толкова по-болезнено е изправянето в началните месеци с брекети... И в двата случая тези с кривите зъби са меко казано прецакани. Аз, ако имах леко изкривени зъби, изобщо нямаше да се занимавам с брекети, ама изобщо.

# 624
Абсолютно съм съгласна. За съжаление, много често, не толкова кривите зъби на около 25 години, могат да се превърнат за няколко години в нещо страшно. Аз бях така и в момента в който осъзнах веднага сложих брекети. Може и никога да не се изкривят твърде много, но моите зъби започнаха да се застъпват супер бързо. Малко е на късмет, зависи колко място имаш в устата. (:

# 625
Да, има толкова много фактори, които влияят - език, мускули, дъвчене, стискане на зъби, захапка и т.н. Аз познавам и хора, чиито зъби не са се променили поне визуално изобщо, но това са хора, на които никога не са им местени зъбите с брекети.

# 626
Аз имам въпрос-биха ли ми пречили много в ежедневието прозрачните алайнери,защото взех да се притеснявам.
Какво по точно те притеснява ? Аз съм носила и не съм имала проблеми. Единственото неудобство е, че трябва да ги сваляш преди хранене и не е особено удобно, когато си навън.

# 627
Здравейте, днес минах преглед при хирург, тъй като с ортодонтката се разбрахме първо да махнем горните мъдреци и да ми сложи брекети на горната челюст, а след това и на долната.
Горните ми мъдреци са почти излязли, но не целите. Много се отчаях, ще ги махнат с операция, ще трябва да се отнеме и от костта, има опасност от отваряне на синус и като цяло хирургът ме посъветва, ако не е наложително да не си го причинявам. Е.... да, но какво да правя. Това значи, че и брекети няма да мога да сложа. А, да не говорим, че единия долен е ретиниран и там ще е още по- сложно. Не знам какво да правя. Наплаши ме и вече почвам да се замислям заслужава ли си Cry Много ме е страх от някакви възможни усложнения и от самата операция, а зъбите ми са доста криви и цял живот съм искала да направя нещо по въпроса.
Да не говорим за парите, които ще трябва да платя за да се извадят четирите...отивам почти едни метални брекети.

# 628
malinamaslina, наистина не си го причинявай щом и хирург така те е посъветвал. По-скоро намери друг ортодонт, който да работи с мъдреците ти т.е. да не те кара да ги махаш поне на този етап.

# 629
malinamaslina, и моят съвет е да си потърсиш и други мнения...
Аз съм с брекети и моите горни мъдреци си стоят непокътнати, излезли изцяло, а няколко различни ортодонта ме съветваха да вадя  2 горе и 2 долу, докато не намерих моята ортодонтка. След като ми каза, че няма да се вадят зъби ме спечели Grinning
За мое съжаление долните ми мъдреци са ретинирани и единият ми направи проблем и се наложи да го извадят- преживях малък ад! В следствие на ваденето на мъдреца имам засегнат нерв и сега нямам чувствителност на половината си език, имам постоянно чувство на изтръпналост около мястото на изваденият мъдрец. Минаха 7 мес, а все едно още съм под упойка Sad
Както и да е, малко се отплеснах, но това че имам мъдреци по никакъв начин не попречи кривите ми зъби да се наместят и да се поставят брекети.
Всеки ортодонт има различни похвати при лечението с брекети, така че не пречи да потърсиш друго мнение.

Последна редакция: пн, 21 окт 2019, 16:41 от Galya89

Общи условия

Активация на акаунт