Отговори
# 30
  • София
Да приемем нещата, такива, каквито са.
Въпреки, че и аз се уча на това, все още.

# 31
Урокът е, че от чуждия живот никой нищо не може да научи. Всеки си учи уроците от собствения си живот.

Това е така, но и не е точно така.
Много уроци могат да се научат и от чуждия опит, стига да се вглеждаш внимателно и да анализираш ситуациите. Понякога стига само да наблюдаваш отстрани какво се случва с хората около теб.
Такива „чужди“ уроци са например:
Не се забърквай с женени мъже.
Не се захващай с наркотици, хазарт и др. подобни, към които хората лесно се пристрастяват – може за момента да ти е много приятно, но после отказването е много трудно, дори невъзможно. И водят до трагични резултати не само за зависимите, ами съсипват и живота на техните близки.
Ако някой те е предал веднъж, ще те предаде пак.
Има възмездие на този свят, което може и да се бави понякога, но не пропуска да удари там, където най-много боли.
Никой не носи отговорност за собствените ти грешки и грешни решения. Каквито и съвети да ти дават околните – и добри, и лоши, дали ще ги последваш и как точно ще ги осъществиш е лично твое решение и сам трябва да си носиш последствията. Колкото и да е удобно да прехвърлиш вината върху някой друг...
И много други...

# 32
Едно от най-важните неща - да нямаш очаквания.
"Големите очаквания водят до големи разочарования."
И да не вярваш на сляпо на никого. Може да се категоризира като проблем с доверието, но много пъти предпазва.

# 33
1. Да имам вяра само на себе си.
2. Да живея за мига, май..та му на утрешния ден.
3. Да давам и помагам, без да търся отплата- всичко се връща, рано или късно.

Общо взето- ден да мине, друг да дойде.
Както друг е писал по- горе- носете си новите дрехи.

# 34
Надявам се, че животът ми отразява ценностите ми - а основна такава е, че в епоха на груб индивидуализъм има нужда от човеколюбие.
Е така, някой да те пожали и да те изслуша, такава искам да ме помнят : )). Темерути бол...

# 35
Както друг е писал по- горе- носете си новите дрехи.

А, да, най-важният ми урок в живота е, че всички сметки са без кръчмаря.  Simple Smile

# 36
„Почти всички хора са добри... (когато ги опознаеш).” - Харпър Ли, но съм съгласна.

# 37
Чак големи уроци - не. Има една доза уроци за лична употреба, които при друг не биха важали.

Други светски правила обаче са по-универсални.

Лъвовете не гонят мишки. Спят 23 часа, един час хващат антилопа.

Раздаването следва да е макс. 70%, в повечето случаи 20-30%. 100% води до опасно прегаряне, дори и 70% води до това.

Не всеки период от живота може да бъде изживян по върхов начин. Просто невинаги има ресурс и късмет. Освен това ако един период е изживян върхово, следващият може да е антиклимакс. Примерно супер щастливо детство, после смотано тийнейджърство. Или житейски пик в ранната младост, после да загубиш енергия. Или майчинството да ти е пик на живота, а после да загубиш смисъл. Човек може преднамерено да избере да даде малко на заден, да намали градуса в някои периоди, за да не ги товари с прекалено много емоция като "най-хубавото време на живота". Най-хубавото време е днес и сега.

90% от живота е баласт, но не знаеш коя част. Трябва всичко да се преработи. Животът сам по себе си няма смисъл, той е суровина. Смисълът идва от другаде. Никой период от живота, постижение, роля или идентичност няма да ти дадат смисъл.

# 38
...
3.Да не се настройвам. Да не вярвам на обещания и да не се надявам. Когато имаш големи очаквания, планове и надежди тогава падаш най-отвисоко.
4.Каквото е писано да се случи ще се случи. Живота има свои си планове и те среща и разделя с хора, които най-малко очакваш и когато най-малко очакваш. За всичко си има причина. Понякога трябва просто да повярваш, че е за добро и да се отпуснеш и приспособиш към обстоятелствата.

# 39
- човек винаги е сам
колкото и прекрасни да са приятелите, колкото и да помагат на душата ти да се излекува, накрая винаги трябва да се справиш сам

- истинското приятелство е безценен дар

- да мислиш, че познаваш някого, не означава, че го познаваш реално
човек не познава дори себе си достатъчно добре

- /почти/ всяко дете има двама родители

- всеки е потресаващо /дори обидно/ заменим

# 40
Хора, Еврика, намерих ключа ! Ей сега, докато четях последните мнения най-важният житейски урок "кацна на рамото ми":

Хора, ми ний не можем да се отпуснем бе !

Много го мислим, много го преценяме, много сметки, много планове, много нерви, много чудо ! Голям тормоз, голямо набълбукване...

Кои бяха най-щастливите хора на земята ? Май най-бедните. Живеят за днес, за момента....и хич не се замислят. Егати парадокса
П.С
В България мисля, че пловдивчани са най-щастливите. Там се казва просто " ма@на густо ми е" и проблемите намаляват магически.

Последна редакция: сб, 16 ное 2019, 11:23 от Анонимен

# 41
Да живея осъзнато, в настоящия момент, да не тъгувам по миналото и да не си правя планове за след години. Животът се случва тук и сега, днес, не вчера или утре.
Да не давам ухо на клюки и злословия, защото хората просто обичат да дрънкат. Да не приемам всичко чуто/прочетено/ за чиста монета, да не се влияя от слухове. Каквато и криза  да ми се случи, знам че и това ще отмине.
Да оценям хората около мен, защото утре може да ги загубя.
И най страшният и реален урок ,който съм научила - смъртта идва  бързо и неочаквано!

# 42
  • Linz
Доверието и любовта са в основата на връзката. Липсват ли- отношенията неизбежно се скапват.
В сърцето си прощавам всичко, но доверието ми може да бъде излъгано само веднъж.
Приемам всичко естествено и без драма. Рано или късно всичко свършва. Това е един от уроците, които научих- да приемам промяната... нищо не ни принадлежи и никой нищо не ни дължи.
Когато дойде момента, трябва да можем да се разделяме с хора, вещи и обстоятелства. Вселената е една постоянна промяна.
И още един урок по тоя повод- всичко е суета, илюзия, проекция в съзнанието... реалността съществува само когато има кой да я наблюдава и осъзнава, т.е. ние сме създателите й.

Teresa30, щастливи са тези, които смятат, че имат всичко, което им е нужно. И да, обикновено това са бедни (на материални блага) хора. Богатството е да можеш да цениш.

Последна редакция: сб, 16 ное 2019, 11:20 от SaRaNia

# 43
  • here and now
"Умният човек не казва всичко, което знае, не вярва на всичко, което чуе и не харчи всичко, което има."
Индийска поговорка.
Доста уроци ми е спестила лично на мен.

# 44
- всеки е потресаващо /дори обидно/ заменим
Да, наистина е потресаващо и в общ план. Майка ми цитира някой (не зная кой), който нарича смъртта "великата оскърбителка на живота". Независимо колко си ценен и важен, може да те няма след 8 минути заради някаква алергия. И живота си продължава...

Общи условия

Активация на акаунт