Отговори
# 60
Урокът е, че от чуждия живот никой нищо не може да научи. Всеки си учи уроците от собствения си живот.

Това е така, но и не е точно така.
Много уроци могат да се научат и от чуждия опит, стига да се вглеждаш внимателно и да анализираш ситуациите. Понякога стига само да наблюдаваш отстрани какво се случва с хората около теб.
Такива „чужди“ уроци са например:
Не се забърквай с женени мъже.
Не се захващай с наркотици, хазарт и др. подобни, към които хората лесно се пристрастяват – може за момента да ти е много приятно, но после отказването е много трудно, дори невъзможно. И водят до трагични резултати не само за зависимите, ами съсипват и живота на техните близки.
Ако някой те е предал веднъж, ще те предаде пак.
Има възмездие на този свят, което може и да се бави понякога, но не пропуска да удари там, където най-много боли.
Никой не носи отговорност за собствените ти грешки и грешни решения. Каквито и съвети да ти дават околните – и добри, и лоши, дали ще ги последваш и как точно ще ги осъществиш е лично твое решение и сам трябва да си носиш последствията. Колкото и да е удобно да прехвърлиш вината върху някой друг...
И много други...

Докато те чета, веднага се сетих за Болка и величие. Ако не си го гледала - препоръчвам. Аз не съм впечатлена, но е интересен за хора, които обичат стереотипите Simple Smile
По темата. Не държа никой да учи нищо от живота ми. Ако някой се нуждае от уроците ми, то той се учи, без да ми е важно да ме информира.

# 61
  • над кукувичето гнездо
Свят шарен, хора всякакви.
Отсявай.
Опростявай.
Не знаеш от кой храст ще изскочи заекът.
Пробвай, може и да се получи.
Ако не се получи, майн@та му.

# 62
Интерпретация на едни мъдри според мен думи на Уил Смит:
5.Не разчитай на друг да те направи щастлив. Твоето щастие зависи само от теб и ти единствен си отговорен за него. Не встъпвай във връзка, очаквайки другия да те направи щастлив. Не можеш да подадеш празната си чаша (на живота) очаквайки другия да я напълни (с щастие).
Много силни думи и много истински. Навреме ги осъзнах.
Наблюдавам около мен хора, които не са щастливи и като причина посочват това, че си нямат някого. Толкова се вкопчват в идеята, че искат половинка, че когато я намерят остават разочаровани, че всъщност не е това, което ще ги направи щастливи. Трябва да можеш да си щастлив сам.

# 63
Каже ли ти някой "Ти ме допълваш" бягай! Упи Голдбърг

# 64
  • над кукувичето гнездо
Оооо, да, сетих се още няколко много важни неща

Щом работи се не пипа.
Период е, ще отмине.
Ей тази, последната чашка, не трябваше да я пия Blush

# 65
„Най-тъмно е точно преди разсъмване.” - руска поговорка. Nature Sunrise

# 66
  • The Evergreen State
Много харесах индийската поговорка на Алис от по-предната страница. В поговорките и народните мъдрости има много истина, стига човек да се сеща за тях навреме и да ги прилага. Тези за които се сещам са познати на всички от деца:

Блага дума - железни врати отваря.

Ден - година храни.

Мълчанието е злато.

Залудо работи, залудо не стой.

Страх лозе пази.

Здравето е най-голямото богатство.

Рано пиле, рано пее.

Яж като просяк, за да се радваш дълго време на богатството си.

Никога не слагай тигана, преди да хванеш рибата.

Смехът е здраве.

Бързата работа - срам за майстора.

Седем пъти мери, един път режи.

Който пее, зло не мисли.

Който учи, той ще сполучи.

Лозето не ще молитва, а мотика.

Докато мъдрите се намъдруват, лудите се налудуват.

На лъжата краката са къси.

Прекаленият светец и Богу не е драг.

Не слагай всички яйца в една кошница.

Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

# 67
Да очаквам неочакваното!
Да приемам нещата такива, каквито са без да се опитвам да ги променям на момента и да си хабя нервите.Ако трябва да се променят, те ще се променят един ден, когато му дойде времето.
И тази ситуация ще отмине, важното е да съм си научила урока от нея.
Да не се впрягам излишно, щото явно всичко си върви по план.

