Преди три години поемам поредния първи клас.
Имам момченце родено в Англия, преди една година са го върнали в Б-я и го гледат родителите на баща му.Неговите са си останали в чужбина.
Децата обичат да споделят радостите си с мен, та няколко месеца по-късно момченцето очакваше баща си.После се запознахме.Миналата година бащата се върна отново и детето каза, че си е намерил работа и ще си остава с него, майка му и по-големият му брат ще си са в Англия.
За едно момиченце от колежка разбрах, че майка й е починала и жената, която я води на училище, която нарича детето мама е втора майка.Има и малко братче.
Тази година за 8-март имаха да правят картичка за мама, изрязва се от албумче, надписват я.
Момиченцето ме пита:-"Госпожо, аз имам две майки.За коя да направя картичката?"
Казах, че ще й дам от моя албум картичката и ще направи за двете..
Децата започнаха да задават въпроси, разбраха, че майка й е починала и ще занесе картичката на гроба й....настъпи тишина, а аз се усмихвам весело ( с буца на гърлото), че така се е случило, но те са виждали, че има друга майка, която много си я обича, татко, братче, баби и роднини. Момиченцето също казваше, че е така.
.....тогава момчето ( родено в Лондон) ме попита, може ли да направи картичката за баба си. Не искал да е за мама, че татко му я взел с дете, пък тя не излезнала "стока". Онемях...??? Говорили сме си после....
На другия ден сутринта момиченцето ми донесе снимки на майка си. Честно не я видях добре, казах усмихнато, че е много хубава. Децата искаха и те да видят снимките, а аз бързо излезнах от стаята.
Имахме по четене приказка за вълшебно дърво, което изпълнява желания.В учебната тетрадка след това попълваха зададени въпроси към текста. Един от тях беше да напишат свое желание, което биха искали да им се изпълни....Момиченцето имаше желание да се съживи мама, която я е родила и дори за кратко да се запознае с нея..............................................................
Кой? Какъв? ХХХХ дни и страници за едно девет годишно дете...........казал Моканина "Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже!" ......Пък ако я нямаме сами си я правим.
. Ако има свое дете, ще разбере какво значи човек да е наистина уязвим и да го е страх от хиляди неща, които не може да контролира.