# 68
Интерпретация на едни мъдри според мен думи на Уил Смит:
5.Не разчитай на друг да те направи щастлив. Твоето щастие зависи само от теб и ти единствен си отговорен за него. Не встъпвай във връзка, очаквайки другия да те направи щастлив. Не можеш да подадеш празната си чаша (на живота) очаквайки другия да я напълни (с щастие).
Много силни думи и много истински. Навреме ги осъзнах.
Наблюдавам около мен хора, които не са щастливи и като причина посочват това, че си нямат някого. Толкова се вкопчват в идеята, че искат половинка, че когато я намерят остават разочаровани, че всъщност не е това, което ще ги направи щастливи. Трябва да можеш да си щастлив сам.

Не мога да не цитирам. Много правилно. Само тогава ще можеш да направиш щастлив и някой друг.

# 69
,да не изпреварвам с приказки събитията

Да!
Бих добавила да не изпреварваме с празни тревоги събитията.

# 70
  • София
Готина тема.

Давай 90% от вниманието и грижите си за хората, които дават своите 90 за теб, а не обратното- да приемаш даващите ти за даденост, да губиш време и усилия за хора, които нищо не ти дават.

Да не гледаш към миналото, да се съсредоточаваш само върху бъдещето, което можеш да промениш. Нещо, което все още уча.

Не е нужно да преминеш през всичката гняс, за да научиш нещо. Наблюдавай околните и си прави изводите. Ако си умен, ще избегнеш поне някои грешки.

Да не поемаш отговорност за чужди действия, да не се опитваш да "оправяш целия свят".

# 71
Спокойно. Пази си нервите. Без очаквания, каквото стане. Не дължиш обяснения наляво и надясно.
Гледай само себе си. Остави другите да бъдат каквито са. Всеки има своите си уроци.

Старая се да спазвам тези мои правила, но не успявам  Simple Smile

# 72
Не мога да кажа, че има много беден житейски опит, но не е и твърде богат, защото още нямам деца. Въпреки това моят личен най-голям урок е да се науча да овладявам гнева и осъждането, които проектирам върху други хора.
Поучаването и подтикването на хората към нещо, което самите те не желаят, ми натежава само на мен, защото в стремежа си да помогна аз всъщност преча и се блъскам в стена всеки път.
Друг много важен урок, който с времето уча и все още усъвършенствам, е търпението. Търпение да изкараш пари, търпение да изчакаш храната си в ресторанта, търпение да чакаш на опашката в магазина, но не и търпение към неща, които те правят нещастен и помрачават живота ти.
Трети урок - винаги с добро към другите. Всеки човек има някаква история, която не е позната на другите и затова не е добре да съдим прибързано без да познаваме някого.
Четвърти урок - не си губи времето с близки и роднини, които не те уважават само защото сте от една кръв. Сигурно ще има хора, които да се възпротивят на това, но животът е прекалено кратък и изпълнен с интересни неща, за да правите компромиси в отношенията си с неблагодарни, егоцентрични или лоши хора.
Пети урок - никога не е толкова лошо колкото си мислим. Това не важи за тежки и сериозни събития, които включват загуба на близки.
Шести урок - няма велика конспирация срещу теб самия, повечето ограничения си ги поставяме сами, защото такъв ни е манталитета или личният капацитет. Не понасям хора, които вечно се оплакват и търсят оправдания за миналото и сегашното си състояние.
Седми урок - слушай и преценявай. Избирай обкръжението си внимателно, защото до голяма степен то определя решенията ти дори да не го осъзнаваш.
Осми урок - винаги избирай честния път.
Толкова от мен засега Simple Smile

Последна редакция: сб, 16 ное 2019, 16:17 от bethefirst

# 73
  • Linz
Горното мнение ме подсети- най-големите учители в живота са децата. И родителите могат да научат повече от децата си (стига да са отворени за тяхните уроци), отколкото обратното.

# 74
Че трябва да харесваш себе си. Така си наистина щостлив, а и другите те харесват. Независимо от външния ти вид, характера, социалното положение или каквото друго се сетиш...
Самочувствието не е свързано с килограмите или парите ти, то просто е отвътре.
Чувството за хумор е един от най-лесните начини да печелиш хората и да си щастлив. Но не всеки го притежава. И не си заслужава да се хабиш за тези, които не го разбират.
Не се заричай! Животът често е непредсказуем и ни начуква канчетата.
Възпитанието е трудно нещо, но и никой не ни е обещал, че ще се получи.
Децата са смисъла на живота ни, но трябва първо ние да сме щастливи, за да са щастливи и те.
И последно-щастието е строго индивидуално. Късмет е да се събереш с човек, който го вижда като теб. Пожелавам го на всички ни!

Общи условия

Активация на акаунт